Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vi kan ställa krav på det vi producerar

11 oktober, 2021

Skrivet av

Krönika 30 års facit visar att vi inte kan överlåta klimatkrisen till politiker, företagsledare och en anonym marknad, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Om skribenten

Lars Henriksson är frilansskribent och skyddsombud på Volvo Cars i Torslanda.

Förhållandet mellan fackföreningar och miljörörelse har oftast varit tämligen svalt och pendlat mellan ömsesidigt ointresse och irritation. Man har mest sett på varandra som världsfrånvända skogsmullar respektive betongkramare utan förståelse för ekologiska samband.

Den nyligen uppblossade debatten kring Cementas kalkbrytning på Gotland tycks bekräfta att allt går i de vanliga hjulspåren och att den gällt just betong har knappast gjort saken bättre …

Cementa spelade sina kort väl. Trots en ansökan så uselt skriven att den inte gick att bedöma drog ledningen i gång ett propagandamaskineri om cementbrist och samhällskollaps som fick hela det fackliga och politiska etablissemanget att i panik sluta upp bakom företagets krav. Att Cementa redan avtalat med Nordkalk om garanterad kalktillgång under många år framöver hann liksom ingen kolla.

Det finns en ingrodd facklig tradition att se på produktionen som något vi inte har med att göra. Så länge vi inte skadar oss och får ut en anständig lön står det ägarna fritt att använda vårt arbete till vad de vill. När ägarnas rätt att utöva makt över arbetet ifrågasatts – från decennier av kamp mot arbetsgivarnas förhatliga paragraf 32 (rätten att ensidigt leda och fördela arbetet) till visionerna om ”det goda arbetet” på 1980-talet – gällde det som mest att få inflytande över hur jobbet utfördes.

Tanken att vi skulle lägga oss i vad vårt arbete producerade var helt frånvarande. Under rekordårens 60-tal satte sig LO rent av uppgiften att ”stärka de expansiva krafterna inom vårt näringsliv och undanröja alla hinder i dess väg.” Blev något miljöintressen ett sådant hinder låg det illa till.

Men vi är inte bara arbetsmyror som själlöst trampar runt grottekvarnen, tacksamma för varje möjlighet att sälja vårt arbete med ökad konsumtion som enda drivkraft, oavsett konsekvenser för omgivningen. Vi är människor med behov av ett gott liv, för oss själva och dem som kommer efter oss. Där ingår ett arbete med anständiga villkor, ett solidariskt samhälle och en livsmiljö som förmår bära upp ett sådant samhälle.

Vi inte kan lämna över dessa överlevnadsfrågor till någon annan, varken politiker, företagsledare eller någon anonym marknad, det har vi 30 års facit på.

Numera har varje organisation med självaktning ett program om hållbarhet, ekologi och klimat, så också de flesta fackföreningar. Men när frågan ställs på sin spets, som med Cementa, blir ändå miljön ett hinder som får finna sig i att undanröjas för tillväxtens skull.

En sådan hållning är inte längre hållbar i klimatkrisernas tid. Vi kan inte reflexmässigt ställa oss i givakt så fort ett företag drar jobbkortet. En facklig representant som köper företagets påståenden vid förhandlingsbordet rakt av gör ett uselt jobb och mister snabbt medlemmarnas förtroende.

Dagens hot mot klimat och jobb kräver att vi ifrågasätter företagens drivkrafter, att vi tänker och agerar självständigt. Vi inte kan lämna över dessa överlevnadsfrågor till någon annan, varken politiker, företagsledare eller någon anonym marknad, det har vi trettio års facit på. Miljöfrågor är inte något särintresse för naturnördar, fack och miljöorganisationer behöver kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt. Både jobb och miljö. Både byggande och grundvatten.

Vi som arbetar har här både ett ansvar och ett försprång. Ledningsfloskeln ”de anställda är företagets viktigaste tillgång” slets väl ut redan under förra seklet men är framför allt felaktig.

Vi är inte företagens tillgångar. Vi ÄR företagen.

Det är vi som planerar, administrerar och utför allt arbete. Utan oss är företaget bara ett tomt skal.

Under pandemin började ett intressant begrepp användas, ”samhällsviktig verksamhet”, mest för att avgöra vilka som skulle prioriteras i provtagning och annat. Samma begrepp skulle kunna bli utgångspunkten för en facklig utmaning om innehållet i våra jobb och hur vi gör om, eller snarare när, vi måste prioritera knappa resurser.

När bristhotet hörs nästa gång – oavsett om det gäller cement, energi eller åkermark ska vi inte bara säga ”Gräv till varje pris!” utan ställa frågan: Vilka projekt ska få del av de begränsade resurserna? Är det samhällsviktigt eller skadligt?

Det kan bli utgångspunkten för en helt annan diskussion om produktionen än den som ser all tillväxt som ett självändamål. Då ställs också frågan om vem som ska ha makten över vårt arbete – vi som håller igång maskineriet eller de som äger det.

Made in Europe – men hur?

Made in Europe – men hur?

USA storsatsar på grön omställning som ska ge nya industrijobb i Amerika. Europa famlar efter ett motdrag för att behålla sin industri. Ska ditt jobb få stödpengar från EU?, frågar sig DA:s Harald Gatu.

Så mycket el kan industrin spara

Så mycket el kan industrin spara

Svensk industri skulle ­kunna spara 4,1 TWh varje år, enligt Nordic Energy Audit. Det motsvarar ­ungefär den årliga elförbrukningen för samtliga hushåll i Skåne.

Jakten på energitjuvarna

Jakten på energitjuvarna

Hushållen uppmanas att spara el när priserna är rekordhöga. Samtidigt läcker svensk industri mer el än vad alla hushåll i hela Skåne förbrukar under ett år. Och på företagen finns inga besparingskrav.

Matrester – en godbit för Väja

Matrester – en godbit för Väja

Snart ska alla i Sverige slänga matavfall i bruna kompostpåsar. Det är bra för miljön. Och det är väldigt bra för Väja bruk, där det speciella papperet görs.

Oro för att den gröna omställningen går för långsamt

Oro för att den gröna omställningen går för långsamt

IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson är inte bekymrad för att jobb försvinner när industrin ställer om till fossilfritt. 
– Det kommer också nya jobb, säger hon i Dagens Arbetes podd.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Populismen hotar klimatet och jobben

Populismen hotar klimatet och jobben

Sverige ska alltså bli sämst i EU-klassen. Det oroar både facken och företagen, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Grön politik ger motståndskraft

Grön politik ger motståndskraft

Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

En chans att göra nya livsval

En chans att göra nya livsval

Ska klimatomställningen lyckas måste den vara socialt hållbar. Därför är vidareutbildning och omställningsstöd så viktigt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industrin kan rädda klimatet”

Svensk industri är på god väg att bli världs-ledande i klimatsmart produktion. Vi har en nyckelroll i vår tids stora ödesfråga, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”S och LO måste enas om en grön politik”

”S och LO måste enas om en grön politik”

Miljoner demonstrerade för klimatet förra fredagen. Kampen för kommande generationers klimaträttvisa börjar allt mer likna arbetarrörelsens krav på demokrati, jämlikhet och ekonomisk rättvisa för hundra år sedan, skriver företrädare för S-föreningen Reformisterna.

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Bromsa inte klimatomställningen

Vi behöver ingen överhettad politisk debatt om vilket energislag som är bäst, utan en stabil ny överenskommelse, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Därför får vi inte missa att ställa om

Därför får vi inte missa att ställa om

Klimatomställningen är helt avgörande för våra jobb, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.