Industriarbetarnas tidning

Kan chefen tvinga mig att betala?

3 maj, 2022

Skrivet av

KOLL PÅ Vad gäller om du slarvar på jobbet och råkar tappa något så att det förstörs – eller rent av orsakar ett produktionsstopp?

Du blir aldrig ersättningsskyldig

Saker som går sönder när du är på ditt arbete och i tjänst ska arbetsgivaren ersätta, inte du.

– Vanlig oaktsamhet, att du till exempel tappar grejer, blir du normalt inte ersättningsskyldig för. Det får verksamheten bära som en kostnad, säger Dan Holke, vd och chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Storleken spelar ingen roll

Att du inte kan bli ersättningsskyldig gäller oavsett storleken på skadan. Om du förstör en skruvdragare
eller orsakar ett produktionsstopp är ovidkommande. Arbetsgivaren ska alltid stå för kostnaden.

Här är undantagen

Om det finns så kallade synnerliga skäl kan du behöva betala. I sammanhanget betyder det att det inte längre handlar om slarv eller misstag.

– Om du medvetet sabbar saker kan du bli ersättningsskyldig. Detsamma gäller brottsliga handlingar, om du stjäl eller tillskansar dig grejer från arbetsgivaren, säger Dan Holke.

Kan få sparken vid upprepat slarv

Inte heller den som gång på gång gör fel kan bli ersättningsskyldig. Skadestånds-
lagen tillåter gränslös dumhet och oförbätterlig slarvighet. Men det betyder inte att arbetsgivaren behöver göra det.

– Om du hela tiden har sönder grejer kan det vara läge för arbetsgivaren att påtala det och ge dig en varning, säger Dan Holke. Fortsätter ändå slarvet kan du i allvarliga fall bli uppsagd.

Hänvisa till lagen

Om arbetsgivaren säger att du ändå måste betala?

– Då ska du utgå ifrån att det har arbetsgivaren inte rätt att göra. Och är du med i facket, gå till facket, säger Dan Holke. Hänvisa till skadeståndslagen och förklara att du som anställd inte är betalningsskyldig för sådant som går sönder under arbetstid.

Skadeståndslagen

4 kap 1 §: För skada, som arbetstagare vållar genom fel eller försummelse i tjänsten, är hen ansvarig endast i den mån synnerliga skäl föreligger med hänsyn till handlingens beskaffenhet, arbetstagarens ställning, den skadelidandes intresse och övriga omständigheter.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Många känner sig lurade av Arbetsrättsexperten

Många känner sig lurade av Arbetsrättsexperten

Juristbyrån Arbetsrättsexperten lockar med gratis bedömning för personer som blivit av med jobbet. Men löften om snabb hjälp och skadeståndsersättning leder fort till fakturor på höga belopp.

Detta gäller vid korttidsarbete

Detta gäller vid korttidsarbete

Vad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Får man prata skit om jobbet?

Får man prata skit om jobbet?

Yttrandefriheten gäller även dig. Men det betyder inte att du får häva ur dig vad som helst om ditt jobb eller dina chefer. En anställning innefattar lojalitetsplikt. Så vad får man säga om sitt jobb?

Okunnig chef frestas att kränka

När cheferna är okunniga kan konkreta argument ersättas av auktoritära metoder. Det kan gå så långt att arbetstagare får sparken för att de inte håller med sina chefer, tror Gunnar Aronsson på arbetslivsinstitutet. Listan över lumpet behandlade arbetstagare som Dagens Arbete skrivit om kan bli lång. Här är några fall från de senaste månaderna: • […]

Lita inte på tysta överenskommelser

Att missköta arbetstiderna kan leda till att du får sparken. Men det är inte bara de skrivna 
reglerna på en arbetsplats som har betydelse för om du får ta en extra paus.

Får jag kolla mobilen på jobbet?

Får jag kolla mobilen på jobbet?

Arbetsgivaren bestämmer om du kan använda mobilen under arbetstid. Men du kan påverka.

Så mycket kan du få i ersättning

Så mycket kan du få i ersättning

Regeringen har lovat en tryggare sjukförsäkring. Högre ersättning och mer flexibilitet är några av nyheterna som infördes i början av året.

Nya reseavdraget – blir du en vinnare eller förlorare?

Nya reseavdraget – blir du en vinnare eller förlorare?

Regeringen vill göra reseavdraget bättre och enklare att förstå. Men hur kommer det nya reseavdraget att se ut i verkligheten, och vem är det som tjänar mest på ändringen?

Stoppa myterna om nya las

Stoppa myterna om nya las

När vi diskuterar nya las är det viktigt att vi pratar om vad som faktiskt står i överenskommelsen. Allt annat förlorar vi på, skriver vi Marie Nilsson.

Bli pigg inför arbetspasset

Bli pigg inför arbetspasset

Mörka tiden är här. Sömnforskaren Arne Lowden tipsar om hur du tar dig genom den.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.