Många känner sig lurade av Arbetsrättsexperten
Juristbyrån Arbetsrättsexperten lockar med gratis bedömning för personer som blivit av med jobbet. Men löften om snabb hjälp och skadeståndsersättning leder fort till fakturor på höga belopp.
Industriarbetarnas tidning
3 maj, 2022
Skrivet av Rasmus Lygner
KOLL PÅ Vad gäller om du slarvar på jobbet och råkar tappa något så att det förstörs – eller rent av orsakar ett produktionsstopp?
Saker som går sönder när du är på ditt arbete och i tjänst ska arbetsgivaren ersätta, inte du.
– Vanlig oaktsamhet, att du till exempel tappar grejer, blir du normalt inte ersättningsskyldig för. Det får verksamheten bära som en kostnad, säger Dan Holke, vd och chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.
Att du inte kan bli ersättningsskyldig gäller oavsett storleken på skadan. Om du förstör en skruvdragare
eller orsakar ett produktionsstopp är ovidkommande. Arbetsgivaren ska alltid stå för kostnaden.
Om det finns så kallade synnerliga skäl kan du behöva betala. I sammanhanget betyder det att det inte längre handlar om slarv eller misstag.
– Om du medvetet sabbar saker kan du bli ersättningsskyldig. Detsamma gäller brottsliga handlingar, om du stjäl eller tillskansar dig grejer från arbetsgivaren, säger Dan Holke.
Inte heller den som gång på gång gör fel kan bli ersättningsskyldig. Skadestånds-
lagen tillåter gränslös dumhet och oförbätterlig slarvighet. Men det betyder inte att arbetsgivaren behöver göra det.
– Om du hela tiden har sönder grejer kan det vara läge för arbetsgivaren att påtala det och ge dig en varning, säger Dan Holke. Fortsätter ändå slarvet kan du i allvarliga fall bli uppsagd.
Om arbetsgivaren säger att du ändå måste betala?
– Då ska du utgå ifrån att det har arbetsgivaren inte rätt att göra. Och är du med i facket, gå till facket, säger Dan Holke. Hänvisa till skadeståndslagen och förklara att du som anställd inte är betalningsskyldig för sådant som går sönder under arbetstid.
4 kap 1 §: För skada, som arbetstagare vållar genom fel eller försummelse i tjänsten, är hen ansvarig endast i den mån synnerliga skäl föreligger med hänsyn till handlingens beskaffenhet, arbetstagarens ställning, den skadelidandes intresse och övriga omständigheter.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.