Historisk bilstrejk växer kraftigt i USA - "Vår generations kamp"
Facket kräver uppemot 40-procentiga löneökningar och fyradagarsvecka.
Industriarbetarnas tidning
2 november, 2021
Skrivet av Anna Julius
Koll på | Beordrad övertid Vill chefen att du jobbar över? Ofta får du tugga i dig det sura äpplet och jobba, men arbetsgivarens makt att beordra övertid är inte oändlig.
Det första du ska ta reda på är vad som gäller hos just er. Har ni kollektivavtal, och vad står i så fall i ert centrala avtal? Har företaget kommit överens om övertid med det lokala facket? Då gäller de reglerna i stället för lagen. Fråga din klubb eller avdelning. Lagen ger arbetsgivaren rätt att kräva att anställda ska jobba över. Men det finns undantag:
Arbetsgivaren får bara beordra övertid när det finns ett ”särskilt behov” enligt lagen. Något extraordinärt ska ha inträffat. Kanske har någon blivit sjuk, det har uppstått problem eller kommit en oväntad order. Är behovet i stället något arbetsgivaren kunnat räkna med – till exempel en årlig produktionstopp – skulle företaget ha planerat schemat bättre så de inte behöver beordra övertid.
Kommer facket och arbetsgivaren lokalt överens om att det är okej att beordra övertid ändå så gäller det. Det är svårt för dig som enskild att avgöra vad som är särskilda behov, så du behöver vända dig till facket.
Enligt arbetstidslagen får du högst jobba övertid 48 timmar under en fyraveckorsperiod, 50 timmar på en månad eller 200 timmar på ett år. Om det finns tungt vägande skäl kan det bli fler timmar. Även här får fack och arbetsgivare avtala om annat. Lokalt får de dock bara göra det en månad i taget.
Kolla vad som gäller i ditt avtal! I diskrimineringslagen står det att arbetsgivaren ska underlätta för föräldrar att kombinera arbete och familj. Det kan du och facket hävda när ni diskuterar med arbetsgivaren.
Både ditt centrala kollektivavtal och avtalet på arbetsplatsen kan säga något om vad som händer om du blir beordrad övertid men på något sätt har förhinder. Tala direkt om för arbetsgivaren att du är förhindrad. Om ni inte kommer överens, vänd dig till facket.
Grattis, har du tur kan du tjäna en hacka. Men tänk på att din hälsa kan bli lidande i längden. Och du är
precis som alla andra begränsad av tidsgränserna i lagen eller avtalet ovan.
… kan du riskera jobbet. Att säga nej till beordrad övertid kan räknas som arbetsvägran. Det är nästan omöjligt för en enskild att avgöra om det finns något som ger rätt att säga nej. Prata därför med facket om du undrar om du är tvungen att jobba.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.