Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Därför behövs en knegarpension

13 september, 2021

Skrivet av

Krönika Den som sliter ut sig och inte kan jobba fram till pensionen bör inte straffas med att bli fattig, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Inför kongressen 2003 tog dåvarande Skogs- och Träfacket fram en rapport som fick namnet Välfärd genom livet. Det var ett sätt att försöka beskriva de inslag i samhället som definierade en generell välfärd. Det var också ett sätt att möta alla de motioner som inkommit till kongressen med inriktning på att stärka välfärdssystemet.

Jag tänker på den rapporten i dag, nästan 20 år senare. Givna inslag i ett välfärdssamhälle som a-kassa, sjukförsäkring och pension har gått kräftgång i Sverige.

Ta pensionssystemet till exempel.

I takt med att medellivslängden ökar i Sverige kommer nu riktåldern för pensionsuttag att höjas successivt. Det kan verka logiskt, men om man tittar på hur arbetsmarknaden faktiskt ser ut är det oundvikligt att se hur pensionssystemet förstärker klasskillnaderna i Sverige.

Ökningen av medellivslängden skiljer sig kraftigt mellan akademiker och arbetare. Dessutom har vi ett arbetsliv som gör att arbetare i mindre utsträckning (redan i dag) kan jobba fram till pensionen. Arbetare stämplar ut från arbetslivet i genomsnitt vid 63,5 års ålder.

Arbetare riskerar alltså inte bara att få en sämre livskvalitet efter arbetslivet på grund av att arbetet slitit ut kroppen. Som ytterligare lök på laxen får man också lägre pension.

Det grundläggande problemet är naturligtvis att arbetslivet inte är hållbart. Det behövs kraftfulla åtgärder för att förebygga skador och utslitning på arbetet. Men vi behöver också stärka pensionssystemet.

I dag är pensionssystemet kraftigt underfinansierat. Det är säkrat för staten, men inte för dess medborgare. Det behövs alltså tillföras mer medel, särskilt med inriktning på arbetarnas situation.

Den som inte orkar arbeta fram till ordinarie pension måste ges möjlighet att skjuta upp sitt pensionsuttag. Det glapp som uppstår måste samhället stå för. Det är ett rimligt förhållningssätt till människor som hela livet bidragit till samhället.

I Danmark införs nu ett liknande förslag som de kallar Arne-pension. Det är dags för Sverige att införa vår egen knegarpension. Möjligheten till en värdig pension efter ett hårt arbetsliv är en grundbult i ett välfärdssamhälle värt namnet.

Det är just det som är välfärd genom livet.

En kommentar till “Därför behövs en knegarpension

  • Trygghetspension eller knegarpension, kalla det vad ni vill bara jag kommer ur systemet med att söka jobb och störa sjukvården med nya intyg som F.k och A.F kräver, som de ändå inte godkänner? Fyller 61 år 2022 och kommer ALDRIG att få en anställning p.g.a att jag är multisjuk. Vem vill ha en krympling som har svårt att klä på sig? vilken arbetsgivare är så dum? De vet att frånvaron blir hög, väldigt hög. Det finns inga vinster med att försöka ge oss ett arbete som vi ändå inte orkar med. För vi som är sjuka, slitna är icke önskvärda av arbetsgivaren. Vi vill bara ha lugn och ro i vårt sjuka liv och inte bli plågad och pinad av myndigheter som F.K eller A.F som vi ändå inte har något förtroende för. Bara man tänker på dessa myndigheter så blir man sjuk. Det finns bara ett botemedel, den finns inte i en burk. Ge oss pension. vad det kommer att kallas bryr jag mig inte om, men gör det kvickt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

Slaget om pensionen är inte vunnet

Slaget om pensionen är inte vunnet

Det måste gå att leva ett bra liv också för den som tvingas lämna i förtid, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Så blir pensionen mer rättvis”

”Så blir pensionen mer rättvis”

De som jobbat hela livet och ändå har en låg pension ska få ett tillägg, och de som sliter ut sig i förtid ska ha rätt till en trygghetspension. Men för att klara detta måste mer pengar betalas in i pensionssystemet, skriver Ardalan Shekarabi (S) och Marie Nilsson, ordförande IF Metall.

Tiden kan vi aldrig köpa tillbaka

Tiden kan vi aldrig köpa tillbaka

Arbetad tid kan omvandlas till pengar men åt andra hållet är det inte lika lätt, skriver Lars Henriksson.

Så blir du din egen Bernie Sanders

Så blir du din egen Bernie Sanders

Volvoarbetaren Lars Henriksson erbjuder intresserade politiker en stilanalys som går bortom de stickade vantarna.

”Därför stöder facken S”

”Därför stöder facken S”

”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.

Pensionsåldern är en klassfråga

Många industriarbetare börjar jobba redan i tonåren. Att säga till dessa att de måste arbeta längre är ett hån, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Pensionen är en klassfråga

Pensionen är en klassfråga

Pensionsfrågan lär bli både en het fråga i årets avtalsrörelse liksom i kommande valrörelse.

Hur farliga ska jobben bli innan Kristersson bryr sig?

Hur farliga ska jobben bli innan Kristersson bryr sig?

Det spelar roll vem som styr Sverige. För när högern regerar ökar risken för svenska arbetare att dö på jobbet, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Vad händer med a-kassan?

En läsare undrar: Vad händer med a-kassan när riktåldern ändras? Jurist Henric Ask svarar.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Den stora modebluffen

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?