Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Stoppa myterna om nya las

16 december, 2021

Skrivet av

Krönika När vi diskuterar nya las är det viktigt att vi pratar om vad som faktiskt står i överenskommelsen. Allt annat förlorar vi på, skriver vi Marie Nilsson.

Marie Nilsson är förbundsordförande för IF Metall.

Sedan LO anslöt sig till las-överenskommelsen har debattens vågor gått höga. Det är bra med en livlig diskussion – hur framtidens anställningstrygghet ska se ut är viktigt för oss alla. Men tyvärr florerar myter om att arbetsgivarna kommer att kunna säga upp personal hur som helst. Därför vill jag ägna den här krönikan åt vad som faktiskt står i las-överenskommelsen när det gäller anställningsskyddet.

För visstidsanställda och inhyrda, som inte ens ingår i turordningen vid nedskärningar utan får gå först av alla, har vi fått igenom tydliga förbättringar.

Var fjärde LO-arbetare är visstidsanställd. För dem har vi lyckats halvera kvalificeringstiden för tillsvidareanställning, från 24 till 12 månader.

I industrin är var tionde person inhyrd. I dag regleras inhyrning inte alls i lagen, man kan gå inhyrd i många år på samma arbetsplats utan att någonsin få ett fast jobb där. Nu ska den som har varit inhyrd på samma arbetsplats i sammanlagt 24 av 36 månader få rätt till erbjudande om tillsvidareanställning.

Arbetsgivarna har fått igenom utökade undantag i turordningsreglerna. Men precis som tidigare får arbetsgivarna bara välja vilka man vill behålla – inte vilka som ska sägas upp. Arbetsgivarna kommer alltså inte att kunna välja och vraka bland de anställda vid en nedskärning.

Det blir billigare att säga upp personal som missköter sig. Men om uppsägningen visar sig vara felaktig blir det betydligt dyrare än i dag – skadeståndet till den som blivit felaktigt uppsagd höjs med 50 procent.

Saklig grund byter namn till sakliga skäl, men förändringarna är marginella. Prognostänk och intresseavvägning tas bort, men är redan i dag borta ur domstolspraxis. Den praxis som har byggts upp sedan las kom till kommer att gälla även i fortsättningen, skriver Arbetsdomstolen i sitt remissvar på las-överenskommelsen. Arbetsdomstolen konstaterar också att arbetsgivarens omplaceringsskyldighet inte blir svagare utan tydligare.

Nu har vi en uppgörelse om anställningstryggheten med arbetsgivarna som alla tre fackliga centralorganisationer står bakom. Självklart innebär inte det drastiska försämringar. Tvärtom gör det att många människor får ett starkare skydd. Las anpassas till hur det faktiskt ser ut på dagens arbetsmarknad.

Visst kan man diskutera enskilda bitar i las-överenskommelsen. Men skrämselpropaganda gynnar bara dem som vill försvaga fackets makt och flytta makten över våra arbetsvillkor till politikerna.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

En chans att göra nya livsval

En chans att göra nya livsval

Ska klimatomställningen lyckas måste den vara socialt hållbar. Därför är vidareutbildning och omställningsstöd så viktigt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.

”Det handlar om facklig solidaritet”

”Det handlar om facklig solidaritet”

Sammantaget stärks faktiskt anställningstryggheten jämfört med i dag, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Dagens las räcker inte till

Därför valde IF Metall att ansluta sig till partsöverenskommelsen om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Småföretagen kan inte vänta till 2022”

”Småföretagen kan inte vänta till 2022”

För att få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen måste småföretagens kostnader för att säga upp personal minska redan före 2022, skriver Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

”Risk att arbetsgivaren får säga upp allt för fritt”

”Risk att arbetsgivaren får säga upp allt för fritt”

Nuvarande turordningsregler har brister, men det finns inga skäl för facken att gå med på åtgärder som försvagar arbetstagarna, skriver Carl Melin på den TCO-ägda tankesmedjan Futurion.

Vi måste få slut på o­tryggheten

I praktiken omfattas många industrianställda inte av turordningsreglerna. Därför måste vi förhandla om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Nu måste vi kämpa för Las!

Nu måste vi kämpa för Las!

I nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.

”Det finns en gräns för flexibiliteten”

”Det finns en gräns för flexibiliteten”

Arbetsrätten har nu blivit en central politisk fråga. Men det är inte las som är krånglig och otidsenlig, det är slimmade personalavdelningar och minskad tro på fackliga förhandlingar som ställer till det, skriver Mikael Ybert, avdelningsordförande på Pappers i Skutskär.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.