Industriarbetarnas tidning

Vi publicerar ett urval av artiklar från Dagens Arbetsmiljö, ett magasin som riktar sig till skyddsombud och förtroendevalda inom LO, men även andra som jobbar med arbetsmiljö.

”Alla måste stötta bättre”

25 oktober, 2021

Skrivet av  Charlie Olofsson

MÖTE MED ”Det är nog bäst att du säger upp dig.” Det rådet får många kvinnor som söker stöd efter trakasserier på jobbet. Det duger inte, tycker Maria Höök, en av initiativtagarna till nybildade Industrikvinnors stödförening.

Maria Höök

Ålder: 37 år.
Bor: Horred.
Yrke: Svetsare på KG Mekaniska.
Fritidsintressen: Familjen, inredning
och trädgården.
Bästa tips till skyddsombud: Om en kollega berättar om trakasserier – tro på det hon säger och ta det på allvar!

Genom sin blogg Kvinnlig svetsare har Maria Höök hört många berättelser från kvinnor som har blivit utsatta för trakasserier inom industrin. Något som återkommer är skyddsombud som egentligen bara ser en lösning: Byt jobb.

− På ett sätt förstår jag rådet. Ofta står ord mot ord och som utsatt tjej är det svårt att vinna. Om du byter jobb slipper du åtminstone vara kvar på en arbetsplats där du mår dåligt, men när man får det där rådet känner man sig väldigt ensam, säger Maria Höök.

Om lösningen blir att utsatta kvinnor ska byta jobb missar man också chansen att förändra beteendet hos den eller de som beter sig illa på arbetsplatsen, fortsätter hon.

− Nästa gång det börjar en tjej kommer allt att upprepas.

Trots de senaste årens Metoo-diskussioner förstår många fortfarande inte hur illa arbetssituationen är på vissa håll inom industrin, menar Maria Höök. Kvinnor hör av sig till henne och berättar om kollegor som gått långt över gränsen. Det handlar om män som dragit ner sina byxor eller onanerat inför dem.

Klart vanligare är berättelserna om en sexistisk jargong som hela arbetslaget fnissar med i. Det kan vara skämt på kvinnors bekostnad eller ”skojiga upptåg” som att manliga kollegor försöker bryta sig in i ens omklädningsrum medan man står på insidan och håller emot. Om du ryter ifrån får du höra att du borde ta det hela som en komplimang.

− Det bästa du kan göra som skyddsombud eller kollega är att markera att du inte tycker att det som händer är roligt, säger Maria Höök.

Om du som skyddsombud blir kontaktad av någon som har blivit utsatt för trakasserier tycker hon att det viktigaste är att du visar att du tror på det kollegan berättar. Hur ni sedan går vidare beror på vad som har hänt. Kollegan kanske behöver stöd i att prata med arbetsgivaren eller i att göra en polisanmälan. Om problemet beror på en allmänt sunkig attityd på arbetsplatsen kan du lyfta det i arbetslaget och börja jobba för en förändring.

Maria Höök berättar att den som har utsatts för trakasserier eller på annat sätt har blivit illa behandlad på jobbet kan behöva stöd under lång tid. Hon upplever att arbetsgivaren och facket ofta tänker att allt är löst om personen som har trakasserat får sluta eller blir omplacerad, men för den som har varit utsatt tar det inte slut där, menar hon.

− Vissa tjejer blir anklagade av arbetskamrater som tycker att det var deras fel att kollegan fick sluta. Då är det extra viktigt att det finns andra som stöttar.

Industrikvinnors stödförening vill

  1. Förmedla berättelser från kvinnor och ickebinära inom industrin för att skapa diskussion om arbetsklimatet.
  2. Vara en mötespunkt där man kan få kontakt med någon som lyssnar och inte viftar bort det man varit med om.
  3. På sikt kunna vara ett stöd på plats, till exempel vid möten med arbetsgivaren.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Efter traumat – nu hjälper Annica andra

Efter traumat – nu hjälper Annica andra

Sexuella trakasserier och utfrysning på jobbet bröt sönder Annica Lindkvist. Det tog många år att bli sig själv igen. Nu hjälper hon människor att hantera sorger i livet.

”Förändring börjar med en person som Thomas”

”Förändring börjar med en person som Thomas”

Skammen när bilden började spridas i skiftlaget var min. Men då lärde Thomas mig hur det ligger till, skriver Linda Forså.

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Alla jobbar hemma, eller? Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek vill få en bredare bild av hur vi har det under pandemin. Därför efterlyser de fler berättelser från de som jobbar inom LO:s område.

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

Var detta allt som blev efter metoo?

Var detta allt som blev efter metoo?

Nu rannsakar sig medierna efter metoo. Men vad har hänt på alla andra arbetsgolv i Sverige?

”Vi har inte råd med unkna fördomar”

”Vi har inte råd med unkna fördomar”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark efterlyste ”starkare muskler som staten kan sätta in” på IF Metalls jämställdhetsseminarium inför den internationella kvinnodagen.

”Metoo-rörelsen gav skjuts åt föreskriften”

”Metoo-rörelsen gav skjuts åt föreskriften”

Under sina fem år på Arbetsmiljöverkets har Erna Zelmin-Ekenhem sett hur de psykosociala arbetsmiljöproblemen uppmärksammats allt mer.

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

Det finns redan tillräckliga regler, fokuset behöver ligga på förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier. Här behövs fortsatt intensivt samarbete mellan parterna så att riktlinjerna också efterlevs, skriver Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

Vad har hänt på industrigolven efter #metoo?

Det är snart 1,5 år sedan #metoo exploderade. I Sverige blev genomslaget särskilt stort, men från industrins kvinnor kom aldrig något upprop. Nu efterlyser vi era erfarenheter – vad har hänt på industrigolven efter #metoo?

”Det gäller att fortsätta tjata och gnata”

”Det gäller att fortsätta tjata och gnata”

Man kan inte ena stunden tycka att folk får göra som de vill med föräldraledigheten, och nästa stund klaga över ett ojämställt arbetsliv, säger förbundsordförande Marie Nilsson apropå IF Metalls jämställdhetskampanj.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.