Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Reglerna för sjukskrivning är samma – det är attityden som ändrats”

11 april, 2022

Skrivet av John Nyberg

DEBATT Det finns ingenting i lagen som förhindrar handläggare ifrån att fatta beslut till sökandes fördel, det är en attitydförändring som har skett stegvis. Men förhoppningsvis kommer regeländringarna som S fått igenom att förbättra för de sjukskrivna, skriver John Nyberg, förtroendevald i GS.

John Nyberg är försäkringsansvarig i GS avdelning 8.

Det är nu mer än ett år sedan jag tillsammans med andra i GS facket avdelning 8 skrev en debattartikel om två av våra medlemmar som avlidit till följd av svår sjukdom. Det som var ovanligt med dödsfallen var att bägge två samma år fått sin sjukpenning indragen och hänvisats till normalt förekommande arbete. Bägge två företräddes vid sin död av fackets jurister som hjälpte till att överklagat beslut från Försäkringskassan.

Vad hände sedan? Den ursprungliga artikeln väckte stor uppmärksamhet. Journalister ville ställa frågor, få veta detaljer, prata med anhöriga och ta del av domstolens beslut. De döda kunde dock inte prata. De anhöriga ville- eller orkade inte prata med journalister. Fackets förtroendevalda kunde inte lämna ut uppgifter utan medgivande. Och slutligen fanns det inga domstolsbeslut att ta del av.

Alla myndighetsbeslut kan överklagas. När man gör det behandlas ärendet av förvaltningsdomstolar. De kan ta väldigt lång tid innan ett ärende är färdigbehandlat. När det gäller sjukförsäkringen måste varje enskilt beslut överklagas. Det gör att varje sjukförsäkringsärende kan bestå av flera ärendenummer som genererar lika många domstolsbeslut. Just innan jul kom ett domslut från Kammarrätten i Sundsvall i ett ärende för en av de döda. Ungefär 30 000 kr ska betalas till dödsboet.

En del frågor av journalister visar på den okunskap som finns om sjukförsäkringen och myndighetsutövning i allmänhet.

Försäkringskassan prövas inte. Handläggaren står inte åtalad. Det enda som prövas är det aktuella beslutet. Visar det sig att domstolen anser att det var felaktigt, ändras beslutet. Ingen får någon reprimand eller straffas på något sätt. Vid Försäkringskassan är det ”business as usual”. Den som drar in sjukpenningen för någon annan riskerar ingenting, och är man inte nöjd med beslutet kan det ju alltid överklagas.

Jag har fortsatt att bistå medlemmar som drabbats av skador och sjukdomar. Fler har fått sjukpenningen indragen, och fått anmäla sig som arbetssökande vid Arbetsförmedlingen utan några som helst utsikter att någonsin kunna arbeta igen. Har de tur, har de åldern inne och kan välja att ta pension när A-kassedagarna är slut. I annat fall får de ge sig in i sjukförsäkringen igen, få avslag, och leva på anhöriga eller försörjningsstöd medan byråkratins kvarnar mal.

Våra två döda medlemmar led av kronisk hjärtsjukdom. De dog helt i linje med förväntat sjukdomsförlopp. Den ena hade inte jobbat sedan 2013 och den andra inte sedan 2008. Arbetsförmågan hos hjärtsjuka kan variera väldigt mycket. En del klarar av att fortsätta arbeta och andra inte. Det är därför vi har läkare som gör bedömningen.

Längre tillbaka i tiden skulle de utan någon som helst tvekan ha fått sjukpension, som idag heter sjukersättning. De förlorade sin rätt till sjukpenning för att läkarnas sjukintyg inte lyckades övertyga handläggaren om att de inte kunde klara av ett lättare normalt förekommande arbete. Arbetet behöver inte existera på någon annan plats än i handläggarens fantasi. Att hitta arbetet är inte dennes problem.

När sjuka och skadade besöker sjukvården har undersökningsfynd registrerats och svaren på läkarnas frågor dokumenterats. I besluten om avslag på begäran om sjukpenning har övervikt och ohälsosam livsstil gärna lyfts fram. Inte för att det påverkar beslutet, utan för att pådyvla de sökande skam och skuld till den position de själva sett till att hamna i. Skam- och skuldkänslor gör att få drabbade syns och hörs i media. De som inte dör, tynar bort i fattigdom eller får försörjas av anhöriga.

