Industriarbetarnas tidning

Fjärde vågen – nya ­krafttag mot smittan

20 januari, 2022 - 08:00

Pandemin När industrin körde i gång efter ledigheten möttes de anställda av ännu en omgång restriktioner. Dagens Arbete har pratat med representanter från fyra arbetsplatser som ställer om – igen.

Klubbordförande ­Torbjörn Eriksson utanför jobbet på GKN i Köping. Foto: Anna Björkegren

GKN, Köping: ­Kunderna har sämre framförhållning

Förbud mot besök, längre resor och affärsmöten. Växellådetillverkaren GKN i Köping är tillbaka till samma regler som när pandemin var som värst.

Återigen får de anställda ta på sig munskydd när det inte går att hålla avstånd. De uppmanas också att byta om hemma. Men det som påverkar arbetet mest är att tjänstemännen ofta inte är på plats, när de som kan jobba hemma uppmanas göra det.

– Ibland vore det bra om de kom ned och tittade i stället för att man ska skicka en bild på något, säger klubbordförande Torbjörn Eriksson.

Halvledarbristen i världen är inget GKN märker av för egen del, däremot drabbas de indirekt när slutkunderna har brist på komponenter.

– På fredagen kan de säga att vi ska ha så här många växellådor, på mån­dagen ska de ha mycket färre. Det finns ingen framförhållning, säger Torbjörn Eriksson.

Anna Julius­­

Mimmi Axelsson är CNC-operatör på Gnutti Carlo. Foto: Åke Ericson

Gnutti Carlo, Kungsör: Visir och munskydd är tillbaka

Folk hade fallit in i gamla vanor och rutiner. Det känns tungt att restriktionerna är tillbaka.
– Man vill bete sig som innan 2020, säger Siv Widberg, klubbordförande på Gnutti Carlo i Kungsör.

Hon kallar hösten som ”det ­stora ko­släppet” och syftar på när ­restriktionerna på fabriken togs bort. Industri­arbetarna slapp munskydd och fick sitta bredvid varandra i lunch­rummet.

Men nu är restriktionerna tillbaka. Alla som jobbar tätt ihop ska bära visir och munskydd och på matrasterna är varannan stol bortplockad vid borden. Handsprit finns och det punktstädas mer där det bedöms behövas.

I december var det en del sjukfrån­varo som en följd av vinterkräksjuka och vård av barn men produktionen drabbades inte.

– Vi hanterade det genom att täcka upp för varandra, säger Siv Widberg.

Siv Widberg har noterat att det finns ett grupptryck mot de som inte ­vaccinerat sig.

– Men jag tror inte att alla som inte vaccinerat sig berättar, säger hon.

Marcus Derland

Kalle Sahlin, klubbordförande på Outokumpu. Foto: Joel Danell

Outokumpu Avesta: ”Bättre på att ­hantera smittorisken”

Nu åker munskydden på igen hos ståltillverkaren Outokumpu i Avesta. Tidigare restriktioner trappas upp och möten, besök och tjänsteresor ­begränsas.

Företaget har klarat sig relativt bra från smitta på arbetsplatsen under pandemin, berättar IF Metall-klubbens ordförande Kalle Sahlin. Facket har fått igenom att de sitter med på möten med företagets krisledningsgrupp en gång i veckan.

– Vi tillför perspektivet för dem som inte kan jobba hemifrån, som tjänstemännen. Det handlar till exempel om hur det är i hytter, på verkstadsgolv och i omklädningsrum, säger Kalle Sahlin.

Han säger också att de lärt sig en del under resans gång. Till exempel har de blivit bättre på att hantera smittorisken vid skiftavlösningarna.

– Man ska inte behöva mötas så länge när man löser av varandra eller vid stämpelklockan

Ekonomiskt sett har Outokumpu i Avesta klarat sig bra under pandemin. Det var lite kärvt ­under 2020 med ett varsel och korttidsarbete. Men 2021 vände det, och sedan dess har företaget gått starkt, berättar Kalle Sahlin. Och det ser ljust ut åtminstone ett halvår fram i tiden, säger han.

Anna Julius

Ulf Carlsson, klubb­ordförande på Electrolux.

Electrolux Professional, Ljungby: Alla stannar i sin zon

När industriarbetarna kom tillbaka till jobbet i januari var fabriken upp­delad i zoner. Igen.

På Electrolux Professional i Ljungby är en strategi för att undvika smittspridning att ingen ska röra sig utanför sin zon. Om det ändå måste göras är det munskydd som gäller. Överallt i fabriken står handsprit och det finns också visir för de som vill.

Tjänstemännen jobbar hemma ­vilket skapat viss irritation bland industri­arbetarna.

– Det har kommit upp att en del ser det som orättvist, säger IF Metallklubbens ordförande Ulf Carlsson.

Hittills har Ljungbyfabriken klarat sig från omfattande smittspridning på ­arbetsplatsen.

– Vi har tre–fyra stycken smittade och som jag förstått har de inte smittats på jobbet, säger Ulf Carlsson.

Den största utmaningen under ­pandemin har varit material­bristen. Electrolux har satt ihop särskilda ­grupper som dammsuger marknaden i jakt på komponenter som behövs till de stora tvättmaskinerna. Maskiner som ofta syns i tvättstugor i fler­bostadshus.

Marcus Derland

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Livet har blivit lugnare – men inte jobbet

Livet har blivit lugnare – men inte jobbet

Arbetsbördan har snarare ökat än minskat i industrin sedan coronan slog till.
På GKN i Köping känner man av stressen, men tycker att företaget har hanterat smittan bra.

Från varsel till högtryck

Från varsel till högtryck

Snabbt och brutalt svepte effekterna av coronaviruset in på Gnutti Carlo i Kungsör. Alla inhyrda fick sluta och 38 sades upp. Men efter semestrarna var alla välkomna tillbaka.

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Tuffare tag på bruken igen

Tuffare tag på bruken igen

Den senaste coronavågen har tvingat massa- och pappersbruken att återigen införa hårdare regler och restriktioner.

”Jag gillar det naturliga”

”Jag gillar det naturliga”

Profilen. När hon var barn ritade Ebba Ohlsson alltid hästar. Som sjuåring började hon på ridskola. När hon köpte sin häst, Nicci, var det självklart för henne att följa sin egen filosofi. Här berättar hon om … Hur chefens hjälp gjorde susen Jag har alltid drömt om en egen häst. Innan hade jag ridit på […]

Hela företaget kämpar mot   smittspridningen

Hela företaget kämpar mot smittspridningen

Hemjobb och digitala möten – Outokumpus åtgärder mot coronan var snabba, men mest riktade mot tjänstemännen. Nu har driften börjat komma ikapp.

Höjda utdelningar – trots krisen

Höjda utdelningar – trots krisen

DA:s Harald Gatu minns den bistra krisvåren 2009 då aktieutdelningarna frös inne. I dag slirar börsföretagen på hur det blir.

”Att dra ner här var betydligt smidigare”

”Att dra ner här var betydligt smidigare”

Lönsamma, effektiva fabriker stängs i Sverige. I går Gislaved och Västervik. I dag Tranås och Långshyttan. Dagens Arbete kan berätta hur direktörerna resonerar.

Grön politik ger motståndskraft

Grön politik ger motståndskraft

Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.