Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Reglerna för sjukskrivning är samma – det är attityden som ändrats”

11 april, 2022

Skrivet av John Nyberg

DEBATT Det finns ingenting i lagen som förhindrar handläggare ifrån att fatta beslut till sökandes fördel, det är en attitydförändring som har skett stegvis. Men förhoppningsvis kommer regeländringarna som S fått igenom att förbättra för de sjukskrivna, skriver John Nyberg, förtroendevald i GS.

John Nyberg är försäkringsansvarig i GS avdelning 8.

Det är nu mer än ett år sedan jag tillsammans med andra i GS facket avdelning 8 skrev en debattartikel om två av våra medlemmar som avlidit till följd av svår sjukdom. Det som var ovanligt med dödsfallen var att bägge två samma år fått sin sjukpenning indragen och hänvisats till normalt förekommande arbete. Bägge två företräddes vid sin död av fackets jurister som hjälpte till att överklagat beslut från Försäkringskassan.

Vad hände sedan? Den ursprungliga artikeln väckte stor uppmärksamhet. Journalister ville ställa frågor, få veta detaljer, prata med anhöriga och ta del av domstolens beslut. De döda kunde dock inte prata. De anhöriga ville- eller orkade inte prata med journalister. Fackets förtroendevalda kunde inte lämna ut uppgifter utan medgivande. Och slutligen fanns det inga domstolsbeslut att ta del av.

Alla myndighetsbeslut kan överklagas. När man gör det behandlas ärendet av förvaltningsdomstolar. De kan ta väldigt lång tid innan ett ärende är färdigbehandlat. När det gäller sjukförsäkringen måste varje enskilt beslut överklagas. Det gör att varje sjukförsäkringsärende kan bestå av flera ärendenummer som genererar lika många domstolsbeslut. Just innan jul kom ett domslut från Kammarrätten i Sundsvall i ett ärende för en av de döda. Ungefär 30 000 kr ska betalas till dödsboet.

En del frågor av journalister visar på den okunskap som finns om sjukförsäkringen och myndighetsutövning i allmänhet.

Försäkringskassan prövas inte. Handläggaren står inte åtalad. Det enda som prövas är det aktuella beslutet. Visar det sig att domstolen anser att det var felaktigt, ändras beslutet. Ingen får någon reprimand eller straffas på något sätt. Vid Försäkringskassan är det ”business as usual”. Den som drar in sjukpenningen för någon annan riskerar ingenting, och är man inte nöjd med beslutet kan det ju alltid överklagas.

Jag har fortsatt att bistå medlemmar som drabbats av skador och sjukdomar. Fler har fått sjukpenningen indragen, och fått anmäla sig som arbetssökande vid Arbetsförmedlingen utan några som helst utsikter att någonsin kunna arbeta igen. Har de tur, har de åldern inne och kan välja att ta pension när A-kassedagarna är slut. I annat fall får de ge sig in i sjukförsäkringen igen, få avslag, och leva på anhöriga eller försörjningsstöd medan byråkratins kvarnar mal.

Våra två döda medlemmar led av kronisk hjärtsjukdom. De dog helt i linje med förväntat sjukdomsförlopp. Den ena hade inte jobbat sedan 2013 och den andra inte sedan 2008. Arbetsförmågan hos hjärtsjuka kan variera väldigt mycket. En del klarar av att fortsätta arbeta och andra inte. Det är därför vi har läkare som gör bedömningen.

Längre tillbaka i tiden skulle de utan någon som helst tvekan ha fått sjukpension, som idag heter sjukersättning. De förlorade sin rätt till sjukpenning för att läkarnas sjukintyg inte lyckades övertyga handläggaren om att de inte kunde klara av ett lättare normalt förekommande arbete. Arbetet behöver inte existera på någon annan plats än i handläggarens fantasi. Att hitta arbetet är inte dennes problem.

När sjuka och skadade besöker sjukvården har undersökningsfynd registrerats och svaren på läkarnas frågor dokumenterats. I besluten om avslag på begäran om sjukpenning har övervikt och ohälsosam livsstil gärna lyfts fram. Inte för att det påverkar beslutet, utan för att pådyvla de sökande skam och skuld till den position de själva sett till att hamna i. Skam- och skuldkänslor gör att få drabbade syns och hörs i media. De som inte dör, tynar bort i fattigdom eller får försörjas av anhöriga.

Många sätter stort hopp till kommande nya lagar på sjukförsäkringsområdet. De ska ge handläggarna lite större utrymme att fatta beslut som gynnar sökande. Problemet är inte beslutsutrymmet som jag ser det.