Många sätter stort hopp till kommande nya lagar på sjukförsäkringsområdet. De ska ge handläggarna lite större utrymme att fatta beslut som gynnar sökande. Problemet är inte beslutsutrymmet som jag ser det.

Lagarna har i stort sett inte förändrats alls för sjukförsäkringen sedan 2008. Det finns ingenting i lagen som förhindrar handläggare ifrån att fatta beslut till sökandes fördel. Man har på eget bevåg, steg för steg, flyttat sig inom beslutsutrymmet så långt till sökandes nackdel man bara kan.

Man har i dag inga som helst problem med att hävda att en svårt ryggskadad, som behöver rullator för att kunna gå, kan ta ett normalt förekommande arbete. Det finns höj- och sänkbara skrivbord och då kan den 60 årige industriarbetaren jobba med administrativa uppgifter trots sina begränsningar. Lycka till med att hitta jobbet! Den typen av beslut skulle inte ha fattats före 2015 trots att vi har samma lagstiftning.

Läs också

”De dog – men var inte sjuka nog för sjukpenning”

Att inte bara bli utan ersättning utan även jagad in i graven av systemen som man själv finansierat är bortom all anständighet, skriver fem företrädare för GS.

Myndigheter är självständiga och det är förbjudet för regeringen att lägga sig i deras myndighetsutövning. Man kan styra verksamheten till viss del med budget och regleringsbrev, men myndigheten agerar fortfarande självständigt och kan tolka försöken till styrning som de vill.

För att på riktigt förändra en myndighets arbete krävs förändring i lagstiftningen. Det är bara riksdagen som kan fatta beslut om ny lagstiftning. Sedan valet 2006 har det inte varit möjligt att skapa någon majoritet i riksdagen för att förbättra villkoren i sjukförsäkringen. Tyvärr har vi röstat för att trampa på de svagaste.

Just nu i år har det faktiskt kommit några mindre regelförändringar på sjukförsäkringsområdet. Socialdemokraterna lyckades till slut hitta en majoritet i riksdagen för förändring. Föreningar och medier har naturligtvis hjälpt till att påverka så att de som ska fatta besluten inte kan undgå att förändringen är nödvändig.

De nya reglerna omfattade bland annat att den som väntar på behandling, deltar i rehabilitering eller har hunnit fylla 62 år ska ha lättare att få behålla sjukpenningen även efter 180 dagar som sjukskriven. Det kanske är för tidigt att utvärdera förändringen, men fackets jurister ser redan en minskning av inkommande sjukförsäkringsärenden.

John Nyberg
GS facket avd 8

2 kommentarer till “Reglerna för sjukskrivning är samma – det är attityden som ändrats

 • Landet skall styras av lag och ordning, om jag inte minns fel?
  Om man som skadad av arbetet och drivande av process mot försäkringskassan, förvaltningsdomstol och mot LO/TCO- jurister, som ej vill ta ”alla” mål mot staten och dess företrädare och sist men inte minst LO:s egen försäkringsbolag AFA, ja då är det kört för den skadade eller sjuke.

  Massmedier har inget intresse av att driva journalistik om dessa frågor då man anser detta vara en ickefråga.

  Sammantaget innebär detta att den försäkring man betalat i 40-50 år inte gäller vid skada på jobbet. Det borde finnas bättre jurister eller advokater som specialiserat sig mot arbetsskadeförsäkringen men när inte ens LO.s egen ombudsman/kvinna Tina Nordling, tar tag i denna försäkringsfrågan då är det bara mörker!

  Ett exempel är den engelska modellen där försäkrade har bättre stöd och hjälp att driva och vinna sina överklaganden mot arbetsgivare och statens egna hantlangare.

 • Vi som hamnar mellan stolarna för att Arbetsgivare och Försäkringskassan m.m inte lyssnar på Oss.
  Vi mår inte bra!
  Att kämpa för att få rätt, när kropp och knopp inte fungerar som man vill.
  För min del lever jag på min Sambo som också varit sjukskriven.
  Man vill bara få möjligheten att få leva, så normalt som möjligt och komma tillbaka som förr.
  Mitt ärende ligger hos Förvaltningsrätten och känns orättvist och gör en uppgiven.
  Många gånger kommer självmordstankar på grund av den behandlingen man blivit utsatt för.

