Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Därför behövs en knegarpension

13 september, 2021

Skrivet av

Krönika Den som sliter ut sig och inte kan jobba fram till pensionen bör inte straffas med att bli fattig, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Inför kongressen 2003 tog dåvarande Skogs- och Träfacket fram en rapport som fick namnet Välfärd genom livet. Det var ett sätt att försöka beskriva de inslag i samhället som definierade en generell välfärd. Det var också ett sätt att möta alla de motioner som inkommit till kongressen med inriktning på att stärka välfärdssystemet.

Jag tänker på den rapporten i dag, nästan 20 år senare. Givna inslag i ett välfärdssamhälle som a-kassa, sjukförsäkring och pension har gått kräftgång i Sverige.

Ta pensionssystemet till exempel.

I takt med att medellivslängden ökar i Sverige kommer nu riktåldern för pensionsuttag att höjas successivt. Det kan verka logiskt, men om man tittar på hur arbetsmarknaden faktiskt ser ut är det oundvikligt att se hur pensionssystemet förstärker klasskillnaderna i Sverige.

Ökningen av medellivslängden skiljer sig kraftigt mellan akademiker och arbetare. Dessutom har vi ett arbetsliv som gör att arbetare i mindre utsträckning (redan i dag) kan jobba fram till pensionen. Arbetare stämplar ut från arbetslivet i genomsnitt vid 63,5 års ålder.

Arbetare riskerar alltså inte bara att få en sämre livskvalitet efter arbetslivet på grund av att arbetet slitit ut kroppen. Som ytterligare lök på laxen får man också lägre pension.

Det grundläggande problemet är naturligtvis att arbetslivet inte är hållbart. Det behövs kraftfulla åtgärder för att förebygga skador och utslitning på arbetet. Men vi behöver också stärka pensionssystemet.

I dag är pensionssystemet kraftigt underfinansierat. Det är säkrat för staten, men inte för dess medborgare. Det behövs alltså tillföras mer medel, särskilt med inriktning på arbetarnas situation.

Den som inte orkar arbeta fram till ordinarie pension måste ges möjlighet att skjuta upp sitt pensionsuttag. Det glapp som uppstår måste samhället stå för. Det är ett rimligt förhållningssätt till människor som hela livet bidragit till samhället.

I Danmark införs nu ett liknande förslag som de kallar Arne-pension. Det är dags för Sverige att införa vår egen knegarpension. Möjligheten till en värdig pension efter ett hårt arbetsliv är en grundbult i ett välfärdssamhälle värt namnet.

Det är just det som är välfärd genom livet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Så blir du din egen Bernie Sanders

Så blir du din egen Bernie Sanders

Volvoarbetaren Lars Henriksson erbjuder intresserade politiker en stilanalys som går bortom de stickade vantarna.

”Därför stöder facken S”

”Därför stöder facken S”

”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Svenska Kyrkan ska inte bidra till att arbetsvillkoren dumpas, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Tips till vår nästa stats­minister

Tips till vår nästa stats­minister

När Stefan Löfven nu avgår vill jag både tacka och se en efterträdare som kraftsamlar mot ojämlikheten, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

Vi har utbildningar för förtroendevalda och skyddsombud. Vi har både lokala och centrala förhandlingar. Men det räcker inte, skriver IF Metalls Susanne Östh.

”Rättvisa löner i EU skyddar svensk modell”

”Rättvisa löner i EU skyddar svensk modell”

Ska man vara seriös i sitt försvar av den svenska modellen måste man också visa intresse för att bekämpa låglönekonkurrensen på EU:s arbetsmarknad, skriver Johan Danielsson (S).

”Vi måste försvara oss mot de politiska attackerna”

”Vi måste försvara oss mot de politiska attackerna”

Las, pensionen och strejkrätten. Vi måste angripa den förda politiken högljutt – låt inte allt handla om invandring, skriver Jasmin Cosic på IF Metall i Östergötland.

Stå upp för skydds­ombuden

Stå upp för skydds­ombuden

Personlig erfarenhet från arbetsplatserna går inte att ersätta med en chattbot på Arbetsmiljöverkets hemsida, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Statens stöd måste fördelas på annat sätt”

”Statens stöd måste fördelas på annat sätt”

Det behövs fler aktörer som hjälper funktionshindrade att komma in på arbetsmarknaden, skriver tre verksamhetsledare inom rekrytering och utbildning.

Tiden kan vi aldrig köpa tillbaka

Tiden kan vi aldrig köpa tillbaka

Arbetad tid kan omvandlas till pengar men åt andra hållet är det inte lika lätt, skriver Lars Henriksson.