Industriarbetarnas tidning

Spegel, spegel, på webben där …

4 januari, 2022

Skrivet av

Ingen går fri från vår tids utseendefixering. Men det går att bråka med sina egna fördomar och ideal. Det gör vi gärna med serietecknaren Liv Strömquist som ledsagare.

Seriebok om utseendehets

Titel: Inne i spegelsalen
Författare: Liv Strömquist.
Förlag: Norstedts.
Antal sidor: 144.

Ja, vi känner alla till historien om Snövits styvmor. När spegeln inte längre bekräftar att hon är vackrast blir hon vansinnig. Hon vill ha Snövit mördad och hennes hjärta på ett fat.

Reaktionen är ”HELT NORMAL!” och ”HUNDRA PROCENT RIMLIG!”, slår Liv Strömquist fast i boken Inne i spegelsalen. För vad kan man begära av en människa – skönheten har varit Snövits styvmors stora grej och ”hundra miljoner undersökningar” visar att kvinnor blir bedömda mer för sitt utseende än män. Ska hon bara acceptera tidens gång?

En av Sveriges vassaste serietecknare är tillbaka med ett nytt album. Denna gång handlar det om skönhet – och varför vi är så besatta av den. Precis som med de tidigare albumen Kunskapens frukt och Den rödaste rosen slår ut tar Liv Strömquist hjälp av historiska personer och tänkare för att dissekera och illustrera sitt ämne. Vi får lära oss om allt från skönhetens historiska (o-)betydelse på äktenskapsmarknaden, till varför halvnakna bilder på Kim Kardashian är mer progressiva (!) än likadana bilder på Marilyn Monroe.

I Kunskapens frukt skrev och tecknade Strömquist om det kvinnliga könsorganet. Det var en skarp bok, som gjorde upp med vanföreställningar och fördomar. Vansinnigt rolig, och väldigt arg.

Humorn och det allmänbildande finns också i Inne i spegelsalen. Ilskan, däremot, är inte lika påtaglig, den puttrar mer under ytan. För visst finns det mycket att vara arg på i den värld där skönhet är så högt värderat och där standarden alltid sätts av någon annan.

Ibland vill jag utbrista ”Men kan vi liksom inte bara skita i skönhet och vara typ … bra människor i stället?” Jo, det skulle nog vara bra, antyder Liv Strömquist, men så lätt kommer vi inte undan. Kanske känner jag mig smart om jag fnyser föraktfullt åt influeraren Kylie Jenners konstanta instagramflöde med supersnygga avklädda bilder. Men, får jag lära mig, den som ägnar sig åt att ta avstånd är precis lika besatt som den som beundrar hejdlöst.

Över huvud taget är Inne i spegelsalen en bok som vill få mig att gå i dialog gång på gång – med Liv Strömquist själv och med de personer hon tecknar. (Menar du verkligen att skönhet – eller fuckabilitet – är det ENDA som spelar roll för att få kärlek och behålla den? Och vem har egentligen BESTÄMT att just ungdom är vackert?)

Först stör det mig att jag inte bara sväljer allt hon skriver. Sedan inser jag att det är det som är så himla härligt. Liv Strömquists smittande energi får min hjärna att gå på högvarv och jag vill att halva bekantskapskretsen GENAST ska läsa boken så att jag får diskutera. (Tips till bokcirklar – den går dessutom att sluka på en kväll.)

En av de mest intressanta iakttagelserna kommer i slutet av boken, när Liv Strömquist jämför att vara vacker med att vara kändis. Kända personer kan uppleva att de inte uppskattas för den de är, utan för något de har iscensatt, en roll. De blir tudelade. På samma sätt kan en kvinna som jobbat hårt för att vara vacker tycka att en komplimang om att hon är snygg är irriterande. Den handlar ju inte om henne utan om det hon låtsas vara, något skapat.
Och jag tänker att där någonstans finns det som kan göra mig mest arg när det gäller skönhetsfixering. Den delar upp oss i delar och tar ifrån oss rätten att vara det vi innerst inne vill vara: hela.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Med satiren som livsstil

Med satiren som livsstil

Karin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

”Satir är ett vapen mot alla auktoriteter”

”Satir är ett vapen mot alla auktoriteter”

DA:s bildredaktör Göran Widerberg om hur vi i 20 år stått på det vassa ritstiftets sida.

Liv Strömquist

Liv Strömquist

Född 1978. Uppvuxen på Österlen. Serieskapare med examen i statsvetenskap. Verksam i Malmö. Slog igenom med albumet 100 procent fett 2005. Hon har fått Expressens satirpris Ankan, Axel Liffner-stipendiet, EWK-stipendiet i fjol. Är aktuell med nya albumet Kunskapens frukt.

”Därför är jag taskig mot folk”

”Därför är jag taskig mot folk”

Med humor som vapen riktar hon strålkastaren mot samhällets orättvisor. I Liv Strömquists serievärld går varken män, moderater eller megastjärnor säkra. – Jag vill skapa en vilja till motstånd, säger hon – aktuell med både bok och pjäs.

Tony Könberg har hittat sin plats

Tony Könberg har hittat sin plats

Han stod på scen för första gången redan 1988. Nu varvar truckföraren Tony fabriksarbetet med skådespeleriet. Men engagemanget höll på att bli för mycket.

Teatern tände Tony

Teatern tände Tony

Kvartersteatern tog honom med storm. Nu varvar truckföraren Tony Könberg jobbet på fabriken med skådespelandet.

DA möter: Volontärerna i Nyvång

DA möter: Volontärerna i Nyvång

Följ med till museet vid Nyvångs gruva och träffa entusiasterna som håller det vid liv. Ett samtal om vikten av att vårda minnet av både bygdens och släktens historia.

Volontärerna i Nyvång älskar sin hembygd

Volontärerna i Nyvång älskar sin hembygd

Runt om i Sverige kämpar ideella krafter för att hålla minnen av gamla arbetsplatser vid liv. Som i skånska Nyvång. Här låg en gång Nordens största kolgruva. Men nu tycks även museiföreningen sjunga på sista versen.

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Att Jeff Bernysson har en hund, två minigrisar, tre katter och fyra vaktlar kanske inte är så udda. Men så har han ett dussin papegojor också. Här berättar han om  … …  hur det började Jag tycker om alla djur, men särskilt fåglar och i synnerhet papegojor. Min farbror hade en blågul ara i många år och det […]

Spionförfattaren som själv var agent

Spionförfattaren som själv var agent

John le Carrés romaner är lika vindlande och ­snåriga som den värld av spioner han skildrar. DA:s deckarexpert Lennart Lund följer under­rättelseagenten George Smiley genom decennierna.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.