Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Reglerna för sjukskrivning är samma – det är attityden som ändrats”

11 april, 2022

Skrivet av John Nyberg

DEBATT Det finns ingenting i lagen som förhindrar handläggare ifrån att fatta beslut till sökandes fördel, det är en attitydförändring som har skett stegvis. Men förhoppningsvis kommer regeländringarna som S fått igenom att förbättra för de sjukskrivna, skriver John Nyberg, förtroendevald i GS.

John Nyberg är försäkringsansvarig i GS avdelning 8.

Det är nu mer än ett år sedan jag tillsammans med andra i GS facket avdelning 8 skrev en debattartikel om två av våra medlemmar som avlidit till följd av svår sjukdom. Det som var ovanligt med dödsfallen var att bägge två samma år fått sin sjukpenning indragen och hänvisats till normalt förekommande arbete. Bägge två företräddes vid sin död av fackets jurister som hjälpte till att överklagat beslut från Försäkringskassan.

Vad hände sedan? Den ursprungliga artikeln väckte stor uppmärksamhet. Journalister ville ställa frågor, få veta detaljer, prata med anhöriga och ta del av domstolens beslut. De döda kunde dock inte prata. De anhöriga ville- eller orkade inte prata med journalister. Fackets förtroendevalda kunde inte lämna ut uppgifter utan medgivande. Och slutligen fanns det inga domstolsbeslut att ta del av.

Alla myndighetsbeslut kan överklagas. När man gör det behandlas ärendet av förvaltningsdomstolar. De kan ta väldigt lång tid innan ett ärende är färdigbehandlat. När det gäller sjukförsäkringen måste varje enskilt beslut överklagas. Det gör att varje sjukförsäkringsärende kan bestå av flera ärendenummer som genererar lika många domstolsbeslut. Just innan jul kom ett domslut från Kammarrätten i Sundsvall i ett ärende för en av de döda. Ungefär 30 000 kr ska betalas till dödsboet.

En del frågor av journalister visar på den okunskap som finns om sjukförsäkringen och myndighetsutövning i allmänhet.

Försäkringskassan prövas inte. Handläggaren står inte åtalad. Det enda som prövas är det aktuella beslutet. Visar det sig att domstolen anser att det var felaktigt, ändras beslutet. Ingen får någon reprimand eller straffas på något sätt. Vid Försäkringskassan är det ”business as usual”. Den som drar in sjukpenningen för någon annan riskerar ingenting, och är man inte nöjd med beslutet kan det ju alltid överklagas.

Jag har fortsatt att bistå medlemmar som drabbats av skador och sjukdomar. Fler har fått sjukpenningen indragen, och fått anmäla sig som arbetssökande vid Arbetsförmedlingen utan några som helst utsikter att någonsin kunna arbeta igen. Har de tur, har de åldern inne och kan välja att ta pension när A-kassedagarna är slut. I annat fall får de ge sig in i sjukförsäkringen igen, få avslag, och leva på anhöriga eller försörjningsstöd medan byråkratins kvarnar mal.

Våra två döda medlemmar led av kronisk hjärtsjukdom. De dog helt i linje med förväntat sjukdomsförlopp. Den ena hade inte jobbat sedan 2013 och den andra inte sedan 2008. Arbetsförmågan hos hjärtsjuka kan variera väldigt mycket. En del klarar av att fortsätta arbeta och andra inte. Det är därför vi har läkare som gör bedömningen.

Längre tillbaka i tiden skulle de utan någon som helst tvekan ha fått sjukpension, som idag heter sjukersättning. De förlorade sin rätt till sjukpenning för att läkarnas sjukintyg inte lyckades övertyga handläggaren om att de inte kunde klara av ett lättare normalt förekommande arbete. Arbetet behöver inte existera på någon annan plats än i handläggarens fantasi. Att hitta arbetet är inte dennes problem.

När sjuka och skadade besöker sjukvården har undersökningsfynd registrerats och svaren på läkarnas frågor dokumenterats. I besluten om avslag på begäran om sjukpenning har övervikt och ohälsosam livsstil gärna lyfts fram. Inte för att det påverkar beslutet, utan för att pådyvla de sökande skam och skuld till den position de själva sett till att hamna i. Skam- och skuldkänslor gör att få drabbade syns och hörs i media. De som inte dör, tynar bort i fattigdom eller får försörjas av anhöriga.

