Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

31 januari, 2022

Skrivet av Malin Danielsson och Roger Haddad

Debatt Nationell folkräkning, mer resurser till gränspolisen och krafttag mot fusket. Så kan vi stoppa skuggsamhällen och motverka det utanförskap som S så länge blundat för, skriver Liberalernas Roger Haddad och Malin Danielsson.

Om skribenterna:

Malin Danielsson (L) är ledamot i Arbetsmarknadsutskottet.
Roger Haddad (L) är Förste vice ordförande i Arbetsmarknadsutskottet

En artikel i Dagens Arbete vittnar om de oacceptabla villkoren papperslösa tvingas arbeta för. Glåpord, omänskliga villkor och otrygghet drabbar utsatta människor som lever utan uppehållstillstånd i Sverige. Det måste till krafttag, vi ska inte ha något skuggsamhälle. 

I en annan artikel från SVT Nyheter berättar Cajsa Velden, sektionschef på Nationella gränspolisen, att antalet människor med avslagsbeslut som gått under jorden bara under 2021 växte med 10 000 personer.

Ingen vet i dag exakt hur många som olovligen uppehåller sig i landet. Vad vi däremot vet är att de utnyttjas som svart arbetskraft av oseriösa arbetsgivare. Den papperslösa städerskan som hade anlitats av Magdalena Andersson är ett talande exempel på hur utbrett problemet är. 

Regeringens översyn av samordningsnummer är en välkommen, om än försenad, åtgärd. De som i dag lever under radarn är ofta bosatta i våra förorter och exploateras där av kriminella ligor. Därför vill vi i Liberalerna se en nationell folkräkning, med fokus på utsatta områden, som Skatteverket ska genomföra. På så sätt skulle vi få säkerställd information om vilka som uppehåller sig i landet. 

Vår hållning är att den som fått ett avvisningsbeslut också måste lämna landet. Gränspolisen måste få mer resurser för att klara av att genomföra sitt uppdrag. Det handlar både om fler kollegor så de klarar att kontrollera inflödet och att bygga ut förvaren där personer kan hållas i väntan på utvisning. 

Att vara papperslös innebär inte rättslös. I väntan på att man ska lämna landet ska barn ha rätt till skolgång och vård. Barn ska inte straffas för att deras föräldrar tar dem till Sverige utan tillstånd. Vuxna ska ha rätt till vård som inte kan vänta, som akutsjukvård och mödravård. 

Däremot ska myndigheters insatser inte bidra till att människor går under jorden och lever i skuggsamhällen. Därför är vi kritiska till att några kommuner beslutat att ge papperslösa försörjningsstöd (socialbidrag) på samma villkor som gäller för personer som bor i landet. Det skapar incitament att stanna i Sverige, trots att man fått ett beslut som säger något annat. 

I byggbranschen och städbranschen vittnar papperslösa om en uppsjö av arbetsgivare som utnyttjar deras utsatthet. Arbetsförhållandena är omänskliga: man bor i överfulla husvagnar, arbetsgivare betalar inte ut lön och på arbetsplatser följs inte säkerhetsrutiner. Personalen saknar grundläggande svenskkunskaper och har därför svårt att tillgodogöra sig information om sina rättigheter. För oss är det som att sparka på någon som redan ligger ner. Det behövs tydliga straff mot de arbetsgivare som utnyttjar papperslösa. 

Framförallt behöver fler fall upptäckas och utredas. Antalet poliser per capita är under Socialdemokraternas styre fortfarande långt under det europeiska snittet, vi är inte särskilt förvånade över att skuggsamhället kan fortsätta växa, samtidigt ser vi hur antalet utsatta områden ökat i landet sedan Polisen började upprätta nationella lista.

Ordning och reda ska gälla på arbetsmarknaden och i migrationspolitiken. Genom en nationell folkräkning, mer resurser till gränspolisen och krafttag mot fusket kan vi stoppa framväxten av skuggsamhällen, förbättra integrationen och motverka utanförskapet som Socialdemokraterna blundat för i decennier.

