Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Det är vi som står för kvalitén

23 november, 2021

Skrivet av Andreas Svanberg

GÄSTKRÖNIKAVi ska bli de mest effektiva och standardiserade i världen. Vi ska bli vackrast, i linje med den blomstrande framgångssagan. Vi är visserligen utbytbara. Men vi är människor.

Om skribenten:

Andreas Svanberg är fabriksarbetare, författare och frilansskribent. Medverkar också återkommande i Helsingborgs Dagblad. Tilldelades IF Metalls Alla människors lika värde-stipendium 2020. Satt i styrelsen för Föreningen Arbetarskrivare mellan 2003 och 2010.

Föreningen Arbetarskrivare bildades 1990 och har till syfte att stödja och uppmuntra författarskap med utgångspunkt i arbetet. Föreningen riktar sig till både oetablerade och etablerade skribenter. Verksamheten innefattar bland annat skrivarkurser, att dela ut stipendium och ge ut antologier. Ger sedan 2015 ut tidningen Klass. Är du nyfiken på att komma i kontakt med föreningen kan du läsa mer på arbetarskrivare.wordpress.com.

”I dag är det jag som står för kvalitén.” Jag läser texten på den nyuppsatta spegeln intill stämpelklockan och ser mig själv i ögonen innan jag fumlar upp kortet ur rockfickan. Jag lägger det mot avläsaren. Pip!

08:25.

Jag är inne. Jag har betydelse. Det vet jag.

Ändå är det något som skaver.

Jag tar trapporna ner till källaren i ett par stora kliv. Jag håller i räcket. Räcket sitter där för min skull. Jag är viktig. Säkerheten går först.

Riskrapporteringen är prioriterad. Vår avdelning har redan klarat av årets mål med två inlämnade risker per person. I varje trapphus på företaget sitter en informationsskylt med texten: ”Håll i räcket”.

Det gör jag. Det är jag som står för kvalitén. Ska det gå ordentligt till måste jag ta aktivt ansvar.

Jag byter om. Spegeln i omklädningsrummet bär ingen text och jag måste själv formulera mina tankar. Jag är oersättlig, tänker jag, trampar i stålhätteskorna och kliver in i fikarummet.

Kamraterna är i full gång med kortleken. Skratten ekar under sprinklersystemet, kaffet dricks ur till sista droppen, mobilerna läggs undan. Spänningen stiger.

Under ytan vilar ett vardagligt allvar. Det är mycket nu, till både tabletten och drageringen. Verksam substans, sprängämne och bindemedel. Sådant som tillsammans utgör en tablett.

Vi lottar varje morgon om vilka två som ska jobba tillsammans. Om vilka av oss som ska få lyfta vilka säckar med råvara.

Det är sympatiskt. Alla får chans att jobba med alla. Tio personer. Fyra vågrum, två i varje. De högsta två korten i vågrum ett, de följande i vågrum två, nästa två till vågrum tre. De näst lägsta korten går till den nya nikotinhanteringen.

Jag får klöver två. Lägsta kortet.

Det innebär truckkörning. Tillsammans med den nionde personen ska jag tömma slussarna och köra färdiguppvägda råvaror till tillverkande avdelning.

De åtta utvalda reser sig. De ska byta om till LIF-dräkt och dok, trä på sig vinylhandskar och munskydd. Ren zon och kroppsarbete väntar.

Såg ni spegeln?” frågar jag i ryggen på några av mina kolleger. De reagerar inte.
Med texten: I dag är det jag som står för kvalitén”.

Ingen tycks höra mig. Jag känner en plötslig olust. Raden gnager i mig. Den är någonting på spåren och jag vill gärna få tag i det.

Jag tittar på nummer nio som ska bli min närmaste kamrat under förmiddagen, men inte heller hon tycks ha lagt märke till meddelandet vid stämpelklockan. Hennes skratt är självsäkert och lugnt och borde kunna tillfredsställa vilken kvalitetsansvarig på företaget som helst.

Pålitlighet och yrkeskunnande – det är vårt jobb. Vi ser till att må bra här, vi skapar trygghet. Skrattet är en pålitlig motor, bättre än vilka effektiviseringsmodeller som helst.

Men, precis som i Snövit. Hon växer upp och blir skönare än själva drottningen. Någon kan när som helst visa sig ha en bättre inställning än jag. ”Den näst skönaste jag nu ser, ty Snövit är skönare än er.”

