Industriarbetarnas tidning

Satsningar på jobb och omställning för 8 miljarder

7 september, 2021 - 12:45

Skrivet av

Fler ska kunna byta yrke mitt i livet. Nu presenterar regeringen budgetsatsningar för att göra verklighet av det omställningssystem som parterna kommit överens om.

Budgetsatsningarna, på sammanlagt 8 miljarder, syftar till att lyfta Sverige ur den kris som coronapandemin medfört. Huvudpunkterna gäller främst insatser för att minska långtidsarbetslösheten och att ge mer resurser åt kunskapslyftet genom bland annat ett nytt omställningssystem.

Omställningssystemet kommer bland annat att innebära ett nytt offentligt omställnings- och kompetensstöd för dem som arbetar utan kollektivavtal, samt ett nytt omställningsstudiestöd. 

IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson deltog på regeringens pressträff om budgetsatsningar på jobb och omställning. Foto: Regeringens webbsändning

– Människor som befinner sig mitt i arbetslivet ska nu ges möjlighet att studera utan att helt rasera sin ekonomi. Det här är något som hela fackföreningsrörelsen har arbetat med i flera år för att kunna genomföra. Folk som arbetar kommer nu att få en riktig chans att utbilda sig eller omskola sig, vilket ger en större frihet för alla att kunna göra nya livsval, säger Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.

Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning, berättar att man kommer kunna utbilda sig till yrken som efterfrågas på arbetsmarknaden.

– Det behövs bättre möjligheter till kompetensutveckling och vidareutbildning för alla på den svenska arbetsmarknaden, och det offentliga studiestöd som nu kommer att erbjudas kommer ge fler arbetstagare möjligheten att utbilda sig mitt i livet, säger Matilda Ernkrans.

Det omställningsstudiestöd som kommer erbjudas kommer motsvara runt 80 procent av den befintliga lönen, vilket kommer att finansieras bland annat genom en ny räntemodell på studielånen.

2,5 miljarder av de 8 miljarder som presenterades föreslås dediceras åt åtgärder för arbetssökande 2022. Av det ska ungefär hälften användas för att erbjuda fler arbetslösa en matchningstjänst, medan 700 miljoner ska gå till extrajobb och introduktionsjobb, samt 425 miljoner till att öka arbetsmarknadsutbildningen.

Trots att majoriteten av satsningarna som presenterades kommer påbörjas redan 2022, väntas omställningssystemet sättas igång först 2023. Då kommer den avsedda summan ligga på 1,36 miljarder kronor, men beräknas årligen ligga på runt 6-9 miljarder kronor när systemet är fullt utbyggt.

Omställningssystemet är i sig en viktig del av den partsöverenskommelse som gjorts mellan IF Metall, Kommunal, Förhandlings- och samverkansrådet PTK och Svenskt Näringsliv.

– Det är de ändringarna som föreslås göras i las som det här omställningssystemet ska hjälpa till att balansera upp. När det här sjösätts kommer det att bli ett stort uppdrag att föra ut det här på arbetsplatserna med information om de nya möjligheterna. Vi vet att våra medlemmar efterfrågar bättre utbildningsmöjligheter, och med de här studiestöden kommer det bli möjligt att skaffa sig ett bättre jobb även medan man är mitt i arbets- och familjelivet, säger Marie Nilsson.

En kommentar till “Satsningar på jobb och omställning för 8 miljarder

  • Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning, berättar att man kommer kunna utbilda sig till yrken som efterfrågas på arbetsmarknaden.

    var kan man läsa om vilka yrken som efterfrågas på Arbetsmarknaden?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Så blir pensionen mer rättvis”

”Så blir pensionen mer rättvis”

De som jobbat hela livet och ändå har en låg pension ska få ett tillägg, och de som sliter ut sig i förtid ska ha rätt till en trygghetspension. Men för att klara detta måste mer pengar betalas in i pensionssystemet, skriver Ardalan Shekarabi (S) och Marie Nilsson, ordförande IF Metall.

Vårbudgeten ger stöd åt arbetslösa och miljön

Vårbudgeten ger stöd åt arbetslösa och miljön

Regeringen ger i sin vårbudget bland annat ökat stöd till klimatsmart industri och satsar extra för att utrikes födda kvinnor ska få en chans till jobb. Men man tar också bort kravet på kollektivavtal för nystartsjobb och slopar skattesubventionen på gruvdieseln.

IF Metall: Sjuk­försäkringen måste bli bättre

Sex av tio av IF Metalls medlemmar oroas enligt en ny undersökning för att inte klara ekonomin vid en längre tids sjukdom. ”Socialdemokraterna måste visa att vi kan lita på dem i den här frågan”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

Dags för Swedish deal

Dags för Swedish deal

Po Tidholms reportage Resten av Sverige visar på behovet av en ny regionalpolitik. I Dagens Arbete pågår en motsvarande debatt efter reportaget Uppdrag: Rädda Bygden. Dags för en ”Swedish deal” för stad och land, skriver Helle Klein.

Industrin måste bli energismart

Industrin måste bli energismart

Det stora slöseriet finns inte hos hushållen utan i industrin, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Var är reformerna som utlovades?

Var är reformerna som utlovades?

Om inflationen ska kunna bekämpas är det inte bara löntagarna som ska ta ansvar. Vi behöver också få se vad arbetsgivarna och politikerna tänker bidra med, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”Vi behöver en motbild till den högernationalistiska regeringens”

”Vi behöver en motbild till den högernationalistiska regeringens”

Det behövs en opposition som ser till alla arbetares behov, i både stad och glesbygd och oavsett vad vi har för ursprung, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Vi fortsätter påverka politiken

Vi fortsätter påverka politiken

När vi har en regering som inte prioriterar löntagarna är det ännu viktigare att vi är starka och driver våra frågor, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.