Industriarbetarnas tidning

Strid på järn­verket efter SD-petning

2 mars, 2022 - 07:14

Skrivet av

Fack och politik När avdelningen Råjärn valde en aktiv sverigedemokrat till gruppordförande sade IF Metall stopp. Rätt eller fel? Nu står medlemmar mot varandra på SSAB i Luleå.

Det första jag hör, efter knarrandet som kommer av skosulornas möte med snön, är uppmaningen: ”Spänn fast bilen i stolpen.” På SSAB i Luleå betyder ”spänna fast” att koppla in motorvärmaren.

Minus 17 är egentligen inte så farligt. Men järnverket ligger vid Bottenvikens strand och den isande vinden söker sig in via hals och handleder. Inne på IF Metalls klubbexpedition, som ligger i anslutning till industriområdet, är temperaturen desto högre. Kaffe serveras från en pumptermos och hälls upp i pappmugg. Starkt och en aning beskt.

Att 33 fackmedlemmar röstade fram Ulf Karlström som gruppordförande på avdelningen Råjärn strax innan jul har satt SSAB i Luleå på kartan. Särskilt sedan IF Metalls förbundsstyrelse beslutade att ta ifrån Ulf Karlström hans uppdrag. Skälet som angavs var att Sverigedemokraternas värdegrund inte stämmer överens med IF Metalls formulering i stadgarna om alla människors lika värde.

– De för en politik som vi bedömer gör skillnad på människor utifrån etnisk härkomst och religion. I vårt förbund finns människor från hela världen med olika religioner. Det ska vara tveklöst att våra företrädare företräder alla våra medlemmar, säger Martin Gunnarsson, förbundssekreterare på IF Metall.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson och LO-ordföranden Susanna Gideonsson intervjuades i riksmedia. I sociala medier dunkade vänsterdebattörer och SD-sympatisörer pannorna mot varandra.

Tomas Karlsson har varit IF Metalls klubbordförande sedan 2015. Foto: Joel Danell

I snålblåsten utanför SSAB har fackordföranden Tomas Karlsson fått sin beskärda del av kritiska frågor, både från uppretade medlemmar och media.

Han ger ett lugnt intryck. Han som i sin ungdom var en lovande brottare. Han som tog sitt första fackliga uppdrag redan 1980. Nu 40 år senare har han kanske sin tuffaste strid framför sig.

– Beslutet fattades på högsta nivå i IF Metall, vi måste förhålla oss till det och ta diskussionen här. Men jag håller med om förbundets tolkning, den här typen av fackligt uppdrag sträcker sig utanför arbetstiden. Men jag uppmanade Ulf att frånsäga sig det politiska och behålla det fackliga, säger Tomas Karlsson.

Kritik måste komma upp för att vi ska komma framåt.

Tomas Karlsson, klubbordförande.

Striden på SSAB har gjort att fackets förtroendevalda måste slipa sina argument och ta diskussioner med uppretade medlemmar som inte tycker att det politiska ska blandas ihop med det fackliga. Genom åren har det inte behövt argumenteras, bland de 850 fast anställda är nästintill 100 procent medlemmar i IF Metall.

– Vi måste förklara varför man inte kan ha två olika roller som inte är förenliga. En del diskussioner är heta och vi får höra hårda ord. Men samtidigt är det många bra samtal, säger Tomas Karlsson.

Tror du att ni kan förlora medlemmar efter det här?

– Ja, och jag kan förstå att de som röstat fram Ulf är besvikna.

Varför spelar det roll vad Ulf Karlström gör på fritiden, är det inte viktigast vad han gör för medlemmarna på råjärn?

– Det är för enkelt att säga att politik inte hör ihop med det fackliga. Man kan inte på fritiden vara aktiv i ett parti som på många punkter går rakt emot IF Metalls grundvärderingar.

Medier har gjort att järnverksarbetare som stöder IF Metalls uteslutning av Ulf Karlström inte vill medverka med namn och bild i DA. Förklaringen är att man inte vill drabbas av näthat och hot.

Foto: Joel Danell

Om man nu är besviken är det bättre att gå på möten och engagera sig.

Mats Oja, medlem i facket sedan 1982.

Mats Oja, som varit SSAB och facket trogen sedan 1982, gillar inte att det höjts röster och propageraras för att folk ska lämna IF Metall.

– Om man nu är besviken är det bättre att gå på möten och engagera sig. Då gör man något åt saken. Att lämna facket gör oss bara svagare, säger han.

När Dagens Arbete är på plats i Luleå har Ulf Karlström ännu inte avsatts officiellt, han hade däremot fått besked om att han måste lämna sitt politiska uppdrag för SD för att kunna sitta kvar.

