Arbetsrättsexperten saltade fakturorna
Den kritiserade juristfirman Arbetsrättsexperten har tagit betalt för fler timmar än vad de egentligen lade ner på klienternas ärenden. Det berättar tidigare anställda.
Industriarbetarnas tidning
Juristbyrån Arbetsrättsexperten lockar med gratis bedömning för personer som blivit av med jobbet. Men löften om snabb hjälp och skadeståndsersättning leder fort till fakturor på höga belopp.
Använd gärna vår krypterade tipsa-tjänst.
Har du frågor om utköp och avgångsvederlag, blivit avskedad eller uppsagd på grund av arbetsbrist? Då kan du få gratis bedömning av ditt ärende, står det på Arbetsrättsexpertens hemsida.
Den som nappar blir uppringd av en jurist, som utifrån samtalet bedömer om det finns anledning att driva ärendet för att få en uppgörelse med eller skadestånd från arbetsgivaren.
Vad många kunder inte räknar med är att det ska komma en eller flera fakturor från Arbetsrättsexperten på uppåt 50 000 kronor vardera, utan att ärendet ens har kommit till ett avslut.
Både Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden har fått in ett stort antal anmälningar mot juristbyrån. Sedan i december utreder Konsumentverket Arbetsrättsexperten gällande vilseledande marknadsföring.
– Vi vill så snart som möjligt att de stoppar sina otillåtna affärsmetoder, säger Daniel Eliasson, jurist på Konsumentverket.
Arbetsrättsexperten – som egentligen heter D.B.M & Partner AB – registrerades i februari 2021. Men Daniel Eliasson säger att historien bakom bolaget är lång. Den hårt kritiserade juristbyrån Rive gick i konkurs förra året, efter att Patent- och Marknadsdomstolen ålagt byrån ett vite på en miljon kronor. Personerna bakom det företaget har, enligt Daniel Eliasson, i olika konstellationer fortsatt under olika varumärken med samma affärsidé.
– Nämligen att rikta sig till personer som blivit av med jobbet eller riskerar att bli av med jobbet. Personer med en svag position i arbetslivet. De håller med personen som ringer, ställer inga kritiska frågor, säger inte vad det kostar. Men väldigt snabbt kommer man upp i uppemot 50 000 kronor.
Sedan september 2021 har Konsumentverket fått in över 40 anmälningar mot Arbetsrättsexperten.
– Det är den i särklass mest anmälda juristbyrån, om man räknar alla varumärken. De sticker verkligen ut.
Även Allmänna reklamationsnämnden har fått in ett 15-tal ärenden. Kritiken i anmälningarna går ofta ut på att det har varit svårt för de som använt sig av den kostnadsfria konsultationen att förstå när den övergår i att juristbyrån åtagit sig ärendet och börjar ta betalt.
I ett svaromål till Konsumentverket skriver Arbetsrättsexperten att de talar om detta i ett mejl, men Konsumentverket tycker inte att mejlet uppfyller de krav som ställs. Kunder får till exempel inga avtalsvillkor att läsa igenom för att kunna fatta ett välgrundat affärsbeslut.
Även bland kunder som har förstått att juristbyrån börjat ta betalt är det många som skriver att det har varit svårt att förutse att kostnaderna skulle rusa iväg så. Flera uppger att de har fått veta att ärendet ska ta ett visst antal timmar att driva och att chanserna till skadestånd är stora, men att de sedan inte har hållits informerade om vad juristerna egentligen gör. De har fått fakturor som överstiger de uppskattade timmarna trots att ärendet inte är i mål. Så här skriver några av konsumenterna som har anmält företaget:
”Blev grovt lurad av detta företag då de sa att jag kunde räkna med att det skulle ta ca 15-20 timmar och att jag hade stora chanser att få skadestånd. Men redan efter ca 10 dagar så får jag en faktura på drygt 39 000 kr och då har jag inte ens hunnit skicka in de underlag dom vill ha. (…) Känns fruktansvärt att bli förd bakom ljuset på detta sätt.”
”Ärendet skulle ta mellan 15-25 timmar och ”de hade sån erfarenhet av liknande ärenden och vi kommer att få rejäla skadestånd”. Allt verkar bara ha runnit ut i sanden. Det enda jag fått för 58 200 kr är sömnlösa nätter och ångest.”
”Han sa till mig att detta ärende var super enkelt. Dom var proffs och att jag kunde räkna med att bli utköpt av arbetet, minst skulle jag få 8-12 mån och det skulle ta ca 8-15 arbetstimmar.”
Sedan Konsumentverket började utreda företaget har fler uppgifter kommit fram.
– Mycket tyder på att de inte utför arbetet på ett fackmässigt sätt. De utelämnar viktig information. Som konsument har man inte möjlighet att fatta ett välgrundat beslut, säger Daniel Eliasson.
Något som är ovanligt är att Konsumentverket i sin utredning riktar in sig inte på bara bolaget, utan på personerna bakom, och den roll de spelar. Myndigheten anser att de har ett personligt ansvar för marknadsföringen.
Nu pågår en skriftväxling mellan Konsumentverket och företaget. Om de inte kommer överens kan ärendet till slut hamna i Patent- och marknadsdomstolen.
I ett svaromål till Konsumentverket skriver Arbetsrättsexperten att kunderna tydligt informeras i ett mejl om att byrån har åtagit sig och påbörjat kundens uppdrag och att det kostar 2 250 kronor i timmen. I övrigt argumenterar de för att distansavtalslagen, som Konsumentverket till stor del hänvisar till i sin kritik, inte gäller under de omständigheter som Arbetsrättsexperten sluter avtal med sina kunder.
Dagens Arbete har sökt Arbetsrättsexpertens ledning vid flera tillfällen. Företagets vd hänvisar till ägaren som inte har återkommit.
Enligt Dan Holke, vd och chefsjurist på LO TCO Rättsskydd, varierar det väldigt vilken ersättning man kan få vid en uppgörelse med sin arbetsgivare.
– Men det finns inga garantier för att man får ut något över huvud taget.
Den som är med i facket kan få hjälp med förhandlingar och även rättshjälp via LO TCO Rättsskydd. Då står facket för alla kostnader. Facket väljer dock själv vilka ärenden de anser värda att driva.
– Men att driva en tvist som enskild person utan stöd från facket är oerhört riskfyllt. Det är väldigt svårt att säkert bedöma hur utfallet blir, säger Dan Holke.
Att i förväg göra en bedömning av hur många timmar ett ärende kommer att ta går inte, enligt Dan Holke.
– Målet kan svälla rejält under resans gång, så det är nästan omöjligt att säga på förhand vad det kommer kosta. Om det går hela vägen till domstol och man förlorar, får man även betala motpartens kostnader. Det kan bli väldigt mycket pengar.
Det är inte självklart att facket är till stöd för arbetstagaren när arbetsgivaren betalar fackets lön och har man inte facket med sig kan arbetsgivare helt strunta i Arbetsmiljöverkets föreskrifter.
Blev blåst av dom på 200k. Går inte att lita på någon utom sig själv idag tyvärr.