Industriarbetarnas tidning

SKF-anställda gör sig redo att ta emot krigsflyktingar

2 mars, 2022 - 11:05

Skrivet av

Genom SKF:s fackliga världsråd har ordföranden Kenneth Carlsson daglig kontakt med företagets anställda i Ukraina. Insamlingar och förberedelser för att öppna sina hem pågår i hela Europa.

Vi har daglig kontakt med dem för att höra vilka behov de har och vilken hjälp de behöver

Samma morgon som Rysslands bombning av Ukraina inleddes ringde Kenneth Carlsson till sina kontakter på SKF i Ukraina. De kunde höra explosionerna på håll, men förstod inte att det var en inledande krigshandling, berättar Kenneth Carlsson.

– De kunde aldrig i sin vildaste fantasi tro att det här faktiskt till slut skulle inträffa. De har levt under hot en lång tid, ända sedan Krimannekteringen 2014, men det har inte blivit mycket mer än det. Det var nog en chock för alla.

SKF valde att stänga fabriken i Lutsk i västra Ukraina samma dag som Ryssland inledde den militära invasionen. Genom SKF:s fackliga världsråd har IF Metalls fackklubb i Sverige kontakt med motsvarigheten i Ukraina och i många andra av de länder där SKF har fabriker.

– Vi har daglig kontakt med dem för att höra vilka behov de har och vilken hjälp de behöver, säger Kenneth Carlsson.

De flesta anställda är kvar i landet. Även om striderna och bombningarna i dagsläget inte är koncentrerade till de västra delarna av landet så är oron stor. I SKF:s fabrik finns skyddsrum som alla anställda alltid har tillgång till.

Fack och företag jobbar nu gemensamt med insatser, i första hand att samla in och skicka förnödenheter som behövs, berättar Kenneth Carlsson. Sovsäckar, tält och hygienartiklar har redan skeppats iväg. På de olika enheterna runt om i världen pågår också insamlingar där de anställda kan bidra. På fabriken i Göteborg inleds en insamling i dag och pallar kommer att finnas utplacerade där saker som behövs kan lämnas in.

Man jobbar dessutom med att upprätta en beredskap för att ta emot anställda som flyr Ukraina.

– Vi har vädjat till anställda som finns i framför allt närområdet, men också övriga delar av Europa, om att de som har möjlighet ska öppna upp sina hem för att ta emot SKF-kollegor som eventuellt behöver fly. Den processen har varit i gång sedan dag ett. Listan över de som är redo fylls hela tiden på, säger Kenneth Carlsson.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

SKF i Göteborg sörjer döda kollegor i Ukraina

SKF i Göteborg sörjer döda kollegor i Ukraina

Natten mot tisdagen träffades SKF:s fabrik i Ukraina av en rysk robot. Tre anställda dödades och ytterligare fyra skadades. Attacken väcker sorg på verkstadsgolvet i Göteborg.

”De är väldigt tacksamma och känner stödet”

”De är väldigt tacksamma och känner stödet”

I mars 2022 samlade anställda på SKF:s fabrik i Göteborg in mat, hygien­artiklar och sovsäckar för att skicka till syster­fabriken i Ukraina.
Vi ringde upp Kenneth Carlsson för att höra hur det har gått.

”Vi vet att det kommer fram”

”Vi vet att det kommer fram”

Kriget oroar och tankar på de som drabbas snurrar i huvudet. Då känns det skönt att kunna göra något konkret, tycker anställda på SKF i Göteborg.

Så jobbar SKF mot machokulturen

Så jobbar SKF mot machokulturen

Porrtidningar på arbetsplatsen och skämt om sexuell läggning var en gång vardag på SKF i Göteborg. Att motarbeta grabbig jargong står högt upp på prioriteringslistan för fackklubben.

Vi växlar upp lönekraven

Vi växlar upp lönekraven

Vi kommer inte att hålla igen. Vi kommer att plocka ut de löneökningar som är möjliga. Varenda krona som arbetsgivarna kan betala, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Kriget påminner om att vi måste hålla ihop

Att känna solidaritet över landsgränser ligger i det fackliga DNA:t, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Stoppa slakten i Ukraina

Stoppa slakten i Ukraina

Skjut inte på våra arbetande vänner i andra länder, skriver 300 fackmedlemmar på Volvo Lastvagnar i Umeå.

IF Metalls jurist: ”Sveriges mest fackföreningsfientliga arbetsställe”

IF Metalls jurist: ”Sveriges mest fackföreningsfientliga arbetsställe”

Åratal av trakasserier får klubbstyrelsen på Cytiva i Umeå att avgå i protest.

Högt tryck i vapenfabriken

Högt tryck i vapenfabriken

På BAE Hägglunds fabrik i Örnsköldsvik har man på kort tid fördubblat personalstyrkan.

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Det här måste lösas så fort som möjligt, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.