Industriarbetarnas tidning

GS kongress har dragit igång

20 maj, 2022 - 15:24

Skrivet av

Det är i en osäker omvärld som GS-facket samlas i Örebro för att återuppta sin tredje kongress. Förbundsordförande Per-Olof Sjöö tog upp utmaningar i både den kommande avtalsrörelsen och synen på höstens riksdagsval.

– En kongress är en kraftsamling, en manifestation för styrka, gemenskap och solidaritet.

Förbundsordförande Per-Olof Sjöö inledde GS-fackets kongress med minnet av den första kongressen han själv var med på 1993.

– Det är länge sedan, men jag kommer aldrig glömma den energi och kämpaglöd som jag hade med mig hem. Jag hoppas att de här dagarna har samma effekt på oss och att energin vi skapar här kan föras vidare ut på våra arbetsplatser.

Det är en energiboost som kan behövas. När GS-facket samlas i Örebro för att återuppta sin tredje kongress är det i en osäker tid och omvärld.

I sitt inledningstal lyfte Per-Olof Sjöö upp utmaningarna som hela samhället inklusive de själva ställdes inför under pandemin. Kongressen skulle egentligen ha hållits 2021, men fick delas upp i två delar med en mindre digital kongress förra året.

– Men vi ställde inte in. Vi ställde om. Och som vi gjorde det! Mitt under brinnande pandemi träffade vi nya kollektivavtal. Vi genomförde en stor förändring av vår lokala organisation. Och det fackliga arbetet hittade nya vägar. Jag vill rikta ett innerligt tack till alla ni som gjorde detta möjligt. Vi ska vara stolta över att vi klarade denna prövning, sade Per-Olof Sjöö.

Andhämtningen efter pandemin blev tyvärr kort, fortsatte han och syftade på kriget i Ukraina.

– Som vanligt är det män med oinskränkt makt som utlöser dessa vansinnigheter. Men förr eller senare kommer de att ställs till svar. Det finns en plats avsedd för såna som Putin och det är brottmålsdomstolen i Haag. Låt oss ställa ut en biljett dit å det snaraste!

I dag har vi en högermajoritet och vill vi ändra på det är det bara att kavla upp skjortärmarna.

Per-Olof Sjöö

Men utmaningarna finns också i den närmaste framtiden. Oroligheterna har drivit upp energi- och bränslepriserna, med stigande livsmedelspriser och inflation som följd. Det bäddar för en mycket svår avtalsrörelse i höst, menar Per-Olof Sjöö. Samtidigt pågår också en valrörelse.

– Jag tror att alla här inne hade önskat sig en mer arbetarvänlig politik. Men låt oss komma ihåg det uppenbara – Socialdemokraterna styr inte Sverige. Ingen kan gå emot riksdagen. I dag har vi en högermajoritet och vill vi ändra på det är det bara att kavla upp skjortärmarna.

Kongressens tema är ”kamp tillsammans” och Per-Olof Sjöö gjorde en tillbakablick i historien. Sundsvallsstrejken 1979 och gruvstrejken 1969 ledde båda till stora förändringar. Genom att arbetarna gick samman tvingades samhället att lyssna på dem. I samhället och i arbetslivet i dag handlar det fortfarande om människovett och människosyn, menade Per-Olof Sjöö.

– Om det enda värde du har är vad du skapar i arbetet, då kommer samhället att bedöma dig så, som en vara på arbetsmarknaden. Vi ser det i utnyttjandet av migrantarbetare, i gigekonomin, i nedrustningen av våra välfärdssystem och nyskapandet av alla dollarmiljardärer. Vad de strejkande arbetarna krävde var rätten till ett grundläggande människovärde. Den kräver en motsvarighet på jobbet. Det är en tidlös facklig kamp.

Statsminister Magdalena Andersson har bråda dagar och anslöt till kongressen via länk. Foto: Janna Ayres

Första gästtalare på kongressen var statsminister Magdalena Andersson som anslöt via länk. Hon fångade upp kongressdevisen som innehåller två av hennes favoritord.

– Kamp – vi nöjer oss inte med att världen ser ut som den gör just nu. Och Tillsammans – för ensam är ingen stark.

Hon radade upp tre viktiga kamper som hon anser måste vinnas för att Sverige ska bli ett starkare land. Att knäcka gängen och bryta segregationen, att snabba på den gröna industriella revolutionen, där bland annat skogen är viktig. Och att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden.

– Syftet med att driva skolor och sjukvård kan inte vara att skapa vinster till utländska ägare och riskkapitalister.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

GS och Byggnads: Minimilöner hot mot vår modell

GS och Byggnads: Minimilöner hot mot vår modell

Svenska politiker måste vägra införa ett minimilönedirektiv från EU som kan slå sönder hela den svenska modellen. Det kräver GS och Byggnads i ett gemensamt uttalande.

Ekonomin i fokus på GS kongress

Ekonomin i fokus på GS kongress

En svag ekonomi har lett till jobbiga besparingar för GS-facket, men också en renodling ”Vi har tvingats fokusera på det som är viktigt – att bygga organisation och rekrytera medlemmar”, säger förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

2022 – ett år fyllt av utmaningar

2022 – ett år fyllt av utmaningar

Det blir ett spännande år. Det är kongress, vi ska förbereda oss för en ny avtalsrörelse. Och så är det valår. Nu stakar vi ut riktningen tillsammans, skriver Per-Olof Sjöö.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

Lite vila innan utmaningarna

Efter en intensiv kongress kommer ett viktigt val och en ny avtalsrörelse. Nu samlar vi krafterna, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Organisering är som ett spindelnät”

”Organisering är som ett spindelnät”

Att GS kan sätta press på svenska företagsledningar är viktigt när facken behöver komma in på deras arbetsplatser i andra länder, sade Inga Ruginiene från LMPF i Litauen.

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Det är dags för folk i södra Sverige att dra på långkalsonger och toppluva. Nu måste flyttlassen gå norrut där de nya jobben finns. Det säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i ett samtal på GS-fackets kongress.

”Jag behöver förbereda mig mycket för att våga”

”Jag behöver förbereda mig mycket för att våga”

Natalia Sparrelid hoppas att hon ska våga ta plats i debatterna på GS-fackets kongress. Medlemmarnas möjlighet att påverka är allra viktigast, och då får förbundet inte vara toppstyrt, anser hon. Vad betyder det för dig att vara kongressombud?– Det är ett stor ansvar, man har en påverkansmöjlighet som man inte bör missa. Jag tycker att […]

GS-facket höll digital kongress

GS-facket höll digital kongress

Under lördagen genomfördes den första delen av GS-fackets kongress digitalt. Per-Olof Sjöö valdes på nytt till ordförande.

”Klimatfrågan är en ödesfråga för mänskligheten”

”Klimatfrågan är en ödesfråga för mänskligheten”

Ordförande Per-Olof Sjöös inledningstal vid kongressen handlade om klimatet, facklig sammanhållning och tolerans:

– Vår uppgift är att motverka rädslan, inte göda den.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.