Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Kärleken har inga gränser

26 april, 2022

Skrivet av

Krönika Vi möttes genom ett kulturutbyte, det ryska blandades med det svenska. Vi lovade att hålla kontakten.

Carl-Einar Häckner är trollkarl och artist.

Vi åkte till Moskva på ett kulturutbyte 1990. Det var svartklubben Östra Liden i Göteborg, med Donald i spetsen och Gunilla vid sin sida, som administrerade detta stora projekt och som jag fick vara med i tillsammans med ett fyrtiotal andra kulturarbetare.

Vi skulle uppträda, besöka sjukhus, kulturhus, gå på cirkus, titta på avantgardistisk teater i en källare, öppna en stängd krog, dricka vodka och bli vän med människorna som vi träffade. Vi gjorde en show illegalt på Arbat, den största gatan i Moskva, med lånad ström från en teater.

Vi byggde en scen av podier och vår kör sjöng, jag trollade fram Gorbatjov ur en näsduk och det var allsång. Min vän trollkarlen Max Milton var också med.

1990 var ett år efter Berlinmurens fall. Sovjetunionen var i upplösning och det skulle bli en ny tid. Första kvällen uppträdde vi i ett slags kulturhus som påminde mycket om Blå Stället i Angered Centrum. Ett nybyggt kulturhus i en stadsdel någonstans i Moskva.

Vår befälhavare Donald stod i kamouflagekläder och sa att han var en ”peacefighter” och det skulle hissas flaggor.

Vi blandade oss med den ryska publiken som mest bestod av ungdomar. De bommade cigaretter och det var en mysig stämning.

Den ryska nationalsången dånade i högtalaren och den ryska flaggan hissades. Den svenska nationalsången spelades och den svenska flaggan hissades.

Donald hade själv målat – tror jag – en vit flagga, som det stod Kings Road 15 på, med Östra Liden förkortat i versaler: ÖL!

Måste varit medvetet.

Den hissades till Östra Lidens egna nationalsång Also sprach Zarathustra (Opus 30 av Richard Strauss). Den låten som Elvis Presley inledde sina shower med på 70-talet. Helt absurt och genialt på något vis.

Jag var 20 år och fräck och ung, blond, driven och otålig. Men jag blev kär den kvällen. Vi bodde nämligen hemma hos värdfamiljer.

Dottern i familjen hette Leena. Hon och jag använde en parlör, för att hitta användbara fraser, så att vi kunde prata med varann.

Vi kysstes.

Jag grät på flygplatsen när jag lämnade Moskva.

Vad blev det av henne undrar jag i dag? Hur ser hon på allt som händer nu?

Vi lovade att hålla kontakten.

Sen kom livet emellan. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Så kan vi i arbetarrörelsen jobba mot vapnen

Så kan vi i arbetarrörelsen jobba mot vapnen

Även om frågor om krig och fred är något av de svåraste arbetarrörelsen har att handskas med kan vi inte lämna över dem till militärallianser, vapenlobbyister och statsrepresentanter, skriver skribenten och volvoarbetaren Lars Henriksson.

Vi växlar upp lönekraven

Vi växlar upp lönekraven

Vi kommer inte att hålla igen. Vi kommer att plocka ut de löneökningar som är möjliga. Varenda krona som arbetsgivarna kan betala, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Jag utesluter inte miraklet

Jag utesluter inte miraklet

Om jag dör har jag dörren öppen för att gud finns. Men kanske är det försent då, skriver trollkarlen och artisten Carl-Einar Häckner.

Lönerna orsakar inte krisen

Lönerna orsakar inte krisen

Det är inte svenska löntagare som bidragit till inflationen och de ska inte hållas ansvariga. I stället krävs politiska beslut för att mildra effekterna, skriver Per-Olof Sjöö

Min mamma är en superkraft

Vår kärlek sträcker sig hela vägen till jävlarna på Handelsbanken, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Lite vila innan utmaningarna

Efter en intensiv kongress kommer ett viktigt val och en ny avtalsrörelse. Nu samlar vi krafterna, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Kunskap skyddar demokratin

Kunskap skyddar demokratin

Putins angrepp på Ukraina visar hur skör demokratin är. Vi behöver kunskap om hur den fungerar i praktiken, för att den ska stå stark, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kriget påminner om att vi måste hålla ihop

Att känna solidaritet över landsgränser ligger i det fackliga DNA:t, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

I en orolig tid måste vi hålla i hop

Vi ska återigen teckna avtal i ett osäkert värld, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Kultur & fritid

”En speciell känsla på två hjul”

”En speciell känsla på två hjul”

Andreas ”Hubbe” Lundberg har cyklat BMX sedan han var elva. ”Det kan ta så många timmar att lära sig ett trick och det är så jävla skönt när man sätter det”, säger han.

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthy följer upp succéromanen Vägen med två spretiga och översvallande romaner. Lästa tillsammans är de djupt gripande.

Rockströms lilla gröna

Rockströms lilla gröna

Vad händer när en grupp forskare låter super­datorer räkna på klimatkrisen? Det undrar klimatforskaren Johan Rockström i en ny bok.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen. Följ med in i studion och möt gänget bakom radioprogrammet – där det just i kväll handlar mycket om godis.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nyfödda lades skrikande i tvättrummet

Nyfödda lades skrikande i tvättrummet

Löpande band-tänket präglade inte bara den nya svenska industrin, utan formade också barnafödandet. I boken Kläda blodig skjorta berätta­s hela historien

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

På jobbet tillverkar Sofia Lod möbler i småländska Totebo. På fritiden kör hon folkrace så ofta hon kan och hinner.

Från lastpall till ishall

Från lastpall till ishall

Helst vill de bara spela hockey. Kunna leva på sin sport. Bli proffs. Men än så länge behövs pengarna från jobbet på lastpallsfabriken i Vimmerby.

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

Det knappa år som gått sedan Dagens Arbete gjorde ett reportage om den hemliga duon Hooja kröntes precis med utmärkelsen Årets grupp på P3 Guld. Vi frågade hur de ser på sitt succéår.

Det dagliga doppet

Det dagliga doppet

”Jag fick deras tillåtelse att fotografera om jag själv tog ett dopp”, berättar fotografen Markku Lähdesmäki. ”Det blev en andlig, uppfriskande – och naturligtvis – hisnande kall upplevelse.”