Industriarbetarnas tidning

Vi publicerar ett urval av artiklar från Dagens Arbetsmiljö, ett magasin som riktar sig till skyddsombud och förtroendevalda inom LO, men även andra som jobbar med arbetsmiljö.

”Hela branscher korrumperas”

2 juni, 2022

Skrivet av

Mot väggen Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

”Det behöver finnas bättre möjligheter för informationsutbyte mellan myndigheter”, säger Ola Pettersson. Foto: Anita Szava

Ola Pettersson

Titel: Ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet.

Tidigare: Chefsekonom på LO.

Uppdrag: Delegationens ska samla och stödja relevanta aktörer, förstärka kunskapen kring arbetslivskriminaliteten och sprida kunskap om internationella erfarenheter. Arbetet ska slutredovisas i februari 2025.

Nyligen avslöjades det att statsminister Magdalena Andersson privat anlitat en städfirma där utsatta människor vittnade om att ha blivit utnyttjade. Hur omfattande är arbetslivskriminaliteten?

– Det ser ut att vara väldigt omfattande. Men vi kan i dag inte sätta några siffror på det. Det är vår uppgift att försöka belägga det och mäta utvecklingen över tid. 

Hur skulle du beskriva arbetslivskriminaliteten?

– Extremt grov brottslighet, människohandel, modernt slaveri. Sen finns det så klart en skala med mindre allvarlig brottslighet, men som ur ett samhälleligt perspektiv blir väldigt allvarlig. Det undergräver förtroendet för staten och korrumperar hela branscher.

Nu anländer många ukrainska flyktingar till Sverige. Vad löper de för risker? 

– De utgör en riskgrupp. Sen har ukrainska flyktingar vissa fördelar eftersom deras rättsliga status är klar. 

Det är ännu värre för de som befinner sig i en rättslig gråzon?

– Absolut. Personer som på olika sätt har någon form av irreguljär ställning i Sverige löper allra störst risk. 

I arbetet mot arbetslivskriminaliteten har myndigheterna flera gånger slagit larm om att de inte kan dela viktig information med varandra på grund av sekretesslagstiftning. 

– Sekretessen är ett problem, den gör kontrollerna mindre effektiva. Det måste finnas bättre möjligheter för myndigheterna att utbyta information. Det finns en utredning på Finansdepartementet som tittar på det här. 

Behöver man förändra lagstiftningen?

– Ja, det behöver finnas bättre möjligheter för informationsutbyte.

Du ska leda arbetet i Delegationen mot arbetslivskriminalitet till 2025. Om du får sia in i framtiden, vad hoppas du har hänt tills dess?

– Jämfört med i dag hoppas jag att omfattningen av arbetslivskriminaliteten har minskat.

Vad är det konkret som fått den att minska? 

– Vi har en bättre och mer effektiv och resursstark myndighetskontroll. Den offentliga upphandlingen fungerar på ett lite annorlunda sätt. Upphandlare har tillgång till bättre information som gör att de kan fatta bättre beslut som är lättare att följa upp. Jag hoppas att vanliga konsumenter och företag är mer medvetna och att de har tillgång till bättre beslutsstöd som gör det lättare för dem att inte bidra till arbetslivskriminalitet. Jag hoppas också vi har förändringar i ett antal regelverk som påverkar detta. 

Vad skulle det vara till exempel?

– Jag kan inte gå in på några detaljer. Men vi ser ju att det finns kopplingar till arbetskraftsinvandring, hur olika arbetsmarknadspolitiska stöd är utformade. Vi behöver nya regelverk som tar hänsyn till att människor kan hamna i en position då de är lätta att utnyttja.

DA granskar skuggsamhället

Dagens Arbete belyser skuggsamhället och situationen för människor som kommit hit för att arbeta men utnyttjas av oseriösa bolag. Nu senast med fokus på städbranschen.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Chilo kan utvisas innan hon fått möta sin arbetsgivare i rätten

Unik rättegång – men ”statsministerns städerska” hotas av utvisning innan hon fått föra sin talan.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.