Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

31 januari, 2022

Skrivet av Malin Danielsson och Roger Haddad

Debatt Nationell folkräkning, mer resurser till gränspolisen och krafttag mot fusket. Så kan vi stoppa skuggsamhällen och motverka det utanförskap som S så länge blundat för, skriver Liberalernas Roger Haddad och Malin Danielsson.

Om skribenterna:

Malin Danielsson (L) är ledamot i Arbetsmarknadsutskottet.
Roger Haddad (L) är Förste vice ordförande i Arbetsmarknadsutskottet

En artikel i Dagens Arbete vittnar om de oacceptabla villkoren papperslösa tvingas arbeta för. Glåpord, omänskliga villkor och otrygghet drabbar utsatta människor som lever utan uppehållstillstånd i Sverige. Det måste till krafttag, vi ska inte ha något skuggsamhälle. 

I en annan artikel från SVT Nyheter berättar Cajsa Velden, sektionschef på Nationella gränspolisen, att antalet människor med avslagsbeslut som gått under jorden bara under 2021 växte med 10 000 personer.

Ingen vet i dag exakt hur många som olovligen uppehåller sig i landet. Vad vi däremot vet är att de utnyttjas som svart arbetskraft av oseriösa arbetsgivare. Den papperslösa städerskan som hade anlitats av Magdalena Andersson är ett talande exempel på hur utbrett problemet är. 

Regeringens översyn av samordningsnummer är en välkommen, om än försenad, åtgärd. De som i dag lever under radarn är ofta bosatta i våra förorter och exploateras där av kriminella ligor. Därför vill vi i Liberalerna se en nationell folkräkning, med fokus på utsatta områden, som Skatteverket ska genomföra. På så sätt skulle vi få säkerställd information om vilka som uppehåller sig i landet. 

Vår hållning är att den som fått ett avvisningsbeslut också måste lämna landet. Gränspolisen måste få mer resurser för att klara av att genomföra sitt uppdrag. Det handlar både om fler kollegor så de klarar att kontrollera inflödet och att bygga ut förvaren där personer kan hållas i väntan på utvisning. 

Att vara papperslös innebär inte rättslös. I väntan på att man ska lämna landet ska barn ha rätt till skolgång och vård. Barn ska inte straffas för att deras föräldrar tar dem till Sverige utan tillstånd. Vuxna ska ha rätt till vård som inte kan vänta, som akutsjukvård och mödravård. 

Däremot ska myndigheters insatser inte bidra till att människor går under jorden och lever i skuggsamhällen. Därför är vi kritiska till att några kommuner beslutat att ge papperslösa försörjningsstöd (socialbidrag) på samma villkor som gäller för personer som bor i landet. Det skapar incitament att stanna i Sverige, trots att man fått ett beslut som säger något annat. 

I byggbranschen och städbranschen vittnar papperslösa om en uppsjö av arbetsgivare som utnyttjar deras utsatthet. Arbetsförhållandena är omänskliga: man bor i överfulla husvagnar, arbetsgivare betalar inte ut lön och på arbetsplatser följs inte säkerhetsrutiner. Personalen saknar grundläggande svenskkunskaper och har därför svårt att tillgodogöra sig information om sina rättigheter. För oss är det som att sparka på någon som redan ligger ner. Det behövs tydliga straff mot de arbetsgivare som utnyttjar papperslösa. 

Framförallt behöver fler fall upptäckas och utredas. Antalet poliser per capita är under Socialdemokraternas styre fortfarande långt under det europeiska snittet, vi är inte särskilt förvånade över att skuggsamhället kan fortsätta växa, samtidigt ser vi hur antalet utsatta områden ökat i landet sedan Polisen började upprätta nationella lista.

Ordning och reda ska gälla på arbetsmarknaden och i migrationspolitiken. Genom en nationell folkräkning, mer resurser till gränspolisen och krafttag mot fusket kan vi stoppa framväxten av skuggsamhällen, förbättra integrationen och motverka utanförskapet som Socialdemokraterna blundat för i decennier.

Läs också

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

En kommentar till “L: Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen

  • Få se nu, satt inte L (dåvarande Folkpartiet) med i den Alliansregering som införde oreglerad arbetskraftsinvandring? Och har inte L (tillsammans med de övriga borgerliga partierna) allt sedan dess röstat nej till förslag att reglera arbetskraftsinvandringen? För mig luktar deras debattinlägg som härsket valfläsk.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Spökstäderna fylls med paket

Spökstäderna fylls med paket

I centrumen byts affärerna ut mot mäklarkontor och boxar där vi hämtar våra varor, skriver författaren Anneli Jordahl.

Du kanske också vill läsa…

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

Så vill politikerna få bort skugg­samhället

Så vill politikerna få bort skugg­samhället

Statsministerns städerska och en rad andra händelser har gjort skuggsamhället till en het fråga. Politikerna är eniga om att arbetslivs­kriminaliteten måste bort. Men vad vill de göra egentligen?

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

Om M och SD på riktigt vill göra krafttag mot brottsligheten borde de släppa den fixa idéen om att underminera de fackliga regionala skyddsombudens roll, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Besluten som skapat skugg­samhället

Besluten som skapat skugg­samhället

Att det råder vilda västern i många branscher i dag är en konsekvens av beslut tagna av tidigare regeringar, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Som industriarbetare ser jag att det är Socialdemokraterna som bär våra frågor. Och det är upp till oss att hjälpa dem att driva dem ännu bättre, skriver pappersarbetaren Jim Svensk Larm.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.