Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Därför spelar politiken roll

13 oktober, 2021

Skrivet av

LEDARE M-ledaren såg svensk industri som ”basically gone”. Stefan Löfven såg innovation och nyindustrialisering.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Om några veckor håller Socialdemokraterna kongress och Stefan Löfven lämnar uppdraget som partiledare. Finansminister Magdalena Andersson kommer med största sannolikhet att efterträda honom.

Det är ännu för tidigt att summera Löfvens år som statsminister men en sak är tydlig. För industrins del har sällan en partiledare betytt så mycket. Redan från första dagen som nyvald S-ledare betonade Stefan Löfven vikten av att utveckla den svenska modellen med samverkan mellan stat, fack och näringsliv. Medan Fredrik Reinfeldt talade om att industrin var ”basically gone” har ledorden för Löfven varit innovation och nyindustrialisering.

Vi ser nu resultatet i en sjudande re-industrialisering i norra Sverige med etableringen av batterifabriken i Skellefteå, med Hybrit-projektet som gör svensk stålindustri världsledande i fossilfri tillverkning samt med förnyelsen av gruvindustrin som några exempel.

Som vid alla nyetableringar finns det förstås problem. Dagens Arbete har mött oroade fackligt aktiva som pekar på att arbetsmiljön på nystartade Northvolt lämnar en del övrigt att önska. Pressen att snabbt få batteriproduktionen på plats riskerar säkerheten. Dessutom använder företaget underleverantörer där alla inte har kollektivavtal. Detta måste företagsledningen tillsammans med facken komma till rätta med. Nyindustrialiseringen får inte innebära att det livsviktiga arbetsmiljöarbetet sätts på undantag.

I stället för att vara ”basically gone” skapas nu mängder med industrijobb i Norrbotten och Västerbotten. Stad- och landfrågan får nya dimensioner. Självklart finns det fortfarande spänningar mellan storstad och glesbygd, inland och kustland, nord och syd men den regionalpolitiska kartan ritas om allteftersom nyindustrialiseringen fortgår. Flyttlassen har plötsligt börjat att gå uppåt landet.

Trots alla kriser som Löfven har fått hantera som statsminister lämnar han ett arv av framtidstro efter sig. Arbetslösheten är efter pandemin fortfarande alltför hög men utan regeringen Löfvens snabba agerande med kortidsavtal och stora stöd till krisande branscher hade det sett betydligt värre ut. Löfven har visat att man med politisk vilja faktiskt kan förändra. Olyckskorpars kraxande har inte fått sista ordet.

Förhoppningsvis fortsätter Magdalena Andersson i denna politiskt offensiva anda. För politik spelar roll. Nästa projekt borde bli att återupprätta jämlikheten och sätta stopp för marknadsexperimentet inom vård, skola och omsorg. Reindustrialisering och renovering av välfärden måste gå hand i hand. Sverige ska vara en solidarisk industrination.

En kommentar till “Därför spelar politiken roll

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Besluten som skapat skugg­samhället

Att det råder vilda västern i många branscher i dag är en konsekvens av beslut tagna av tidigare regeringar, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Är det här verkligen liberal politik?

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Politik i besvikelsens epok

”Viljan att ta ansvar för landet har drivit Stefan Löfvens kompromissvilja långt. För långt i vissa stycken kan man på goda grunder tycka. Men vad hade varit alternativet?” skriver Helle Klein.

Intet nytt, allting nytt

Intet nytt, allting nytt

”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Håll SD utanför makten

Valet blev just den rysare som många hade befarat. När detta skrivs sent på valnatten vet vi inte helt säkert vad resultatet blev. Det är så pass jämnt mellan blocken att förmodligen kommer inte något säkert resultat förrän på onsdag då utlandsrösterna är räknade. Just därför är det magstarkt av Alliansledarna att påstå att de […]

Din röst är viktigare än någonsin

Solen skiner och Mälaren där jag bor ligger spegelblank. Valrörelsen växlar nu över till ett fridfullt skede. I dag är det inte längre partiledarnas, de politiska kampanjmakarnas  eller de mediala valdebatternas dag utan väljarnas. Nu är det upp till dig och mig. Valdagen är demokratins högtidsdag. Den är vacker för som  historikern Henrik Arnstad (nyligen […]

”M är inte för vanligt folk”

”Att göra fattiga människor fattigare är inte ett sätt att skapa ett tryggare Sverige”, skriver Jan Öberg, ordförande för Pappers Avdelning 16 i Ortviken.

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Bekämpa segregationen inte flyktingarna

Chefredaktör Helle Klein vill att (S) slutar med den auktoritära retoriken.

”Alliansen och SD röstar för lönedumping”

Varje år köper det offentliga Sverige varor för cirka 600 miljarder kronor, alltför ofta sker upphandlingarna med enbart prispress som ledstjärna. Det är dags att sociala villkor blir styrande, skriver Helle Klein.