Läs också

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

En kommentar till “L: Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen

  • Få se nu, satt inte L (dåvarande Folkpartiet) med i den Alliansregering som införde oreglerad arbetskraftsinvandring? Och har inte L (tillsammans med de övriga borgerliga partierna) allt sedan dess röstat nej till förslag att reglera arbetskraftsinvandringen? För mig luktar deras debattinlägg som härsket valfläsk.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Fackens viktiga arbete i kriget

Fackens viktiga arbete i kriget

Krönika Det är svårt att ta in allt, när våra ukrainska kollegor berättar om hur det fackliga arbetet påverkas av kriget, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Staten måste sluta göda skugg­samhället

Staten måste sluta göda skugg­samhället

Att arbetslivskriminaliteten frodas även på statsministerns arbetsplats, i Rosenbad, är absurt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Du är också en del av företaget

Du är också en del av företaget

Emma Eriksson: Att köra på ”vi mot dem” gynnar inte det fackliga arbetet.

Pengarna finns i första klass

Pengarna finns i första klass

Är det verkligen de som kroppsarbetat hela livet som ska rädda våra pensioner, frågar sig författaren Sven-Olof Karlsson.

Kärleken har inga gränser

Kärleken har inga gränser

Vi möttes genom ett kulturutbyte, det ryska blandades med det svenska. Vad blev det av henne?, skriver Carl-Einar Häckner.

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

Vi vill höja reseavdraget, och ändra så att det helt baseras på avstånd. Ni industriarbetare måste kunna fortsätta ta er till jobbet, skriver finansminister Mikael Damberg (S).

Ett Natobeslut måste tas i största möjliga samförstånd

Framförallt måste frågan kunna problematiseras utan att Natomotståndare ska kallas Putinister eller Natoförespråkare kallas militarister, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Så kan vi i arbetarrörelsen jobba mot vapnen

Så kan vi i arbetarrörelsen jobba mot vapnen

Även om frågor om krig och fred är något av de svåraste arbetarrörelsen har att handskas med kan vi inte lämna över dem till militärallianser, vapenlobbyister och statsrepresentanter, skriver skribenten och volvoarbetaren Lars Henriksson.

Kunskap skyddar demokratin

Kunskap skyddar demokratin

Putins angrepp på Ukraina visar hur skör demokratin är. Vi behöver kunskap om hur den fungerar i praktiken, för att den ska stå stark, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Du kanske också vill läsa…

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Så vill politikerna få bort skugg­samhället

Så vill politikerna få bort skugg­samhället

Statsministerns städerska och en rad andra händelser har gjort skuggsamhället till en het fråga. Politikerna är eniga om att arbetslivs­kriminaliteten måste bort. Men vad vill de göra egentligen?

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

Om M och SD på riktigt vill göra krafttag mot brottsligheten borde de släppa den fixa idéen om att underminera de fackliga regionala skyddsombudens roll, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Som industriarbetare ser jag att det är Socialdemokraterna som bär våra frågor. Och det är upp till oss att hjälpa dem att driva dem ännu bättre, skriver pappersarbetaren Jim Svensk Larm.

”Nu ska Samhall åter stå på de funktionshindrades sida”

”Nu ska Samhall åter stå på de funktionshindrades sida”

L: Efter hårda förhandlingar har vi fått igenom verkningsfulla förändringar av Samhall.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Myndigheternas samarbete ger resultat”

”Myndigheternas samarbete ger resultat”

En utredare ska följa upp och komma med förslag på hur samarbetet mellan myndigheter kan utvecklas för att bekämpa arbetslivskriminaliteten, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

”Regel­verket är riggat för osund konkurrens”

”Regel­verket är riggat för osund konkurrens”

Lagstiftning måste ändras, myndighetssamverkan stärkas och kontrollerna måste bli fler, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Politikernas svar om skugg­samhället

Politikernas svar om skugg­samhället

DA ställde samma frågor till ledamöter från S, M och C i arbetsmarknadsutskottet. Läs deras reaktioner på avslöjandena om den utbredda arbetslivskriminaliteten och vad de vill se för åtgärder.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.