Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Till slut kommer dragspelet fram

6 april, 2022

Skrivet av

Krönika Stämningen är som på en skolavslutning, när grovisarna samlas i gruvan sista dagen under Maj-stoppet.

Johan Airijoki är musiker och gruvarbetare.

Jag försökte förklara för en kompis vad det är jag gör när jag arbetar i gruvan. Jag sa: bär grejer, jag byter slitgods i malmkvarnar. Han sa: du är en grovis. Jag vet inte riktigt vad det är, tänkte jag. Men det låter som namnet på någon slags fiberrik limpa.

Men för all del, det är ett grovt hantverk. Det är inget finlir. Att arbeta med att bygga malmkvarn, det är arbete för en grovis.

Jag undrar varför jag har sökt mig till dessa ganska fysiskt utmanande industriarbeten. Jag är inte direkt någon mekaniker, jag är mer av en drömmare. Ofta går jag runt på verkstadsgolvet med huvudet bland molnen och funderar över nästa låt jag vill skriva.

Men det är ganska kul att jobba i gruvan. Jag har ett bra gäng arbetskamrater. Vi kan hugga i och få saker att hända.

Under maj månad är det ett längre reparationsstopp i Vitåforsgruvan i Malmberget. Produktionslinjen i gruvan stoppas upp och i alla kvarnar, stup och rännor där malmen transporteras fram kryllar det av olika inhyrda grovisar.

Jag har arbetat på det så kallade Maj-stoppet i Malmberget under flera år. Det ger en bra snabb peng för den som vill jobba intensivt under en och en halv vecka. Efter arbetsdagen duschar vi men det är inte riktigt någon idé att skrubba bort tjocka oljor med rotborste när vi ändå ska bli smutsiga snart igen.

Arbetsdagen är tolv timmar. Efter en lång dag i gruvan ska vi även hinna få i oss mat och sova några timmar innan klockan ringer fem på morgonen efter och hela cykeln upprepas igen.

Allt eftersom veckan lider blir vi tröttare och tröttare. Men mina arbetskamrater är skickliga och vi är bra på att hålla varandra på gott humör.

Under åren har en fin tradition tagit form på Maj-stoppet i Malmberget. Den sista arbetsdagen möts alla inhyrda gruvmekaniker på samma plats. Stämningen är högtidlig som på en skolavslutning när en av mekanikerna tar fram ett dragspel och ställer sig på en upphöjd gallerdurk. Den får fungera som scen när alla blickar riktas mot honom. Iförd gruvhjälm och varselkläder spelar han en melodi eller två. Det brukar bli Den blomstertid nu kommer och Boeves psalm.

Jag har sett utpumpade mekaniker bli saliga av musiken. Tårar har fällts och nävar har knutits mot himlen. Det är något alldeles speciellt med att höra vacker musik i den här smutsiga miljön.

Härjad av sömnbrist och tunga lyft i slutet av en påfrestande arbetsperiod brukar jag känna mig bedövad. Men när mannen med dragspelet kliver fram då vet man att nu går vi mot ljusare tider, nu är sommaren snart här.  

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

”Inget stöd att vänta från högerregeringen”

Vad kan vi vänta av den kommande regeringen vad gäller stöd till fackliga organisationer, skyddsombud och arbetsmiljöarbete? Knappast något, snarare ett motstånd, skriver Sofia Amloh, riksdagsledamot för S.

Oro och kval, efter detta val

Oro och kval, efter detta val

Jag är uppriktigt oroad för de kommande fyra åren. Det blir alltid förändringar med en ny regering, men nu blir det nog mer än vi är vana vid – och bekväma med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Vi ska äga välfärden tillsammans

Nej, industriarbetarna har aldrig varit ”basically gone”. I och med den gröna omställningen är vi viktigare än någonsin för klimatet – och vår välfärd, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

Rösta på en industri­arbetare

Rösta på en industri­arbetare

En industriarbetare vet hur hårt jobb påverkar kroppen och hur en osäker anställning påverkar själen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

”Man ska inte bli missgynnad för att man tar bilen”

Vi vill höja reseavdraget, och ändra så att det helt baseras på avstånd. Ni industriarbetare måste kunna fortsätta ta er till jobbet, skriver finansminister Mikael Damberg (S).

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

Fackens syn på industripolitiken måste lyftas fram mer, skriver ekonomen Daniel Lind.

”Ja till yrkesprogrammens höjda status”

”Ja till yrkesprogrammens höjda status”

Att återinföra högskolebehörigheten på yrkesprogrammen är en viktig pusselbit för industrins kompetensförsörjning och elevernas förutsättningar för yrkeslivet, skriver tre företrädare för Teknikcollege.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”