GS kongress har dragit igång
Det är i en osäker omvärld som GS-facket samlas i Örebro för att återuppta sin tredje kongress. Förbundsordförande Per-Olof Sjöö tog upp utmaningar i både den kommande avtalsrörelsen och synen på höstens riksdagsval.
Industriarbetarnas tidning
21 maj, 2022 - 09:25
Skrivet av Marie Edholm
Svenska politiker måste höja tonläget och vägra införa ett minimilönedirektiv från EU som kan slå sönder hela den svenska modellen. Det kräver GS och Byggnads i ett gemensamt uttalande.
Förhandlingarna om hur EU:s minimilönedirektiv ska utformas närmar sig sluttampen. Frankrike vill gärna komma fram till ett beslut under sitt ordförandeskap under första halvåret i år.
Sverige har varit starkt kritiskt till ett minimilönedirektiv, eftersom vi har en modell där kollektivavtalen styr lönebildningen och även reglerar minimilönerna. I vintras svängde dock den svenska regeringen, efter en kompromiss i EU:s ministerråd. Länder som låter parterna sätta lönerna genom kollektivavtal ska få ett starkt skydd för den modellen.
Men vad en sådan kompromiss egentligen innebär eller hur direktivet i slutändan kommer att utformas är osäkert. Nu står hela den svenska modellen kring lönebildning på spel, menar GS-facket.
– Det är oerhört oroande, säger Madelene Engman, avtalssekreterare och första vice ordförande i förbundet.
– Det kommer ha enorma effekter på vår lönebildning om vi inte löser det här. Risken är att nivåerna i våra kollektivavtal kommer att sänkas. Vi kan se att i de länder som har lagstiftad minimilön så är den fackliga organisationsgraden inte särskilt hög. Vår rädsla är att det här inte kommer att gynna den fackliga organiseringen eller styrkan i avtalen.
Därför har GS under sin kongress i Örebro antagit ett uttalande tillsammans med Byggnads som också håller kongress. Där kräver de att svenska politiker höjer tonläget och vägrar implementera ett direktiv som hotar att slå sönder hela den svenska modellen.
Byggnads och GS kongresser kräver gemensamt: