Sänkta gränsvärden för asbest och säkrare sanering. Det förväntas bli EU-lag nästa år. – Människor dör fortfarande av asbest i Sverige trots vårt långvariga förbud, säger EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S).
EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S), har ansvarat för asbestförhandlingarna inom den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet. Foto: Socialdemokraterna
Asbest är fortfarande ett stort problem, i Sverige och resten av Europa. Sysselsättningsutskottet i EU-parlamentet har röstat igenom ett kraftigt sänkt gränsvärde, införande av obligatoriska asbestregister och krav på kontroller efter sanering.
I Sverige infördes totalförbud mot den dödliga asbestfibern 1982. Inom EU dröjde ett förbud till 1999, som skulle införas i medlemsländerna senast 2005.
Johan Danielsson har ansvarat för asbestförhandlingarna inom den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet.
Sysselsättningsutskottet i parlamentet har nu röstat igenom ett förslag på 100 gånger lägre gränsvärde än det som gäller idag. En ytterligare skärpning är att det ska krävas efterkontroller när sanering utförts. Det innebär i praktiken att när en saneringsfirma sanerat asbest så ska kontroller utföras så att ingen asbest finns kvar.
– Vi står inför en renoveringsvåg i Europa men också i Sverige där mycket asbest är bundet till exempel i våra miljonprogramsområden, säger Johan Danielsson.
För att skydda dem som jobbar med renoveringarna så har utskottet nu röstat igenom att asbestregister ska byggas upp, efter polsk modell.
– Man ska veta var det finns asbest innan man börjar jobba i en byggnad. Förslagsvis börjar man med offentliga byggnader, Polen har redan börjat bygga upp ett sådant register, säger Johan Danielsson.
Utskottet vill också att EU-stöd för renoveringar ska villkoras med att arbetet sker på ett asbestsäkert sätt. Om det inte har gjorts ska stödpengarna kunna krävas tillbaka.
För den nya lagstiftningen ska bli verklighet krävs att EU-kommissionen antar förslagen, något den förväntas göra under 2022. Sedan har medlemsländerna i normalfallet 18 månader på sig att implementera den nya EU-lagen.