Industriarbetarnas tidning

Framtidens produkter från skogen

7 september, 2021

Innovation Plasten är på väg ut, medan skogen trampar nya stigar. Mycket händer inom forskningen när dagens träråvara omvandlas till morgondagens produkter.

Skogsbranschen

Anställda: Cirka 115 000 personer är sysselsatta inom skogssektorn.

Råvaran: Används främst till sågat virke, pappersmassa, tryckpapper och kartong. Plus bränsle (10 procent).

Exportandel: Cirka 10 procen­t.

Exportvärde: 145 miljarder.

Investeringar: De senaste fem åren har industrin investerat 70 miljarder kronor.

Forskning: Ungefär 4 miljarder årligen satsas på forskning.

(Källa: Skogsindustrierna)

Det mesta kommer att vara sig likt framöver. Även i fortsättningen kommer Sverige att producera massa, kartong och papper – om än det sistnämnda i lite färre rullar. Men på marginalen händer det grejer.

De stora skogsbolagen plöjer ner stora pengar för att ta fram nya produkter och förbättra de gamla. Mycket handlar om att få bort de plastinslag som finns i dag.

Tag ett vanligt paket pasta, med sitt ”fönster” av plast. I morgondagens pasta­paket är det troligen ersatt med ett fönster av transparent papper. Och än närmre i tiden har vi läskedrycker och öl på pappersflaskor. För att ta några enklare exempel.

Men sticker man in huvudet i forskningslaboratorierna snackas det om nano­fibrer, papper som kan lagra elektricitet, nanokristallin och möjligheterna att omvandla lignin – om inte till guld – så i alla fall till kolfiber.

För fem år sedan listade Dagens Arbet­e en rad spännande framtids­produkter. Nu kollar vi upp hur det gått – och presenterar en del nytt.

Göran Widerberg


Med nya processer och produkter får företagen fler ben att stå på, säger Pappers utredare Conny Nilsson. Foto: David Lundmark

Tryggar jobben – åtminstone

Nya tider, nya idéer, nya produkter. Men kommer industrins omställning ge några fler jobb, då?

Det har varit ett dystert år för svensk papperstillverkning. Sedan augusti i fjol – parallellt med den värsta pandemin på hundra år – har ju det ena bruket efter det andra varslat om att de helt eller delvis är tvungna att lägga ner sin produktion.

Ortviken, Hyltebruk, Kvarnsveden, Svanskog, Säffle  … Bruk som ångat på i årtionden och som spelat en betydande roll för svensk basindustri. Nu nedlagda, nedläggningshotade eller kraftigt decimerade. Det analoga papperssamhället har kort sagt blivit digitalt.   

Men, det finns ljusa gluggar i molntäcket. I jakten på effektiva och mer miljö­vänliga produkter har branschen som helhet ställt om avsevärt på senare år och levererat den ena fiffigheten efter den andra – batterier, lättviktsmaterial, intelligenta förpackningar, bland mycket annat. Allt med skogen som bas.

Ja, det händer saker nu när plasten fasas ut. Frågan är dock om alla innovationer och nya prylar ger några nya jobb? 

– Det är lite svårt att sia om det. Kanske några, men de kan åtminstone säkra de jobb som redan finns på arbetsplatserna. Jobb som annars skulle vara
i faro­zonen. Företagen får så att säga fler ben att stå på, säger Pappers utredare Conny Nilsson.

Dessutom pekar efterfrågan på massa och förpackningskartong alltjämt uppåt, fortsätter Conny Nilsson. Förpackningar till livsmedel av olika slag, men framför allt förpackningar till e-handeln. Något som i sin tur gynnar svensk skogsindustri och i förlängningen förhoppningsvis även dess anställda.

– När folk får det bättre i världen ökar efterfrågan på inte bara livsmedelsprodukter av olika slag. Man efterfrågar också mer hygienprodukter – som toapapper, blöjor, dambindor, inkontinensskydd – varor som man tidigare inte haft råd med.

– Dessutom kommer vi säkert beställ­a ännu fler varor på nätet, vilket i bästa fall kan ge lite fler jobb. Säkra de jobb som finns i alla fall.