– Jag lutade åt att avsäga mig det politiska. Men ändrade mig efter att IF Metall skickat upp folk från Stockholm. De sa att det inte var något fel på mig eller min värdegrund. Att det handlade om partiets, säger han.

Ulf Karlström möter upp i fackets lokaler med arbetskläder och hjälm under armen. Med sig har han Tomas Sjölén som är en av medlemmarna om röstade fram Karlström.

– IF Metall struntar i demokratin. Jag lägger ingen vikt i politiken, för mig och andra som röstat på Ulf är de fackliga frågorna viktigast, att han står upp för oss. Och han propagerar inte för SD på jobbet, säger Tomas Sjölén.

Ulf Karlström säger att han inte bryr sig särskilt mycket och inte hänger med i vilka frågor SD driver på riksplan. När han inledde sitt politiska engagemang i Luleå för några år sedan var det en tillfällighet att det blev SD.

– Jag ville gå in i ett mindre parti. Det kunde lika gärna blivit Centern eller Liberalerna. Fram till för tio år sedan var jag sosse.

Han sitter i socialnämnden och driver bland annat frågan om att kommunen ska bekosta utbildning för utlandsfödda män som vikarierar i hemtjänsten.

– Min fru är undersköterska så jag vet att det behövs fler män. Det är många tunga lyft.

På jobbet vill han göra upp med machokulturen och få in fler kvinnor.

– Vi norrbottniska män håller käft och jobbar. Då går vi sönder också. Får vi in fler kvinnor så börjar vi diskutera frågorna om de tunga jobben. Det är inte kul när man närmar sig 60 och känner hur kroppen tagit stryk, säger han.

Foto: Joel Danell.

Står du för den politik som SD driver på riksplan?

– Jag lägger mig inte i det som händer på riksplan. Jag har inget uppdrag där. Jag är demokratiskt vald av luleborna för att driva frågor lokalt. Precis som jag är demokratiskt vald av medlemmarna på råjärn, säger Ulf Karlström och fortsätter:

– Jag är ingen yrkespolitiker, de frågor jag driver lokalt har inget att göra med vilka frågor SD driver på riksnivå.

IF Metall menar att SD för en politik som gör skillnad på människor utifrån etnisk härkomst och religion. Hur ser du på det?

– IF Metall tycker inte det är fel på min personliga värdegrund. Min fru är utlandsfödd. SSAB har nolltolerans mot rasism och om jag inte stod bakom deras policy skulle jag inte kunna jobba här.

Petningen av Ulf Karlström har medfört att det tryckts upp informationsblad med rubriken ”Gå ur facket”. Klubben har ägnat mycket tid åt att vara ute bland medlemmarna för att förklara hur facket resonerar.

– Alla tycker inte att förbundets beslut är rätt så det kan bli hätskt. Men överlag är det bra diskussioner, säger Tomas Karlsson.

Han har haft uppdraget som klubbordförande sedan 2015. Petningen av Ulf Karlström har lett till spekulationer om den sittande klubbledningen kommer att utmanas på årsmötet i slutet av mars.

Är du orolig för att bli bortröstad?

– Nej, inte egentligen. Men det är medlemmarna som bestämmer.

Tomas Karlsson tycker att det är bra att medlemmarna ifrågasätter och ställer kritiska frågor till fackklubben.

– Det är ett sundhetstecken. Kritik måste komma upp för att vi ska komma framåt.

Enligt honom är det inte bara frågan om Ulf Karlström som engagerar.

– Löneavtalen är en annan fråga. Vi får inte ut en krona extra från företaget. Det irriterar många medlemmar.

Läs också

Ska SD-politiker få vara fackligt förtroendevalda?

IF Metalls förbundsstyrelse avsatte en SD-politiker som valts till facklig gruppledare på SSAB, och menade att IF Metalls och SD:s värdegrunder är oförenliga. DA ringde runt till några läsare och frågade hur de ser på saken.

Vanlig medlem okej – men inte förtroendevald

De tre LO-förbunden IF Metall, GS och Pappers vill inte ha aktiva Sverigedemokrater som förtroendevalda i sina förbund.

IF Metall tog ifrån Ulf Karlström hans uppdrag på SSAB. Beslutet grundar sig enligt förbundet på att Sverigedemokraterna för en politik som gör skillnad på folk utifrån etnisk härkomst och religion. IF Metall hänvisar till att det inte är kompatibelt med deras skrivningar i stadgarna om människors lika värde.

Det som IF Metall stoppar är möjligheten att inneha ett förtroendeuppdrag, att vara vanlig medlem är inget problem.

