Industriarbetarnas tidning

Satsningar på jobb och omställning för 8 miljarder

7 september, 2021

Skrivet av

Fler ska kunna byta yrke mitt i livet. Nu presenterar regeringen budgetsatsningar för att göra verklighet av det omställningssystem som parterna kommit överens om.

Budgetsatsningarna, på sammanlagt 8 miljarder, syftar till att lyfta Sverige ur den kris som coronapandemin medfört. Huvudpunkterna gäller främst insatser för att minska långtidsarbetslösheten och att ge mer resurser åt kunskapslyftet genom bland annat ett nytt omställningssystem.

Omställningssystemet kommer bland annat att innebära ett nytt offentligt omställnings- och kompetensstöd för dem som arbetar utan kollektivavtal, samt ett nytt omställningsstudiestöd. 

IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson deltog på regeringens pressträff om budgetsatsningar på jobb och omställning. Foto: Regeringens webbsändning

– Människor som befinner sig mitt i arbetslivet ska nu ges möjlighet att studera utan att helt rasera sin ekonomi. Det här är något som hela fackföreningsrörelsen har arbetat med i flera år för att kunna genomföra. Folk som arbetar kommer nu att få en riktig chans att utbilda sig eller omskola sig, vilket ger en större frihet för alla att kunna göra nya livsval, säger Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.

Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning, berättar att man kommer kunna utbilda sig till yrken som efterfrågas på arbetsmarknaden.

– Det behövs bättre möjligheter till kompetensutveckling och vidareutbildning för alla på den svenska arbetsmarknaden, och det offentliga studiestöd som nu kommer att erbjudas kommer ge fler arbetstagare möjligheten att utbilda sig mitt i livet, säger Matilda Ernkrans.

Det omställningsstudiestöd som kommer erbjudas kommer motsvara runt 80 procent av den befintliga lönen, vilket kommer att finansieras bland annat genom en ny räntemodell på studielånen.

2,5 miljarder av de 8 miljarder som presenterades föreslås dediceras åt åtgärder för arbetssökande 2022. Av det ska ungefär hälften användas för att erbjuda fler arbetslösa en matchningstjänst, medan 700 miljoner ska gå till extrajobb och introduktionsjobb, samt 425 miljoner till att öka arbetsmarknadsutbildningen.

Trots att majoriteten av satsningarna som presenterades kommer påbörjas redan 2022, väntas omställningssystemet sättas igång först 2023. Då kommer den avsedda summan ligga på 1,36 miljarder kronor, men beräknas årligen ligga på runt 6-9 miljarder kronor när systemet är fullt utbyggt.

Omställningssystemet är i sig en viktig del av den partsöverenskommelse som gjorts mellan IF Metall, Kommunal, Förhandlings- och samverkansrådet PTK och Svenskt Näringsliv.

– Det är de ändringarna som föreslås göras i las som det här omställningssystemet ska hjälpa till att balansera upp. När det här sjösätts kommer det att bli ett stort uppdrag att föra ut det här på arbetsplatserna med information om de nya möjligheterna. Vi vet att våra medlemmar efterfrågar bättre utbildningsmöjligheter, och med de här studiestöden kommer det bli möjligt att skaffa sig ett bättre jobb även medan man är mitt i arbets- och familjelivet, säger Marie Nilsson.

En kommentar till “Satsningar på jobb och omställning för 8 miljarder

  • Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning, berättar att man kommer kunna utbilda sig till yrken som efterfrågas på arbetsmarknaden.

    var kan man läsa om vilka yrken som efterfrågas på Arbetsmarknaden?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Vårbudgeten ger stöd åt arbetslösa och miljön

Vårbudgeten ger stöd åt arbetslösa och miljön

Regeringen ger i sin vårbudget bland annat ökat stöd till klimatsmart industri och satsar extra för att utrikes födda kvinnor ska få en chans till jobb. Men man tar också bort kravet på kollektivavtal för nystartsjobb och slopar skattesubventionen på gruvdieseln.

Dags för Swedish deal

Dags för Swedish deal

Po Tidholms reportage Resten av Sverige visar på behovet av en ny regionalpolitik. I Dagens Arbete pågår en motsvarande debatt efter reportaget Uppdrag: Rädda Bygden. Dags för en ”Swedish deal” för stad och land, skriver Helle Klein.

I-ordet inte längre tabu

I-ordet inte längre tabu

PERSPEKTIV Industripolitiken är tillbaka. Men inte den gamla som försökte hålla skakiga företag under armarna. Utan en ny som handlar om grön och digital omställning. Och om din kompetensutveckling. Länge, länge var i-ordet bannlyst från den politiska debatten. Ett pestsmittat ord fördrivet ur den ekonomisk-politiska vokabulären. I dag är det annorlunda. Nu är inte i-ordet […]

”Ja till yrkesprogrammens höjda status”

”Ja till yrkesprogrammens höjda status”

Att återinföra högskolebehörigheten på yrkesprogrammen är en viktig pusselbit för industrins kompetensförsörjning och elevernas förutsättningar för yrkeslivet, skriver tre företrädare för Teknikcollege.

Vi får gehör för våra krav

Vi får gehör för våra krav

Marie Nilsson: I höstens budgetförslag hittar vi omställningsstöd, mänskligare
sjukförsäkring och satsningar på grön industri. Nu måste vi driva på så att det blir verklighet.

”Så blir pensionen mer rättvis”

”Så blir pensionen mer rättvis”

De som jobbat hela livet och ändå har en låg pension ska få ett tillägg, och de som sliter ut sig i förtid ska ha rätt till en trygghetspension. Men för att klara detta måste mer pengar betalas in i pensionssystemet, skriver Ardalan Shekarabi (S) och Marie Nilsson, ordförande IF Metall.

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Svenska Kyrkan ska inte bidra till att arbetsvillkoren dumpas, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Tips till vår nästa stats­minister

Tips till vår nästa stats­minister

När Stefan Löfven nu avgår vill jag både tacka och se en efterträdare som kraftsamlar mot ojämlikheten, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Stå upp för skydds­ombuden

Personlig erfarenhet från arbetsplatserna går inte att ersätta med en chattbot på Arbetsmiljöverkets hemsida, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Nu ska Samhall åter stå på de funktionshindrades sida”

”Nu ska Samhall åter stå på de funktionshindrades sida”

L: Efter hårda förhandlingar har vi fått igenom verkningsfulla förändringar av Samhall.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.