Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Jag är gjord för att älska (allt av) Kiss

22 februari, 2022

Skrivet av

Krönika Trots att jag är en bitter jävel klarar jag inte ens av att hata bandets största hit.

Carl Linnaeus är musikjournalist, författare och förläggare.

När jag vandrar över skolgården för att hämta min son hör jag en liten röst utbrista ”Kiss!” Rösten hör till en liten knatte i parallellklassen som storögt pekar på logotypen på min mössa.

Han är uppenbarligen ett nyfrälst fan av bandet. Jag frågar vilken hans favoritlåt är. ”Den högst upp”, svarar han och ler med hela ansiktet.

Det tar några sekunder innan polletten trillar ner, innan jag förstår att det är så kidsen pratar om musik i dag. Högst upp på Kiss Spotify-profil ligger I Was Made For Lovin’ You, rockdiscolåten som med sina snart femhundra miljoner lyssningar har nästan dubbelt så många spelningar som silvermedaljören Rock And Roll All Nite.

De ”äkta” Kiss-fansen, de som varit med så länge att de blivit gamla och förbittrade, hatar I Was Made For Lovin’ You. Inte för att den är dålig, utan för att den rubbar gruppens musikaliska kurva. Hårdrockare ogillar förändringar överlag, men Kiss-fans har tagit det ett steg längre. I stället för att släppa greppet om gruppen har de låtit sin dyrkan gå över i avsky. På så sätt kan deras intima relation med bandet fortsätta. De är Kiss-fans som hatar Kiss.

Ordet ”fan” kommer från latinets ”fanaticus”. Det betyder
”gudomligt inspirerad” och ”entusiastisk”, men det betyder även ”rasande” och ”vansinnig”. För de mest högljudda Kiss-fanatikerna har det pendlat från det första till det andra. Värst är det i USA, där allt från sångarens soulprojekt till hans matbilder på Instagram kritiseras, förlöjligas och förminskas med en anmärkningsvärt hård ton. Det bottnar alltid i att beundraren anser att gruppen inte längre står för det som han (det är alltid män) en gång i tiden fastnade för.

Jag lyckas få tag på Vini Poncia, skivproducenten som en gång i tiden var med och skrev refrängen till I Was Made For Lovin’ You. Gubben klockar snart in på åttio bast och under de oceaner av tid som har passerat sedan låten kom till 1979 har han tidigare bara gett en enda Kiss-relaterad intervju. Det tar inte många minuter in i vårt tre timmar långa samtal innan jag förstår varför. Så fort låten kommer på tal sätter han sig instinktivt i försvarsställning.

Det är sorgligt. Det är absurt att han i alla år känt att han har gjort något fel. Jag tycker synd om honom. Jag tackar för musiken, börjar ställa initierade frågor om den bespottade låten och långsamt tinar han upp.

Jag må vara en bitter jävel i allmänhet, men när det kommer till min relation till mitt favoritband är jag osedvanligt öppensinnad. Det har snart passerat fyrtio år sedan det var jag som var den där knatten på skolgården. Trots det har jag inte börjat hata vare sig bandet eller deras största hit. Kanske är jag inte ett äkta fan.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Hondon blev min biljett till världen

Hondon blev min biljett till världen

Man kan prata om nitar och långt hår, men egentligen handlar all rock’n’roll bara om en sak, skriver musikjournalisten Carl Linnaeus.

Flykten från nuet borde få ett slut

Jag kanske aldrig växer upp helt, men det är dags att glänta på dörren till det verkliga livet, skriver frilansskribenten Carl Linnaeus.

Även hårdrockare tappar sitt svall

Carl Linnaeus: Tack vare Lars är det inte längre fult att åldras som hårdrockare.

Varje samtal kan vara det sista

Det är ingen slump att det heter death metal, skriver Carl Linnaeus.

Jag blir ledsen när mystiken är borta

När tuffa rockband går från gåtfull image till spel på en ostgitarr, skriver Carl Linnaeus.

Gamla dängor ger oss trygghet

Mat, sömn och vila. Men själen måste också hållas levande, skriver musikjournalisten Carl Linnaeus. 

Konserten var som ett väckelsemöte

Krönikören Carl Linnaeus om konserten som var ett väckelsemöte, och att börja stå för vem man är.

Musik räddar liv

Musik räddar liv

”Varje gång som jag sänker skivnålen på mitt knastriga vinylexemplar av Vol. 4 är det som att Black Sabbath bara finns till för mig”, skriver Carl Linnaeus.

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Bara First Aid Kit förstår amerikansk country

Vad konstiga ni är som lyssnar på musik från 1920-­talet, sa kompisarna till Klara och Johanna Söderberg. De brydde sig inte. First Aid Kit visste redan då var de har sina rötter. Här kan du lyssna på de som gick före!

Konsten jag älskar finns nu i sprithyllan

Att sälja bärs med fräsiga flasketiketter är det nya svarta, skriver musikjournalisten Carl Linnaeus.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.