Måste jag jobba på julen i år igen?
Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.
Industriarbetarnas tidning
7 december, 2021
Skrivet av Rasmus Lygner
Snickarna på Svenska Takelement jobbar för fullt inför jul. Förhoppningen är att få klart allt som står uppskrivet på anslagstavlan. Då får alla gå hem en dag tidigare, med full lön.
En travers glider sakta längs med taket. De anställda på Svenska Takelement i Västerås arbetar två och två vid bord utspridda i lokalen. Här byggs takelement, alltså färdiga tak som körs ut och monteras på plats.
Längst ned i ena hörnet lägger Filip Larsson isolering. Han har jobbat här i drygt ett år, likt många andra på det relativt nystartade företaget. Att arbetsgivaren ger dem en extra dag betald ledighet innan jul tycker han är jättebra.
– Men då kan det bli lite stressigt så klart. Jag tror att vi kommer att hinna färdigt, men det kommer nog att bli tufft. Det är ju en del som ska göras, säger han.
Inför sommarsemestern var överenskommelsen densamma: hinner vi färdigt, då går alla hem en dag tidigare. Från vd till snickarna i produktionen. Den gången hann de, och det utan att behöva jobba övertid i någon större utsträckning, enligt skyddsombudet Jari Haapaoja.
– Det är extra grädde på moset, och jäkligt sjyst att få komma hem en dag tidigare innan jul och vara hemma och pynta eller göra något annat man behöver, säger han och lägger till:
– Om alla leveranser är klara, vad gör det om vi är hemma en dag extra eller två? Det är klockrent, tycker jag.
För grundarna av företaget, tre systrar och deras pappa, är den extra ledigheten bara en del av en större idé. Alla anställda ska känna sig som en del av familjen. Att arbeta mot gemensamma mål – som finns uppskrivna så att alla kan se dem – är ett sätt att skapa sammanhållning.
– Det är stommen för oss. Vi kommer från olika branscher, men kände att vi ville ha en familjär arbetsplats. För vi är inte bättre än den sämsta individen. Vi måste vara ett team, säger Viktoria Petersén, en av grundarna.
Så vad ska folk göra på sin extra lediga dag? Någon ska packa inför en resa till Gotland, andra ska ta tag i sista-minuten-julbestyr. Många säger att de bara ska passa på att vila. En som vet säkert vad han ska göra är lagbasen Rolf Mylläri.
Han ska röka fisk.
– Det är en fin bonus. Jag har jobbat nästan överallt, men det här är första gången man kan jobba i kapp och få vara ledig. Det är en morot, och jävligt unikt, säger han.
Grundat: 2019.
Gör: Tillverkar takelement, på sikt är målet 1 000 kvadratmeter per vecka.
Antal anställda: 30, varav 21 i produktionen.
Arbetstid: Dagtid, klockan 07 till 16.
Viktoria Petersén, personalansvarig och delägare i Svenska Takelement, ser bara fördelar med att alla sluter upp kring ett gemensamt mål.
– Vad det handlar om är att alla kan påverka sin vardag. Lagspelet, att alla är en del av företaget. Om vi ska uppnå målen måste alla göra rätt. Konstruktörerna måste komma med ritningar, sågen måste förbereda material och så vidare. Att skapa engagemang är viktigt. Sedan kan vi aldrig nå alla. Vissa är bara här för att få sin lön. Men jämfört med vad jag har sett på andra arbetsplatser, tycker jag att engagemanget är stort.
Att jobba mot något stärker gemenskapen?
– Ja, om alla förstår att de är en viktig del av helheten. Det här är målet, och lyckas vi med det får vi en belöning. Då kan människor i tid tala om att de ligger efter eller att de inte har fått material i tid. Alla tar ansvar.
Men finns det inte en risk att så uttalade mål skapar mer stress?
– Nej, jag tycker inte det eftersom målen är långsiktiga. Vi följer upp varje vecka, och om något inte är färdigt i tid frågar vi vad som hände och hur det kommer sig. Vi skäller inte ut någon.
Så vad är viktigast: målet eller belöningen?
– Det är nog olika för olika personer. En del tycker nog att det är belöningen, medan andra tycker att vardagen blir roligare när de kan vara med och påverka.
Svetsaren Annica Lindkvist pratar om att bli utsatt för sexuella trakasserier, att bli utfryst och inte trodd. Om sorgebearbetning och om att hitta en starkare närvaro i livet.