  Att orka kämpa med alla orättvisor som mitt ärende handlar Om är inte bara frustrerande för mig, utan självklart jobbigt för mina närstående.
  Och undrar varför detta Får förekomma/fortsätta i Sverige som alltid annars Ska vara föredömen på allt annat!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Fackens viktiga arbete i kriget

Fackens viktiga arbete i kriget

Krönika Det är svårt att ta in allt, när våra ukrainska kollegor berättar om hur det fackliga arbetet påverkas av kriget, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Staten måste sluta göda skugg­samhället

Staten måste sluta göda skugg­samhället

Att arbetslivskriminaliteten frodas även på statsministerns arbetsplats, i Rosenbad, är absurt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Du är också en del av företaget

Du är också en del av företaget

Emma Eriksson: Att köra på ”vi mot dem” gynnar inte det fackliga arbetet.

Pengarna finns i första klass

Pengarna finns i första klass

Är det verkligen de som kroppsarbetat hela livet som ska rädda våra pensioner, frågar sig författaren Sven-Olof Karlsson.

Kärleken har inga gränser

Kärleken har inga gränser

Vi möttes genom ett kulturutbyte, det ryska blandades med det svenska. Vad blev det av henne?, skriver Carl-Einar Häckner.

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

Vi vill höja reseavdraget, och ändra så att det helt baseras på avstånd. Ni industriarbetare måste kunna fortsätta ta er till jobbet, skriver finansminister Mikael Damberg (S).

Ett Natobeslut måste tas i största möjliga samförstånd

Framförallt måste frågan kunna problematiseras utan att Natomotståndare ska kallas Putinister eller Natoförespråkare kallas militarister, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Så kan vi i arbetarrörelsen jobba mot vapnen

Så kan vi i arbetarrörelsen jobba mot vapnen

Även om frågor om krig och fred är något av de svåraste arbetarrörelsen har att handskas med kan vi inte lämna över dem till militärallianser, vapenlobbyister och statsrepresentanter, skriver skribenten och volvoarbetaren Lars Henriksson.

Kunskap skyddar demokratin

Kunskap skyddar demokratin

Putins angrepp på Ukraina visar hur skör demokratin är. Vi behöver kunskap om hur den fungerar i praktiken, för att den ska stå stark, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Du kanske också vill läsa…

”Stupstocken är ett oärligt sätt att få ner siffrorna”

”Att återinföra den bortre tidsgränsen som Moderaterna vill göra är inget annat än ett bedrövligt sätt att behandla sjuka och ett oärligt sätt att få ner siffrorna”, skriver Lisbeth Forsberg, från föreningen Solrosuppropet.

”Försäkringskassan följer inte domen”

”Försäkringskassan följer inte domen”

”I februari 2016 togs den omstridda tidsgränsen för sjukskrivningar bort. Då känns det märkligt att Försäkringskassan i praktiken återinfört en ny bortre parantes”, skriver Hans Hoff, riksdagsledamot för S.

Sluta utförsäkra covidsjuka

Sluta utförsäkra covidsjuka

Att komma till rätta med bristerna i sjukförsäkringen borde ligga högt på varje politikers prioriteringslista. Här är fem konkreta krav från IF Metall.

När coronan inte släpper

När coronan inte släpper

Många har kvarstående symtom efter att ha drabbats av covid-19. Det här ska du tänka på om du är drabbad.

”De dog – men var inte sjuka nog för sjukpenning”

”De dog – men var inte sjuka nog för sjukpenning”

Att inte bara bli utan ersättning utan även jagad in i graven av systemen som man själv finansierat är bortom all anständighet, skriver fem företrädare för GS.

En ekonomisk smäll i helt fel tid

En ekonomisk smäll i helt fel tid

Avslaget kunde inte komma olägligare för en ensam­stående ­mamma, skriver författaren Anneli Jordahl.

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

Ing-Britt Vikström får rätt till sjukpenning

Ing-Britt Vikström får rätt till sjukpenning

I dag kom domen som kan avgöra vem som får sjukpenning och inte. Ing-Britt Vikström fick rätt mot Försäkringskassan. ”Det är ofattbart nästan”, säger hon.

”Politikerna avgör vem som kan arbeta”

”Politikerna avgör vem som kan arbeta”

”Vem som anses frisk nog att arbeta beror i slutändan på politiska beslut, inte på läkares eller myndigheters bedömningar”, skriver reportern Rasmus Lygner med anledning av den intensiva debatt som dragit igång efter DA:s granskning.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.