Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Jag är gjord för att älska (allt av) Kiss

22 februari, 2022

Skrivet av

Krönika Trots att jag är en bitter jävel klarar jag inte ens av att hata bandets största hit.

Carl Linnaeus är musikjournalist, författare och förläggare.

När jag vandrar över skolgården för att hämta min son hör jag en liten röst utbrista ”Kiss!” Rösten hör till en liten knatte i parallellklassen som storögt pekar på logotypen på min mössa.

Han är uppenbarligen ett nyfrälst fan av bandet. Jag frågar vilken hans favoritlåt är. ”Den högst upp”, svarar han och ler med hela ansiktet.

Det tar några sekunder innan polletten trillar ner, innan jag förstår att det är så kidsen pratar om musik i dag. Högst upp på Kiss Spotify-profil ligger I Was Made For Lovin’ You, rockdiscolåten som med sina snart femhundra miljoner lyssningar har nästan dubbelt så många spelningar som silvermedaljören Rock And Roll All Nite.

De ”äkta” Kiss-fansen, de som varit med så länge att de blivit gamla och förbittrade, hatar I Was Made For Lovin’ You. Inte för att den är dålig, utan för att den rubbar gruppens musikaliska kurva. Hårdrockare ogillar förändringar överlag, men Kiss-fans har tagit det ett steg längre. I stället för att släppa greppet om gruppen har de låtit sin dyrkan gå över i avsky. På så sätt kan deras intima relation med bandet fortsätta. De är Kiss-fans som hatar Kiss.

Ordet ”fan” kommer från latinets ”fanaticus”. Det betyder
”gudomligt inspirerad” och ”entusiastisk”, men det betyder även ”rasande” och ”vansinnig”. För de mest högljudda Kiss-fanatikerna har det pendlat från det första till det andra. Värst är det i USA, där allt från sångarens soulprojekt till hans matbilder på Instagram kritiseras, förlöjligas och förminskas med en anmärkningsvärt hård ton. Det bottnar alltid i att beundraren anser att gruppen inte längre står för det som han (det är alltid män) en gång i tiden fastnade för.

Jag lyckas få tag på Vini Poncia, skivproducenten som en gång i tiden var med och skrev refrängen till I Was Made For Lovin’ You. Gubben klockar snart in på åttio bast och under de oceaner av tid som har passerat sedan låten kom till 1979 har han tidigare bara gett en enda Kiss-relaterad intervju. Det tar inte många minuter in i vårt tre timmar långa samtal innan jag förstår varför. Så fort låten kommer på tal sätter han sig instinktivt i försvarsställning.

Det är sorgligt. Det är absurt att han i alla år känt att han har gjort något fel. Jag tycker synd om honom. Jag tackar för musiken, börjar ställa initierade frågor om den bespottade låten och långsamt tinar han upp.

Jag må vara en bitter jävel i allmänhet, men när det kommer till min relation till mitt favoritband är jag osedvanligt öppensinnad. Det har snart passerat fyrtio år sedan det var jag som var den där knatten på skolgården. Trots det har jag inte börjat hata vare sig bandet eller deras största hit. Kanske är jag inte ett äkta fan.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.