Sista handen vid papperet
Det är 1955 och Daily Rönnblad sorterar papper på Papyrus.
Industriarbetarnas tidning
29 september, 2021
Skrivet av Pontus Ohlin
Arkivbilden Malmö, kortfrisyrens år 1929, på Malmö strumpfabrik.
Alla anställda på Malmö Strumpfabrik var nog inte glada åt vårens flytt hit till Trelleborgsvägen från Storgatan i centrala stan. Men å andra sidan hade de ju fått mycket större lokaler nu, i de utrymmen som fordonstillverkaren Scania-Vabis nyligen hade övergett i samband med att de bestämde sig för att flytta sin verksamhet upp till Södertälje i stället.
Så, i stället för lastbilar gjordes här nu natursilkesstrumpor i parti och minut. Framför allt Nivella och Vogue, de egna varumärkena. Och affärerna gick lysande. På bara några år hade antalet anställda på Malmö Strumpfabrik – eller Strumpan som den kallades i folkmun – ökat med flera hundra.
Framtidstron på Strumpan var också stor flera år senare, inte minst 1946, efter kriget, när man började tillverka det sista skriket från USA – nylonstrumpbyxorna. Men som det mesta skulle strumpfabrikens saga inte vara för evigt. I januari 1992 lades fabriken ner för gott.
… är också året då ljudfilmen hade svensk premiär. Men de flesta filmerna saknade förstås fortfarande ljud. Som En kvinnas moral, till exempel, med en stum Greta Garbo i huvudrollen.
Det var då, en torsdag, som börsen på Wall Street i New York kraschade. Arbetslöshet och konkurser skulle sedan sprida sig som en löpeld över världen. Men Strumpan klarade sig.
Den sången, Sven-Olof Sandbergs senaste hit, var det många som gick och nynnade på detta år. Säkert även på Strumpan.