Lagarna har i stort sett inte förändrats alls för sjukförsäkringen sedan 2008. Det finns ingenting i lagen som förhindrar handläggare ifrån att fatta beslut till sökandes fördel. Man har på eget bevåg, steg för steg, flyttat sig inom beslutsutrymmet så långt till sökandes nackdel man bara kan.

Man har i dag inga som helst problem med att hävda att en svårt ryggskadad, som behöver rullator för att kunna gå, kan ta ett normalt förekommande arbete. Det finns höj- och sänkbara skrivbord och då kan den 60 årige industriarbetaren jobba med administrativa uppgifter trots sina begränsningar. Lycka till med att hitta jobbet! Den typen av beslut skulle inte ha fattats före 2015 trots att vi har samma lagstiftning.

Läs också

”De dog – men var inte sjuka nog för sjukpenning”

Att inte bara bli utan ersättning utan även jagad in i graven av systemen som man själv finansierat är bortom all anständighet, skriver fem företrädare för GS.

Myndigheter är självständiga och det är förbjudet för regeringen att lägga sig i deras myndighetsutövning. Man kan styra verksamheten till viss del med budget och regleringsbrev, men myndigheten agerar fortfarande självständigt och kan tolka försöken till styrning som de vill.

För att på riktigt förändra en myndighets arbete krävs förändring i lagstiftningen. Det är bara riksdagen som kan fatta beslut om ny lagstiftning. Sedan valet 2006 har det inte varit möjligt att skapa någon majoritet i riksdagen för att förbättra villkoren i sjukförsäkringen. Tyvärr har vi röstat för att trampa på de svagaste.

Just nu i år har det faktiskt kommit några mindre regelförändringar på sjukförsäkringsområdet. Socialdemokraterna lyckades till slut hitta en majoritet i riksdagen för förändring. Föreningar och medier har naturligtvis hjälpt till att påverka så att de som ska fatta besluten inte kan undgå att förändringen är nödvändig.

De nya reglerna omfattade bland annat att den som väntar på behandling, deltar i rehabilitering eller har hunnit fylla 62 år ska ha lättare att få behålla sjukpenningen även efter 180 dagar som sjukskriven. Det kanske är för tidigt att utvärdera förändringen, men fackets jurister ser redan en minskning av inkommande sjukförsäkringsärenden.

John Nyberg
GS facket avd 8

2 kommentarer till “Reglerna för sjukskrivning är samma – det är attityden som ändrats

  • Landet skall styras av lag och ordning, om jag inte minns fel?
    Om man som skadad av arbetet och drivande av process mot försäkringskassan, förvaltningsdomstol och mot LO/TCO- jurister, som ej vill ta ”alla” mål mot staten och dess företrädare och sist men inte minst LO:s egen försäkringsbolag AFA, ja då är det kört för den skadade eller sjuke.

    Massmedier har inget intresse av att driva journalistik om dessa frågor då man anser detta vara en ickefråga.

    Sammantaget innebär detta att den försäkring man betalat i 40-50 år inte gäller vid skada på jobbet. Det borde finnas bättre jurister eller advokater som specialiserat sig mot arbetsskadeförsäkringen men när inte ens LO.s egen ombudsman/kvinna Tina Nordling, tar tag i denna försäkringsfrågan då är det bara mörker!

    Ett exempel är den engelska modellen där försäkrade har bättre stöd och hjälp att driva och vinna sina överklaganden mot arbetsgivare och statens egna hantlangare.

  • Vi som hamnar mellan stolarna för att Arbetsgivare och Försäkringskassan m.m inte lyssnar på Oss.
    Vi mår inte bra!
    Att kämpa för att få rätt, när kropp och knopp inte fungerar som man vill.
    För min del lever jag på min Sambo som också varit sjukskriven.
    Man vill bara få möjligheten att få leva, så normalt som möjligt och komma tillbaka som förr.
    Mitt ärende ligger hos Förvaltningsrätten och känns orättvist och gör en uppgiven.
    Många gånger kommer självmordstankar på grund av den behandlingen man blivit utsatt för.

    Att orka kämpa med alla orättvisor som mitt ärende handlar Om är inte bara frustrerande för mig, utan självklart jobbigt för mina närstående.
    Och undrar varför detta Får förekomma/fortsätta i Sverige som alltid annars Ska vara föredömen på allt annat!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Här vilar Ture – som fick höra att arbetslivet var tryggt

Här vilar Ture – som fick höra att arbetslivet var tryggt

Läsarberättelse: Om en man på ett sågverk som hoppades på livet och litade på Försäkringskassan och våra trygghetssystem.

