Så får du rätt pengar efter olyckan
Har du skadat dig på jobbet? DA:s expert Lennart Stéen guidar dig genom försäkringsdjungeln.
Industriarbetarnas tidning
27 september, 2021
Skrivet av Anna Julius
Försäkringar Om du cyklar till jobbet är du mindre skyddad av försäkringarna än om du kör bil. Det fick Mikael Myhre erfara när han ramlade på cykeln. Nu jobbar han för att ändra reglerna.
Försäkringen för färdolycksfall ingår i det försäkringspaket som LO och Svenskt Näringsliv kommit överens om. Om det ska ändras något i de avtalsförsäkringarna behöver de förhandla om det igen.
LO:s kongress har beslutat att man vill att ersättningen vid färdolyckor ska vara samma som vid en vanlig arbetsplatsolycka, till exempel att man får ersättning för förlorad inkomst.
Förra året förhandlade LO och Svenskt Näringsliv om avtalsförsäkringarna. LO ville ändra på mycket, och behövde välja vad som var viktigast. Då valdes färd-olycksfallen bort.
I de kollektivavtalade försäkringarna finns en utfyllnad i sjukpenningen upp till högst cirka 90 procent av din lön från dag 15.
Det tog tvärstopp. Mikael Myhre skulle bromsa in för att släppa förbi en barnvagn när framhjulet på elcykeln låste sig.
– Helvete, hann jag tänka.
Mikael flög över styret och voltade på marken framför. Hjälmen sprack och han bröt handleden. Höger förstås.
– Och jag är jättehögerhänt.
Det här var september 2020 och Mikael var på väg hem från jobbet på AAK i Karlshamn. Han hade tänkt cykla och träna efteråt, i stället blev han sjukskriven i sex veckor.
När man cyklar till och från jobbet och skadar sig räknas det som ett färdolycksfall. Därför fick Mikael en del pengar från arbetsskadeförsäkringen i Afa. Men det blev ändå en kostsam historia eftersom han förlorade lön när han var sjukskriven.
Hade han i stället tagit bilen från jobbet och skadat sig på liknande sätt hade det varit annorlunda. Vid en sådan olycka hade han fått flera tusenlappar mer från försäkringen för att han inte kunde jobba. Samma sak om han krockat med en bil när han cyklade.
Att det är så stor skillnad beror på att alla motorfordon (inte elcyklar) måste vara trafikförsäkrade. Den som är med om en olycka där ett motorfordon är inblandat kan få ut pengar ur bilens eller motorcykelns trafikförsäkring.
Han hade också fått mer ersättning om han cyklat omkull inne på AAK:s område. Då hade det räknats som en arbetsplatsolycka.
– Man faller mellan stolarna.
Det är många som cyklar till jobbet i Karlshamn, berättar Mikael Myhre, som också sitter i IF Metalls avdelningsstyrelse. Många råkar ut för olyckor. Han har reagerat på att de är så mycket mindre skyddade av försäkringen än bilister, och tycker att det måste ändras.
Därför skrev han en motion till IF Metalls kongress om att förbundet skulle jobba för att arbetsskadeförsäkringen ska ge mer pengar. Nu ställdes kongressen in förra året, så det blev inget.
I dag är Mikael Myhre tillbaka på AAK. Eftersom han jobbar fackligt på heltid funkar det trots skadan. Han kämpar fortfarande för att få tillbaka styrkan
i handen, och har inte kunnat träna ordentligt igen – speciellt inte om det kräver starka handleder.
– Jag är fortfarande armhävnings- och burpeefri.
Torbjörn Eriksson, GKN i Köping.
– Förut cyklade jag till jobbet, men sedan jag flyttade blir det inte så ofta. Kanske tio gånger om året. Absolut alltid med hjälm.
Martin Rydinger, Klippans bruk i Klippan.
– Aldrig, det är över en mil hit så det blir inte av. Min cykel har dessutom blivit stulen så just nu cyklar jag aldrig över huvud taget.
Sandra Särnholm, Svenska Fönster i Edsbyn.
– Jag har för långt för att cykla till jobbet, det är över en mil enkel resa. Plus att man riskerar livet, vi har en starkt trafikerad, smal landsväg mellan byarna där jag jobbar. Annars tycker jag att det är en trevlig motionsform som jag gärna utför på min racercykel.
Enkät: Janna Ayres
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.