Industriarbetarnas tidning

Sämre skydd för cyklister

27 september, 2021

Skrivet av

Försäkringar Om du cyklar till jobbet är du mindre skyddad av försäkringarna än om du kör bil. Det fick Mikael Myhre erfara när han ramlade på cykeln. Nu jobbar han för att ändra reglerna.

LO VILL ÄNDRA REGLERNA

Försäkringen för färdolycksfall ingår i det försäkringspaket som LO och Svenskt Näringsliv kommit överens om. Om det ska ändras något i de avtalsförsäkringarna behöver de förhandla om det igen.

LO:s kongress har beslutat att man vill att ersättningen vid färdolyckor ska vara samma som vid en vanlig arbetsplatsolycka, till exempel att man får ersättning för förlorad inkomst.

Förra året förhandlade LO och Svenskt Näringsliv om avtalsförsäkringarna. LO ville ändra på mycket, och behövde välja vad som var viktigast. Då valdes färd-olycksfallen bort.

AGS

I de kollektivavtalade försäkringarna finns en utfyllnad i sjukpenningen upp till högst cirka 90 procent av din lön från dag 15.

Det tog tvärstopp. Mikael Myhre skulle bromsa in för att släppa förbi en barnvagn när framhjulet på elcykeln låste sig.

– Helvete, hann jag tänka.

Mikael flög över styret och voltade på marken framför. Hjälmen sprack och han bröt handleden. Höger förstås.

– Och jag är jättehögerhänt.

Det här var september 2020 och Mikael var på väg hem från jobbet på AAK i Karlshamn. Han hade tänkt cykla och träna efteråt, i stället blev han sjukskriven i sex veckor.

När man cyklar till och från jobbet och skadar sig räknas det som ett färdolycksfall. Därför fick Mikael en del pengar från arbetsskadeförsäkringen i Afa. Men det blev ändå en kostsam historia eftersom han förlorade lön när han var sjukskriven.

Hade han i stället tagit bilen från jobbet och skadat sig på liknande sätt hade det varit annorlunda. Vid en sådan olycka hade han fått flera tusenlappar mer från försäkringen för att han inte kunde jobba. Samma sak om han krockat med en bil när han cyklade.

Att det är så stor skillnad beror på att alla motorfordon (inte elcyklar) måste vara trafikförsäkrade. Den som är med om en olycka där ett motorfordon är inblandat kan få ut pengar ur bilens eller motorcykelns trafikförsäkring.

Foto: David Lundmark.

Han hade också fått mer ersättning om han cyklat omkull inne på AAK:s område. Då hade det räknats som en arbetsplatsolycka.

– Man faller mellan stolarna.

Det är många som cyklar till jobbet i Karlshamn, berättar Mikael Myhre, som också sitter i IF Metalls avdelningsstyrelse. Många råkar ut för olyckor. Han har reagerat på att de är så mycket mindre skyddade av försäkringen än bilister, och tycker att det måste ändras.

Därför skrev han en motion till IF Metalls kongress om att förbundet skulle jobba för att arbetsskadeförsäkringen ska ge mer pengar. Nu ställdes kongressen in förra året, så det blev inget.

I dag är Mikael Myhre tillbaka på AAK. Eftersom han jobbar fackligt på heltid funkar det trots skadan. Han kämpar fortfarande för att få tillbaka styrkan
i handen, och har inte kunnat träna ordentligt igen – speciellt inte om det kräver starka handleder.

– Jag är fortfarande armhävnings- och burpeefri.

Brukar du cykla till jobbet?

Foto: Anna Björkegren.

Torbjörn Eriksson, GKN i Köping.
– Förut cyklade jag till jobbet, men sedan jag flyttade blir det inte så ofta. Kanske tio gånger om året. Absolut alltid med hjälm.

Foto: Anna Björkegren.

Martin Rydinger, Klippans bruk i Klippan.
– Aldrig, det är över en mil hit så det blir inte av. Min cykel har dessutom blivit stulen så just nu cyklar jag aldrig över huvud taget.

Foto: Lisa Arfwidson

Sandra Särnholm, Svenska Fönster i Edsbyn.
– Jag har för långt för att cykla till jobbet, det är över en mil enkel resa. Plus att man riskerar livet, vi har en starkt trafikerad, smal landsväg mellan byarna där jag jobbar. Annars tycker jag att det är en trevlig motionsform som jag gärna utför på min racercykel.

Enkät: Janna Ayres

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Så får du rätt pengar efter olyckan

Så får du rätt pengar efter olyckan

Har du skadat dig på jobbet? DA:s expert Lennart Stéen guidar dig genom försäkringsdjungeln.

Kampen för att få hjälp

Kampen för att få hjälp

Afa har blivit del av ett system där skadade mals ner av tröga processer. Dagens Arbete har granskat ditt skyddsnät och hittat en alternativ värld där företag och konsulter tar betalt för att göra fackets jobb.

Kan jag få ersättning för en gammal skada?

Kan jag få ersättning för en gammal skada?

En skada från 1991 ger besvär i dag, men läsaren har blivit nekad ersättning av Afa och undrar: vad gäller?

Ta kommandot över dina försäkringar

Ta kommandot över dina försäkringar

Krångliga förkortningar och invecklade blanketter. Fackets försäkringar kan verka snåriga, men det kan finnas pengar att hämta. Här får du hjälp med ditt skyddsnät vid allt från uppsägning och olyckor till föräldraledighet och dödsfall.

Snårig väg till pengarna

Snårig väg till pengarna

Johnny, Stina, Berndt, Pelle och Björn. Alla skadades i jobbet och fick en livränta som visade sig bli för låg. Slumpen, rätt kontakter och mycket slit gjorde att de fick de miljoner de har rätt till. Dagens Arbete guidar till rätt ersättning – både livränta och andra försäkringar.

”Dags att reformera arbetsskade­försäkringen”

Det finns fyra tunga argument för att slå samman arbetsskadeförsäkringen. Dagens uppdelning är tidskrävande och människor kan hamn mellan stolarna, alla täcks inte av avtalsförsäkringen, kostaderna för dålig arbetsmiljö döljs och företagen får inga incitament att förbättra den. Det skriver professor Eskil Wadensjö i dag på DA Debatt.

”Försäkringen har blivit en återvändsgränd”

”Det som skapades för att underlätta möjligheten att få ersättning har nu blivit en försäkring där ansvaret trollas bort”, skriver författaren Börje Eriksson och forskaren Töres Theorell i ett debattinlägg.

”Hela tiden nya hinder”

”Hela tiden nya hinder”

”Vi arbetsskadade har varken läkar- eller juristutbildning och facken motarbetar oss också. Hur kan det vara så här? Hur kan man få bli så utsatt.” Så skriver Anita, en av många läsare som har hört av sig efter vår granskning av Afa försäkring.

Läsarna berättar själva om sina skador

Mats skuldror värker efter två olyckor och nu råder moment 22 med Försäkringskassan och Afa. Bertil skadade ryggen på jobbet 2010, men Afa sade att den var ärftlig. Tomas arbetsskada godkändes först men sedan kom beskedet att den ”inte längre föreligger”.
Läs DA-läsarnas egna berättelser om kampen för att få sina jobbskador bekräftade.

Därför fick arbetsgivarna tillbaka 40 miljarder

Därför fick arbetsgivarna tillbaka 40 miljarder

Vår granskning visar att näringslivet de senaste fem åren fått tillbaka 40 miljarder från Afa. Varför var det deras pengar? DA har frågat LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson, som var med och tog besluten.