Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vi får gehör för våra krav

14 oktober, 2021

Skrivet av

Krönika I höstens budgetförslag hittar vi omställningsstöd, mänskligare
sjukförsäkring och satsningar på grön industri. Nu måste vi driva på så att det blir verklighet.

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Varför samarbetar IF Metall med Socialdemokraterna? Det är en fråga jag ofta får. Mitt svar är: För att det ger oss störst möjlighet att få igenom våra krav. En fackförening som vill göra nytta för medlemmarna kan inte bara förhandla om löner och arbetsvillkor med arbetsgivarna. Vi måste också påverka politikerna, för att kunna förändra politiken.

I regeringens höstbudget märks det verkligen att Socialdemokraterna lyssnar på facket. Vi har fått gehör för flera krav som vi länge har drivit.

  • Ett nytt omställningsstudiestödgör att människor som ska betala för hus, barn och bil på riktigt får en chans att vidareutbilda eller omskola sig. Man kommer att kunna studera i upp till ett år med 80 procent av lönen, upp till en lön på 25 575 kronor i månaden. Om man jobbar på en arbetsplats som är med i det nya huvudavtalet får man 80 procent upp till en månadslön på 30 600 kronor. Det här är en viktig del av partsöverenskommelsen om trygghet, omställning och anställningsskydd som IF Metall står bakom.
  • Sjukförsäkringen blir mänskligare. Prövningen vid dag 365 i en sjukskrivning ändras, så att personer med behov av en längre tids rehabilitering kan slutföra den och sedan återgå till sitt ordinarie arbete. Äldre nära pensionsåldern ska få sin arbetsförmåga bedömd mot arbete hos den befintliga arbetsgivaren, i stället för att prövas mot fiktiva jobb på hela arbetsmarknaden. Och taket i sjukpenningen höjs, så att fler kan klara sin ekonomi när de blir sjuka. Det är förslag helt i linje med vad IF Metall har krävt. Mer behövs, men det här är viktiga steg i rätt riktning.
  • Regeringen satsar på grön industri. Extra bra är det att Industriklivet förstärks och att det blir ett omställnings- och digitaliseringslyft. Det är viktigt för att svensk industri och svenska industriarbetare ska kunna fortsätta att vara världsledande i klimatomställningen. Mer pengar behövs när den nya tekniken skalas upp i industrin. Och små och medelstora industriföretag behöver hjälp att ställa om.

Det är viktigt att komma ihåg att regeringens höstbudget än så länge bara är ett förslag. En majoritet av riksdagens ledamöter måste rösta ja för att allt det här ska bli verklighet. Nu är det alltså upp till bevis för politikerna. Vill de införa det nya studiestödet, göra sjukförsäkringen mänskligare och satsa på grön industri?

En sak är säker. Vi i IF Metall kommer att fortsätta driva våra krav, ända tills de är genomförda.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Därför är kyrkovalet ett fackligt val

Svenska Kyrkan ska inte bidra till att arbetsvillkoren dumpas, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Tips till vår nästa stats­minister

Tips till vår nästa stats­minister

När Stefan Löfven nu avgår vill jag både tacka och se en efterträdare som kraftsamlar mot ojämlikheten, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Friskare arbetsliv – var god dröj

Friskare arbetsliv – var god dröj

”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

Centerns dogmatism är skadlig

Centerns dogmatism är skadlig

”Hur Annie Lööf nu tänker sig fortsättningen är en gåta. Hon har målat in sig i alla hörn som går att måla in sig”, skriver Helle Klein i bloggen.

Fortsätt vara folkrörelse, facket!

Facken måste bli folkbildare och diskutera samhällsfrågor med medlemmarna. Inte bara vart fjärde år.

Arbetsmiljöarbetet står på spel

Förutom välfärden är frågor som rör arbetslivet något som påverkar de allra flesta medborgare. Ändå står de inte i centrum för valdebatten. När man diskuterar trygghet är det bara brott och straff, gängkriminalitet och terrorbrott som lyfts fram medan det faktum att otryggheten i arbetslivet är betydligt mer utbredd. Fler dör av jobbrelaterade skäl än […]

”Därför stöder facken S”

”Därför stöder facken S”

”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.