Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Till slut kommer dragspelet fram

6 april, 2022

Skrivet av

Krönika Stämningen är som på en skolavslutning, när grovisarna samlas i gruvan sista dagen under Maj-stoppet.

Johan Airijoki är musiker och gruvarbetare.

Jag försökte förklara för en kompis vad det är jag gör när jag arbetar i gruvan. Jag sa: bär grejer, jag byter slitgods i malmkvarnar. Han sa: du är en grovis. Jag vet inte riktigt vad det är, tänkte jag. Men det låter som namnet på någon slags fiberrik limpa.

Men för all del, det är ett grovt hantverk. Det är inget finlir. Att arbeta med att bygga malmkvarn, det är arbete för en grovis.

Jag undrar varför jag har sökt mig till dessa ganska fysiskt utmanande industriarbeten. Jag är inte direkt någon mekaniker, jag är mer av en drömmare. Ofta går jag runt på verkstadsgolvet med huvudet bland molnen och funderar över nästa låt jag vill skriva.

Men det är ganska kul att jobba i gruvan. Jag har ett bra gäng arbetskamrater. Vi kan hugga i och få saker att hända.

Under maj månad är det ett längre reparationsstopp i Vitåforsgruvan i Malmberget. Produktionslinjen i gruvan stoppas upp och i alla kvarnar, stup och rännor där malmen transporteras fram kryllar det av olika inhyrda grovisar.

Jag har arbetat på det så kallade Maj-stoppet i Malmberget under flera år. Det ger en bra snabb peng för den som vill jobba intensivt under en och en halv vecka. Efter arbetsdagen duschar vi men det är inte riktigt någon idé att skrubba bort tjocka oljor med rotborste när vi ändå ska bli smutsiga snart igen.

Arbetsdagen är tolv timmar. Efter en lång dag i gruvan ska vi även hinna få i oss mat och sova några timmar innan klockan ringer fem på morgonen efter och hela cykeln upprepas igen.

Allt eftersom veckan lider blir vi tröttare och tröttare. Men mina arbetskamrater är skickliga och vi är bra på att hålla varandra på gott humör.

Under åren har en fin tradition tagit form på Maj-stoppet i Malmberget. Den sista arbetsdagen möts alla inhyrda gruvmekaniker på samma plats. Stämningen är högtidlig som på en skolavslutning när en av mekanikerna tar fram ett dragspel och ställer sig på en upphöjd gallerdurk. Den får fungera som scen när alla blickar riktas mot honom. Iförd gruvhjälm och varselkläder spelar han en melodi eller två. Det brukar bli Den blomstertid nu kommer och Boeves psalm.

Jag har sett utpumpade mekaniker bli saliga av musiken. Tårar har fällts och nävar har knutits mot himlen. Det är något alldeles speciellt med att höra vacker musik i den här smutsiga miljön.

Härjad av sömnbrist och tunga lyft i slutet av en påfrestande arbetsperiod brukar jag känna mig bedövad. Men när mannen med dragspelet kliver fram då vet man att nu går vi mot ljusare tider, nu är sommaren snart här.  

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Vi ska äga välfärden tillsammans

Vi ska äga välfärden tillsammans

Nej, industriarbetarna har aldrig varit ”basically gone”. I och med den gröna omställningen är vi viktigare än någonsin för klimatet – och vår välfärd, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

Rösta på en industri­arbetare

Rösta på en industri­arbetare

En industriarbetare vet hur hårt jobb påverkar kroppen och hur en osäker anställning påverkar själen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

Vi vill höja reseavdraget, och ändra så att det helt baseras på avstånd. Ni industriarbetare måste kunna fortsätta ta er till jobbet, skriver finansminister Mikael Damberg (S).

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

Fackens syn på industripolitiken måste lyftas fram mer, skriver ekonomen Daniel Lind.

”Ja till yrkesprogrammens höjda status”

”Ja till yrkesprogrammens höjda status”

Att återinföra högskolebehörigheten på yrkesprogrammen är en viktig pusselbit för industrins kompetensförsörjning och elevernas förutsättningar för yrkeslivet, skriver tre företrädare för Teknikcollege.

Därför spelar politiken roll

Därför spelar politiken roll

M-ledaren såg svensk industri som ”basically gone”. Stefan Löfven såg innovation och nyindustrialisering.

Det är vi som står för kvalitén

Det är vi som står för kvalitén

Vi är visserligen utbytbara. Men vi är människor, skriver industriarbetaren Andreas Svanberg.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.