Industriarbetarnas tidning

Mycket står på spel i finska pappersstrejken

17 februari, 2022 - 09:21

Skrivet av Laura Leskinen

Finland Just nu pågår den längsta strejken i de finska pappersarbetarnas fackliga historia. Och den är bara toppen på isberget. Det blåser hårt på den finska arbetsmarknaden – och ingen vet var det ska sluta.

Ungefär 2000 pappersarbetare har inte gått till jobbet sedan första januari. Stridsåtgärderna har inte riktats mot hela pappersindustrin, utan företaget UPM. UPM är den största producenten av papper och massa i hela Europa, och strejken uppskattas kosta företaget mellan två och tre miljarder kronor per dag.

– Man kan undra hur klokt det är tänkt från UPM:s sida. Det liknar ett självskadebeteende, säger Robert Sjunnebo som är chefsjurist på svenska Pappers.

Han har följt den finska utvecklingen noga, och menar att utvecklingen i landet är oroväckande.

Hur har UPM hamnat här? Svaret ligger i en bredare utveckling på den finska arbetsmarknaden.

I Finland, precis som i Sverige, regleras arbetsvillkor och löner främst genom kollektivavtal, som sluts mellan arbetsmarknadens parter. Arbetsgivare och fackförbund kommer gemensamt överens om arbetsvillkoren för sina respektive branscher, och avtalen gäller sedan i några år framåt.

Petri Vanhala, ordförande Paperiliitto, Finlands motsvarighet till Pappers. Foto: Paperiliitto

Men 2016 började modellen förändras. Arbetsgivarorganisationen Skogsindustrin lämnade sin centralorganisation, finska motsvarigheten till Svenskt Näringsliv (Elinkeinoelämän keskusliitto).

Fyra år senare, 2020, när det började bli dags för att sluta ett nytt avtal, meddelade Skogsindustrin att man inte längre skulle förhandla om löner och villkor åt företagen, utan nu skulle avtalen slutas lokalt, mellan arbetstagare och enskilda företag. I samma veva slutade även arbetsgivarorganisationen för teknikföretag förhandla åt sina medlemsföretag. I tekniksektorn har man dock startat en ny organisation för företagen som fortfarande vill förhandla kollektivt.

Under den nu pågående avtalsrörelsen har finska Paperiliitto, motsvarigheten till Pappers här i Sverige, därför slutit enskilda avtal med företag i branschen om de frågor som har brukat förhandlas centralt: löner och arbetsvillkor. Det innebär att fackets medlemmar som arbetar på exempelvis Stora Enso kommer att ha andra arbetsvillkor än de som jobbar hos ett annat företag.

– Vi hade inget annat val än att börja förhandla företagsspecifikt, vi hade inga sätt att sätta press på dem för att ha kvar modellen. Jag tror att det finns stora risker med den vägen som de har valt, säger Petri Vanhala, ordförande för Paperiliitto, till Dagens Arbete.

Petri Vanhala säger att han är nöjd med de avtal som Paperiliitto har lyckats sluta. Majoriteten av pappersarbetare har fortfarande liknande villkor som innan årsskiftet. Stora Enso och Metsä Group, några av de större arbetsgivarna i sektorn, accepterade avtal som ungefär liknar det gamla avtalet.

Robert Sjunnebo, chefsjurist på Pappers, menar att på kort sikt kan utvecklingen gynna facken och arbetstagarsidan. Facket kan använda stridsåtgärder för att sätta enskilda företag, såsom UPM, i en knepig situation.

– Grundtanken med arbetsgivarföreningarna var att undvika den här situationen, att företagen skulle stå ensamma mot fackföreningen. Det är ett sårbart system utifrån ett arbetsgivarperspektiv, om man möter en stark motpart, säger Sjunnebo.

Robert Sjunnebo, Pappers chefsjurist. Foto: Sara Öhman

Till skillnad från andra arbetsgivare har UPM vägrat att utgå från det gamla avtalet. I stället vill företaget förhandla ett separat avtal för varje enskilt affärsområde inom företaget som papper, cellulosa och självhäftande material. Företaget argumenterar för att olika verksamheter har olika ställningar på marknaden och behöver därför olika villkor. Dessutom vill UPM öka arbetstiden med 100 timmar per år. För närvarande jobbar UPM:s anställda i snitt 34,5 timmar i veckan.

Facket vägrade först att förhandla varje affärsområde för sig, på grund av att arbetstagare både inom UPM och mellan olika företag då skulle få olika arbetsvillkor. Paperiliitto har nu gått med på att förhandla för varje affärsområde, men ser arbetstidsökningen som orimlig, särskilt när lönen inte skulle ökas.

– Det här är en ideologisk strid för företagsledningen i UPM, vilket görs möjligt av att UPM är ett börsbolag med fragmenterat ägarskap. Man vill sätta fackföreningsrörelsen på plats. Hade det här varit Stora Enso, hade Wallenberg eller finska staten redan agerat, säger Petri Vanhala.

