Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Facket får hantera skadorna

16 december, 2021

Skrivet av

Krönika Man kan vara arg på las-uppgörelsen, men vad vi behöver nu är en ny politik, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Sedan 2017 har det pågått en förhandling om villkor för trygghet och omställning mellan LO och Svenskt Näringsliv.
I mitten på november lades ännu ett kapitel till den här segdragna förhandlingen eftersom LO beslutade att skriva på en avsiktsförklaring om att ansluta sig till Huvudavtalet.

Det här är komplicerat även för nördar som jag men vad är det du som medlem behöver veta om detta?

  • Uppgörelsen som LO träffade i november förbättrar omställningsavtalet som gällt sedan tidigare.
  • Uppgörelsen försämrar inte anställningsskyddet.
  • Vi ska nu analysera hur en anslutning av GS till Huvudavtalet påverkar våra medlemmar. Detta ska vi göra i en bred medlemsdialog.

Vad är då Huvudavtalet? Förra året blev tjänstemännens förhandlingskartell (PTK) och Svenskt Näringsliv överens om att teckna ett avtal som reglerar många av frågorna som är kopplade till anställningsskydd och omställning.

Avtalet innehåller krav på lagstiftning och kompletterande skrivningar i avtal mellan parterna. Det är alltså detta avtal LO nu också bestämt sig för att ansluta sig till. Även om LO blir part i avtalet, så är det upp till varje förbund om man vill ansluta sig.

Den som hängt med i debatten undrar säkert varför LO:s 14 förbund drar så olika slutsatser av att LO blir part i ett huvudavtal. Det finns inget enkelt svar på den frågan men i huvudsak handlar det om en helt annan ingrediens i denna soppa.

Det finns nämligen en majoritet i Sveriges Riksdag för att försämra våra medlemmars anställningsskydd. Denna majoritet har lagt sig i parternas förhandlingar genom ett förslag till lagstiftning som dramatiskt skulle försämra tryggheten på svensk arbetsmarknad. Detta hot om lagstiftning har naturligtvis påverkat förhandlingarna. Arbetsgivarna har helt enkelt suttit med trumf på hand.

Många har varit förbannade på Löfvens regering för detta. Det får man naturligtvis vara, men den relevanta frågan handlar inte om vilken regering vi har utan hur riksdagen ser ut. Det är den som stiftar lagar i det här landet.

Det som soppan kokar ner till är följande, mycket enkla slutsats: Röstar man på partier som vill försämra löntagarnas trygghet så kommer de att göra det. Facket får då hantera skadeverkningarna av en ny lagstiftning. Faktum är att vi levt med detta förhållande sedan 2006.

I september nästa år kan vi bryta den här trenden. Det är hög tid för en ny riksdag som vill utveckla tryggheten för Sveriges löntagare och låta fack och arbetsgivare göra detta utan politisk inblandning. Det ser jag fram emot. 

En kommentar till “Facket får hantera skadorna

  • Är det inte fackets uppgift att bevaka medlemmarnas villkor och avtal?
    Man kan inte som facklig rörelse två sina händer och skylla på att opponenten är bättre rustad. Märkligt resonemang.

    Den fackliga rörelsen skall bistå sina medlemmar oavsett vilken riksdag som styr. Annars har man inga principer kvar att försvara när byxorna har tappats och hakan också. Dags at ta strid för sina fackliga medlemmar innan det är helt kört.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Tips till vår nästa stats­minister

Tips till vår nästa stats­minister

När Stefan Löfven nu avgår vill jag både tacka och se en efterträdare som kraftsamlar mot ojämlikheten, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

Århundradets förhandling

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

Om M och SD på riktigt vill göra krafttag mot brottsligheten borde de släppa den fixa idéen om att underminera de fackliga regionala skyddsombudens roll, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Rätt av Kommunal och IF Metall

Helle Klein: Centern och Liberalerna måste nu slänga Toijerutredningen i papperskorgen.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.