Industriarbetarnas tidning

Slutspurt på takfabriken för extra ledigt

7 december, 2021

Skrivet av

Snickarna på Svenska Tak­element jobbar för fullt inför jul. Förhoppningen är att få klart allt som står uppskrivet på anslagstavlan. Då får alla gå hem en dag tidigare, med full lön.

”Jag vet inte hur vi ligger till, men de sista ­veckorna ­kommer alla att kriga”, säger Fredrik Jakobsson. Foto: Robin Bäckman.

En travers glider sakta längs med taket. De anställda på Svenska Takelement i Västerås arbetar två och två vid bord utspridda i lokalen. Här byggs takelement, alltså färdiga tak som körs ut och monteras på plats.

Längst ned i ena hörnet lägger Filip Larsson isolering. Han har jobbat här i drygt ett år, likt många and­ra på det relativt nystartade företaget. Att arbetsgivaren ger dem en extra dag betald ledighet innan jul tycker han är jättebra.

– Men då kan det bli lite stressigt så klart. Jag tror att vi kommer att ­hinna färdigt, men det kommer nog att bli tufft. Det är ju en del som ska göras, säger han.

Inför sommarsemestern var överenskommelsen densamma: hinner vi färdigt, då går ­alla hem en dag tidigare. Från vd till snickarna i produktionen. Den gången hann de, och det utan att behöva jobba övertid i någon större utsträckning, enligt skyddsombudet Jari Haapaoja.

– Det är extra grädde på moset, och jäkligt sjyst att få komma hem en dag tidigare innan jul och vara hemma och pynta eller göra något annat man behöver, säger han och lägger till:

– Om alla leveranser är klara, vad gör det om vi är hemma en dag extra eller två? Det är klockrent, tycker jag.

Jari Haapaoja. Foto: Robin Bäckman.

För grundarna av företaget, tre systrar och deras pappa, är den extra ledigheten bara en del av en större idé. Alla anställda ska känna sig som en del av familjen. Att arbeta mot gemensamma mål – som finns uppskrivna så att alla kan se dem – är ett sätt att skapa sammanhållning.

– Det är stommen för oss. Vi kommer från olika branscher, men kände att vi ville ha en familjär arbetsplats. För vi är inte bättre än den sämsta individen. Vi måste vara ett team, säger Viktoria ­Petersén, en av grundarna.


Så vad ska folk göra på sin extra lediga dag? Någon ska packa inför en resa till Gotland, andra ska ta tag i sista-minuten-julbestyr. Många säger att de bara ska passa på att vila. En som vet säkert vad han ska göra är lagbasen Rolf Mylläri.

Han ska röka fisk.

– Det är en fin bonus. Jag har jobbat nästan överallt, men det här är första gången man kan jobba i kapp och få vara ledig. Det är en morot, och jävligt unikt, säger han.

Svenska Takelement AB

Grundat: 2019.
Gör: Tillverkar takelement, på sikt är målet 1 000 kvadratmeter per vecka.
Antal anställda: 30, varav 21 i produktionen.
Arbetstid: Dagtid, klockan 07 till 16.

Personalansvarig: ”Viktigt att skapa ­engagemang”

Viktoria Petersén, personal­ansvarig och delägare i Svenska Takelement, ser bara fördelar med att alla sluter upp kring ett gemensamt mål.

– Vad det handlar om är att alla kan påverka sin vardag. Lagspelet, att alla är en del av företaget. Om vi ska uppnå målen måste alla göra rätt. Konstruktörerna måste komma med ritningar, sågen måste förbereda material och så vidare. Att skapa engagemang är viktigt. Sedan kan vi aldrig nå alla. Vissa är bara här för att få sin lön. Men jämfört med vad jag har sett på andra arbetsplatser, tycker jag att engagemanget är stort.

Att jobba mot något stärker gemenskapen?

– Ja, om alla förstår att de är en viktig del av helheten. Det här är målet, och lyckas vi med det får vi en belöning. Då kan människor i tid tala om att de ligger efter eller att de inte har fått material i tid. Alla tar ansvar.

Men finns det inte en risk att så uttalade mål skapar mer stress?

– Nej, jag tycker inte det eftersom målen är långsiktiga. Vi följer upp ­varje vecka, och om något inte är färdigt i tid frågar vi vad som hände och hur det kommer sig. Vi skäller inte ut någon.

Så vad är viktigast: målet eller belöningen?

– Det är nog olika för olika personer. En del tycker nog att det är belöningen, medan andra tycker att vardagen blir roligare när de kan vara med och påverka.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

När får jag svar om ledighet?

När får jag svar om ledighet?

En läsare har ansökt om ledighet en månad innan datumet hen ska vara ledig.När måste chefen ge ett svar? DA:s expertjurist Henric Ask reder ut.

Tid eller pengar, det är frågan

Tid eller pengar, det är frågan

Marcus Raihle: Hur mycket fritid är jag beredd att sälja och hur mycket pengar behöver jag för att klara min fritid?

Hur kan jag sluta tidigare utan att bli varnad?

Jag jobbar kvällsskift och veckopendlar. Har under fem års tid tagit kompledigt på torsdagarna för att kunna köra hem tidigare. En tisdag sa en ny produktionsledare åt mig att jag skulle jobba klockan 14.00–24.00 den kommande torsdagen. Jag tyckte att beskedet kom med för kort varsel och avvek klockan 17 den torsdagen. Fick då en muntlig varning. Vad kan jag göra för att få kompa ut och klara veckopendlingen?

Får jag hälsa på min pojkvän?

Får jag hälsa på min pojkvän?

”Jag har fått ett nytt jobb. Kan jag bli nekad att vara ledig för en inplanerad resa?” undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.

Kan jag tvingas jobba när det är kalas?

Kan jag tvingas jobba när det är kalas?

”När min arbetsgivare inte lagt ut något basschema åt mig har jag bokat in kalas med familjen om tre veckor. Kan hon lägga schema där ändå och tvinga mig jobba just den helgen?”

Industri­arbetare säljer semester för 20 000 kronor

Atlas Copco i Tierp går för fullt och för att klara orderingången erbjuder man 20 000 kronor till dem som avstår sin femte semestervecka och flyttar den fjärde. En stor del av de 200 CNC-operatörerna har nappat på erbjudandet.

När måste chefen svara om ledighet?

”Hur lång tid har min arbetsgivare på sig att ge mig ett svar på om jag kan få ledigt?” DA:s jurist Henrik Ask reder ut.

Chefen håller inte sitt ord

Chefen håller inte sitt ord

Redan innan jag skrev på anställningsavtalet sade jag till chefen att jag kommer att behöva ledigt några dagar på grund av planerad semester och att jag annars inte kan ta jobbet. Chefen sade då att det kommer lösa sig. Men senare fick jag höra av chefen att det inte är säkert att ledigheten blir beviljad. Vad gör man?

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.