Industriarbetarnas tidning

Satsningar på jobb och omställning för 8 miljarder

7 september, 2021

Skrivet av

Fler ska kunna byta yrke mitt i livet. Nu presenterar regeringen budgetsatsningar för att göra verklighet av det omställningssystem som parterna kommit överens om.

Budgetsatsningarna, på sammanlagt 8 miljarder, syftar till att lyfta Sverige ur den kris som coronapandemin medfört. Huvudpunkterna gäller främst insatser för att minska långtidsarbetslösheten och att ge mer resurser åt kunskapslyftet genom bland annat ett nytt omställningssystem.

Omställningssystemet kommer bland annat att innebära ett nytt offentligt omställnings- och kompetensstöd för dem som arbetar utan kollektivavtal, samt ett nytt omställningsstudiestöd. 

IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson deltog på regeringens pressträff om budgetsatsningar på jobb och omställning. Foto: Regeringens webbsändning

– Människor som befinner sig mitt i arbetslivet ska nu ges möjlighet att studera utan att helt rasera sin ekonomi. Det här är något som hela fackföreningsrörelsen har arbetat med i flera år för att kunna genomföra. Folk som arbetar kommer nu att få en riktig chans att utbilda sig eller omskola sig, vilket ger en större frihet för alla att kunna göra nya livsval, säger Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.

Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning, berättar att man kommer kunna utbilda sig till yrken som efterfrågas på arbetsmarknaden.

– Det behövs bättre möjligheter till kompetensutveckling och vidareutbildning för alla på den svenska arbetsmarknaden, och det offentliga studiestöd som nu kommer att erbjudas kommer ge fler arbetstagare möjligheten att utbilda sig mitt i livet, säger Matilda Ernkrans.

Det omställningsstudiestöd som kommer erbjudas kommer motsvara runt 80 procent av den befintliga lönen, vilket kommer att finansieras bland annat genom en ny räntemodell på studielånen.

2,5 miljarder av de 8 miljarder som presenterades föreslås dediceras åt åtgärder för arbetssökande 2022. Av det ska ungefär hälften användas för att erbjuda fler arbetslösa en matchningstjänst, medan 700 miljoner ska gå till extrajobb och introduktionsjobb, samt 425 miljoner till att öka arbetsmarknadsutbildningen.

Trots att majoriteten av satsningarna som presenterades kommer påbörjas redan 2022, väntas omställningssystemet sättas igång först 2023. Då kommer den avsedda summan ligga på 1,36 miljarder kronor, men beräknas årligen ligga på runt 6-9 miljarder kronor när systemet är fullt utbyggt.

Omställningssystemet är i sig en viktig del av den partsöverenskommelse som gjorts mellan IF Metall, Kommunal, Förhandlings- och samverkansrådet PTK och Svenskt Näringsliv.

– Det är de ändringarna som föreslås göras i las som det här omställningssystemet ska hjälpa till att balansera upp. När det här sjösätts kommer det att bli ett stort uppdrag att föra ut det här på arbetsplatserna med information om de nya möjligheterna. Vi vet att våra medlemmar efterfrågar bättre utbildningsmöjligheter, och med de här studiestöden kommer det bli möjligt att skaffa sig ett bättre jobb även medan man är mitt i arbets- och familjelivet, säger Marie Nilsson.

En kommentar till “Satsningar på jobb och omställning för 8 miljarder

  • Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning, berättar att man kommer kunna utbilda sig till yrken som efterfrågas på arbetsmarknaden.

    var kan man läsa om vilka yrken som efterfrågas på Arbetsmarknaden?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Vårbudgeten ger stöd åt arbetslösa och miljön

Vårbudgeten ger stöd åt arbetslösa och miljön

Regeringen ger i sin vårbudget bland annat ökat stöd till klimatsmart industri och satsar extra för att utrikes födda kvinnor ska få en chans till jobb. Men man tar också bort kravet på kollektivavtal för nystartsjobb och slopar skattesubventionen på gruvdieseln.

Dags för Swedish deal

Dags för Swedish deal

Po Tidholms reportage Resten av Sverige visar på behovet av en ny regionalpolitik. I Dagens Arbete pågår en motsvarande debatt efter reportaget Uppdrag: Rädda Bygden. Dags för en ”Swedish deal” för stad och land, skriver Helle Klein.

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Svenska Kyrkan ska inte bidra till att arbetsvillkoren dumpas, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Tips till vår nästa stats­minister

Tips till vår nästa stats­minister

När Stefan Löfven nu avgår vill jag både tacka och se en efterträdare som kraftsamlar mot ojämlikheten, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Stå upp för skydds­ombuden

Stå upp för skydds­ombuden

Personlig erfarenhet från arbetsplatserna går inte att ersätta med en chattbot på Arbetsmiljöverkets hemsida, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Nu ska Samhall åter stå på de funktionshindrades sida”

”Nu ska Samhall åter stå på de funktionshindrades sida”

L: Efter hårda förhandlingar har vi fått igenom verkningsfulla förändringar av Samhall.

Vi är skydds­ombuden som inte duger

Vi är skydds­ombuden som inte duger

Så här ser våra dagar ut när vi ser till att arbetsplatserna är säkra. Vi räddar liv, skriver regionala skyddsombudet Linda Forså.

Så blir du din egen Bernie Sanders

Så blir du din egen Bernie Sanders

Volvoarbetaren Lars Henriksson erbjuder intresserade politiker en stilanalys som går bortom de stickade vantarna.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.