Industriarbetarnas tidning

Spegel, spegel, på webben där …

4 januari, 2022

Skrivet av

Ingen går fri från vår tids utseendefixering. Men det går att bråka med sina egna fördomar och ideal. Det gör vi gärna med serietecknaren Liv Strömquist som ledsagare.

Seriebok om utseendehets

Titel: Inne i spegelsalen
Författare: Liv Strömquist.
Förlag: Norstedts.
Antal sidor: 144.

Ja, vi känner alla till historien om Snövits styvmor. När spegeln inte längre bekräftar att hon är vackrast blir hon vansinnig. Hon vill ha Snövit mördad och hennes hjärta på ett fat.

Reaktionen är ”HELT NORMAL!” och ”HUNDRA PROCENT RIMLIG!”, slår Liv Strömquist fast i boken Inne i spegelsalen. För vad kan man begära av en människa – skönheten har varit Snövits styvmors stora grej och ”hundra miljoner undersökningar” visar att kvinnor blir bedömda mer för sitt utseende än män. Ska hon bara acceptera tidens gång?

En av Sveriges vassaste serietecknare är tillbaka med ett nytt album. Denna gång handlar det om skönhet – och varför vi är så besatta av den. Precis som med de tidigare albumen Kunskapens frukt och Den rödaste rosen slår ut tar Liv Strömquist hjälp av historiska personer och tänkare för att dissekera och illustrera sitt ämne. Vi får lära oss om allt från skönhetens historiska (o-)betydelse på äktenskapsmarknaden, till varför halvnakna bilder på Kim Kardashian är mer progressiva (!) än likadana bilder på Marilyn Monroe.

I Kunskapens frukt skrev och tecknade Strömquist om det kvinnliga könsorganet. Det var en skarp bok, som gjorde upp med vanföreställningar och fördomar. Vansinnigt rolig, och väldigt arg.

Humorn och det allmänbildande finns också i Inne i spegelsalen. Ilskan, däremot, är inte lika påtaglig, den puttrar mer under ytan. För visst finns det mycket att vara arg på i den värld där skönhet är så högt värderat och där standarden alltid sätts av någon annan.

Ibland vill jag utbrista ”Men kan vi liksom inte bara skita i skönhet och vara typ … bra människor i stället?” Jo, det skulle nog vara bra, antyder Liv Strömquist, men så lätt kommer vi inte undan. Kanske känner jag mig smart om jag fnyser föraktfullt åt influeraren Kylie Jenners konstanta instagramflöde med supersnygga avklädda bilder. Men, får jag lära mig, den som ägnar sig åt att ta avstånd är precis lika besatt som den som beundrar hejdlöst.

Över huvud taget är Inne i spegelsalen en bok som vill få mig att gå i dialog gång på gång – med Liv Strömquist själv och med de personer hon tecknar. (Menar du verkligen att skönhet – eller fuckabilitet – är det ENDA som spelar roll för att få kärlek och behålla den? Och vem har egentligen BESTÄMT att just ungdom är vackert?)

Först stör det mig att jag inte bara sväljer allt hon skriver. Sedan inser jag att det är det som är så himla härligt. Liv Strömquists smittande energi får min hjärna att gå på högvarv och jag vill att halva bekantskapskretsen GENAST ska läsa boken så att jag får diskutera. (Tips till bokcirklar – den går dessutom att sluka på en kväll.)

En av de mest intressanta iakttagelserna kommer i slutet av boken, när Liv Strömquist jämför att vara vacker med att vara kändis. Kända personer kan uppleva att de inte uppskattas för den de är, utan för något de har iscensatt, en roll. De blir tudelade. På samma sätt kan en kvinna som jobbat hårt för att vara vacker tycka att en komplimang om att hon är snygg är irriterande. Den handlar ju inte om henne utan om det hon låtsas vara, något skapat.
Och jag tänker att där någonstans finns det som kan göra mig mest arg när det gäller skönhetsfixering. Den delar upp oss i delar och tar ifrån oss rätten att vara det vi innerst inne vill vara: hela.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Udden sitter i detaljerna

Udden sitter i detaljerna

Satirtecknaren Julie Leonardsson tilldelas årets EWK-pris. I snart 50 år har han häcklat makten med sina vassa och innehållsrika bilder. Och den som tittar noga får sin belöning i skratt.

Med satiren som livsstil

Med satiren som livsstil

Karin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

”Satir är ett vapen mot alla auktoriteter”

”Satir är ett vapen mot alla auktoriteter”

DA:s bildredaktör Göran Widerberg om hur vi i 20 år stått på det vassa ritstiftets sida.

Liv Strömquist

Liv Strömquist

Född 1978. Uppvuxen på Österlen. Serieskapare med examen i statsvetenskap. Verksam i Malmö. Slog igenom med albumet 100 procent fett 2005. Hon har fått Expressens satirpris Ankan, Axel Liffner-stipendiet, EWK-stipendiet i fjol. Är aktuell med nya albumet Kunskapens frukt.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen. Följ med in i studion och möt gänget bakom radioprogrammet – där det just i kväll handlar mycket om godis.

”Därför är jag taskig mot folk”

”Därför är jag taskig mot folk”

Med humor som vapen riktar hon strålkastaren mot samhällets orättvisor. I Liv Strömquists serievärld går varken män, moderater eller megastjärnor säkra. – Jag vill skapa en vilja till motstånd, säger hon – aktuell med både bok och pjäs.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nyfödda lades skrikande i tvättrummet

Nyfödda lades skrikande i tvättrummet

Löpande band-tänket präglade inte bara den nya svenska industrin, utan formade också barnafödandet. I boken Kläda blodig skjorta berätta­s hela historien

Från lastpall till ishall

Från lastpall till ishall

Helst vill de bara spela hockey. Kunna leva på sin sport. Bli proffs. Men än så länge behövs pengarna från jobbet på lastpallsfabriken i Vimmerby.

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

Det knappa år som gått sedan Dagens Arbete gjorde ett reportage om den hemliga duon Hooja kröntes precis med utmärkelsen Årets grupp på P3 Guld. Vi frågade hur de ser på sitt succéår.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för facken för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.