Många sätter stort hopp till kommande nya lagar på sjukförsäkringsområdet. De ska ge handläggarna lite större utrymme att fatta beslut som gynnar sökande. Problemet är inte beslutsutrymmet som jag ser det.

Lagarna har i stort sett inte förändrats alls för sjukförsäkringen sedan 2008. Det finns ingenting i lagen som förhindrar handläggare ifrån att fatta beslut till sökandes fördel. Man har på eget bevåg, steg för steg, flyttat sig inom beslutsutrymmet så långt till sökandes nackdel man bara kan.

Man har i dag inga som helst problem med att hävda att en svårt ryggskadad, som behöver rullator för att kunna gå, kan ta ett normalt förekommande arbete. Det finns höj- och sänkbara skrivbord och då kan den 60 årige industriarbetaren jobba med administrativa uppgifter trots sina begränsningar. Lycka till med att hitta jobbet! Den typen av beslut skulle inte ha fattats före 2015 trots att vi har samma lagstiftning.

Läs också

”De dog – men var inte sjuka nog för sjukpenning”

Att inte bara bli utan ersättning utan även jagad in i graven av systemen som man själv finansierat är bortom all anständighet, skriver fem företrädare för GS.

Myndigheter är självständiga och det är förbjudet för regeringen att lägga sig i deras myndighetsutövning. Man kan styra verksamheten till viss del med budget och regleringsbrev, men myndigheten agerar fortfarande självständigt och kan tolka försöken till styrning som de vill.

För att på riktigt förändra en myndighets arbete krävs förändring i lagstiftningen. Det är bara riksdagen som kan fatta beslut om ny lagstiftning. Sedan valet 2006 har det inte varit möjligt att skapa någon majoritet i riksdagen för att förbättra villkoren i sjukförsäkringen. Tyvärr har vi röstat för att trampa på de svagaste.

Just nu i år har det faktiskt kommit några mindre regelförändringar på sjukförsäkringsområdet. Socialdemokraterna lyckades till slut hitta en majoritet i riksdagen för förändring. Föreningar och medier har naturligtvis hjälpt till att påverka så att de som ska fatta besluten inte kan undgå att förändringen är nödvändig.

De nya reglerna omfattade bland annat att den som väntar på behandling, deltar i rehabilitering eller har hunnit fylla 62 år ska ha lättare att få behålla sjukpenningen även efter 180 dagar som sjukskriven. Det kanske är för tidigt att utvärdera förändringen, men fackets jurister ser redan en minskning av inkommande sjukförsäkringsärenden.

John Nyberg
GS facket avd 8

2 kommentarer till “Reglerna för sjukskrivning är samma – det är attityden som ändrats

 • Landet skall styras av lag och ordning, om jag inte minns fel?
  Om man som skadad av arbetet och drivande av process mot försäkringskassan, förvaltningsdomstol och mot LO/TCO- jurister, som ej vill ta ”alla” mål mot staten och dess företrädare och sist men inte minst LO:s egen försäkringsbolag AFA, ja då är det kört för den skadade eller sjuke.

  Massmedier har inget intresse av att driva journalistik om dessa frågor då man anser detta vara en ickefråga.

  Sammantaget innebär detta att den försäkring man betalat i 40-50 år inte gäller vid skada på jobbet. Det borde finnas bättre jurister eller advokater som specialiserat sig mot arbetsskadeförsäkringen men när inte ens LO.s egen ombudsman/kvinna Tina Nordling, tar tag i denna försäkringsfrågan då är det bara mörker!

  Ett exempel är den engelska modellen där försäkrade har bättre stöd och hjälp att driva och vinna sina överklaganden mot arbetsgivare och statens egna hantlangare.

 • Vi som hamnar mellan stolarna för att Arbetsgivare och Försäkringskassan m.m inte lyssnar på Oss.
  Vi mår inte bra!
  Att kämpa för att få rätt, när kropp och knopp inte fungerar som man vill.
  För min del lever jag på min Sambo som också varit sjukskriven.
  Man vill bara få möjligheten att få leva, så normalt som möjligt och komma tillbaka som förr.
  Mitt ärende ligger hos Förvaltningsrätten och känns orättvist och gör en uppgiven.
  Många gånger kommer självmordstankar på grund av den behandlingen man blivit utsatt för.

