Hård strid om ekonomin landande i kompromiss
Efter flera timmars debatt lade Henrik Brolin från avdelning 4 fram ett förslag som kunde lösa upp knutarna.
Industriarbetarnas tidning
22 maj, 2022
Skrivet av Marie Edholm
Internationella frågor fick stort utrymme på kongressens tredje dag. Att GS kan sätta press på svenska företagsledningar är viktigt när facken behöver komma in på deras arbetsplatser i andra länder, sade Inga Ruginiene från LMPF i Litauen.
Efter en dagslång debatt om förbundets ekonomi under lördagen, gick det betydligt snabbare att behandla rapporter och motioner under GS-kongressens tredje dag.
Kongressen har fattat beslut om hur förbundet ska arbeta de kommande fyra åren med avtals- och lönepolitik, näringspolitik, arbetsmiljöfrågor, kompetensutveckling, internationellt bistånd, facklig politisk samverkan, organisering i skogen, facklig utbildning, värdegrund samt hur organisationen ska byggas och utvecklas.
Kongressen har bland annat beslutat att GS ska verka för jämställda löner, att stärka det lokala inflytandet och värna den svenska modellen för att skydda medlemmarna från internationell politisk påverkan.
Förbundet ska också ställa krav på att bostadsbristen byggs bort och att trä då används i större utsträckning.
De ska verka för att skärpa kraven på skogsvård så att råvarutillväxten ökar och fler jobb skapas.
De ska jobba för ökade möjligheter till utbildning och kompetensutveckling på arbetsplatserna samt fokusera på det förebyggande arbetsmiljöarbetet och knyta samman arbetsmiljö- och förhandlingsarbetet.
Under dagen hölls också ett långt panelsamtal, med internationella fackliga gäster, om möjligheten att organisera medlemmar. Här deltog Inga Ruginiene från LMPF i Litauen, Anete Kice från LMNA i Lettland, Daniel Fernandez från UNI Graphical and Packaging samt Eamon O’Hearn från GMB i Storbritannien. I panelen deltog även Kenneth Johansson och Henrik Brolin från GS-facket.
Kamp tillsammans, som är kongressens devis, lyftes upp som ett sorts grundrecept.
– Organisering är som ett spindelnät, sade Inga Ruginiene.
Man klarar det inte ensam, det räcker inte att organisera en arbetsplats eller företag för företag. I stället måste stora nätverk byggas både inom länder och internationellt. Både Inga Ruginiene och Anete Kice vittnade om hur viktigt stödet från GS-facket varit för deras möjligheter att ens komma in på och få träffa de anställda på svenska företag i deras länder.
– Då ringer vi Kenneth (Johansson) och säger: Kenneth vi får inte komma in, säger Inga Ruginiene.
Den fackliga organisation som finns i Sverige med tillgång till företagens styrelser och ledning, kan användas till att få huvudkontoret att sätta press på företagens ledning i andra länder att respektera och släppa in facken.
I övrigt var panelen överens om att organisering och rekrytering handlar om att ta kontakt med anställda, fråga om de vill bli medlemmar, lyssna på deras behov, jobba för att skapa förbättringar och att hålla kvar kontakten.
Efter panelsamtalet behandlades huvudmotionen om det internationella arbetet. Tony Berggren, ombudsman och ansvarig för internationella projekt, lyfte särskilt fram en framgång för arbetet som GS och den globala federationen BWI drev under förra kongressperioden: ILO:s kärnkonventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet har skrivits in i skogscertifieringssystemet FSC:s regelverk.
Det innebär att de företag som vill behålla sin certifieringsstämpel för hållbara och rättvisa produkter från skogen måste respektera ILO:s kärnkonventioner.
Men företagens internrevisorer kommer aldrig att kunna se till att reglerna efterlevs, menade Tony Berggren, utan nu måste facken tillåtas göra sitt arbete:
– Vi finns överallt. I alla länder i alla regioner i olika former. Det kommer att vara trögt och svårt, men nu har vi ett verktyg och det finns en konsekvens för företagen som bryter mot systemet.
Kongressen påmindes om att fackligt arbete i andra delar av världen kan innebära stora risker. När Daniel Andersson i förbundsstyrelsen presenterade huvudmotionen om internationellt bistånd berättade han att en facklig aktivist inom den grafiska branschen i Colombia blivit mördad för mindre än en vecka sedan.