Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

19 april, 2022

DEBATT Många industriarbetarna har lång väg till jobbet och det blir dyrt att ta sig dit. Nu vill vi höja reseavdraget och ändra så att det helt baseras på avstånd, oavsett hur man tar sig dit, skriver finansminister Mikael Damberg (S).

Foto: TT Nyhetsbyrån.

Om skribenten:

Mikael Damberg (S) är Sveriges finansminister.

Sverige är ett rikt land, med en stark välfärd och robust ekonomi. Alla industriarbetare runt om i landet är helt avgörande för Sveriges tillväxt och välstånd. Utan det som ni producerar, som sedan används i hela vårt land och som exporteras över hela världen, skulle Sverige inte vara Sverige.

Jag vet att den politiska debatten går hög hos er just nu. Det tycker jag är riktigt bra. Politiken måste diskuteras, vi måste vända och vrida på perspektiven. Det har vi gjort i arbetarrörelsen i över hundra år. Den facklig-politiska samverkan är en nyckel till att Sverige har blivit världens bästa land för vanligt folk.

Just nu stiger priserna på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Priserna går upp på bensin, på el och på mat. Just bränslepriserna slår väldigt hårt. Särskilt för industriarbetare som har långt till jobbet och som inte kan använda kollektivtrafiken. Bilen är livsviktig för stora delar av vårt land, och då märks höga bränslepriser direkt.

Ni kan känna er trygga med att den socialdemokratiska regeringen hör vad ni säger – och att vi kommer att agera. Den 17 mars lade jag och regeringen fram ett nytt system för reseavdraget. Tanken med det är att fler ska kunna få mer stöd för att ta sig till och från jobbet. Vi höjer nivåerna, från dagens 18,50 kr per mil till nivåer som motsvarar 25 kronor milen. En rejäl höjning.

Dessutom gör vi om systemet så att det baseras helt på avstånd och blir oberoende av vilket färdmedel man tar till jobbet. Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen, och man ska inte heller bli missgynnad om man kan ta tåget. Vi vill dessutom ha en tydligare landsbygdsprofil, så att systemet blir mer generöst utanför storstadsområdena. Det är riktigt bra socialdemokratisk politik, och det har varit ett tydligt önskemål från flera fackliga jag mött runt om i landet.

Den 11 september är det val. Kanske ett av de viktigaste i vår livstid. Ska vi rulla tillbaka fackliga rättigheter, försämra tryggheten för vanligt folk och urholka välfärden? Ska Sverige bli ett svagare, mer splittrat samhälle? Det är det som väntar, om de högerkonservativa får makten. En arbetarfientlig kurs för Sverige.

Jag är övertygad om att vi kan välja en annan väg tillsammans. Ett samhälle där vi investerar i det som bygger oss starkare. I en industri i världsklass, som fortsätter exportera framtiden varor och gröna teknik över hela världen samtidigt som vi skapar tusentals nya jobb här i Sverige. I ett samhälle som håller ihop, där det blir enklare att ta sig till och från jobbet, där vi satsar på välfärden och fler vägar till jobb. Där vi vänder på varje sten för att bryta segregationen och knäcka gängen. Där vi tar tillbaka kontrollen över vår välfärd.

Om ni ger Socialdemokraterna ert förtroende i valet i höst så kan jag lova att vi kommer att fortsätta göra livet bättre för vanligt folk – och det kan vi inte göra utan alla industriarbetares hjälp. För vi vet att Sverige kan bättre.

3 kommentarer till “Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen

  • Tydligen är det lättare att ge pengar till den som väljer att bo och arbeta där man väljer att vara och måste ha bil som ett obligatorium, men när sjuka, arbetslösa och arbetsskadade väntar på sin rätt blir det kalla handen och man för över dessa inbetalda pengar till jobbskatteavdragen.

    Hur kommer det sig att man värnar dem som frivilligt väljer ett dyrt alternativ medans den som skadas eller blir sjuk av sitt arbete blir utan sin rätt?

    Jag menar om man nu har bil och bor på landsbygden, så får man dra in på annat om man vill köra bil överallt.

    • Två saker:
      Jobbskatteavdragen infördes av Alliansregeringen (2006 – 2014) och finansierades genom bland annat försämringar för sjuka, arbetslösa och pensionärer.
      Vi har inte haft en S-regering med egen majoritet under de senaste 40 åren, vilket innebär att förslag om förbättringar för dessa röstats ner av de borgerliga partierna som innehar över 60 procent av mandaten.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Spökstäderna fylls med paket

Spökstäderna fylls med paket

I centrumen byts affärerna ut mot mäklarkontor och boxar där vi hämtar våra varor, skriver författaren Anneli Jordahl.

Du kanske också vill läsa…

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

Lite vila innan utmaningarna

Efter en intensiv kongress kommer ett viktigt val och en ny avtalsrörelse. Nu samlar vi krafterna, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Rösta på en industri­arbetare

En industriarbetare vet hur hårt jobb påverkar kroppen och hur en osäker anställning påverkar själen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Därför ska vi jobba för en s-ledd regering”

”Därför ska vi jobba för en s-ledd regering”

För att vi verkligen ska kunna leverera trygghet i arbetslivet behöver vi också engagera oss partipolitiskt, skriver fyra förtroendevalda i GS-facket.

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

Nationell folkräkning, mer resurser till gränspolisen och krafttag mot fusket. Så kan vi stoppa skuggsamhället, skriver Liberalernas Roger Haddad och Malin Danielsson.

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Vi är med och bygger ett hållbart samhälle

Som industriarbetare ser jag att det är Socialdemokraterna som bär våra frågor. Och det är upp till oss att hjälpa dem att driva dem ännu bättre, skriver pappersarbetaren Jim Svensk Larm.

”Varför är ett ökat inflytande dåligt?”

”Varför är ett ökat inflytande dåligt?”

”Låt oss ha en seriös debatt om hur den svenska modellen kan utvecklas i ett modernt samhälle”, skriver riksdagsledamoten Lars Beckman, M, i en replik till Tomas With och Veli-Pekka Säikkälä.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.