Industriarbetarnas tidning

Så får du träden att må bra

23 september, 2021

Skrivet av

Beskär rätt Äppelträd ska helst beskäras varje år. Och det behöver inte vara svårt. Arboristerna Dennis Zaloga och Brendan Bretherton ger en lektion.

Dennis Zaloga & ­Brendan Bretherton

Yrke: Arborister på Trädmästarna i Stockholm.

FÖRE: Trädets krona är tät och tar upp för stort utrymme för platsen. Foto: David Lundmark.

1. Börja med vattenskotten

Tunna, snabbväxande ofta ljusa grenar som växer rakt uppåt är vattenskott. När de är bortrensade är det lättare att se själva trädet. Har det beskurits hårt tidigare kan det ha så många vattenskott att det är bäst att klippa bara en tredjedel av dem varje år, annars skjuter trädet bara ännu fler.

Foto: David Lundmark.

2. Leta efter v-formade klykor

Ta bort döda och skadade grenar och de som växer inåt eller ligger i kors och skaver på varandra. Leta också efter v-formade grendelningar och klipp av en av grenarna, annars finns risk att trädet spricker där med tiden. En bra grendelning är u-formad.

Så här fint läker trädet om man beskär precis utanför grenkragen. Foto: David Lundmark.

3. Lägg snittet rätt

Lämna inga stumpar. Där kommer röta och sjukdomar in i trädet. Alla grenar utom vattenskotten har en grenkrage som ser ut som ett veck eller utbuktning runt grenen precis vid fästet. Skär precis utanför den så kan trädet läka och valla över såret. Gör snittytan så liten som möjligt, alltså vinkelrät. Grenar som kortas in ska klippas strax ovanför ett blad. Där kommer en ny gren att växa ut. Även en lång gren utan blad har ”ögon” där nya grenar bildas.

Foto: David Lundmark.

4. Nej, fogsvans duger inte

En vass sekatör och en grensåg är allt som behövs. Klipp inte för grova grenar med sekatören. Då kan det bli tryckskador. Att såga med en vanlig fogsvans är en dålig idé eftersom snittytan blir ojämn och ökar risken för svampangrepp och andra sjukdomar. Bäst är om du kan få av grenen med ett enda drag med grensågen.

EFTER: Trädet har fått en fin form och kronan är luftig. Foto: David Lundmark.

Beskär varje år

Det vanligaste misstaget är att man tror att beskärning är en engångsinsats. Ta litegrann varje år så håller du trädet i schack. Beskär du trädet hårt och sen väntar fem år till nästa gång har vattenskotten vuxit till grenar som inte kan tas bort.

JAS

Juli, augusti och september är en bra tid för att beskära träd. De är fortfarande i tillväxtfasen och motståndskraftiga för ­angrepp. Det går att beskära träd även på vårvintern, särskilt unga fruktträd där man vill gynna grentillväxt snarar än fruktsättning.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Så blir stolen som ny igen

Tips från proffset Ett nytt tyg på sitsen kan göra underverk för en gammal stol. Viveka Jonsson på Gemla möbler ger några tips för att få det snyggt.

Fixa bästa brasan

Friluftsliv. Grilla korv, värma sig eller bara mysa. Inget går upp mot en sprakande brasa ute i naturen. Jägaren Fredrik Nyberg visar hur du gör upp eld med tändstål och kniv. Förberedelser innan Att förbereda tändmaterial är A och O när tändstål används. Tändstålet avger gnistor som behöver torrt material för att elden ska få […]

Tälj din egen kaffeskopa

Skopa upp morgonkaffet med något du tillverkat själv. Virkesmätaren Ulf Palo visar hur.

”Jakt är som semester för mig”

”Jakt är som semester för mig”

Till vardags jobbar Claes Werninger som processoperatör på massabruket i Vaggeryd. På fritiden jagar han och tävlar i prickskytte.

Första kvinnan på gjuteriet

Första kvinnan på gjuteriet

1960-talet hade precis börjat när småbarnsmamman Anna-Lisa Misker klev in på Pentaverken i Skövde. ”Jobba på fabrik fanns inte på min karta”, berättar hon. Men hon blev kvar i 32 år.

Jan har hittat sitt eget sound

Jan har hittat sitt eget sound

Jazz är skapande i stunden. Och när man improviserar är det nästan terapeutiskt. Dagens Arbete har träffat saxofonisten och pappersarbetaren Jan Ottosson.

Udden sitter i detaljerna

Udden sitter i detaljerna

Satirtecknaren Julie Leonardsson tilldelas årets EWK-pris. I snart 50 år har han häcklat makten med sina vassa och innehållsrika bilder. Och den som tittar noga får sin belöning i skratt.

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Vad konstiga ni är som lyssnar på musik från 1920-­talet, sa kompisarna till Klara och Johanna Söderberg. De brydde sig inte. First Aid Kit visste redan då var de har sina rötter. Här kan du lyssna på de som gick före!

”Det är kul att lösa svåra situationer”

”Det är kul att lösa svåra situationer”

Till vardags jobbar Sara Wiinikka som ombudsman på Pappers. På fritiden är hon fotbollsdomare i högsta division – damallsvenskan.

Året i samebyn

Året i samebyn

De här bilderna är tagna under ett år i Unna tjerusj, tidigare Sörkaitums sameby.

IF Metalls kongress

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

Avtal 2023

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.