Vi måste lära oss leva med tanken att vi är utbytbara. Någonting kan plötsligt förändras.

För något år sedan samlades alla anställda i idrottshallen. På frågan om vi ville vara med på resan mot världsklass skulle vi ställa oss upp. De som blev sittande kunde lika gärna söka sig andra jobb.

Jag reste mig. Hela kroppen skälvde. Är min inställning tillräcklig?

En maskin kan ställas in med en exakt noggrannhet. Inom läkemedelstillverkning är exakthet en princip.

”Vi har tjugo minuter tills de börjar spotta ut råvarorna i slussen” säger min kollega.

Värdefulla minuter. Den stund av sammanhållning, planering och rutin som gör att vi klarar av att utföra arbetet på ett säkert sätt. Göra ”rätt direkt” och ”göra mer med mindre”.

De åtta utvalda börjar lyfta säckarna och tömma i råvaror i kärl och påsar. Med blick för det schemalagda tempot med två minuters standardtid för varje uppvägd råvara fylls slussen på nolltid.

Varje minut av uppbyggt lugn är i det läget en säkerhetskälla, en kvalitetsstämpel. Vi samlar oss, sätter fart och levererar.

Vi har diskuterat nyckeltalen och standardtiderna framför tavlan i direktionsrummet, med ett språk som formar nya människor av oss.

Vi ska bli de mest effektiva i världen, de mest standardiserade. ”Vackrast” helt i linje med den blomstrande framgångssagan. Vi hänger med i samtalet om värdeskapande och ständiga förbättringar, och föreslår utvecklingsmöjligheter.

Vi talar med maskiners språk, men till skillnad från dessa är vi individer. Det finns dagar då kroppen skälver i jakten på rätt inställning.

Ömtåliga och utbytbara, men dem bakom drivkraften. Kvalitetsavdelningen sätter fingret på det. Människan är ovärderlig.

”Jag gillar spegeln”, säger jag. ”En tablettmaskin kan inte se sin egen spegelbild. Det kan jag och i dag är det jag som står för kvalitén.”

”Var med nu”, påminner min kollega. ”Nu kommer första pallen.”

Jag backar undan min truck så att hon kommer till med sin. Slussen öppnas. Jag har betydelse. Pallarna är fulla med en hostdämpande råvara. Apoteken ska fyllas!

En kommentar till “Det är vi som står för kvalitén

  • Väldigt fin text en text i stil med Ivar Lo Johansson i sin dubbelhet och dialektik. Jag de däruppe och maskinen och jaget som gör jobbet. Texten har precision som vågen med ämnen till pillren.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Kan vi dela mer på tråkigheten?

Kan vi dela mer på tråkigheten?

Är det verkligen okej så många upplever att jobbet är meningslöst, och – frånsett lönen – gör livet sämre, skriver David Eklind Kloo, författaren till boken Arbetets mening.

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

Vad kan vi vänta av den kommande regeringen vad gäller stöd till fackliga organisationer, skyddsombud och arbetsmiljöarbete? Knappast något, snarare ett motstånd, skriver Sofia Amloh, riksdagsledamot för S.

Oro och kval, efter detta val

Oro och kval, efter detta val

Jag är uppriktigt oroad för de kommande fyra åren. Det blir alltid förändringar med en ny regering, men nu blir det nog mer än vi är vana vid – och bekväma med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Vi ska äga välfärden tillsammans

Nej, industriarbetarna har aldrig varit ”basically gone”. I och med den gröna omställningen är vi viktigare än någonsin för klimatet – och vår välfärd, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

Rösta på en industri­arbetare

Rösta på en industri­arbetare

En industriarbetare vet hur hårt jobb påverkar kroppen och hur en osäker anställning påverkar själen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

Vi vill höja reseavdraget, och ändra så att det helt baseras på avstånd. Ni industriarbetare måste kunna fortsätta ta er till jobbet, skriver finansminister Mikael Damberg (S).

Till slut kommer dragspelet fram

Till slut kommer dragspelet fram

Johan Airijoki: Det är något alldeles speciellt med att höra vacker musik i den här smutsiga miljön.

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

Fackens syn på industripolitiken måste lyftas fram mer, skriver ekonomen Daniel Lind.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.