Industriarbetarnas tidning

Vi publicerar ett urval av artiklar från Dagens Arbetsmiljö, ett magasin som riktar sig till skyddsombud och förtroendevalda inom LO, men även andra som jobbar med arbetsmiljö.

LO-projekt ska stärka facken och arbetsmiljöarbetet

21 december, 2021

Skrivet av Lennart Lund

Maktbalansen på arbetsplatserna har starkt förskjutits mot arbetsgivarsidan de senaste årtiondena, säger Carola Löfstrand. Hon håller i LO:s program Det goda arbetet i en ny tid.

Carola Löfstrand

Uppdrag: Projektledare för Det goda arbetet i en ny tid sedan 2018. Arbetsmiljöutredare på LO:s enhet för välfärd, utbildning och arbetsmarknad.

Ålder: 50 år.

Tidigare: Arbetsmiljöombudsman på fackförbundet Vision i 20 år.

2016

Beslutade LO-kongressen om satsningen på Det goda arbetet i en ny tid.

Vad är syftet med projektet?

– Att stärka den fackliga rörelsen så att maktbalansen återupprättas för arbetstagarna. Förlorad mark ska återtas, alla ska kunna, vilja och orka jobba fram till pensionen – så är det inte nu. Därför måste arbetsmiljöfrågorna få större plats i samhällsdebatten och fler än skyddsombuden ska ha ett arbetsmiljöperspektiv i det fackliga arbetet.

– Vårt arbete handlar om att stödja en process som ska ge näring åt förbundens fackliga strategier. Vi ska visa olika arbetssätt så att alla kan lära av varandra.

Vad menas med ”i en ny tid”?

– Globaliseringen och digitaliseringen har skapat nya villkor. Tillsammans med otryggare anställningsvillkor, allt fler korta påhugg och ibland avsaknad av kollektivavtal har det skapat nygamla förutsättningar för fackligt arbete.

Vad har programmet lett till?

– En del redovisas på webbsidan lo.se/dga, som visar exempel på fackligt arbete i olika branscher som sjukvård, handels och assistansbolag. Där kan man också läsa mer om hur kompetensomställning räddade jobb på SKF och samtidigt utvecklade företagets konkurrenskraft samt vilka arbetsmiljöutmaningar Transport har.

– Till det kommer mer folkbildande inslag som att vi är med och sponsrar utställningen Vi som arbetar med våra kroppar som nu är på turné i landet.

Vad händer härnäst?

– Vi ska just starta projektet Stärk skyddsombuden. Behovet kommer ur arbetet med Det goda arbetet i en ny tid. Ett särskilt problem är de okunniga arbetsgivare som inte förstår skyddsombudens roll utan motarbetar och ibland trakasserar dem. Skyddsombuden behöver bli fler och såväl fackliga ombud som skyddsombud behöver stärkas i hur man driver frågor. Vi ska kartlägga vad förbunden behöver mer stöd med.

Hur uppmärksammar ni de regionala skyddsombuden (RSO)?

– De har det ju extra tufft. Särskilt på de små arbetsplatserna hänger arbetsmiljö och anställningstrygghet samman. Med otrygga anställningsvillkor och korta påhugg blir takhöjden lägre, det blir svårare att framföra kritik. Folk vågar inte för de behöver jobb även nästa vecka. Ibland är det även svart lön och noll säkerhetsutrustning. Det finns i ord ett brett stöd i riksdagen mot arbetslivskriminalitet. Ändå gick riksdagsmajoriteten emot att RSO ska få tillträde till fler arbetsplatser trots att just de ofta upptäcker grava missförhållanden.

– Man behöver förstå att arbetsmiljödumpning är ett vanligt första steg till fusk med anställningsvillkor, skatter och annat. Då är RSO-närvaro en möjlighet att både rädda liv och bidra till att arbetsgivare som följer lagar inte konkurreras ut av kriminella.

– Här är det särskilt tydligt att arbetsmiljöarbetet är en del av en större helhet. Vi fortsätter att driva kravet på utökad tillträdesrätt för RSO.

En kommentar till “LO-projekt ska stärka facken och arbetsmiljöarbetet

  • Angelläget och bra! Den kortsiktighet som orsakas av avkastningskrav om 15 20 procent påverkar också hanteringen av anställda. Det mänskliga kapitalet ses på kort sikt. Omställningspengar är bra men kan komma att smörja kortsiktig syn på medarbetare. Fackföreningar kan kanske bredda diskussionen. En tradition av djupare samtal? Folkbildning?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Nära samarbete med regionala skyddsombud på takfabriken

Nära samarbete med regionala skyddsombud på takfabriken

På takfabriken i Västerås flyter samarbetet med fackets regionala skyddsombud. Maina Bejefalk önskar att hon även fick besöka arbetsplatser utan GS-medlemmar.

Så ofta lyfter politikerna arbetsmiljön i riksdagen

Så ofta lyfter politikerna arbetsmiljön i riksdagen

Politikerna säger att skyddsombuden är viktiga. Ändå nämns de sällan i riksdagen. Dagens Arbetsmiljö har kartlagt vad arbetsmarknadspolitikerna faktiskt talar om i kammaren.

”Skydds­ombuden ger oss en fördel”

”Skydds­ombuden ger oss en fördel”

Klassperspektivet är en viktig drivkraft för bostadsminister Johan Danielsson (S), tills nyligen EU-parlamentariker.

Majoriteten av skyddsstoppen under coronakrisen hävdes

Majoriteten av skyddsstoppen under coronakrisen hävdes

Första stoppet kom i mars. En våg av skyddsombudsstopp drog fram över landet med anledning av coronaviruset under våren 2020. Men Arbetsmiljöverket hävde fler än hälften.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Döds­olyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

Vad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Följ med oss på skyddsronden, Svenskt Näringsliv och Företagarna

Följ med oss på skyddsronden, Svenskt Näringsliv och Företagarna

I stället för att prata om hur mycket de regionala skyddsombuden kostar kanske vi ska prata om hur mycket vi sparar åt företagen. I sanktionsavgifter – eller i att människoliv räddas, skriver Linda Forså och Victoria Boström, regionala skyddsombud för IF Metall.

Nu är Dagens Arbetsmiljö här

Nu är Dagens Arbetsmiljö här

Snart når första numret av den nystartade papperstidningen Dagens Arbetsmiljö läsarna.
”Tidningen ska både avslöja, inspirera och vara ett nyttigt sammanhang för alla som tycker arbetsmiljö är viktigt”, säger chefredaktör Helle Klein.

Dagens Arbete startar ny tidning om arbetsmiljö

Dagens Arbete startar ny tidning om arbetsmiljö

Skyddsombuden inom LO får i år en ny tidning: Dagens Arbetsmiljö. Den kommer att innehålla vassa granskningar, men framför allt vara ett handfast verktyg i det dagliga arbetsmiljöarbetet.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.