Livet har blivit lugnare – men inte jobbet
Arbetsbördan har snarare ökat än minskat i industrin sedan coronan slog till.
På GKN i Köping känner man av stressen, men tycker att företaget har hanterat smittan bra.
Industriarbetarnas tidning
Pandemin När industrin körde i gång efter ledigheten möttes de anställda av ännu en omgång restriktioner. Dagens Arbete har pratat med representanter från fyra arbetsplatser som ställer om – igen.
Förbud mot besök, längre resor och affärsmöten. Växellådetillverkaren GKN i Köping är tillbaka till samma regler som när pandemin var som värst.
Återigen får de anställda ta på sig munskydd när det inte går att hålla avstånd. De uppmanas också att byta om hemma. Men det som påverkar arbetet mest är att tjänstemännen ofta inte är på plats, när de som kan jobba hemma uppmanas göra det.
– Ibland vore det bra om de kom ned och tittade i stället för att man ska skicka en bild på något, säger klubbordförande Torbjörn Eriksson.
Halvledarbristen i världen är inget GKN märker av för egen del, däremot drabbas de indirekt när slutkunderna har brist på komponenter.
– På fredagen kan de säga att vi ska ha så här många växellådor, på måndagen ska de ha mycket färre. Det finns ingen framförhållning, säger Torbjörn Eriksson.
Anna Julius
Folk hade fallit in i gamla vanor och rutiner. Det känns tungt att restriktionerna är tillbaka.
– Man vill bete sig som innan 2020, säger Siv Widberg, klubbordförande på Gnutti Carlo i Kungsör.
Hon kallar hösten som ”det stora kosläppet” och syftar på när restriktionerna på fabriken togs bort. Industriarbetarna slapp munskydd och fick sitta bredvid varandra i lunchrummet.
Men nu är restriktionerna tillbaka. Alla som jobbar tätt ihop ska bära visir och munskydd och på matrasterna är varannan stol bortplockad vid borden. Handsprit finns och det punktstädas mer där det bedöms behövas.
I december var det en del sjukfrånvaro som en följd av vinterkräksjuka och vård av barn men produktionen drabbades inte.
– Vi hanterade det genom att täcka upp för varandra, säger Siv Widberg.
Siv Widberg har noterat att det finns ett grupptryck mot de som inte vaccinerat sig.
– Men jag tror inte att alla som inte vaccinerat sig berättar, säger hon.
Marcus Derland
Nu åker munskydden på igen hos ståltillverkaren Outokumpu i Avesta. Tidigare restriktioner trappas upp och möten, besök och tjänsteresor begränsas.
Företaget har klarat sig relativt bra från smitta på arbetsplatsen under pandemin, berättar IF Metall-klubbens ordförande Kalle Sahlin. Facket har fått igenom att de sitter med på möten med företagets krisledningsgrupp en gång i veckan.
– Vi tillför perspektivet för dem som inte kan jobba hemifrån, som tjänstemännen. Det handlar till exempel om hur det är i hytter, på verkstadsgolv och i omklädningsrum, säger Kalle Sahlin.
Han säger också att de lärt sig en del under resans gång. Till exempel har de blivit bättre på att hantera smittorisken vid skiftavlösningarna.
– Man ska inte behöva mötas så länge när man löser av varandra eller vid stämpelklockan
Ekonomiskt sett har Outokumpu i Avesta klarat sig bra under pandemin. Det var lite kärvt under 2020 med ett varsel och korttidsarbete. Men 2021 vände det, och sedan dess har företaget gått starkt, berättar Kalle Sahlin. Och det ser ljust ut åtminstone ett halvår fram i tiden, säger han.
Anna Julius
När industriarbetarna kom tillbaka till jobbet i januari var fabriken uppdelad i zoner. Igen.
På Electrolux Professional i Ljungby är en strategi för att undvika smittspridning att ingen ska röra sig utanför sin zon. Om det ändå måste göras är det munskydd som gäller. Överallt i fabriken står handsprit och det finns också visir för de som vill.
Tjänstemännen jobbar hemma vilket skapat viss irritation bland industriarbetarna.
– Det har kommit upp att en del ser det som orättvist, säger IF Metallklubbens ordförande Ulf Carlsson.
Hittills har Ljungbyfabriken klarat sig från omfattande smittspridning på arbetsplatsen.
– Vi har tre–fyra stycken smittade och som jag förstått har de inte smittats på jobbet, säger Ulf Carlsson.
Den största utmaningen under pandemin har varit materialbristen. Electrolux har satt ihop särskilda grupper som dammsuger marknaden i jakt på komponenter som behövs till de stora tvättmaskinerna. Maskiner som ofta syns i tvättstugor i flerbostadshus.
Marcus Derland