GS-facket har en inställning likvärdig med IF Metall. Ett regionalt skyddsombud fråntogs sitt uppdrag sedan det framkommit att han propagerat för SD på sin arbetsplats. GS menade att han inte kunde ha kvar uppdraget eftersom SD vill ha bort regionala skyddsombud och i stället lägga det på arbetsmiljörådgivare. Något som kraftigt skulle försämra möjligheten att kontrollera arbetsmiljön, enligt GS.

– Däremot lägger vi oss inte i vad våra medlemmar röstar på, säger Julius Petzäll Mendonca, pressansvarig på GS.

Fackförbundet Pappers vice ordförande Mikael Lilja säger att han inte känner till något fall där förbundet har avsatt någon förtroendevald som också haft uppdrag för SD.

– Det har funnits diskussioner ute på våra avdelningar men de har kommit upp innan någon valts. Vi har inte fråntagit någon SD-politiker något förtroendeuppdrag i Pappers.

Om någon är medlem i Pappers och samtidigt aktiv inom SD, är inget som förbundet kontrollerar.

– Vi trålar inte runt och kontrollerar vad våra medlemmar tycker och tänker. Jag är inte Kim Jong-Lilja, säger Mikael Lilja.

Fotnot: Kim Jong-Un är diktator i Nordkorea.

Läs också

IF Metall petar SD-politiker

IF Metall avsätter SD-politikern Ulf Karlström som i december valdes till gruppordförande på SSAB i Luleå. Beslutet togs av IF Metalls förbundsstyrelse på tisdagen.

En kommentar till “Strid på järn­verket efter SD-petning

  • Vilket snömos! Det är ju medlemmarna i klubben som har valt vem som ska företräda dem. Eller hur? Metall ska inte ta ordet demokrati i sin mun efter det här är min bestämda åsikt! Är själv med i pappers och man får lust att gå ur bara därför när man ser hur facket agerar efter partibok. Alla ser att det är rena svepskäl man framför men facket förstår inte hur man skämmer ut sig. Modernisera och tänk nytt samt följ med i samhällsutvecklingen och var inte så jäkla ängsliga. Bestäm er för om det är arbetarnas (!) åsikter som räknas eller fackpamparnas.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Kan krisen bli ett lyft för facket?

Kan krisen bli ett lyft för facket?

I flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

IF Metall petar SD-politiker

IF Metall petar SD-politiker

IF Metall avsätter SD-politikern Ulf Karlström som i december valdes till gruppordförande på SSAB i Luleå. Beslutet togs av IF Metalls förbundsstyrelse på tisdagen.

SD-politiker vald till gruppordförande på SSAB

SD-politiker vald till gruppordförande på SSAB

En aktiv Sverigedemokrat har valts till gruppordförande på SSAB i Luleå. Nu utreder IF Metall om det går att kombinera uppdraget i IF Metall med ett uppdrag i SD.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar

Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar

Marie Nilsson har omvalts att leda IF Metall. Hon flaggade för tuffa tider i sitt tal, i samband med kongressen.

Industrifacken byter inte fot om SD

Industrifacken byter inte fot om SD

Man kan inte vara förtroendevald i fackförbunden IF Metall, Pappers eller GS om man samtidigt är aktiv i Sverigedemokraterna (SD). Det är inte heller aktuellt för förbunden att ompröva sin hållning.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

Lite vila innan utmaningarna

Lite vila innan utmaningarna

Efter en intensiv kongress kommer ett viktigt val och en ny avtalsrörelse. Nu samlar vi krafterna, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

SSAB-klubbens styrelse sitter säkert – trots SD-stormen

SSAB-klubbens styrelse sitter säkert – trots SD-stormen

Efter petningen av SD-politikern: SSAB-klubbens styrelse får fortsatt förtroende. Det stod klart efter torsdagens årsmöte.

Ska SD-politiker få vara fackligt förtroendevalda?

Ska SD-politiker få vara fackligt förtroendevalda?

IF Metalls förbundsstyrelse avsatte en SD-politiker som valts till facklig gruppledare på SSAB, och menade att IF Metalls och SD:s värdegrunder är oförenliga. DA ringde runt till några läsare och frågade hur de ser på saken.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Att vara stötdämparen i systemet

Att vara stötdämparen i systemet

När inflationen ökar är det helt okej för hyresvärdar, butiker, restauranger och fan och hans moster att höja priserna. Då justerar de ju bara priserna för inflationen. Men så fort arbetarna vill ha löner därefter ropas det hejvilt om att det vore oansvarigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Den stora modebluffen

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?