Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

I en orolig tid måste vi hålla i hop

13 april, 2022

Skrivet av

Krönika Vi ska återigen teckna avtal i ett osäkert världsläge. Stigande priser påverkar alla löntagare, och slår hårdast mot dem med små marginaler.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Förberedelserna inför nästa avtalsrörelse är i full gång. Just nu pågår ett arbete med insamling av krav från våra medlemmar samtidigt som diskussionerna om facklig samordning har inletts.

Som alltid är omvärldsläget viktigt för oss när vi ska fastställa våra lönekrav och det är ingen överdrift att konstatera att det är extremt svårt att läsa utvecklingen just nu.

Redan innan Putin bestämde sig för att invadera Ukraina kunde vi se stigande energi- och bränslepriser och därmed stigande inflation. Vilken påverkan som kriget i Ukraina med påföljande sanktioner mot Ryssland har är högst osäkert. Hur kommer det att se ut med energitillgång, råvaruförsörjning och allmän prisutveckling?

Hög inflation är per definition dåligt om ambitionen är att förhandla fram reallöneökningar, dvs mer pengar i plånboken. Vi har vant oss vid att förhandla fram nya löneavtal med låg inflation. Riksbankens målsättning är att inflationen ska ligga på 2 procent och de senaste två decennierna har de i stort sett fått jobba för att komma upp mot målet.

Vi får gå tillbaka till tidigt 1990-tal för att hitta förhandlingsrundor med hög inflation som följeslagare. Då var vi inne i en ond spiral med stigande priser och löneavtal som jagade kompensation för ökade kostnader. Vi prisade ut jobben och sänkte vår köpkraft.

I slutet på 90-talet konstaterade ledande fackliga företrädare att vi behövde en ny lönebildningsmodell.

Sveriges löntagare behövde ökad reallön, inte luft i lönekuvertet. Det var uppspelet till Industriavtalet som undertecknades 1997. Sedan dess har vi lyckats förhandla fram ökade reallöner i stort sett varje år.

Stigande priser är inte ett teoretiskt fenomen för nationalekonomer. Det påverkar alla löntagare och som vanligt slår det hårdast för de med lägst marginaler. Höga bränslepriser slår hårdast mot de som inte har något alternativ till att ta bilen till jobbet.

Därför är det viktigt att alla aktörer funderar på sin roll inför kommande avtalsrörelse. Arbetsmarknadens parter är beroende av att Riksbanken gör sitt jobb men även politiken har en viktig roll att spela. Det krävs helt enkelt ett samspel.

Förra gången vi skulle teckna avtal stod vi inför en global pandemi vars effekter var helt oöverblickbara. Den här gången har vi helt andra utmaningar framför oss.

Det enda som är sig likt är ett grundläggande faktum. Ska vi göra vår röst hörd och teckna starka kollektivavtal måste vi vara många. I en osäker omvärld är det i alla fall en sak som är säker: Med hög organisationsgrad i facket och taggade medlemmar kommer vi långt.

En kommentar till “I en orolig tid måste vi hålla i hop

  • Tror LO och den samlade fackföreningsrörelsen att VD och högre chefer bryr sig om i fall arbetarna håller igen sina lönekrav?

    Dom får högre löner/förmåner/bonusar i vilket fall som helst på löntagarnas bekostnad. Dags att visa och använda tänderna. Inte tiga och lida under förtryck!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Något litet extra borde man väl kunna få”

”Något litet extra borde man väl kunna få”

Förra året gav kollektivavtalen inga lönehöjningar alls. Nu förhandlar många fackklubbar för att få ut lite extra som kompensation för hög inflation och rusande bränslepriser.

”Det blir nog inte under två procent”

”Det blir nog inte under två procent”

På Lamiflex tjänar alla lika mycket, här får ingen någon del av LO:s låglönesatsning – men man ställer sig helhjärtat bakom den.

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Fackens viktiga arbete i kriget

Fackens viktiga arbete i kriget

Krönika Det är svårt att ta in allt, när våra ukrainska kollegor berättar om hur det fackliga arbetet påverkas av kriget, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Så kan vi i arbetarrörelsen jobba mot vapnen

Så kan vi i arbetarrörelsen jobba mot vapnen

Även om frågor om krig och fred är något av de svåraste arbetarrörelsen har att handskas med kan vi inte lämna över dem till militärallianser, vapenlobbyister och statsrepresentanter, skriver skribenten och volvoarbetaren Lars Henriksson.

Kunskap skyddar demokratin

Kunskap skyddar demokratin

Putins angrepp på Ukraina visar hur skör demokratin är. Vi behöver kunskap om hur den fungerar i praktiken, för att den ska stå stark, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kriget påminner om att vi måste hålla ihop

Kriget påminner om att vi måste hålla ihop

Att känna solidaritet över landsgränser ligger i det fackliga DNA:t, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Kriget kräver omprövning

Kriget kräver omprövning

Solidariteten måste ersätta de stängda gränsernas politik, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Det handlar aldrig om vd:ns ansvar

Det handlar aldrig om vd:ns ansvar

Inflationen eller inte, är det kris så har man som löntagarna ett ansvar att inte stjälpa företaget som försörjer en. Om man inte är VD förstås, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

En sorgens dag i Europa

En sorgens dag i Europa

Västvärlden måste införa de hårdast tänkbara sanktionerna i allt från sport till finanser och göra allt för att stoppa kriget och få Putin att besinna sig, skriver chefredaktör Helle Klein.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.