Migrationsverket avslår ukrainska skogsarbetares ansökan om arbetstillstånd. Motivering: på grund av kriget finns en risk att de inte lämnar Sverige när säsongen är slut.
Joakim Gustafsson på Svensk Skogsservice är besviken på Migrationsverkets agerande. Foto: Privat
Joakim Gustafsson vet inte vad han ska tro. Mest av allt är han uppgiven just nu. Han driver företaget Svensk Skogsservice som bland annat erbjuder röjning och plantering av skog.
Kriget i Ukraina har satt käppar i hjulen för hela branschen. Många skogsvårdsentreprenörer hämtar en stor del av sina säsongsanställda från just Ukraina. Joakim Gustafsson på Svensk Skogsservice hade kommit överens med 53 ukrainare om jobb, men de flesta kan inte lämna sitt hemland. Gränsen är än så länge stängd för män mellan 18 och 60 år.
Men fyra av de skogsarbetare som redan hade sökt arbetstillstånd för att jobba på Svensk Skogsservice har tagit sig hit, plus ytterligare en tidigare anställd. De skulle alla ha kunnat vara i arbete sedan en vecka. Men när de besökte Migrationsverket fick de inget besked, utan skulle återkomma nio dagar senare på intervju.
Den frustration som Joakim Gustafsson har känt över väntetiden är ändå ingenting jämfört med den han känner efter att han i går fick ett annat besked från Migrationsverket. Myndigheten avslår ansökan om arbetstillstånd för 33 av de 53 skogsarbetare från Ukraina som planerat att jobba för honom den här säsongen.
Motivet: Eftersom det är krig i Ukraina bedömer Migrationsverket att det finns en risk för att de inte kommer att lämna Sverige efter att tillståndet har löpt ut.
– Är det så man svarar i krig? Är det humant? Den största risken som Migrationsverket ser är att vi i Sverige råkar ut för att de stannar kvar, säger Joakim Gustafsson.
De sitter bara hemma och väntar och väntar nu, de ser fram emot säsongen. Jag vet inte hur jag ska kunna ringa dem och säga det här nu.
Joakim Gustafsson på Svensk Skogsservice.
Samtidigt har EU aktiverat massflyktsdirektivet, vilket innebär att alla som kommer från Ukraina har rätt till ett tidsbegränsat uppehållstillstånd (i dagsläget fram till 4 mars nästa år). Med det tillståndet har man bland annat rätt att arbeta i Sverige.
– Visst kan vi använda oss av det, men då måste det ju fungera. Då kan man ju inte vänta i nio dagar på att få ett nytt besök och sen kanske vänta i fyra veckor till innan man får ett besked. Det fungerar väldigt dåligt i en bransch då du ska sätta skogsplantor och röja skog under en begränsad säsong, säger Joakim Gustafsson.
Men inte ens massflyktsdirektivet går att använda för alla fem skogsarbetare som nu befinner sig hos Joakim Gustafsson. Tre av dem befann sig nämligen redan utanför Ukraina den 24 februari när Ryssland anföll. Sverige har valt att dra en skarp gräns vid just det datumet. De som lämnat Ukraina innan dess omfattas inte av direktivet och måste i så fall söka asyl i stället. En process som tar betydligt längre tid.
Majoriteten av de som skulle ha jobbat för Svensk Skogsservice i år har redan gjort det under flera säsonger. Joakim Gustafsson har hållit tät kontakt med dem. Trots kriget har de försökt hålla hoppet uppe om att situationen ska lösa sig, eller att män som inte har jobb eller kunskaper som kan användas i kriget snart ska kunna lämna landet.
– De sitter bara hemma och väntar och väntar nu, de ser fram emot säsongen. Jag vet inte hur jag ska kunna ringa dem och säga det här nu.
Lena-Liisa Tengblad, vd på arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare, tycker att Migrationsverkets beslut om avslag i det här fallet är mycket märkligt. Säsongsarbetare stannar inte kvar i Sverige utan vill återvända hem till sina familjer när säsongen är slut, säger hon.
– Om kriget fortsatt pågår när säsongen är slut så kanske de vill återvända ändå om de har familj där. Och om de inte återvänder hem efter säsongen så söker de förmodligen asyl enligt massflyktsdirektivet.
Gröna Arbetsgivare har kontaktat Migrationsverket i syfte att få till ett möte. Redan i dagarna kommer även en enkät att gå ut till organisationens medlemsföretag för att bland annat få svar på om det är fler som fått liknande besked från Migrationsverket.
Enligt svensk lagstiftning kan en person beviljas tillstånd för säsongsarbete om han eller hon bedöms ha för avsikt att lämna Sverige när tillståndstiden är slut. På grund av konflikten i Ukraina kan den bedömningen inte göras, svarar Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst.
– Detta kan uppfattas som motsägelsefull när det gäller ukrainska medborgare eftersom de kan få ett arbetstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Men det handlar om två olika lagstiftningar för två olika typer av tillstånd, skriver Pierre Karatzian i ett mejl till Dagens Arbete.
Massflyktsdirektivet gäller även de personer som vill säsongsarbeta och besluten om tillfälliga uppehållstillstånd och arbetstillstånd går snabbt. Enligt Migrationsverket tog det i slutet av förra veckan cirka åtta dagar från ansökan till beslut.
Artikeln uppdaterad med svar från Migrationsverket 2022-03-28.
En kommentar till “Får inte arbetstillstånd på grund av kriget”
Märkligt resonemang när man i Sveriges kommuner och staten anställer på timmar och löpande visstider om och om igen utan att man korrigerar ett korrupt system. Låt arbetskraften från Ukraina gör ett bra jobb och bli självförsörjande istället?
Märkligt resonemang när man i Sveriges kommuner och staten anställer på timmar och löpande visstider om och om igen utan att man korrigerar ett korrupt system. Låt arbetskraften från Ukraina gör ett bra jobb och bli självförsörjande istället?