”Jag är ganska säker på att även Almegas medlemsföretag är intresserade av sund konkurrens”

”Jag är ganska säker på att även Almegas medlemsföretag är intresserade av sund konkurrens”

Pontus Georgsson: För att den svenska modellen ska fungera är rätten till fina sympatiåtgärder en förutsättning

Almega: Sympativarsel är inget fint, Pontus Georgsson

Almega: Sympativarsel är inget fint, Pontus Georgsson

Att straffa dem som har gällande avtal lockar inte nya företag till den svenska modellen, skriver Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega.

”Är du under 35 – vi behöver dig!”

”Är du under 35 – vi behöver dig!”

Nu satsar vi på att fånga upp våra yngre medlemmars engagemang, skriver Per-Olof Sjöö.

”Arbetsgivarna borde ta Almega i örat när de inte vill följa lönemärket”

”Arbetsgivarna borde ta Almega i örat när de inte vill följa lönemärket”

En sympatistrejk är som salt – den bidrar till helhet, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Kollektivavtal ger trygghet – det är en modell värd att försvara”

”Kollektivavtal ger trygghet – det är en modell värd att försvara”

Krönika Kollektivavtalen ger löntagarna bättre villkor och företagen stabilitet, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson. Kollektivavtalet är hjärtat i vår fackförening. Det är runt det vi kraftsamlar. Och det är i det vi försäkrar oss om goda löner och arbetsvillkor på våra arbetsplatser. Kollektivavtalet kommer till i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. Genom att vara så […]

Nu är det nog – branschen måste agera för att rädda liv

Nu är det nog – branschen måste agera för att rädda liv

Minst tre bränder sker varje dag i industrin och ny teknik ökar riskerna ytterligare, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Eva Burman.

”Sveriges arbetare får betala det högsta priset för SD-regeringens politik”

”Sveriges arbetare får betala det högsta priset för SD-regeringens politik”

”Hur många arbetare kommer våga ta kampen för arbetsmiljön på egen hand”, skriver EU-parlamentarikern Ilan De Basso, S.

Johan Airijoki: Om utomjordingar kommer hit hoppas jag de ser på oss som små barn

Johan Airijoki: Om utomjordingar kommer hit hoppas jag de ser på oss som små barn

Det kanske finns civilisationer i rymden som redan passerat stadiet där de försöker utplåna sig själva, skriver musikern Johan Airijoki.

”Visst är det bra med jobb – men är vapen­industrin det vi vill utveckla?”

”Visst är det bra med jobb – men är vapen­industrin det vi vill utveckla?”

Förr fanns en bred samsyn om vilka som gynnas av krig – och vilka som är förlorarna, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Du kanske också vill läsa…

”Stupstocken är ett oärligt sätt att få ner siffrorna”

”Att återinföra den bortre tidsgränsen som Moderaterna vill göra är inget annat än ett bedrövligt sätt att behandla sjuka och ett oärligt sätt att få ner siffrorna”, skriver Lisbeth Forsberg, från föreningen Solrosuppropet.

”Försäkringskassan följer inte domen”

”Försäkringskassan följer inte domen”

”I februari 2016 togs den omstridda tidsgränsen för sjukskrivningar bort. Då känns det märkligt att Försäkringskassan i praktiken återinfört en ny bortre parantes”, skriver Hans Hoff, riksdagsledamot för S.

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

Ska människor i tunga LO-yrken klara av att jobba längre måste arbetsskadeförsäkringen bli säkrare och bättre, skriver juristen Lennart Steen.

Sluta utförsäkra covidsjuka

Att komma till rätta med bristerna i sjukförsäkringen borde ligga högt på varje politikers prioriteringslista. Här är fem konkreta krav från IF Metall.

När coronan inte släpper

När coronan inte släpper

Många har kvarstående symtom efter att ha drabbats av covid-19. Det här ska du tänka på om du är drabbad.

”De dog – men var inte sjuka nog för sjukpenning”

”De dog – men var inte sjuka nog för sjukpenning”

Att inte bara bli utan ersättning utan även jagad in i graven av systemen som man själv finansierat är bortom all anständighet, skriver fem företrädare för GS.

En ekonomisk smäll i helt fel tid

En ekonomisk smäll i helt fel tid

Avslaget kunde inte komma olägligare för en ensam­stående ­mamma, skriver författaren Anneli Jordahl.

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.