Förvånansvärt lätt att sortera soporna rätt
Först vågade de inte ta bort den blandade soptunnan. Men källsorteringen i lunchrummet gick över förväntan. Nu sorteras minsta skräp på Hällingsjö Hus.
Industriarbetarnas tidning
28 oktober, 2021
Skrivet av Anna Julius
Klimatkäk Fackkämpe, ultralöpare – och vegan. Scanias klubbordförande Michael ”Stålis” Lyngsie har svårt att se någon anledning till att äta kött.
Ålder: 44 år.
Bor: Gnesta.
Familj: Gift och har tre barn varav en är utflugen och höggravid.
Jobb: Har arbetat på Scania sedan 1993. Sedan tre år klubbordförande.
Fritiden: Kitesurfing och löpning.
För drygt tio år sedan bestämde han sig för att leva hälsosammare. Han började träna – och slutade med kött. I dag kan Stålis springa lopp på uppåt 17 mil.
– Folk tror att man behöver kött för proteinet. Jag tränar jättemycket och mår hur bra som helst.
Det började med hälsan, sedan fick han mer upp ögonen för djurens situation. Nu har miljöfrågorna fått större fokus – nötkött orsakar stora utsläpp av växthusgaser.
– Vi sabbar planeten. Hur kan vi fortfarande säga att jag bestämmer själv vad jag äter?
Att minska köttet lite lagom var inte hans grej. Från dag ett var Stålis helt vegan.
Särskilt svårt är det inte att äta veganskt. Det jobbiga är att förklara sig hela tiden. Vissa blir provocerade och diskussionen låser sig. Ofta tror han att det är för att de någonstans känner att de borde ändra sitt eget sätt att leva.
– Mat är så laddat. Tänk på julen bara. Men man måste vara pragmatisk. Ät kött på julen då! Det är alla andra dagar som räknas.
Själv minns han knappt hur julskinka smakar. Det är så mycket runt omkring som är viktigt – det går lika bra att dricka nubbe till inlagda champinjoner som till sill.
– Men det är klart, griljerad kålrot är inte skinka.
Michael Lyngsie kan tycka att det är ”ett jäkla sätt” att döda djur. Samtidigt förstår han att det är svårt att ändra sig. Därför är det ingen idé att bli arg.
– När man pressar folk hamnar de i försvarsställning.
På restauranger brukar han i stället uppmana folk att testa det vegetariska, och det är många i vänkretsen som minskat köttkonsumtionen.
Läs om fler som valt att leva miljövänligt, på olika sätt, här.
Har du också ställt om? Hör av dig till me@da.se
– När man är hemma är det ett trick att bjuda på något jättegott, säger han, och nämner hustruns veganska porterstek och tacos.
Han försöker leva miljövänligt, men är långt ifrån perfekt säger han. När han ska ner till Volkswagens huvudkontor i tyska Wolfsburg är det svårt att hitta klimatsmarta alternativ.
– Flyget är mitt dåliga samvete.
Och hur går det egentligen ihop att jobba på en ständigt producerande lastbilsfabrik och samtidigt vilja rädda planeten? Bra, tycker Michael Lyngsie, speciellt på Scania. Han tycker att förre vd:n Henrik Henriksson hade ett äkta miljöengagemang och att företaget tagit klimatfrågorna på allvar.
– Jag blir varm när vi säger att Scania ska vara en del av lösningen och leda omställningen mot hållbara transporter.
Klimatförändringarna går långsamt – det tror Stålis kan vara en anledning till att folk inte engagerar sig.
– Men jag ska bli morfar. Det är folk som ska leva i framtiden också, då vill man ju att det funkar.
1. Fräs 1–2 hackade gula lökar, vitlök och chili i en gryta (hela vitlöksklyftor blir fantastiskt gott).
2. Skär 1–2 tomater i små bitar och lägg i efter en stund.
3. Krydda med salt och peppar och fyll på med en burk krossade tomater.
4. Skala och skär butternutpumpa i små bitar och lägg i.
5. Fyll på med 1–2 burkar kokosmjölk och låt magin hända.
6. Låt grytan bubbla i minst 45 minuter – den blir bara godare om den får tid på sig. Ha gärna ett gott bröd till. Det går bra att fylla ut med röda linser, purjolök, morot eller sötpotatis om man vill ha variation.
1. Banan.
2. Bär (säsongens färska eller frysta).
3. Gröna blad (babyspenat, grönkål, svartkol eller rucola).
4. Fröer (solrosfrön, pumpakärnor, sesamfrön).
5. Nötter (valnöt eller mandel).
6. Valfri växtmjölk (ris, mandel, havre, ärta).
7. Kör i mixern och njut! Gillar du sött, ta i lite sötad växtmjölk eller agavesirap.
Jag läste reportaget om Michael Lyngsie där han nämner sin frus goda vegetariska porterstek. Jag blir jättenyfiken. Kan ni höra om man kan få receptet?
Jennie
Svar: Hej Jennie!
Vi hörde med Michael som gärna delar med sig:
1 flaska porter
1 dl kinesisk soya
1 dl koncentrerad svartvinbärssaft
2 buljongtärningar (veg)
2–3 tsk rosmarin/timjan
1 lök
1 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1–2 morötter
1–2 pkt oumph naturell
Lägg i alla ingredienser i en gryta och låt puttra tillsammans i cirka 1–1,5 timme. Häll i växtgrädde och lite redning för rätt konsistens och smaka av med salt och peppar.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.