Industriarbetarnas tidning

Många känner sig lurade av Arbetsrätts­experten

21 februari, 2022 - 13:04

Skrivet av Marie Edholm & Anna Julius

Juristbyrån Arbetsrättsexperten lockar med gratis bedömning för personer som blivit av med jobbet. Men löften om snabb hjälp och skadeståndsersättning leder fort till fakturor på höga belopp.

Har du blivit drabbad? Hör av dig till Dagens Arbetes reportrar!

Använd gärna vår krypterade tipsa-tjänst.

Har du frågor om utköp och avgångsvederlag, blivit avskedad eller uppsagd på grund av arbetsbrist? Då kan du få gratis bedömning av ditt ärende, står det på Arbetsrättsexpertens hemsida.

Den som nappar blir uppringd av en jurist, som utifrån samtalet bedömer om det finns anledning att driva ärendet för att få en uppgörelse med eller skadestånd från arbetsgivaren.

Vad många kunder inte räknar med är att det ska komma en eller flera fakturor från Arbetsrättsexperten på uppåt 50 000 kronor vardera, utan att ärendet ens har kommit till ett avslut.

Både Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden har fått in ett stort antal anmälningar mot juristbyrån. Sedan i december utreder Konsumentverket Arbetsrättsexperten gällande vilseledande marknadsföring.

– Vi vill så snart som möjligt att de stoppar sina otillåtna affärsmetoder, säger Daniel Eliasson, jurist på Konsumentverket.

På sin sajt lockar Arbetsrättsexperten med en gratis bedömning. Men de som anmält juristfirman anser att det inte framgår när gratiskonsultationen går över till att kosta, eller hur mycket.

Arbetsrättsexperten – som egentligen heter D.B.M & Partner AB – registrerades i februari 2021. Men Daniel Eliasson säger att historien bakom bolaget är lång. Den hårt kritiserade juristbyrån Rive gick i konkurs förra året, efter att Patent- och Marknadsdomstolen ålagt byrån ett vite på en miljon kronor. Personerna bakom det företaget har, enligt Daniel Eliasson, i olika konstellationer fortsatt under olika varumärken med samma affärsidé.

– Nämligen att rikta sig till personer som blivit av med jobbet eller riskerar att bli av med jobbet. Personer med en svag position i arbetslivet. De håller med personen som ringer, ställer inga kritiska frågor, säger inte vad det kostar. Men väldigt snabbt kommer man upp i uppemot 50 000 kronor.

Sedan september 2021 har Konsumentverket fått in över 40 anmälningar mot Arbetsrättsexperten.

– Det är den i särklass mest anmälda juristbyrån, om man räknar alla varumärken. De sticker verkligen ut.

Även Allmänna reklamationsnämnden har fått in ett 15-tal ärenden. Kritiken i anmälningarna går ofta ut på att det har varit svårt för de som använt sig av den kostnadsfria konsultationen att förstå när den övergår i att juristbyrån åtagit sig ärendet och börjar ta betalt.

Konsumentverket har fått in över 40 anmälningar mot Arbetsrättsexperten. Foto: Öyvind Lund

I ett svaromål till Konsumentverket skriver Arbetsrättsexperten att de talar om detta i ett mejl, men Konsumentverket tycker inte att mejlet uppfyller de krav som ställs. Kunder får till exempel inga avtalsvillkor att läsa igenom för att kunna fatta ett välgrundat affärsbeslut.

Även bland kunder som har förstått att juristbyrån börjat ta betalt är det många som skriver att det har varit svårt att förutse att kostnaderna skulle rusa iväg så. Flera uppger att de har fått veta att ärendet ska ta ett visst antal timmar att driva och att chanserna till skadestånd är stora, men att de sedan inte har hållits informerade om vad juristerna egentligen gör. De har fått fakturor som överstiger de uppskattade timmarna trots att ärendet inte är i mål. Så här skriver några av konsumenterna som har anmält företaget:

”Blev grovt lurad av detta företag då de sa att jag kunde räkna med att det skulle ta ca 15-20 timmar och att jag hade stora chanser att få skadestånd. Men redan efter ca 10 dagar så får jag en faktura på drygt 39 000 kr och då har jag inte ens hunnit skicka in de underlag dom vill ha. (…) Känns fruktansvärt att bli förd bakom ljuset på detta sätt.”

”Ärendet skulle ta mellan 15-25 timmar och ”de hade sån erfarenhet av liknande ärenden och vi kommer att få rejäla skadestånd”. Allt verkar bara ha runnit ut i sanden. Det enda jag fått för 58 200 kr är sömnlösa nätter och ångest.”

”Han sa till mig att detta ärende var super enkelt. Dom var proffs och att jag kunde räkna med att bli utköpt av arbetet, minst skulle jag få 8-12 mån och det skulle ta ca 8-15 arbetstimmar.”

Sedan Konsumentverket började utreda företaget har fler uppgifter kommit fram.

– Mycket tyder på att de inte utför arbetet på ett fackmässigt sätt. De utelämnar viktig information. Som konsument har man inte möjlighet att fatta ett välgrundat beslut, säger Daniel Eliasson.

Något som är ovanligt är att Konsumentverket i sin utredning riktar in sig inte på bara bolaget, utan på personerna bakom, och den roll de spelar. Myndigheten anser att de har ett personligt ansvar för marknadsföringen.

Nu pågår en skriftväxling mellan Konsumentverket och företaget. Om de inte kommer överens kan ärendet till slut hamna i Patent- och marknadsdomstolen.

