”Samtalen efter drogtester kräver utbildning”
25 januari, 2022
Skrivet av Johanna Edström
Billerud Korsnäs Svåra samtal i samband med drogtester kräver utbildning. Det anser Pappers avdelning 3 på Billerud Korsnäs i Gävle, som nu lyft frågan till arbetsgivaren.

På Billerud Korsnäs har man 30 minuter på sig att inställa sig till ett slumpmässigt drogtest.
Det är närmaste chefen som meddelar den anställda om att hen ska testas på direktiv från ett drogtestningsföretag. Det finns rutiner för om en anställd vägrar genomgå en provtagning, men vägran är inte acceptabel och jämställs med positivt svar och kan resultera i en varning. En varning får man också om man genomgått testet och fått ett positivt testresultat.
Drogtestat har man gjort på Billerud Korsnäs sedan 2005.
– Vid starten ansågs testen kontroversiella. Flera tyckte det var integritetskränkande för de anställda. Nu upplever vi att den diskussionen lagt sig och det är mer accepterat, säger Kjell Olsson, klubbordförande för Pappers avdelning 3.
Nu finns en annan problematik. Vid ett positivt resultat informeras den anställda av den närmsta chefen, HR och om möjligt företagshälsan.
– Det är i samband med det som vi upplever svårigheter. Det är inga lätta samtal. Alla chefer är inte ”klädda” för den typen av svåra samtal. De saknar utbildning. Vi vill därför att de närmsta cheferna ska få utbildning i svåra samtal och hantering av de här känsliga frågorna.
Kjell Olsson tycker även att skyddsombud och andra fackliga som sitter med i samtalen ska få utbildning.
– Vi har lyft den frågan till arbetsgivaren under hösten 2021.
Så testar Billerud Korsnäs
Drogtester: Slumpmässiga, vid nyanställning och misstanke. 10 procent av medarbetarna testats årligen.
Typ av test: Saliv och utandningsprov.
Införde drogtester: 2005.