Grafiska pappersprodukter tror Conny Nilsson däremot inte har framtiden framför sig. Tvärtom råder det stor överproduktion av den varan i Europa i dag, vilket troligen innebär att fler maskiner kommer att läggas ner.

– Trenden är tydlig, säger han. Det ser man också på returpapperet. 2006 samlade vi in en halv miljon ton returpapper. Strax innan pandemin bröt ut låg den siffran på strax under 150 000.

Pontus Ohlin

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Så är dagsformen för ditt bruk

Så är dagsformen för ditt bruk

Svenska pappersbruk och massabruk 2021. De som tillverkar finpapper är i farozonen. På kartong- och massabruken är det däremot goda tider. Dagens Arbete har kartlagt samtliga bruk efter deras ekonomiska förutsättningar. 

Industri med framtid – och utmaningar

Industri med framtid – och utmaningar

Klimatfrågan är ibland obekväm att diskutera men läget är akut. Nu måste vi alla hjälpas åt, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vem äger ditt bruk?

Vem äger ditt bruk?

Över hälften av företagen på
Pappers område är numera utlandsägda, visar DA:s undersökning.

Svenska massabruken går för högvarv

Svenska massabruken går för högvarv

Svensk massa- och pappersindustri har flyt. Orderingången är god, massiva investeringar pågår och nerdragningar har ersatts med nyanställningar. Det visar DA:s unika sammanställning.

Nu ska Hallsta tjäna flis

Nu ska Hallsta tjäna flis

Den nya energisatsningen spar miljö och pengar, men bruket är fortfarande beroende av ett lågt elpris och Holmen anser att det kräver kärnkraft.

Framtidstro i Lessebo

Framtidstro i Lessebo

Pappersbruket i Lessebo har länge haft det kämpigt. Men nu ökar orderingången samtidigt som man börjat spana efter nya och lite lyxigare marknader.

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.

Klart att Stora Enso stänger Kvarnsveden

Klart att Stora Enso stänger Kvarnsveden

Nu är det klart att Kvarnsveden läggs ner senast sista september. Men facket ger inte upp.
”Vi tror fortfarande att det finns andra som kan vara intresserade.”

Välkommen till jobbet, alla nya!

Att ta emot sommarjobbare är viktigt, för arbetsplatsen, för samhället och för oss som människor, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Swedpaper fortsatt i topp i löneligan

Swedpaper fortsatt i topp i löneligan

Swedpaper i Gävle har de högsta lönerna i Pappers, och gapet mellan toppen och botten har ökat. Det visar Dagens Arbetes unika lönekartläggning för 2020. Se hur ditt bruk ligger till i löneligan.

Lön & makt Podden om industriarbetarnas historia

Genombrottet 1905 – det första landsomfattande avtalet

Genombrottet 1905 – det första landsomfattande avtalet

Harald Gatu och Anna Julius om industriarbetarnas historia. Avsnitt 1: Allt började på Hvilans gjuteri och mekaniska verkstad i Kristianstad.

Den längsta striden 1945 – om strejken som inte ville ta slut

Den längsta striden 1945 – om strejken som inte ville ta slut

Lön & makt, avsnitt 2: Harald Gatu och Anna Julius om den längsta striden, metallstrejken 1945.

Den stora oredan 1983 – när den svenska modellen (nästan) föll

Den stora oredan 1983 – när den svenska modellen (nästan) föll

Harald Gatu och Anna Julius om det glada 80-talet, som var allt annat än glatt för fackföreningsrörelsen.

Vändningen 1995 – konflikten om kollektivavtalets kärna

Vändningen 1995 – konflikten om kollektivavtalets kärna

Harald Gatu och Anna Julius om övertidsblockaden som gav facket fördel efter 90-talskrisen.

Den svåra prövningen 2009 – finanskris och förtroendekris

Den svåra prövningen 2009 – finanskris och förtroendekris

Harald Gatu och Anna Julius om striden om kollektivavtalet under finanskrisen.

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar en ny podd om industriarbetarnas historia. I Lön & makt lyfter Harald Gatu och Anna Julius fram fem viktiga årtal som format din lön och dina villkor i dag.