Industriarbetarnas tidning

Så får du träden att må bra

23 september, 2021

Skrivet av

Beskär rätt Äppelträd ska helst beskäras varje år. Och det behöver inte vara svårt. Arboristerna Dennis Zaloga och Brendan Bretherton ger en lektion.

Dennis Zaloga & ­Brendan Bretherton

Yrke: Arborister på Trädmästarna i Stockholm.

FÖRE: Trädets krona är tät och tar upp för stort utrymme för platsen. Foto: David Lundmark.

1. Börja med vattenskotten

Tunna, snabbväxande ofta ljusa grenar som växer rakt uppåt är vattenskott. När de är bortrensade är det lättare att se själva trädet. Har det beskurits hårt tidigare kan det ha så många vattenskott att det är bäst att klippa bara en tredjedel av dem varje år, annars skjuter trädet bara ännu fler.

Foto: David Lundmark.

2. Leta efter v-formade klykor

Ta bort döda och skadade grenar och de som växer inåt eller ligger i kors och skaver på varandra. Leta också efter v-formade grendelningar och klipp av en av grenarna, annars finns risk att trädet spricker där med tiden. En bra grendelning är u-formad.

Så här fint läker trädet om man beskär precis utanför grenkragen. Foto: David Lundmark.

3. Lägg snittet rätt

Lämna inga stumpar. Där kommer röta och sjukdomar in i trädet. Alla grenar utom vattenskotten har en grenkrage som ser ut som ett veck eller utbuktning runt grenen precis vid fästet. Skär precis utanför den så kan trädet läka och valla över såret. Gör snittytan så liten som möjligt, alltså vinkelrät. Grenar som kortas in ska klippas strax ovanför ett blad. Där kommer en ny gren att växa ut. Även en lång gren utan blad har ”ögon” där nya grenar bildas.

Foto: David Lundmark.

4. Nej, fogsvans duger inte

En vass sekatör och en grensåg är allt som behövs. Klipp inte för grova grenar med sekatören. Då kan det bli tryckskador. Att såga med en vanlig fogsvans är en dålig idé eftersom snittytan blir ojämn och ökar risken för svampangrepp och andra sjukdomar. Bäst är om du kan få av grenen med ett enda drag med grensågen.

EFTER: Trädet har fått en fin form och kronan är luftig. Foto: David Lundmark.

Beskär varje år

Det vanligaste misstaget är att man tror att beskärning är en engångsinsats. Ta litegrann varje år så håller du trädet i schack. Beskär du trädet hårt och sen väntar fem år till nästa gång har vattenskotten vuxit till grenar som inte kan tas bort.

JAS

Juli, augusti och september är en bra tid för att beskära träd. De är fortfarande i tillväxtfasen och motståndskraftiga för ­angrepp. Det går att beskära träd även på vårvintern, särskilt unga fruktträd där man vill gynna grentillväxt snarar än fruktsättning.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Så blir stolen som ny igen

Tips från proffset Ett nytt tyg på sitsen kan göra underverk för en gammal stol. Viveka Jonsson på Gemla möbler ger några tips för att få det snyggt.

Fixa bästa brasan

Friluftsliv. Grilla korv, värma sig eller bara mysa. Inget går upp mot en sprakande brasa ute i naturen. Jägaren Fredrik Nyberg visar hur du gör upp eld med tändstål och kniv. Förberedelser innan Att förbereda tändmaterial är A och O när tändstål används. Tändstålet avger gnistor som behöver torrt material för att elden ska få […]

Tälj din egen kaffeskopa

Skopa upp morgonkaffet med något du tillverkat själv. Virkesmätaren Ulf Palo visar hur.

Vad skulle du göra om du slapp arbeta?

Vad skulle du göra om du slapp arbeta?

Dokumentärfilmaren Erik Gandinis senaste film After work tar med oss på en existentiell resa i en värld besatt av arbete.

Så håller du liv i bokcirkeln

Så håller du liv i bokcirkeln

Gillar du att prata böcker – och hänga med vänner en helkväll då och då? Här är bästa tipsen.

Från lastpall till ishall

Från lastpall till ishall

Helst vill de bara spela hockey. Kunna leva på sin sport. Bli proffs. Men än så länge behövs pengarna från jobbet på lastpallsfabriken i Vimmerby.

”Man har ju vurpat några gånger”

”Man har ju vurpat några gånger”

STÄMPLA UT Emil Lindqvist har kört speedway sedan mitten av 80-talet och har tagit medalj i en drös mästerskap, både hemma och utomlands. I dag är han assisterande lagledare för Ros­piggarna. Här berättar han om … Sporten och jobbet ”Jag började köra direkt efter lumpen och då var det ju klart man skulle jobba på Holmen. Jag […]

Processteknikern Johnny blommar upp varje vår: ”Trädgården blir som en tavla för mig”

Processteknikern Johnny blommar upp varje vår: ”Trädgården blir som en tavla för mig”

Till vardags jobbar Johnny Nilsson som processtekniker på Billingsfors bruk. All annan tid tillbringar han hemma i sin trädgård.

Barbiesamlaren Anna-Lena Jönis Ek om nytt jobb och omtalad film: ”Gå och se den”

Barbiesamlaren Anna-Lena Jönis Ek om nytt jobb och omtalad film: ”Gå och se den”

Tidigare truckföraren Anna-Lena Jönis Ek ser nu till att det är vackert på Säters kyrkogård –  och hoppas få tid snart att se sommaren biosnackis, filmen om Barbie.

”Finns det en drake är jag såld”

”Finns det en drake är jag såld”

Linus Stenberg kan måla Dungeons and Dragons-miniatyrer i timmar när han har stämplat ut från Mölltorps gjuteri.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.