Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Feltänk hindrar att vi kan utveckla befintliga vindkraftsparker”

15 juni, 2022

DEBATT Med mer förutsägbara tillståndsprocesser skulle redan befintliga anläggningar snabbt kunna moderniseras och mycket mer el skulle kunna produceras, skriver Roger Boström och Ulf Larsson på SCA.

Om skribenterna:

Ulf Larsson är vd och koncernchef för SCA.

Roger Boström är ordförande för fackliga koncernrådet på SCA.

Det pågår en omfattande industriell utveckling norra Sverige. I botten ligger en stark efterfrågan på fossilfria produkter som blivit möjlig att möta genom regionens för tillfället goda utbud på konkurrenskraftigt prissatt och fossilfri el.

Just tillgången på fossilfri elektricitet är ett avgörande skäl till att Norrland är landets jobbskapande draglok i omställningen av industrin.

Dagens konkurrenskraftiga prisbild är dock inte en naturlag, utan måste säkerställas även för framtiden. Det är avgörande för att säkra jobb i industrier som står sig i en global konkurrens.

Här finns ett antal utmaningar som behöver hanteras i god tid. I takt med att dagens industriprojekt färdigställs och befintliga anläggningar ställer om så kommer efterfrågan på el att växa kraftigt. För landet som helhet har regeringen i arbetet med sin elektrifieringsstrategi en planeringsram där elanvändningen dubbleras fram till 2045.

Det kommer kräva att även utbudet på el ges möjligheten att öka minst lika kraftigt. Att Sverige i dag är en del av den gemensamma europeiska elmarknaden kommer också kräva satsningar på elnätet och ökad överföringskapacitet för att möjliggöra ett stabilare elsystem där mer icke-planerbar elproduktion kan byggas i strävan efter ett hållbart samhälle med lågt klimatavtryck.

Från SCA:s sida har vi identifierat möjligheter att på vår egen mark producera ungefär 65 TWh vindkraftsel år 2040. Det skulle utgöra ett tillskott som är större än dagens produktion från kärnkraft och nästan i nivå med vattenkraften.

Det skulle göra resan mot dubblerad elanvändning betydligt enklare. Förutom produktion av fossilfri el till konkurrenskraftiga priser skulle vi genom vindkraftsinvesteringar säkra industrijobb i Norrland för en lång tid framöver. Fler arbetstillfällen skulle också bidra till att vända flyttlassen som allt för länge gått till storstäderna. En ökad inflyttning ger i sin tur ett större beskattningsunderlag och möjlighet till förstärkningar av vård, skola och omsorg.

Dessvärre ser vi att dagens förutsättningar kapar hur stor del av vindkraftspotentialen som kan förverkligas. När tillståndsprocesser, överimplementerade miljökrav och veton från kommun, rennäring och försvar vägs in i bilden blir en mer realistisk siffra 15 TWh.

Det bäddar för en situation där efterfrågan på el växer betydligt snabbare än ny produktionskapacitet tas fram. För att undvika att den elintensiva industrin undermineras och hotas så krävs det ett ordentligt politiskt omtag som vidgar de värsta flaskhalsarna.

Ett tydligt feltänk är tillståndsprocessen vid uppgradering och modernisering av befintliga turbiner. I dag är det en tidsödande och riskabel process att ersätta en turbin med en ny. Med en kortare, effektivare och mer förutsägbar process skulle redan befintliga anläggningar snabbt kunna moderniseras och mycket mer el skulle kunna produceras.

Genom att vidareutveckla befintliga vindkraftsparker med befintlig infrastruktur så minskar också trycket på att ta nya platser i anspråk. Vi tror att den sortens mer effektiv markanvändning är helt nödvändig.

Vid sidan av det vore det en mycket god idé att skapa ett system där kommunerna tillåts ta del av skatteintäkter från anläggningar med förnybar elproduktion. I dagsläget är det mycket svårt att peka på tydliga fördelar för en kommun som är aktiva i elproduktionen eftersom skatterna går till staten.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Min mamma är en superkraft

Min mamma är en superkraft

Vår kärlek sträcker sig hela vägen till jävlarna på Handelsbanken, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Ett gott råd: var lite otydlig

Ett gott råd: var lite otydlig

Den som vill ge ett gott råd måste vara lite vag, annars finns risken att rådet går att följa, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”SD:s politik splittrar och krossar arbetarrörelsen”

”SD:s politik splittrar och krossar arbetarrörelsen”

Därför utgör Sverigedemokraterna ett hot mot arbetarna, skriver Jack Åkerlund, klubbordförande för IF Metall på AQ Enclosure i Sollefteå.

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Du kanske också vill läsa…

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

Klimatet är en facklig fråga

Klimatet är en facklig fråga

Ska klimatomställningen lyckas måste den också vara socialt hållbar, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Industrin viktigare än någonsin

Industrin viktigare än någonsin

När andra delar av samhället nu vill bli miljövänliga behöver de pappersindustrins gröna produkter, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

Grön politik ger motståndskraft

Grön politik ger motståndskraft

Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

El är inte dyrt – det är slöseriet som är det

El är inte dyrt – det är slöseriet som är det

Kan vi inte debattera hur vi kunde hamna med uppvärmda utomhusbad och två bilar var i stället, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

En chans att göra nya livsval

Ska klimatomställningen lyckas måste den vara socialt hållbar. Därför är vidareutbildning och omställningsstöd så viktigt, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

”Jobb och löneökningar kan inte tas för givna”

Fackens syn på industripolitiken måste lyftas fram mer, skriver ekonomen Daniel Lind.

I-ordet inte längre tabu

I-ordet inte längre tabu

PERSPEKTIV Industripolitiken är tillbaka. Men inte den gamla som försökte hålla skakiga företag under armarna. Utan en ny som handlar om grön och digital omställning. Och om din kompetensutveckling. Länge, länge var i-ordet bannlyst från den politiska debatten. Ett pestsmittat ord fördrivet ur den ekonomisk-politiska vokabulären. I dag är det annorlunda. Nu är inte i-ordet […]

Vi kan ställa krav på det vi producerar

Vi kan ställa krav på det vi producerar

30 års facit visar att vi inte kan överlåta klimatkrisen till politiker, företagsledare och en anonym marknad, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.