Industriarbetarnas tidning

EU vill skärpa asbestlagarna

7 oktober, 2021

Skrivet av

Sänkta gränsvärden för asbest och säkrare sanering. Det förväntas bli EU-lag nästa år.
– Människor dör fortfarande av asbest i Sverige trots vårt långvariga förbud, säger EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S).

EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S), har ansvarat för asbestförhandlingarna inom den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet. Foto: Socialdemokraterna

Asbest är fortfarande ett stort problem, i Sverige och resten av Europa. Sysselsättningsutskottet i EU-parlamentet har röstat igenom ett kraftigt sänkt gränsvärde, införande av obligatoriska asbestregister och krav på kontroller efter sanering.

I Sverige infördes totalförbud mot den dödliga asbestfibern 1982. Inom EU dröjde ett förbud till 1999, som skulle införas i medlemsländerna senast 2005.

Johan Danielsson har ansvarat för asbestförhandlingarna inom den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet.

Sysselsättningsutskottet i parlamentet har nu röstat igenom ett förslag på 100 gånger lägre gränsvärde än det som gäller idag. En ytterligare skärpning är att det ska krävas efterkontroller när sanering utförts. Det innebär i praktiken att när en saneringsfirma sanerat asbest så ska kontroller utföras så att ingen asbest finns kvar.

– Vi står inför en renoveringsvåg i Europa men också i Sverige där mycket asbest är bundet till exempel i våra miljonprogramsområden, säger Johan Danielsson.

För att skydda dem som jobbar med renoveringarna så har utskottet nu röstat igenom att asbestregister ska byggas upp, efter polsk modell.

– Man ska veta var det finns asbest innan man börjar jobba i en byggnad. Förslagsvis börjar man med offentliga byggnader, Polen har redan börjat bygga upp ett sådant register, säger Johan Danielsson.

Utskottet vill också att EU-stöd för renoveringar ska villkoras med att arbetet sker på ett asbestsäkert sätt. Om det inte har gjorts ska stödpengarna kunna krävas tillbaka.

För den nya lagstiftningen ska bli verklighet krävs att EU-kommissionen antar förslagen, något den förväntas göra under 2022. Sedan har medlemsländerna i normalfallet 18 månader på sig att implementera den nya EU-lagen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Sämre koll på farliga jobb

Sämre koll på farliga jobb

Den myndighet som ska kontrollera säkerheten på företagen syns allt mindr­e där ute. Fyra av tio inspektörer har försvunnit på tio år. Nu ska antalet föreskrifter minskas kraftigt, vilket oroar fack och arbetsgivare. Läs Dagens Arbetes och Byggnadsarbetarens gemensamma granskning.

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

”Så kan fusk och slarv med asbest stoppas”

Vi måste städa upp EU:s arbetsmarknad från skitföretagare som riskerar arbetarnas hälsa, skriver Europaparlamentarikern Johan Danielsson, S.

”Jakten på batterimetaller sprider asbest runt svenska gruvor”

”Jakten på batterimetaller sprider asbest runt svenska gruvor”

Ansvariga talar tyst om riskerna kring återvinning av gruvavfallet, skriver Rolf Ählberg, tidigare arbetsmiljöombudsman för Metall.

Så skyddar du dig mot asbest

Så skyddar du dig mot asbest

Det finns regler för hur asbestsanering ska gå till och vilka skydd som krävs. Dagens Arbete visar hur det ska se ut – och hur det ofta ser ut i stället.

”Det har inte blivit enklare”

”Det har inte blivit enklare”

Det som är på gång i Sverige genomförde Norge för fyra år sedan. Närmare 50 föreskrifter byggdes ihop till sex. Ingen av arbetsmarknadens parter jublar.

Så skadas dina lungor av ditt arbete

Så skadas dina lungor av ditt arbete

Få läkare tänker på arbetsmiljön som hälsobov. Dagens Arbetes och Läkartidningens gemensamma granskning visar på stora kunskapsluckor.

Napo stressar runt

Napo stressar runt

Kolla in den tecknade filmen om den sönderstressade Napo, som används i EU:s arbetsmiljöbyrås kampanj för mer humana arbetsplatser.

”Asbest i gruvorna har mörklagts”

”Asbest i gruvorna har mörklagts”

Dagens Arbete kan genom egna analyser visa att det finns livsfarlig asbest i Dannemora gruva. Gruvarbetare 
har utsatts för ämnet utan att ha känt till riskerna.

Asbest dödar – igen

Asbest dödar – igen

Asbest totalförbjöds för 33 år sedan, ändå minskar inte cancerfallen. När gamla hus renoveras släpps den sylvassa fibern lös.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.