Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Därför behövs en knegarpension

13 september, 2021

Skrivet av

Krönika Den som sliter ut sig och inte kan jobba fram till pensionen bör inte straffas med att bli fattig, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Inför kongressen 2003 tog dåvarande Skogs- och Träfacket fram en rapport som fick namnet Välfärd genom livet. Det var ett sätt att försöka beskriva de inslag i samhället som definierade en generell välfärd. Det var också ett sätt att möta alla de motioner som inkommit till kongressen med inriktning på att stärka välfärdssystemet.

Jag tänker på den rapporten i dag, nästan 20 år senare. Givna inslag i ett välfärdssamhälle som a-kassa, sjukförsäkring och pension har gått kräftgång i Sverige.

Ta pensionssystemet till exempel.

I takt med att medellivslängden ökar i Sverige kommer nu riktåldern för pensionsuttag att höjas successivt. Det kan verka logiskt, men om man tittar på hur arbetsmarknaden faktiskt ser ut är det oundvikligt att se hur pensionssystemet förstärker klasskillnaderna i Sverige.

Ökningen av medellivslängden skiljer sig kraftigt mellan akademiker och arbetare. Dessutom har vi ett arbetsliv som gör att arbetare i mindre utsträckning (redan i dag) kan jobba fram till pensionen. Arbetare stämplar ut från arbetslivet i genomsnitt vid 63,5 års ålder.

Arbetare riskerar alltså inte bara att få en sämre livskvalitet efter arbetslivet på grund av att arbetet slitit ut kroppen. Som ytterligare lök på laxen får man också lägre pension.

Det grundläggande problemet är naturligtvis att arbetslivet inte är hållbart. Det behövs kraftfulla åtgärder för att förebygga skador och utslitning på arbetet. Men vi behöver också stärka pensionssystemet.

I dag är pensionssystemet kraftigt underfinansierat. Det är säkrat för staten, men inte för dess medborgare. Det behövs alltså tillföras mer medel, särskilt med inriktning på arbetarnas situation.

Den som inte orkar arbeta fram till ordinarie pension måste ges möjlighet att skjuta upp sitt pensionsuttag. Det glapp som uppstår måste samhället stå för. Det är ett rimligt förhållningssätt till människor som hela livet bidragit till samhället.

I Danmark införs nu ett liknande förslag som de kallar Arne-pension. Det är dags för Sverige att införa vår egen knegarpension. Möjligheten till en värdig pension efter ett hårt arbetsliv är en grundbult i ett välfärdssamhälle värt namnet.

Det är just det som är välfärd genom livet.

En kommentar till “Därför behövs en knegarpension

  • Trygghetspension eller knegarpension, kalla det vad ni vill bara jag kommer ur systemet med att söka jobb och störa sjukvården med nya intyg som F.k och A.F kräver, som de ändå inte godkänner? Fyller 61 år 2022 och kommer ALDRIG att få en anställning p.g.a att jag är multisjuk. Vem vill ha en krympling som har svårt att klä på sig? vilken arbetsgivare är så dum? De vet att frånvaron blir hög, väldigt hög. Det finns inga vinster med att försöka ge oss ett arbete som vi ändå inte orkar med. För vi som är sjuka, slitna är icke önskvärda av arbetsgivaren. Vi vill bara ha lugn och ro i vårt sjuka liv och inte bli plågad och pinad av myndigheter som F.K eller A.F som vi ändå inte har något förtroende för. Bara man tänker på dessa myndigheter så blir man sjuk. Det finns bara ett botemedel, den finns inte i en burk. Ge oss pension. vad det kommer att kallas bryr jag mig inte om, men gör det kvickt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Tiden kan vi aldrig köpa tillbaka

Tiden kan vi aldrig köpa tillbaka

Arbetad tid kan omvandlas till pengar men åt andra hållet är det inte lika lätt, skriver Lars Henriksson.

Så blir du din egen Bernie Sanders

Så blir du din egen Bernie Sanders

Volvoarbetaren Lars Henriksson erbjuder intresserade politiker en stilanalys som går bortom de stickade vantarna.

”Därför stöder facken S”

”Därför stöder facken S”

”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.

”Nämen, om man skulle välja bort att slita ut sig”

”Nämen, om man skulle välja bort att slita ut sig”

Man kan förstås säga att jag kan utbilda mig och ta ett jobb med bättre lön och på så sätt höja pensionen. Men Sverige skulle må ganska dåligt om alla som jobbade inom exportindustrin bytte jobb, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”Ja till yrkesprogrammens höjda status”

”Ja till yrkesprogrammens höjda status”

Att återinföra högskolebehörigheten på yrkesprogrammen är en viktig pusselbit för industrins kompetensförsörjning och elevernas förutsättningar för yrkeslivet, skriver tre företrädare för Teknikcollege.

Vi får gehör för våra krav

Vi får gehör för våra krav

Marie Nilsson: I höstens budgetförslag hittar vi omställningsstöd, mänskligare
sjukförsäkring och satsningar på grön industri. Nu måste vi driva på så att det blir verklighet.

”Så blir pensionen mer rättvis”

”Så blir pensionen mer rättvis”

De som jobbat hela livet och ändå har en låg pension ska få ett tillägg, och de som sliter ut sig i förtid ska ha rätt till en trygghetspension. Men för att klara detta måste mer pengar betalas in i pensionssystemet, skriver Ardalan Shekarabi (S) och Marie Nilsson, ordförande IF Metall.

Det är vi som står för kvalitén

Det är vi som står för kvalitén

Vi är visserligen utbytbara. Men vi är människor, skriver industriarbetaren Andreas Svanberg.

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Svenska Kyrkan ska inte bidra till att arbetsvillkoren dumpas, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.