Efter traumat – nu hjälper Annica andra
Sexuella trakasserier och utfrysning på jobbet bröt sönder Annica Lindkvist. Det tog många år att bli sig själv igen. Nu hjälper hon människor att hantera sorger i livet.
Industriarbetarnas tidning
MÖTE MED ”Det är nog bäst att du säger upp dig.” Det rådet får många kvinnor som söker stöd efter trakasserier på jobbet. Det duger inte, tycker Maria Höök, en av initiativtagarna till nybildade Industrikvinnors stödförening.
Ålder: 37 år.
Bor: Horred.
Yrke: Svetsare på KG Mekaniska.
Fritidsintressen: Familjen, inredning
och trädgården.
Bästa tips till skyddsombud: Om en kollega berättar om trakasserier – tro på det hon säger och ta det på allvar!
Genom sin blogg Kvinnlig svetsare har Maria Höök hört många berättelser från kvinnor som har blivit utsatta för trakasserier inom industrin. Något som återkommer är skyddsombud som egentligen bara ser en lösning: Byt jobb.
− På ett sätt förstår jag rådet. Ofta står ord mot ord och som utsatt tjej är det svårt att vinna. Om du byter jobb slipper du åtminstone vara kvar på en arbetsplats där du mår dåligt, men när man får det där rådet känner man sig väldigt ensam, säger Maria Höök.
Om lösningen blir att utsatta kvinnor ska byta jobb missar man också chansen att förändra beteendet hos den eller de som beter sig illa på arbetsplatsen, fortsätter hon.
− Nästa gång det börjar en tjej kommer allt att upprepas.
Trots de senaste årens Metoo-diskussioner förstår många fortfarande inte hur illa arbetssituationen är på vissa håll inom industrin, menar Maria Höök. Kvinnor hör av sig till henne och berättar om kollegor som gått långt över gränsen. Det handlar om män som dragit ner sina byxor eller onanerat inför dem.
Klart vanligare är berättelserna om en sexistisk jargong som hela arbetslaget fnissar med i. Det kan vara skämt på kvinnors bekostnad eller ”skojiga upptåg” som att manliga kollegor försöker bryta sig in i ens omklädningsrum medan man står på insidan och håller emot. Om du ryter ifrån får du höra att du borde ta det hela som en komplimang.
− Det bästa du kan göra som skyddsombud eller kollega är att markera att du inte tycker att det som händer är roligt, säger Maria Höök.
Om du som skyddsombud blir kontaktad av någon som har blivit utsatt för trakasserier tycker hon att det viktigaste är att du visar att du tror på det kollegan berättar. Hur ni sedan går vidare beror på vad som har hänt. Kollegan kanske behöver stöd i att prata med arbetsgivaren eller i att göra en polisanmälan. Om problemet beror på en allmänt sunkig attityd på arbetsplatsen kan du lyfta det i arbetslaget och börja jobba för en förändring.
Maria Höök berättar att den som har utsatts för trakasserier eller på annat sätt har blivit illa behandlad på jobbet kan behöva stöd under lång tid. Hon upplever att arbetsgivaren och facket ofta tänker att allt är löst om personen som har trakasserat får sluta eller blir omplacerad, men för den som har varit utsatt tar det inte slut där, menar hon.
− Vissa tjejer blir anklagade av arbetskamrater som tycker att det var deras fel att kollegan fick sluta. Då är det extra viktigt att det finns andra som stöttar.