Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Facket får hantera skadorna

16 december, 2021

Skrivet av

Krönika Man kan vara arg på las-uppgörelsen, men vad vi behöver nu är en ny politik, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Sedan 2017 har det pågått en förhandling om villkor för trygghet och omställning mellan LO och Svenskt Näringsliv.
I mitten på november lades ännu ett kapitel till den här segdragna förhandlingen eftersom LO beslutade att skriva på en avsiktsförklaring om att ansluta sig till Huvudavtalet.

Det här är komplicerat även för nördar som jag men vad är det du som medlem behöver veta om detta?

  • Uppgörelsen som LO träffade i november förbättrar omställningsavtalet som gällt sedan tidigare.
  • Uppgörelsen försämrar inte anställningsskyddet.
  • Vi ska nu analysera hur en anslutning av GS till Huvudavtalet påverkar våra medlemmar. Detta ska vi göra i en bred medlemsdialog.

Vad är då Huvudavtalet? Förra året blev tjänstemännens förhandlingskartell (PTK) och Svenskt Näringsliv överens om att teckna ett avtal som reglerar många av frågorna som är kopplade till anställningsskydd och omställning.

Avtalet innehåller krav på lagstiftning och kompletterande skrivningar i avtal mellan parterna. Det är alltså detta avtal LO nu också bestämt sig för att ansluta sig till. Även om LO blir part i avtalet, så är det upp till varje förbund om man vill ansluta sig.

Den som hängt med i debatten undrar säkert varför LO:s 14 förbund drar så olika slutsatser av att LO blir part i ett huvudavtal. Det finns inget enkelt svar på den frågan men i huvudsak handlar det om en helt annan ingrediens i denna soppa.

Det finns nämligen en majoritet i Sveriges Riksdag för att försämra våra medlemmars anställningsskydd. Denna majoritet har lagt sig i parternas förhandlingar genom ett förslag till lagstiftning som dramatiskt skulle försämra tryggheten på svensk arbetsmarknad. Detta hot om lagstiftning har naturligtvis påverkat förhandlingarna. Arbetsgivarna har helt enkelt suttit med trumf på hand.

Många har varit förbannade på Löfvens regering för detta. Det får man naturligtvis vara, men den relevanta frågan handlar inte om vilken regering vi har utan hur riksdagen ser ut. Det är den som stiftar lagar i det här landet.

Det som soppan kokar ner till är följande, mycket enkla slutsats: Röstar man på partier som vill försämra löntagarnas trygghet så kommer de att göra det. Facket får då hantera skadeverkningarna av en ny lagstiftning. Faktum är att vi levt med detta förhållande sedan 2006.

I september nästa år kan vi bryta den här trenden. Det är hög tid för en ny riksdag som vill utveckla tryggheten för Sveriges löntagare och låta fack och arbetsgivare göra detta utan politisk inblandning. Det ser jag fram emot. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Tips till vår nästa stats­minister

Tips till vår nästa stats­minister

När Stefan Löfven nu avgår vill jag både tacka och se en efterträdare som kraftsamlar mot ojämlikheten, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

Århundradets förhandling

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Rätt av Kommunal och IF Metall

Helle Klein: Centern och Liberalerna måste nu slänga Toijerutredningen i papperskorgen.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fortsätt förhandla

Fortsätt förhandla

Ingen vill att politiken ska rubba maktbalansen på svensk arbetsmarknad, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.