Det är inte första gången som UPM tar strid med facket. För drygt tio år sedan hotade UPM med att dra sig ur arbetsgivarorganisationen i Tyskland. Man ville nå ”ökad flexibilitet” genom att sluta lokala avtal, helst mellan arbetsgivare och individuella arbetstagare. Då fick UPM backa och blev kvar i centralorganisationen.

Det är dock inte bara UPM som är ansvarigt för utvecklingen på Finlands arbetsmarknad. Det är hela skogsindustrin, som står för en femtedel av Finlands exportintäkter och ungefär 15 procent av industrijobben, som nu har dragit sig ur den finska modellen. Dessutom har stora delar av tekniksektorn gjort samma sak.

Skulle motsvarande kunna hända i Sverige? Flera av skogs- och pappersföretagen som nu sluter individuella avtal i Finland har industrianläggningar i Sverige. 

Det tror inte Robert Sjunnebo på svenska Pappers.

– Jag tror inte att utvecklingen ligger nära till hands i Sverige, men samtidigt kan man aldrig utesluta det, säger han.

Sjunnebo menar att man i Sverige är på väg i motsatt riktning. Förhandlingarna blir alltmer centrala. UPM har ingen verksamhet i Sverige, samtidigt som Stora Enso och Metsä Group i Finland har varit nöjda med att utgå från de gamla avtalen. På Pappers har man vid förhandlingsbordet inte sett några tecken på att företag i sektorn skulle vara intresserade av att köra sitt eget race.

I Finland fortsätter stridsåtgärderna, utan uppenbar lösning i sikte. Förhandlingarna har avbrutits flera gånger, och nu har statens förlikningsman fått gå in och försöka få UPM och Paperiliitto att komma överens om ett nytt avtal. Men ännu mer osäker är den finska modellens framtid.

– Omställningen kommer att bli väldigt stor i Finland, säger Robert Sjunnebo.

Uppdatering 2022-02-28: Strejken kommer att pågå fram till 2 april, om inte parterna kommer överens om ett nytt avtal.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Pappersstrejken i Finland är över

Pappersstrejken i Finland är över

Efter nästan fem månader är den finska pappersstrejken nu över. Det kom parterna överens om under fredagseftermiddagen. Arbetet återupptas omedelbart. 

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar i hela Norden inom kort

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar i hela Norden inom kort

Danska transportfacket har varslat om sympatiåtgärder och även de norska och finska facken väntas lägga varsel inom kort, erfar Dagens Arbete.

Bilstrejken i USA: Två av tre avtal klara – ”Vi har gjort det omöjliga”

Bilstrejken i USA: Två av tre avtal klara – ”Vi har gjort det omöjliga”

Avtalet med Stellantis ger rekordhöga löneökningar, räddar 5 000 jobb och skapar 5 000 nya, uppger facket.

Strejken i USA väcker frågan: Kan den gröna omställningen vara rättvis?

Strejken i USA väcker frågan: Kan den gröna omställningen vara rättvis?

Bilarbetarstrejken i USA påminner om värdet av rikstäckande kollektivavtal med minimilöner, skriver DA:s Harald Gatu.

”Många ser inte vad som gjorts genom åren”

”Många ser inte vad som gjorts genom åren”

Det är inte bara inom Pappers som allt fler ifrågasätter fackets nytta. Så vad har facket egentligen åstadkommit och varför är det värt att betala avgiften?

Pappers tappar medlemmar

Pappers tappar medlemmar

Pappers företrädare: Ett fackligt medlemstapp kan snabbt omsättas i minskad facklig styrka.

Pappers varslar om sympatistrejk

Pappers varslar om sympatistrejk

Förhandlingarna mellan fackförbundet Kommunal och arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare har strandat. Nu förbereder flera LO-förbund sympatiåtgärder.
– Vi i samordningen har lovat varandra det här, säger LO:s förhandlingschef Torbjörn Johansson.

Klart: Här är Pappers nya avtal

Klart: Här är Pappers nya avtal

Efter intensiva förhandlingar har nu även Pappers och Industriarbetsgivarna enats om ett avtal. ”Vi är mycket nöjda”, säger Pappers förhandlingschef Robert Sjunnebo.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Bojkott mot transport av Teslabilar genom Norge

Bojkott mot transport av Teslabilar genom Norge

”En tydlig signal till Tesla om att de inte kan transportera svenska Tesla genom Norge”, säger Fellesförbundets Jørn Eggum.

Källa: Stopp för transporter av Teslabilar i hela Norden inom kort

Danska transportfacket har varslat om sympatiåtgärder och även de norska och finska facken väntas lägga varsel inom kort, erfar Dagens Arbete.

Så blev kampen för några bilmekanikers villkor en storstrid alla pratar om

Så blev kampen för några bilmekanikers villkor en storstrid alla pratar om

Från varsel till sympatiåtgärder. Fem veckors strejk för att värna den svenska modellen.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.