Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Till slut kommer dragspelet fram

6 april, 2022

Skrivet av

Krönika Stämningen är som på en skolavslutning, när grovisarna samlas i gruvan sista dagen under Maj-stoppet.

Johan Airijoki är musiker och gruvarbetare.

Jag försökte förklara för en kompis vad det är jag gör när jag arbetar i gruvan. Jag sa: bär grejer, jag byter slitgods i malmkvarnar. Han sa: du är en grovis. Jag vet inte riktigt vad det är, tänkte jag. Men det låter som namnet på någon slags fiberrik limpa.

Men för all del, det är ett grovt hantverk. Det är inget finlir. Att arbeta med att bygga malmkvarn, det är arbete för en grovis.

Jag undrar varför jag har sökt mig till dessa ganska fysiskt utmanande industriarbeten. Jag är inte direkt någon mekaniker, jag är mer av en drömmare. Ofta går jag runt på verkstadsgolvet med huvudet bland molnen och funderar över nästa låt jag vill skriva.

Men det är ganska kul att jobba i gruvan. Jag har ett bra gäng arbetskamrater. Vi kan hugga i och få saker att hända.

Under maj månad är det ett längre reparationsstopp i Vitåforsgruvan i Malmberget. Produktionslinjen i gruvan stoppas upp och i alla kvarnar, stup och rännor där malmen transporteras fram kryllar det av olika inhyrda grovisar.

Jag har arbetat på det så kallade Maj-stoppet i Malmberget under flera år. Det ger en bra snabb peng för den som vill jobba intensivt under en och en halv vecka. Efter arbetsdagen duschar vi men det är inte riktigt någon idé att skrubba bort tjocka oljor med rotborste när vi ändå ska bli smutsiga snart igen.

Arbetsdagen är tolv timmar. Efter en lång dag i gruvan ska vi även hinna få i oss mat och sova några timmar innan klockan ringer fem på morgonen efter och hela cykeln upprepas igen.

Allt eftersom veckan lider blir vi tröttare och tröttare. Men mina arbetskamrater är skickliga och vi är bra på att hålla varandra på gott humör.

Under åren har en fin tradition tagit form på Maj-stoppet i Malmberget. Den sista arbetsdagen möts alla inhyrda gruvmekaniker på samma plats. Stämningen är högtidlig som på en skolavslutning när en av mekanikerna tar fram ett dragspel och ställer sig på en upphöjd gallerdurk. Den får fungera som scen när alla blickar riktas mot honom. Iförd gruvhjälm och varselkläder spelar han en melodi eller två. Det brukar bli Den blomstertid nu kommer och Boeves psalm.

Jag har sett utpumpade mekaniker bli saliga av musiken. Tårar har fällts och nävar har knutits mot himlen. Det är något alldeles speciellt med att höra vacker musik i den här smutsiga miljön.

Härjad av sömnbrist och tunga lyft i slutet av en påfrestande arbetsperiod brukar jag känna mig bedövad. Men när mannen med dragspelet kliver fram då vet man att nu går vi mot ljusare tider, nu är sommaren snart här.  

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Jag har inte känt mig så patriotisk sen senaste gången vi sjöng nationalsången inför någon match i fotbolls-VM, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

Räven finns där ute i natten

Räven finns där ute i natten

På natten blir tankarna sega. Men vi är inte ensamma om att vara vakna, skriver Johan Airijoki.

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

Vad kan vi vänta av den kommande regeringen vad gäller stöd till fackliga organisationer, skyddsombud och arbetsmiljöarbete? Knappast något, snarare ett motstånd, skriver Sofia Amloh, riksdagsledamot för S.

Oro och kval, efter detta val

Oro och kval, efter detta val

Jag är uppriktigt oroad för de kommande fyra åren. Det blir alltid förändringar med en ny regering, men nu blir det nog mer än vi är vana vid – och bekväma med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Vi ska äga välfärden tillsammans

Nej, industriarbetarna har aldrig varit ”basically gone”. I och med den gröna omställningen är vi viktigare än någonsin för klimatet – och vår välfärd, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

Rösta på en industri­arbetare

Rösta på en industri­arbetare

En industriarbetare vet hur hårt jobb påverkar kroppen och hur en osäker anställning påverkar själen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.