Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Bekämpa antisemitismen i den digitala världen

18 oktober, 2021

Skrivet av

I förra veckan hölls Förintelsekonferensen i Malmö. Internationella politiska ledare lovade att aktivt bekämpa antisemitismen och rasismen som tyvärr växer runtom i Europa. Sveriges regering satsar nästan 100 miljoner i nästa års budget på denna angelägna kamp för människovärde och demokrati. Till den svenska regeringens satsningar hör bland annat fortsatt arbete med att bekämpa hatbrott och näthat. Polisen ges i uppdrag att både kompetenshöja sig själv i dessa frågor och förstärka den brottsutredande förmågan och uppklaringen av dessa brott. Det är utmärkt och hög tid kan man tillägga.

Jag har tillsammans med kollegor i mediebranschen under många år drivit frågan om att hot och hat mot journalister måste uppmärksammas som ett allvarligt brott mot demokratin. Här har det faktiskt hänt en hel del. Polisen har inrättat hat- och demokratibrottsgrupper bland annat och fortbildat sin egen organisation i dessa frågor. Det har lett till att extremisters hot och hat mot journalister i flera fall har lett till åtal och rättegång.

Ännu återstår dock för resterande del av rättsväsendet att bli bättre på att förstå detta med näthat och hot och hat mot journalister. Precis som Polisen bör Åklagarmyndigheten och Domstolarna kompetensutvecklas i frågan om hatbrott. Och fortfarande verkar Säpos markering att det högerextrema hotet numera ses som ett allvarligt terrorhot inte riktigt nått den vanliga polisen.

Mot bakgrund av Malmökonferensens fokus på den växande antisemitismen ter sig bekämpandet av högerextremisters och nazisters hatpropaganda som alltför vekt i dag. Jag kan ta min egen erfarenhet som exempel. När en fd Sverigedemokrat som vandrat vidare till nazistiska NMR började spy ut sitt nazistiska och antisemitiska hat i form av hundratals sms mot mig och två andra kvinnliga opinionsbildare polisanmälde vi det direkt. Detta var under valrörelsen hösten 2018.

Efter mycket om och med blev det ett åtal och en rättegång i januari 2020. Det kändes som en oändlig tid mellan anmälan och rättegång i synnerhet som vederbörande bara fortsatte med sitt antisemitiska hetsande och dessutom demonstrerade på gator och torg tillsammans med Nordiska motståndsrörelsen i Almedalen där jag befann mig liksom i Stockholms centrum där jag arbetar.

Solna tingsrätt dömde till slut nazisten med ett ovanligt hårt straff – sex månaders fängelse. Och rätten gick helt på åklagarens linje att nazistens brott skulle ses som extra allvarligt eftersom han riktade in sig på journalister och opinionsbildare och att det därför kunde ses som ett demokratihot. Tingsrättens dom blev så en milstolpe i den kamp som många av oss fört för att se hot och hat mot journalister liksom mot förtroendevalda som ett demokratibrott.

Samma dag som domen kom fortsatte dock nazisten sin antisemitiska hetsverksamhet på nätet. Han överklagade såklart domen. Och först nu, på torsdag 21 oktober 2021, blir det Hovrättsförhandling. Under hela denna tid har han i tusentals inlägg på nätet ”hetsat mot folkgrupp” och spridit nazistisk, rasistisk och antisemitisk propaganda. Brottet har pågått i tre års tid nu. Det är som att någon blir påkommen ett villainbrott eller en misshandel och bara kan fortsätta stjäla saker eller misshandla medan rättsapparaten lunkar på…

Dessutom gör lagen om hets mot folkgrupp inte någon som helst skillnad på om man vid ett tillfälle gör sig skyldig till detta eller om man hundratals och åter hundratals gånger spyr ut grov antisemitism på nätet. Här borde det kunna göras mer från statens sida om man verkligen vill komma tillrätta med rasismen och antisemitismen som sprids digitalt.

Så sent som i lördags skrev nazisten på nätet om judemakten som måste bekämpas med alla medel och lade till en av alla konspirationsteorier som just nu florerar och som kan leda till våldsdåd vi sett utförda av högerextremister runtom i Europa och USA. Så där har han och hans gelikar hållit på i åratal. Malmökonferensens ord om att ta antisemitismen på största allvar måste bli verkstad innan det är för sent.

En kommentar till “Bekämpa antisemitismen i den digitala världen

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.