Industriarbetarnas tidning

Svårt säga nej till övertid

2 november, 2021

Skrivet av

Koll på | Beordrad övertid Vill chefen att du jobbar över? Ofta får du tugga i dig det sura äpplet och jobba, men arbetsgivarens makt att beordra övertid är inte oändlig.

Det första du ska ta reda på är vad som gäller hos just er. Har ni kollektivavtal, och vad står i så fall i ert centrala avtal? Har företaget kommit överens om övertid med det lokala facket? Då gäller de reglerna i stället för lagen. Fråga din klubb eller avdelning. Lagen ger arbetsgivaren rätt att kräva att anställda ska jobba över. Men det finns undantag:

Varför behövs övertiden?

Arbetsgivaren får bara beordra övertid när det finns ett ”särskilt behov” enligt lagen. Något extraordinärt ska ha inträffat. Kanske har någon blivit sjuk, det har uppstått problem eller kommit en oväntad order. Är behovet i stället något arbetsgivaren kunnat räkna med – till exempel en årlig produktionstopp – skulle företaget ha planerat schemat bättre så de inte behöver beordra övertid.

Kommer facket och arbetsgivaren lokalt överens om att det är okej att beordra övertid ändå så gäller det. Det är svårt för dig som enskild att avgöra vad som är särskilda behov, så du behöver vända dig till facket.

Hur mycket får du jobba?

Enligt arbetstidslagen får du högst jobba övertid 48 timmar under en fyraveckorsperiod, 50 timmar på en månad eller 200 timmar på ett år. Om det finns tungt vägande skäl kan det bli fler timmar. Även här får fack och arbetsgivare avtala om annat. Lokalt får de dock bara göra det en månad i taget.

Kolla vad som gäller i ditt avtal! I diskrimineringslagen står det att arbetsgivaren ska underlätta för föräldrar att kombinera arbete och familj. Det kan du och facket hävda när ni diskuterar med arbetsgivaren.

Är du förhindrad? Kolla ditt avtal

Både ditt centrala kollektivavtal och avtalet på arbetsplatsen kan säga något om vad som händer om du blir beordrad övertid men på något sätt har förhinder. Tala direkt om för arbetsgivaren att du är förhindrad. Om ni inte kommer överens, vänd dig till facket.

Gillar du att jobba extra?

Grattis, har du tur kan du tjäna en hacka. Men tänk på att din hälsa kan bli lidande i längden. Och du är
precis som alla andra begränsad av tidsgränserna i lagen eller avtalet ovan.

om du vägrar

… kan du riskera jobbet. Att säga nej till beordrad övertid kan räknas som arbetsvägran. Det är nästan omöjligt för en enskild att avgöra om det finns något som ger rätt att säga nej. Prata därför med facket om du undrar om du är tvungen att jobba.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Prispress driver fusk med löner i skogen

Prispress driver fusk med löner i skogen

Skogsbolagens prispress tvingar entreprenörerna att fiffla med lönerna. Adam från Polen har aldrig blivit så lurad som när han kom till Sverige för att plantera träd.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

Högsta lön för mödan: 95 845 kronor

Högsta lön för mödan: 95 845 kronor

577 pappersarbetare tjänade över 50 000 kronor brutto i månaden i oktober i fjol. Dagens Arbetes siffror visar månadslön inklusive alla tillägg. Läs hela listan här – se var man tjänade allra mest.

Industrins heta stridsfrågor

Industrins heta stridsfrågor

Det har blivit mars och Opo – de opartiska ordförandena – kliver in för att leda industrins förhandlingar. Parterna är oense om mycket. Några stridsfrågor är hetare än andra.

Mer bunden – mer betalt

Mer bunden – mer betalt

En tusenlapp extra till den som inte kan gå på toaletten när som helst. Ett av flera exempel på hur trucktillverkaren Atlet Unicarriers får betala för att snabbt kunna ändra produktionen.

Får man inget om övertid ställs  in?

Jag ringde chefen och frågade om vi kommer att få tid och betalning för den tid vi skulle ha jobbat – vi hade ju bokat om våra privatliv för att arbeta över. Nej, menade chefen.

Hur mycket får jag jobba på en månad?

400 timmar på en månad – får man jobba så mycket? Det undrar en läsare som är timvikarie på två olika företag. Jurist Henric Ask svarar.

Underleverantörer saknar kollektivavtal

Underleverantörer saknar kollektivavtal

Northvolt vill bygga upp en bra arbetsmiljö. Men facken menar att de gör fel från början genom att inte kräva kollektivavtal för underentreprenörer.

Syns det att jag får flera löner?

Syns det att jag får flera löner?

Kommer min nuvarande arbetsgivare kunna se att jag även får lön från ett annat företag? Det undrar en läsare.

Varför får jag lägre helglön?

Hur kan helglönen i bemanningsavtalet vara 50 kronor lägre i timmen än vad de fast anställda får? Det undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.

Försäkring & pension

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

Två år efter olyckan skulle Jimmy Hildingsson söka försäkringspengar för ärr och invaliditet. Men en knapptryckning på nätet var nära att kosta honom 25 000 kronor.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.