Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, utbildningsminister Anna Ekström och IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson presenterade budgetsatsningar på jobb och omställning. Foto: Regeringens webbsändning
Satsningar på jobb och omställning för 8 miljarder
Fler ska kunna byta yrke mitt i livet. Nu presenterar regeringen budgetsatsningar för att göra verklighet av det omställningssystem som parterna kommit överens om.
Budgetsatsningarna, på sammanlagt 8 miljarder, syftar till att lyfta Sverige ur den kris som coronapandemin medfört. Huvudpunkterna gäller främst insatser för att minska långtidsarbetslösheten och att ge mer resurser åt kunskapslyftet genom bland annat ett nytt omställningssystem.
Omställningssystemet kommer bland annat att innebära ett nytt offentligt omställnings- och kompetensstöd för dem som arbetar utan kollektivavtal, samt ett nytt omställningsstudiestöd.
IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson deltog på regeringens pressträff om budgetsatsningar på jobb och omställning. Foto: Regeringens webbsändning
– Människor som befinner sig mitt i arbetslivet ska nu ges möjlighet att studera utan att helt rasera sin ekonomi. Det här är något som hela fackföreningsrörelsen har arbetat med i flera år för att kunna genomföra. Folk som arbetar kommer nu att få en riktig chans att utbilda sig eller omskola sig, vilket ger en större frihet för alla att kunna göra nya livsval, säger Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.
Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning, berättar att man kommer kunna utbilda sig till yrken som efterfrågas på arbetsmarknaden.
– Det behövs bättre möjligheter till kompetensutveckling och vidareutbildning för alla på den svenska arbetsmarknaden, och det offentliga studiestöd som nu kommer att erbjudas kommer ge fler arbetstagare möjligheten att utbilda sig mitt i livet, säger Matilda Ernkrans.
Det omställningsstudiestöd som kommer erbjudas kommer motsvara runt 80 procent av den befintliga lönen, vilket kommer att finansieras bland annat genom en ny räntemodell på studielånen.
2,5 miljarder av de 8 miljarder som presenterades föreslås dediceras åt åtgärder för arbetssökande 2022. Av det ska ungefär hälften användas för att erbjuda fler arbetslösa en matchningstjänst, medan 700 miljoner ska gå till extrajobb och introduktionsjobb, samt 425 miljoner till att öka arbetsmarknadsutbildningen.
Trots att majoriteten av satsningarna som presenterades kommer påbörjas redan 2022, väntas omställningssystemet sättas igång först 2023. Då kommer den avsedda summan ligga på 1,36 miljarder kronor, men beräknas årligen ligga på runt 6-9 miljarder kronor när systemet är fullt utbyggt.
Omställningssystemet är i sig en viktig del av den partsöverenskommelse som gjorts mellan IF Metall, Kommunal, Förhandlings- och samverkansrådet PTK och Svenskt Näringsliv.
– Det är de ändringarna som föreslås göras i las som det här omställningssystemet ska hjälpa till att balansera upp. När det här sjösätts kommer det att bli ett stort uppdrag att föra ut det här på arbetsplatserna med information om de nya möjligheterna. Vi vet att våra medlemmar efterfrågar bättre utbildningsmöjligheter, och med de här studiestöden kommer det bli möjligt att skaffa sig ett bättre jobb även medan man är mitt i arbets- och familjelivet, säger Marie Nilsson.
Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning, berättar att man kommer kunna utbilda sig till yrken som efterfrågas på arbetsmarknaden.
var kan man läsa om vilka yrken som efterfrågas på Arbetsmarknaden?