I ett svaromål till Konsumentverket skriver Arbetsrättsexperten att kunderna tydligt informeras i ett mejl om att byrån har åtagit sig och påbörjat kundens uppdrag och att det kostar 2 250 kronor i timmen. I övrigt argumenterar de för att distansavtalslagen, som Konsumentverket till stor del hänvisar till i sin kritik, inte gäller under de omständigheter som Arbetsrättsexperten sluter avtal med sina kunder.

Dagens Arbete har sökt Arbetsrättsexpertens ledning vid flera tillfällen. Företagets vd hänvisar till ägaren som inte har återkommit.

Dan Holke, vd och chefsjurist på LO TCO Rättsskydd. Foto: TT Nyhetsbyrån

Enligt Dan Holke, vd och chefsjurist på LO TCO Rättsskydd, varierar det väldigt vilken ersättning man kan få vid en uppgörelse med sin arbetsgivare.

– Men det finns inga garantier för att man får ut något över huvud taget.

Den som är med i facket kan få hjälp med förhandlingar och även rättshjälp via LO TCO Rättsskydd. Då står facket för alla kostnader. Facket väljer dock själv vilka ärenden de anser värda att driva.

– Men att driva en tvist som enskild person utan stöd från facket är oerhört riskfyllt. Det är väldigt svårt att säkert bedöma hur utfallet blir, säger Dan Holke.

Att i förväg göra en bedömning av hur många timmar ett ärende kommer att ta går inte, enligt Dan Holke.

– Målet kan svälla rejält under resans gång, så det är nästan omöjligt att säga på förhand vad det kommer kosta. Om det går hela vägen till domstol och man förlorar, får man även betala motpartens kostnader. Det kan bli väldigt mycket pengar.

2 kommentarer till “Många känner sig lurade av Arbetsrätts­experten

  • Det är inte självklart att facket är till stöd för arbetstagaren när arbetsgivaren betalar fackets lön och har man inte facket med sig kan arbetsgivare helt strunta i Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Arbetsrätts­experten saltade fakturorna

Arbetsrätts­experten saltade fakturorna

Den kritiserade juristfirman Arbetsrättsexperten har tagit betalt för fler timmar än vad de egentligen lade ner på klienternas ärenden. Det berättar tidigare anställda.

Vad händer med a-kassan?

En läsare undrar: Vad händer med a-kassan när riktåldern ändras? Jurist Henric Ask svarar.

Kan vi dela på en tjänst?

Kan vi dela på en tjänst?

Två arbetskamrater som båda är 57 år funderar på om de skulle kunna gå i deltidspension och dela på en tjänst. Jurist Henric Ask reder ut vad som gäller.

Kan chefen tvinga mig att betala?

Kan chefen tvinga mig att betala?

Vad gäller om du slarvar på jobbet och råkar tappa något så att det förstörs? Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd, reder ut vad som gäller.

Kan jag söka ersättning i efterhand?

En läsare har råkat ut för en arbetsolycka, men inte sökt ersättning. Nu undrar hen: kan jag göra det ett halvår efteråt? Jurist Henric Ask svarar.

Lång kamp för ett erkännande

Tre års kamp för att få rätt

Hon fick svåra utslag, andningsbevsär och huvudvärk på jobbet. Hon misstänkte skärvätskorna, företaget nekade ansvar – men Jaana Isaksson gav sig inte. Läs eller lyssna på hennes berättelse.

Lagen ger sjuka rätt till a-kassa

Lagen ger sjuka rätt till a-kassa

Har du fått sjukpenningen indragen eftersom Försäkringskassan anser att du är frisk nog att ta ett annat arbete? Be om tjänstledigt. Då kan du ha rätt till a-kassa trots att du redan har ett jobb.

”Försäkringskassan måste utgå från verkligheten”

”Försäkringskassan måste utgå ifrån en faktisk arbetsmarknad för att ge den försäkrade de verktyg som krävs. I denna fråga borde det inte finnas några politiska motsättningar. Dagens regler drabbar såväl rik som fattig”, skriver Robert Sjunnebo på LO-TCO Rättsskydd. 

Snårig väg till pengarna

Den snåriga vägen till pengarna

Johnny, Stina, Berndt, Pelle och Björn. Alla skadades i jobbet och fick en livränta som visade sig bli för låg. Slumpen, rätt kontakter och mycket slit gjorde att de fick de miljoner de har rätt till. Dagens Arbete guidar till rätt ersättning – både livränta och andra försäkringar.

Försäkringskassans utredningar ska bli mer rättssäkra

Sjukutredningar ska bli rättssäkrare

Försäkringskassan ska skrota de omdiskuterade så kallade SLU-utredningarna av sjukskrivna. Den nya metoden ska garantera att alla försäkrade behandlas på samma sätt – men förändringen får också kritik.

Bojkott mot transport av Teslabilar genom Norge

Bojkott mot transport av Teslabilar genom Norge

”En tydlig signal till Tesla om att de inte kan transportera svenska Tesla genom Norge”, säger Fellesförbundets Jørn Eggum.

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar i hela Norden inom kort

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar i hela Norden inom kort

Danska transportfacket har varslat om sympatiåtgärder och även de norska och finska facken väntas lägga varsel inom kort, erfar Dagens Arbete.

Så blev kampen för några bilmekanikers villkor en storstrid alla pratar om

Så blev kampen för några bilmekanikers villkor en storstrid alla pratar om

Från varsel till sympatiåtgärder. Fem veckors strejk för att värna den svenska modellen.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.