Industriarbetarnas tidning

Kvinnornas värld

4 november, 2021

Skrivet av MARIA HAGSTRÖM och MARTINA HOLMBERG

Martina Holmberg är 44 år, frilansfotograf och skribent med Stockholm som bas. Hon jobbar främst för organisationer med fokus på mänskliga rättigheter. Hon arbetar även med långtidsprojekt, har gett ut fyra fotoböcker och haft flera utställningar.

Maria Hagström är 40 år och frilansjournalist med Stockholm som bas. Hon arbetar för bland annat Situation Sthlm där hon är krönikör och journalist. Tidigare var hon delägare av Pockettidningen R för vilka hon gett ut 20 böcker.

Bildreportage

I världens alla delar, från Bolivia till Papua Nya Guinea, Kenya till Libanon, Sverige till Bangladesh, är kvinnors frihet begränsad.

Vi, fotografen Martina Holmberg och journalisten Maria Hagström, har samlat flera års arbete och visar hur det kan vara att leva i en kvinnas värld.

Vi har mött kvinnor som kämpar för förändring, men också män som jobbar med män för att förebygga våld.

En resa går till matriarkatet på Kvinnornas ö Orango utanför Guinea-Bissau.

Med arbetet vill vi rikta fokus på den styrka som finns bland kvinnor i världen. Att det trots mörker finns hopp om en mer jämställd värld.

Bilderna är från boken In aWoMAN’s world och visas just nu på Galleri Kontrast i Stockholm.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Växter väcks till liv

Fotografen Lena Granefelt har ljussatt delar av Carl von Linnés växtsamling, ark som i dag finns i London. I en tid då antalet arter kraftigt minskar på jorden kan vi stanna upp och reflektera över skönheten i denna samling växter, som sakta håller på att vittra sönder. 

De glömda trädgårdarna

Trädgårdarna och huskropparna finns kvar. Invånarna har flytt. Blommande växter och träd i krigets skugga. Sergii Polezhaka har fotograferat förstörelsen
i ukrainska småstäder.

Vår ändliga värld

Bildsviten On the Ending of Species beskriver ett meditativt tillstånd, djurens stillsamma betraktande av världens tillstånd och mänsklighetens härjningar där hotade djurarter har huvudrollerna.

Det dagliga doppet

”Jag fick deras tillåtelse att fotografera om jag själv tog ett dopp”, berättar fotografen Markku Lähdesmäki. ”Det blev en andlig, uppfriskande – och naturligtvis – hisnande kall upplevelse.”

Längtan hem

Utöver mitt konstnärskap har jag arbetat med hemlösa i tjugo år. Men det har aldrig slagit mig att ens ta en bild. Tills Britt-Marie bad mig.

Fyra liv om dagen

Fyra liv om dagen

Dagens Arbetes fotograf David Lundmark visar bilder ur sitt personliga fotoprojekt om alla de människor som berörs när någon tagit sitt liv. Anhöriga – men också de som möter det i sina jobb.

Året i samebyn

Året i samebyn

De här bilderna är tagna under ett år i Unna tjerusj, tidigare Sörkaitums sameby.

Gatusmarta fåglar

Gatusmarta fåglar

Erik Berglins gatukonstprojekt tar fasta på hur fåglar anpassat sig väl till ett liv i urbana miljöer. Se bildspelet här!

Vilda fångar

Vilda fångar

Under tio års tid har fotografen Julia Lindemalm skildrat djurparker och vår obesvarade kärlek till vilda djur.

Gubbar gör saker tillsammans

Gubbar gör saker tillsammans

Att gå i pension och tappa kontakten med arbetslivet kan bli en svår omställning. För att motverka det har ett gäng gubbar på lilla Asperö i Göteborgs södra skärgård startat ett ”gubbdagis”.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.