  Att orka kämpa med alla orättvisor som mitt ärende handlar Om är inte bara frustrerande för mig, utan självklart jobbigt för mina närstående.
  Och undrar varför detta Får förekomma/fortsätta i Sverige som alltid annars Ska vara föredömen på allt annat!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Alla gånger jag inte dött på jobbet

Alla gånger jag inte dött på jobbet

Alla gånger jag kunnat säga ”Oj, det där hade kunnat sluta illa” utan att det gjort det. Nu önskar jag ett år med bättre säkerhetstänk på arbetsplatsen, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

38 sätt att få fel att bli rätt

38 sätt att få fel att bli rätt

Dagens politiker kan ha lusläst filosofen Schopenhauers retoriktips. Eller hängt för mycket på Facebook, skriver författaren Sven-Olof Karlsson.

”Vem vill bli kallad fjollig kärring?”

”Vem vill bli kallad fjollig kärring?”

Förändringen börjar med dig, och kan börja nu, skriver Pia Johansson från IF Metall Bergslagen.

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

Har vi arbetare verkligen haft reallöneökningar de senaste 25 åren, när vi räknar rätt, och tar med inflationen på tillgångar, som boende och aktier?, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Hur farliga ska jobben bli innan Kristersson bryr sig?

Hur farliga ska jobben bli innan Kristersson bryr sig?

Det spelar roll vem som styr Sverige. För när högern regerar ökar risken för svenska arbetare att dö på jobbet, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Jag utesluter inte miraklet

Jag utesluter inte miraklet

Om jag dör har jag dörren öppen för att gud finns. Men kanske är det försent då, skriver trollkarlen och artisten Carl-Einar Häckner.

Nu vänder vi blad – men inte helt va?

Nu vänder vi blad – men inte helt va?

En tid för eftertanke, vare sig du jobbar eller inte genom alla helgdagar. Vad var det som hände 2022 egentligen?

Att vara stötdämparen i systemet

När inflationen ökar är det helt okej för hyresvärdar, butiker, restauranger och fan och hans moster att höja priserna. Då justerar de ju bara priserna för inflationen. Men så fort arbetarna vill ha löner därefter ropas det hejvilt om att det vore oansvarigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

”Se ökad tillgänglighet som en investering”

”Se ökad tillgänglighet som en investering”

IF Metall driver att ingen ska drabbas av ohälsa på grund av dålig arbetsmiljö. För att nå dit är det viktigt att fler får kunskap om hur man skapar en arbetsmiljö som också leder till mångfald och inkludering, skriver Ann-Kristin Sandberg, ordförande för riksförbundet Attention.

Du kanske också vill läsa…

”Stupstocken är ett oärligt sätt att få ner siffrorna”

”Att återinföra den bortre tidsgränsen som Moderaterna vill göra är inget annat än ett bedrövligt sätt att behandla sjuka och ett oärligt sätt att få ner siffrorna”, skriver Lisbeth Forsberg, från föreningen Solrosuppropet.

”Försäkringskassan följer inte domen”

”Försäkringskassan följer inte domen”

”I februari 2016 togs den omstridda tidsgränsen för sjukskrivningar bort. Då känns det märkligt att Försäkringskassan i praktiken återinfört en ny bortre parantes”, skriver Hans Hoff, riksdagsledamot för S.

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

Ska människor i tunga LO-yrken klara av att jobba längre måste arbetsskadeförsäkringen bli säkrare och bättre, skriver juristen Lennart Steen.

Sluta utförsäkra covidsjuka

Sluta utförsäkra covidsjuka

Att komma till rätta med bristerna i sjukförsäkringen borde ligga högt på varje politikers prioriteringslista. Här är fem konkreta krav från IF Metall.

När coronan inte släpper

När coronan inte släpper

Många har kvarstående symtom efter att ha drabbats av covid-19. Det här ska du tänka på om du är drabbad.

”De dog – men var inte sjuka nog för sjukpenning”

”De dog – men var inte sjuka nog för sjukpenning”

Att inte bara bli utan ersättning utan även jagad in i graven av systemen som man själv finansierat är bortom all anständighet, skriver fem företrädare för GS.

En ekonomisk smäll i helt fel tid

En ekonomisk smäll i helt fel tid

Avslaget kunde inte komma olägligare för en ensam­stående ­mamma, skriver författaren Anneli Jordahl.

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Den stora modebluffen

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?