Industriarbetarnas tidning

Får inte arbetstillstånd på grund av kriget

23 mars, 2022 - 10:18

Skrivet av

Migrationsverket avslår ukrainska skogsarbetares ansökan om arbetstillstånd. Motivering: på grund av kriget finns en risk att de inte lämnar Sverige när säsongen är slut.

Joakim Gustafsson på Svensk Skogsservice är besviken på Migrationsverkets agerande. Foto: Privat

Joakim Gustafsson vet inte vad han ska tro. Mest av allt är han uppgiven just nu. Han driver företaget Svensk Skogsservice som bland annat erbjuder röjning och plantering av skog.

Kriget i Ukraina har satt käppar i hjulen för hela branschen. Många skogsvårdsentreprenörer hämtar en stor del av sina säsongsanställda från just Ukraina. Joakim Gustafsson på Svensk Skogsservice hade kommit överens med 53 ukrainare om jobb, men de flesta kan inte lämna sitt hemland. Gränsen är än så länge stängd för män mellan 18 och 60 år.

Men fyra av de skogsarbetare som redan hade sökt arbetstillstånd för att jobba på Svensk Skogsservice har tagit sig hit, plus ytterligare en tidigare anställd. De skulle alla ha kunnat vara i arbete sedan en vecka. Men när de besökte Migrationsverket fick de inget besked, utan skulle återkomma nio dagar senare på intervju.

Den frustration som Joakim Gustafsson har känt över väntetiden är ändå ingenting jämfört med den han känner efter att han i går fick ett annat besked från Migrationsverket. Myndigheten avslår ansökan om arbetstillstånd för 33 av de 53 skogsarbetare från Ukraina som planerat att jobba för honom den här säsongen.

Motivet: Eftersom det är krig i Ukraina bedömer Migrationsverket att det finns en risk för att de inte kommer att lämna Sverige efter att tillståndet har löpt ut.

– Är det så man svarar i krig? Är det humant? Den största risken som Migrationsverket ser är att vi i Sverige råkar ut för att de stannar kvar, säger Joakim Gustafsson.

De sitter bara hemma och väntar och väntar nu, de ser fram emot säsongen. Jag vet inte hur jag ska kunna ringa dem och säga det här nu.

Joakim Gustafsson på Svensk Skogsservice.

Samtidigt har EU aktiverat massflyktsdirektivet, vilket innebär att alla som kommer från Ukraina har rätt till ett tidsbegränsat uppehållstillstånd (i dagsläget fram till 4 mars nästa år). Med det tillståndet har man bland annat rätt att arbeta i Sverige.

– Visst kan vi använda oss av det, men då måste det ju fungera. Då kan man ju inte vänta i nio dagar på att få ett nytt besök och sen kanske vänta i fyra veckor till innan man får ett besked. Det fungerar väldigt dåligt i en bransch då du ska sätta skogsplantor och röja skog under en begränsad säsong, säger Joakim Gustafsson.

Men inte ens massflyktsdirektivet går att använda för alla fem skogsarbetare som nu befinner sig hos Joakim Gustafsson. Tre av dem befann sig nämligen redan utanför Ukraina den 24 februari när Ryssland anföll. Sverige har valt att dra en skarp gräns vid just det datumet. De som lämnat Ukraina innan dess omfattas inte av direktivet och måste i så fall söka asyl i stället. En process som tar betydligt längre tid.

Majoriteten av de som skulle ha jobbat för Svensk Skogsservice i år har redan gjort det under flera säsonger. Joakim Gustafsson har hållit tät kontakt med dem. Trots kriget har de försökt hålla hoppet uppe om att situationen ska lösa sig, eller att män som inte har jobb eller kunskaper som kan användas i kriget snart ska kunna lämna landet.

– De sitter bara hemma och väntar och väntar nu, de ser fram emot säsongen. Jag vet inte hur jag ska kunna ringa dem och säga det här nu.

Lena-Liisa Tengblad, vd på arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare, tycker att Migrationsverkets beslut om avslag i det här fallet är mycket märkligt. Säsongsarbetare stannar inte kvar i Sverige utan vill återvända hem till sina familjer när säsongen är slut, säger hon.

