
Falska truckkort pumpas ut
20 september, 2021
Skrivet av Johanna Edström
Olyckor, fusk och livsfara. Efter DA:s granskning vittnar flera om livsfarlig arbetsmiljö med truckar.
I snitt inträffar tre olyckor per dag med truckar. Det gör truckförare till en av de mest skadedrabbade yrkesgrupperna. Ändå saknas tydliga kunskapskrav för truckförare och vem som får utbilda förare. Det har öppnat upp för en marknad där personer tjänar tusentals kronor på att sälja falska truckkort och undermåliga utbildningar. Det kunde Dagens Arbetes granskning av truckbranschen visa.
Vi kunde också berätta att varken Arbetsmiljöverket eller Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål kontrollerar truckkort.
Flera personer har hört av sig efter granskningen. Här vittnar några dem anonymt om sina upplevelser av truckbranschen.
Vittnen berättar Röster från branschen om livsfarlig arbetsmiljö med truckar.
Truckförare: Ledningen fifflade med körtillstånden

”Arbetskompisen körde trucken rakt in i en elstege som var kopplad till ställverket som förser hela fabriken med ström. Han hade inte fått någon utbildning och var stressad. Det kunde ha gått riktigt illa. Ingen skadades den gången. Efter olyckan var ledningen orolig för att någon skulle anmäla det till Arbetsmiljöverket och att det skulle bli inspektion. Ledningen skrev då ut körtillstånd till alla på företaget. Vi hade inte haft några innan. Mitt daterade de till ett år innan olyckan som just inträffat.
Först efter att jag arbetat fyra år på arbetsplatsen fick vi ’utbildning’, i form av teori på tre timmar och 40 minuter.
Vi fick ingen praktik. Instruktören sa: ’Jag har sett när ni kör runt inne i fabriken så ni behöver inte ha praktisk körning, ni kan åka hem’.
Jag slutade på arbetsplatsen och sökte mig till en annan. Där fick jag direkt gå en truckutbildning som varade i en vecka med både teori och praktik. Jag insåg då hur lite jag egentligen kunde innan.”
Klarade inte provet – fick truckkort ändå

”Vi fick göra ett teoriprov för truck på distans. Vi behövde inte använda bank-id eller på annat sätt legitimera oss, så vem som helst hade kunnat göra provet till någon annan.
Provet var svårt eftersom vi inte fått utbildning annat än en instruktionsvideo. Flera klarade inte provet. Chefen beslutade att de i stället skulle ha en gemensam muntlig genomgång, där de berättade svaren. Efter det blev de godkända och fick körtillstånd och truckkort.
Jag kan inte köra flera av trucktyper som jag fått tillstånd för och har truckkort för. Inte mina arbetskompisar heller.
Vi jobbar inom tung industri och det är viktigt att allt rullar. Stora maskiner och mycket folk. Det känns inte tryggt.”
Instruktör 1: De pumpar ut helt meningslösa kort

”Jag har försökt de senaste två åren att få någon att ta tag i problemen med falska truckkort, för branschen håller på att gå åt helvete. Det är livsfarligt ute på arbetsplatserna.
Jag har anmält till Arbetsmiljöverket men de kan inget göra eftersom det inte finns någon lag som reglerar utbildningsföretag eller vem som får bli truckinstruktör. TYA (transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, reds anm.) kan kontrollera och stänga av de som inte sköter sig, som finns i deras system, men då startar företagen upp under annat namn. Flera företag har bara två till fyra timmars utbildning för samtliga trucktyper. De är verksamma i hela landet och tjänar stora pengar.
Jag känner mig stressad av att alla dessa firmor pumpar ut billiga truckkort som egentligen är helt meningslösa och inte innehåller någon kunskap.
Vi kan inte konkurrera under de förutsättningarna och kommer att sluta med truckutbildning hos oss. Det är dags att politikerna tar tag i det här och ändrar lagar för att kunna reglera det här.”
Instruktör 2: Han kunde inte ens starta trucken

”Så mycket annat är så hårt reglerat, men inte inom truckbranschen. Det har blivit en gråzon och jag kan inte förstå varför ingen anser att det är viktigt att ta tag i.
På vissa utbildningar är det 18 deltagare under en dag med sex timmar teori, de har en truck på 18 personer, hur mycket körtid får man då?
Man måste få till något system för certifiering av utbildning och godkända truckkort som granskas av någon myndighet. Och Arbetsmiljöverket skulle
behöva sätta sig in i hur utbildningar ska se ut.
Flera som kommer till mig för att vidareutbilda sig är rena skräckexempel. De har truckkort och har haft körtillstånd från arbetsgivare, men de kan inte ens starta trucken. Vissa har fått hem ett teoriprov, kört två vändor med en truck, hämtat en pall och sen får de ett truckkort. Det kortet är bara att slänga.”
Industriarbetare: gaffel for rakt genom väggen

”En arbetskompis körde gaffeltrucken rakt in i vårt kontrollrum. Gafflarna stack in genom väggen. Hade jag suttit där då, så hade jag inte pratat med dig i dag. Han som körde hade ingen utbildning och kunde inte köra truck.
Jag själv har fått utbilda nyanställda i truckkörning på företaget trots att jag inte har utbildning.
Vi jobbar i industri med varma ugnar och många truckar. Det har inträffat flera olyckor på arbetsplatsen med truckar, men ingen av olyckorna har anmälts.”
Arbetsmiljöinspektör: Vi skulle behöva mer tydlighet

Vi har ingen skyldighet att granska tuckkortens äkthet eller vad de innehåller. När vi är ute på fältet har vi heller inte tid att se hur folk kör, vi kontrollerar bara körtillstånden – att de är korrekt utfärdade.
Vi har egentligen bara en formulering i föreskrifterna att förhålla oss till: ”En truck får användas bara av den som har dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper för att använda den säkert.” Det är inte särskilt tydligt och det går i princip inte att kontrollera.
Vi skulle behöva mer klarhet så att det blir tydligare vilken kunskap som krävs för att få köra truck. Det skulle underlätta mitt arbete eftersom det då vore lättare att kontrollera om man uppfyller kunskapskraven.
Det skulle också ge körtillståndet större tyngd, genom att säkerställa kunskapernas miniminivå vilket reducerar riskerna.”
Tipsa oss!

Vill du berätta om falska truckkort? Kontakta vår reporter Johanna Edström, 070-648 22 15, je@da.se.