Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Nano kan bli en ny asbestskandal

14 december, 2021

Skrivet av

Ledare Facken och arbetsgivarna måste lära sig att hantera nano på ett säkert sätt. Det brådskar.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Nanotekniken är det nya hoppfulla inom tillverkningsindustrin. Det är extremt lätt men ändå så oerhört starkt. Kolnanorör används i tillverkning av bilar och flygplan, av batterier med lång livslängd, i elektronik, sportutrustning, plattskärmar och på många flera platser i tillverkningsindustrin. Det skapar hållbara produkter och nya jobb.

Men, nanotekniken har visat sig vara livsfarlig om man inte använder rätt skyddsutrustning. Det är inte i konsumentledet som nano är farligt utan vid tillverkningen. När de små partiklarna i pulverform släpps fria i luften tar de sig lätt ner i lungorna. Den som utsätts blir inte sjuk direkt utan det tar kanske tjugo år innan den aggressiva cancern uppträder. Då finns ingen bot och döden slår till inom bara några år. Precis som vid asbestcancer.

Dagens Arbete har talat med arbetsmiljöforskare som är djupt oroade över nanopartiklarnas konsekvenser för arbetarnas hälsa. EU:s skyddslagstiftning gäller inte då nanopartiklarna väger alldeles för lätt. Och några gränsvärden existerar inte. Kunskaperna hos både fack och arbetsgivare är dessutom låga då nanotekniken ännu är i sin linda.

– Gränsvärdena vi har för större partiklar i Sverige är inte hälsobaserade. Och för nanopartiklar finns det inga gränsvärden alls. Det är som att vi har kommit överens om att acceptera att en del av dem som jobbar med farliga partiklar blir sjuka, säger Christina Isaxon, doktor i aerosolteknologi vid Lunds universitet.

Det finns dock länder som kommit längre i både forskning och säkerhetsföreskrifter när det gäller nanopartiklar. Ett exempel är Danmark, där bildades ett center för nanosäkerhet 2012. Dagens Arbete har besökt detta center och talat med forskarna. Deras framsynta arbete har lett till att parterna på den danska arbetsmarknaden tillsammans med politikerna har tagit fram 23 rekommendationer. Ett av kraven var att införa gränsvärden. Danskarna insåg att EU:s kemikalielagstiftning var otillräcklig.

Detta borde inspirera Sverige att samordna sin arbetsmiljöforskning på nanopartikelområdet och ge forskarna ökade resurser. Dessutom bör politiken och parterna på arbetsmarknaden verka för en starkare skyddslagstiftning.

Nanotekniken är på många sätt ny och häftig men denna gång bör det nya inte användas tanklöst. Nanopartiklarna får inte leda till ännu en ”asbestskandal” där arbetare dör på grund av alltför dåligt skydd. Facken och arbetsgivarna inom industrin måste lära sig att hantera nano på ett säkert sätt. Det brådskar.

En kommentar till “Nano kan bli en ny asbestskandal

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.