– Om kriget fortsatt pågår när säsongen är slut så kanske de vill återvända ändå om de har familj där. Och om de inte återvänder hem efter säsongen så söker de förmodligen asyl enligt massflyktsdirektivet.

Gröna Arbetsgivare har kontaktat Migrationsverket i syfte att få till ett möte. Redan i dagarna kommer även en enkät att gå ut till organisationens medlemsföretag för att bland annat få svar på om det är fler som fått liknande besked från Migrationsverket.

Enligt svensk lagstiftning kan en person beviljas tillstånd för säsongsarbete om han eller hon bedöms ha för avsikt att lämna Sverige när tillståndstiden är slut. På grund av konflikten i Ukraina kan den bedömningen inte göras, svarar Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst.

– Detta kan uppfattas som motsägelsefull när det gäller ukrainska medborgare eftersom de kan få ett arbetstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Men det handlar om två olika lagstiftningar för två olika typer av tillstånd, skriver Pierre Karatzian i ett mejl till Dagens Arbete.

Massflyktsdirektivet gäller även de personer som vill säsongsarbeta och besluten om tillfälliga uppehållstillstånd och arbetstillstånd går snabbt. Enligt Migrationsverket tog det i slutet av förra veckan cirka åtta dagar från ansökan till beslut.

Artikeln uppdaterad med svar från Migrationsverket 2022-03-28.

En kommentar till “Får inte arbetstillstånd på grund av kriget

  • Märkligt resonemang när man i Sveriges kommuner och staten anställer på timmar och löpande visstider om och om igen utan att man korrigerar ett korrupt system. Låt arbetskraften från Ukraina gör ett bra jobb och bli självförsörjande istället?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Populistiskt om arbetskraftsinvandringen”

”Populistiskt om arbetskraftsinvandringen”

Att koppla problemen med arbetskriminalitet till arbetskraftsinvandringen är både felaktigt och populistiskt, skriver Lena-Liisa Tengblad, vd för Gröna Arbetsgivare och Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

Kamraterna blev kvar i kriget

Kamraterna blev kvar i kriget

Efter två år med pandemi och krångel med inreseregler såg Joakim Gustafsson fram emot ett normalt år. Då blev det krig och hälften av personalen fastnade i Ukraina.

GS välkomnar tuffare krav för arbetstillstånd

GS välkomnar tuffare krav för arbetstillstånd

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö är även positiv till att bara tillåta arbetskraftsinvandring i branscher med brist på arbetskraft.

GS: Risk att villkor för maskinförare dumpas

GS: Risk att villkor för maskinförare dumpas

Stora Enso bidrar till lönedumpning i skogen. Det menar GS-facket som anklagar skogsbolaget för att ha en ny affärsstrategi, där migrantarbetare ska ersätta svenska maskinförare.

Nytt fokus hos GS: Bättre information ska ge säsongs­arbetare rätt villkor

Nytt fokus hos GS: Bättre information ska ge säsongs­arbetare rätt villkor

Facket har släppt pinnjakten och istället börjat informera på allvar

Nu ska tusentals hektar skog och åker läggas i blöt

De pluggar diken för klimatets skull - tusentals hektar läggs i blöt

Johan Andersson: ”När jag skulle ut till första jobbet tyckte jag att allt kändes rätt konstig”

Thailändare gick back på skogsplantering – åker hem skuldsatta

Thailändare gick back på skogsplantering – åker hem skuldsatta

”Vi visste inte att det fanns andra som kan kämpa för oss”

Torka och storm ställer till det i skogen

Torka och storm ställer till det i skogen

Extremväder tvingar skogsmaskinsförare att ta mer hänsyn till var, när och hur de kör.

GS storsatsar för ordning i skogen

GS storsatsar för ordning i skogen

Extra personalresurser för uppsökeri och information, fler kontroller och ett nytt samarbete med skogsbolagen – GS-facket ökar insatserna för att motverka fusk och osund konkurrens i skogen.

Skogsbruk utan kalhyggen

Skogsbruk utan kalhyggen

När skogen ska brukas hyggesfritt måste maskinförarna sänka farten och tänka bort produktionskraven. I stället krävs eftertanke och större förståelse för skog och mark.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.