Industriarbetarnas tidning

”Organisering är som ett spindelnät”

22 maj, 2022

Skrivet av

Internationella frågor fick stort utrymme på kongressens tredje dag. Att GS kan sätta press på svenska företagsledningar är viktigt när facken behöver komma in på deras arbetsplatser i andra länder, sade Inga Ruginiene från LMPF i Litauen.

Efter en dagslång debatt om förbundets ekonomi under lördagen, gick det betydligt snabbare att behandla rapporter och motioner under GS-kongressens tredje dag.

Kongressen har fattat beslut om hur förbundet ska arbeta de kommande fyra åren med avtals- och lönepolitik, näringspolitik, arbetsmiljöfrågor, kompetensutveckling, internationellt bistånd, facklig politisk samverkan, organisering i skogen, facklig utbildning, värdegrund samt hur organisationen ska byggas och utvecklas.

Kongressen har bland annat beslutat att GS ska verka för jämställda löner, att stärka det lokala inflytandet och värna den svenska modellen för att skydda medlemmarna från internationell politisk påverkan.

Förbundet ska också ställa krav på att bostadsbristen byggs bort och att trä då används i större utsträckning.

De ska verka för att skärpa kraven på skogsvård så att råvarutillväxten ökar och fler jobb skapas.

De ska jobba för ökade möjligheter till utbildning och kompetensutveckling på arbetsplatserna samt fokusera på det förebyggande arbetsmiljöarbetet och knyta samman arbetsmiljö- och förhandlingsarbetet.

Under dagen hölls också ett långt panelsamtal, med internationella fackliga gäster, om möjligheten att organisera medlemmar. Här deltog Inga Ruginiene från LMPF i Litauen, Anete Kice från LMNA i Lettland, Daniel Fernandez från UNI Graphical and Packaging samt Eamon O’Hearn från GMB i Storbritannien. I panelen deltog även Kenneth Johansson och Henrik Brolin från GS-facket.

Kamp tillsammans, som är kongressens devis, lyftes upp som ett sorts grundrecept.

Inga Ruginiene. Foto: GS kongress

– Organisering är som ett spindelnät, sade Inga Ruginiene.

Man klarar det inte ensam, det räcker inte att organisera en arbetsplats eller företag för företag. I stället måste stora nätverk byggas både inom länder och internationellt. Både Inga Ruginiene och Anete Kice vittnade om hur viktigt stödet från GS-facket varit för deras möjligheter att ens komma in på och få träffa de anställda på svenska företag i deras länder.

– Då ringer vi Kenneth (Johansson) och säger: Kenneth vi får inte komma in, säger Inga Ruginiene.

Den fackliga organisation som finns i Sverige med tillgång till företagens styrelser och ledning, kan användas till att få huvudkontoret att sätta press på företagens ledning i andra länder att respektera och släppa in facken.

I övrigt var panelen överens om att organisering och rekrytering handlar om att ta kontakt med anställda, fråga om de vill bli medlemmar, lyssna på deras behov, jobba för att skapa förbättringar och att hålla kvar kontakten.

Tony Berggren. Foto: GS kongress

Efter panelsamtalet behandlades huvudmotionen om det internationella arbetet. Tony Berggren, ombudsman och ansvarig för internationella projekt, lyfte särskilt fram en framgång för arbetet som GS och den globala federationen BWI drev under förra kongressperioden: ILO:s kärnkonventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet har skrivits in i skogscertifieringssystemet FSC:s regelverk.

Det innebär att de företag som vill behålla sin certifieringsstämpel för hållbara och rättvisa produkter från skogen måste respektera ILO:s kärnkonventioner.

Men företagens internrevisorer kommer aldrig att kunna se till att reglerna efterlevs, menade Tony Berggren, utan nu måste facken tillåtas göra sitt arbete:

– Vi finns överallt. I alla länder i alla regioner i olika former. Det kommer att vara trögt och svårt, men nu har vi ett verktyg och det finns en konsekvens för företagen som bryter mot systemet.

Kongressen påmindes om att fackligt arbete i andra delar av världen kan innebära stora risker. När Daniel Andersson i förbundsstyrelsen presenterade huvudmotionen om internationellt bistånd berättade han att en facklig aktivist inom den grafiska branschen i Colombia blivit mördad för mindre än en vecka sedan.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Hård strid om ekonomin landande i kompromiss

Hård strid om ekonomin landande i kompromiss

Efter flera timmars debatt lade Henrik Brolin från avdelning 4 fram ett förslag som kunde lösa upp knutarna.

GS och Byggnads: Minimilöner hot mot vår modell

GS och Byggnads: Minimilöner hot mot vår modell

Svenska politiker måste vägra införa ett minimilönedirektiv från EU som kan slå sönder hela den svenska modellen. Det kräver GS och Byggnads i ett gemensamt uttalande.

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Det är dags för folk i södra Sverige att dra på långkalsonger och toppluva. Nu måste flyttlassen gå norrut där de nya jobben finns. Det säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i ett samtal på GS-fackets kongress.

GS kongress har dragit igång

GS kongress har dragit igång

Det är i en osäker omvärld som GS-facket samlas i Örebro för att återuppta sin tredje kongress. Förbundsordförande Per-Olof Sjöö tog upp utmaningar i både den kommande avtalsrörelsen och synen på höstens riksdagsval.

”Jag behöver förbereda mig mycket för att våga”

”Jag behöver förbereda mig mycket för att våga”

Natalia Sparrelid hoppas att hon ska våga ta plats i debatterna på GS-fackets kongress. Medlemmarnas möjlighet att påverka är allra viktigast, och då får förbundet inte vara toppstyrt, anser hon. Vad betyder det för dig att vara kongressombud?– Det är ett stor ansvar, man har en påverkansmöjlighet som man inte bör missa. Jag tycker att […]

Ekonomin i fokus på GS kongress

Ekonomin i fokus på GS kongress

En svag ekonomi har lett till jobbiga besparingar för GS-facket, men också en renodling ”Vi har tvingats fokusera på det som är viktigt – att bygga organisation och rekrytera medlemmar”, säger förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”Inte missnöjd, men man hoppas ju alltid på mer”

”Inte missnöjd, men man hoppas ju alltid på mer”

Lite klent, faktiskt nöjd, ett år för långt. Det är några av reaktionerna på helgens avtal.

Känner du igen dig?

Känner du igen dig?

Bertil Hertzberg har fotograferat och intervjuat arbetare på Fredahl Rydéns kistfabrik och husfabriken Bo Klok. Nu blir det en utställning som bland annat ska visas på GS kongress i slutet av maj.

2022 – ett år fyllt av utmaningar

2022 – ett år fyllt av utmaningar

Det blir ett spännande år. Det är kongress, vi ska förbereda oss för en ny avtalsrörelse. Och så är det valår. Nu stakar vi ut riktningen tillsammans, skriver Per-Olof Sjöö.

GS-facket höll digital kongress

GS-facket höll digital kongress

Under lördagen genomfördes den första delen av GS-fackets kongress digitalt. Per-Olof Sjöö valdes på nytt till ordförande.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.