Industriarbetarnas tidning

Redo för skördetid på Smurfit Kappa i Småland

11 april, 2022

Skrivet av

Räkna med jordgubbar i år. Det gör man i alla fall på Smurfit Kappa i Timsfors, som också kränger lådor till FN:s barnfond med stor framgång.

Det är dags för rullbyte och operatörerna Douglas Jangenfors och Zoran Slavnic rusar iväg till fabrikens hjärta, KM208. Maskinen är stor som en halv basketplan på längden, ungefär, och för stunden frustar den ut vad som ska bli jordgubbslådor. En halv miljon lådor i veckan, om så önskas.

Japp, säsongen för bär, frukt och grönt närmar sig och för de anställda på Smurfit Kappa i lilla orten Timsfors brukar det innebära bråda dagar. Det är nämligen så här års, under våren, som de har som mest att göra, som flest papplådor att tillverka.

Maskinen har en kapacitet för 20 000 ton per år och tillverkade under flera år även baksidorna till Ikeas bokhylla Billy. De görs numera någon annanstans, men laminerat solidpapp gör fabriken alltjämt. Det är dess nisch. Och det man framför allt tillverkar är inte lådor till svenska bärgrossister utan så kallade safety-boxar till FN-organet Unicef. Närmare bestämt papplådor att lägga använda vaccinationssprutor i.

De lådorna har varit starkt efterfrågade under pandemin, och eftersom Unicef – som är världens största inköpare av vaccin – köper merparten av sina lådor härifrån Småland så har det förstås inneburit en hel del klirr i kassan för företaget.

– Det pekar rakt uppåt! Vi har hela orderstocken full och kommer att fördubbla omsättningen i år, säger Pappers lokala ordförande Patric Holmkvist belåtet medan vi kryssar oss fram mellan arbetsstationerna.

Tidigare körde jag lastbil, överallt, och jag älskar verkligen att köra lastbil, men till slut orkade jag inte mer på grund av arbetstiderna.

Emma Silvander, provanställd.

När han började arbeta här, för 38 år sedan, fanns även ett pappersbruk och en wellpappfabrik på området. En verksamhet som då, 1984, sysselsatte uppemot 250 personer.

I dag är man endast 23 fast anställda på ett litet företag som dock verkar ha full medvind i seglen. Och som dessutom planerar att nyanställa fem personer inom kort.

Emma Silvander, 26 år, kanske är en av dem. Hon har precis påbörjat en provanställning på sex månader och står nu i ena änden av KM208 och packar upp rullar tillsammans med den betydligt mer erfarne godsmottagaren Tommy Carlsson.

– Tidigare körde jag lastbil, överallt, och jag älskar verkligen att köra lastbil, men till slut orkade jag inte mer på grund av arbetstiderna. Från fem på morgon till sju på kvällen – varje dag!

Då är arbetstiderna här mer att föredra, fortsätter hon. Måndag till torsdag 07.00–15.30. Fredag 07.00–13.00.

– Dessutom verkar det vara en bra sammanhållning bland personalen.

Och relativt strukturerat.

Planeringen från ledningens sida kunde dock vara bättre, tycker Douglas Jangenfors som har över 30 års erfarenhet på golvet:

– Förr var det ordning och reda, men nu är det en jäkla oordning ibland. En massa körningar som slängs in helt plötsligt. Men vi anpassar oss och trivs bra ändå!

smurfit Kappa Lagamill

Företaget tillverkar olika slags förpackningar och ark i solidpapp. Bland kunderna återfinns alltifrån grönsaksgrossister till Volvo, Unicef – och
dynamittillverkare (krocksäkra lådor!).

Grundmaterialet kommer i huvudsak från företagets systeranläggningar i Piteå och tyska Herzberg.

Företaget ingår i Smurfit Kappa Group, en koncern med 48 000 anställda i 36 länder.

Utmaningar med tvåskift

För att möta efterfrågan planerar företaget att införa tvåskift på KM208. Men det görs inte i en handvändning, förklarar klubb­ordföranden Patric Holmkvist.

Tar tid: ”Att gå från dagtid till tvåskift kommer att ta tid. Det är mycket som måste synkas samman, många som måste läras upp. Men inom ett par år tror jag att vi är där. Vi har ju kapacitet för 20 000 årston, i dag ligger vi strax under 10 000.”

Om planeringen: ”Den kunde ha varit bättre, det har Douglas rätt i. Förr hade vi en särskild planerare som höll i det där. Då visste man precis vad man skulle göra vecka för vecka. I dag får vi knappt veta om ordrarna i tid, vilket kan vara frustrerande.

Om lönerna: ”Det är klart att vi skulle vilja ha mer, det vill ju alla. Så här: Lönerna är inte jättedåliga, men de underlättar ju inte nyrekrytering direkt. Alla som kämpar på golvet är värda mer den 25:e. Men annars kan jag väl inte påstå att det finns något särskilt som tynger oss. Tvärtom.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

Nobelpriset förklarar faran med skiftarbete

Nobelpriset förklarar faran med skiftarbete

Tre amerikanska forskare delar årets Nobelpris i medicin, för att det har förklarat vad som styr våra inre biologiska klockor. ”Äntligen” kommenterar professor Torbjörn Åkerstedtt, en ledande expert när det gäller hur skiftarbete påverkar hälsan.

Kräver skadestånd för långa arbetspass

En sommarvikarie som jobbade 27 arbetsdagar i sträck, brott mot veckovilan samt anställda som jobbat 16-timmarsskift tre dagar på raken. Pappers kräver 150 000 i skadestånd för brott mot arbetstidsreglerna.

”Företagen orkar inte stå emot facken”

Pappers centralt anser att dygnsviloregeln är för tam, arbetsgivarna säger att det är svårt att stå emot kravet på längre ledighet.

Luddiga regler öppnar för långa skift

På Iggesund har facket och företaget olika syn på dubbelskiften och dygnsviloregeln.

Kan önskeschemat bytas bort när ingen vill?

Har en arbetsgivare rätt att tvinga en arbetsgrupp att gå från önskeschema till rullande schema när hela arbetsgruppen är emot det?

Uppskruvat tempo när affärerna går lysande

Uppskruvat tempo när affärerna går lysande

På en liten fabrik i Kisa tillverkar man vad både sjukvård och fiskeindustri vill ha: saker som suger.

Så är dagsformen för ditt bruk

Så är dagsformen för ditt bruk

Svenska pappersbruk och massabruk 2021. De som tillverkar finpapper är i farozonen. På kartong- och massabruken är det däremot goda tider. Dagens Arbete har kartlagt samtliga bruk efter deras ekonomiska förutsättningar. 

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

”Långsiktigt är det bra för vilket företag som helst”

”Långsiktigt är det bra för vilket företag som helst”

De anställda på Svenska Manometer­fabriken i Leksand avstod löneökningar mellan 2017 och 2020 i utbyte mot sex timmars arbetsdag. Läs om hur det gick sen.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.