Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

2022 – ett år fyllt av utmaningar

27 januari, 2022

Skrivet av

Krönika Det blir ett spännande år. Det är kongress, vi ska förbereda oss för en ny avtalsrörelse. Och så är det valår. Nu stakar vi ut riktningen tillsammans.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Välkomna till ett nytt GS-år fullspäckat med viktiga fackliga hållpunkter. I maj kommer GS att återuppta den kongress som har varit ajournerad. Förra året hölls en digital kongress som endast behandlade de nödvändiga valen och en del stadgefrågor. I år kommer alltså den återupptagna kongressen att behandla en mängd motioner och rapporter som mer handlar om förbundets framtida inriktning.

Stort tack till alla som varit med och skrivit motioner och förslag och till alla er som har ställt upp som ombud på kongressen. Förhoppningsvis får vi nu ses på riktigt (om inte pandemin ställer till det igen) och tillsammans staka ut riktningen för GS.

Vi kommer också under året att börja förbereda för en ny avtalsrörelse. Även om våra avtal inte löper ut förrän 31 mars nästa år så ska vi använda detta år till att förbereda oss på bästa sätt.

En helt avgörande ingrediens för en lyckad avtalsrörelse är att vi får in förslag från medlemmar på förbättringar i våra kollektivavtal. De krav som vi tar med oss till förhandlingsbordet ska göra verklig skillnad på våra arbetsplatser och då är det viktigt att vi har en stark demokratisk process för att vaska fram de viktigaste kraven.

Om du är intresserad av processen eller har förslag på förändringar kan du kolla in vår hemsida eller ta kontakt med din avdelning för att se hur det fungerar.

Sedan är det ju också ett valår. Förbundsmötet fattade i höstas beslut om en valplattform som bygger på all den input vi fått från våra medlemmar om vilka frågor som är allra viktigast att vi driver politiskt. Det lägger en bra grund för GS arbete i samband med valet.

Det viktigaste fackliga arbetet under året är ändå det vardagliga knog som utförs på våra arbetsplatser. Det är ett arbete som sällan får några stora rubriker, men som är livsnerven i GS. Varje förhandling, uppsökeri, rekrytering eller medlemsmöte är var för sig omistliga byggstenar i det evighetsarbete som det innebär att driva en fackförening framåt. Det är ett arbete som är guld värt, inte bara för förbundet utan för hela samhället.

Men vi behöver bli fler. En stor del av den verksamhetsplan som förbundsstyrelsen beslutat om för 2022 fokuserar på att bygga vår organisation starkare. GS branscher består till största delen av små arbetsplatser där det är svårt att upprätthålla den fackliga närvaron. Därför behöver vi bli fler som upptäcker hur roligt det är att engagera sig i facket. Det är ju på våra arbetsplatser vi ska göra skillnad och då måste vi tillsammans se till att vi finns där.

Vilket spännande fackligt år vi har framför oss, jag ser fram emot att få vara med på vår gemensamma resa in i framtiden! 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

Det är alltid individen det är fel på

Det är alltid individen det är fel på

Där ni politiker borde prata om samhällets ansvar läggs fokus i stället på individen som på olika sätt ska skärpa sig, skriver Natalia Sparrelid.

GS kongress har dragit igång

GS kongress har dragit igång

Det är i en osäker omvärld som GS-facket samlas i Örebro för att återuppta sin tredje kongress. Förbundsordförande Per-Olof Sjöö tog upp utmaningar i både den kommande avtalsrörelsen och synen på höstens riksdagsval.

Vad är prislappen för folkhälsa?

Marknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Här är striderna vi måste utkämpa

Här är striderna vi måste utkämpa

Våra arbetsvillkor hotas just nu av flera olika politiska förslag. Nu gäller det att vi håller ihop och bemöter dem, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Är det här verkligen liberal politik?

Man kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

Nu är det dags att visa vår styrka

Vår sammanhållning är vårt starkaste vapen när det är dags att förhandla fram nytt avtal, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.