Industriarbetarnas tidning

Jobba på prov – ”nästan roligare än jag trodde”

20 juni, 2022

Skrivet av

Det är på golvet man lär sig. Det vet elevern­a Martin Gunnarsson och Josua Mattsson på Rottneros sulfatfabrik i Vallvik – två snart färdigutbildade processoperatörer.

Processoperatör – lärling

Utbildningen som Martin och Josua går är en vuxengymnasial yrkesutbildning omfattande 1 000 gymnasiepoäng.

Studierna sker på heltid och i gruppen ingår för närvarande fem elever.

Utbildningen är till stora delar arbetsplatsförlagd, på Vallvik, i kombination med teoretiska studier.

Skiftgång ingår.

Målet är att utbildningen ska ”ge kunskap och förståelse för de krav som ställs på en anläggning inom processindustrin, vilka delprocesser som ingår och vad som krävs för att åstadkomma en slutprodukt med rätt kvalitet”.

Den ska också ”ge kunskap om industriprocessens funktion och dynamik samt dess mät- och reglertekniska krav”.

För mer information, se Hälsinglands Utbildningsförbund – www.hufb.se

Inne i sileriet står Martin Gunnarsson och Josua Mattsson intill brukets senast inköpta tvättpress och kollar att den långfibriga massan är som den ska vara. Okulärt åtminstone. Om den sedan har den exakta viskositeten, torrhalten och allt annat – det är något som labbpersonalen får analysera.

Men de vet i alla fall på ett ungefär hur massan ska se ut, sulfatmassan som görs här vid Ljusnans utlopp. Det blir uppemot en kvarts miljon ton årligen, som i slutändan och på annan plats används i framställningen av filter av olika slag. Filter avsedda för såväl bilar som kaffebryggare. Jo, filter­jätten Melitta är en storkund.

Rottneros i Vallvik har cirka 190 anställda, och i likhet med andra större arbetsplatser måste pensionsavgångar och annat manfall ständigt ersättas med ny arbetskraft. Ett behov som man delvis löst på senare år genom att samarbeta med Centrum för flexibelt lärande i Söderhamn, CFL, som har en utbildning skräddarsydd för just blivande processoperatörer. Femtio veckor lång och med både teori och praktik på schemat.

För sådana som Martin och Josua, med andra ord. Två lärlingar med var sin handledare i skiftlag E och F, och som båda har chans att få fast anställning på Rottneros när de är klara med sin utbildning i juli.

”Jag blev tipsad om utbildningen av både en bekan­t och en vän, som tyckte att den skulle passa mig”, berättar Josua Mattsson. Foto: Anita Szava

– Man hoppas ju självklart på det. Jag har alltid tyckt att industrin har varit spännande och intressant, och det skulle förstås kännas skönt om man hade ett tryggt jobb att gå till, säger Martin som tidigare arbetade som plåtslagare.

– Det var ett kul jobb, men det sliter väldigt mycket på kroppen och många orkar inte jobba i så många år som plåtslagare. Det var bland annat därför jag sökte mig vidare, och som processoperatör kan jag verkligen se mig på längre sikt.

Jobbet som processoperatör är ungefär som 24-årige Martin föreställde sig när han började utbildningen, i augusti förra året.

– Fast nästan roligare än jag trodde, faktiskt. Det finns ju så mycket att lära sig om processen, och jag är en sådan som verkligen tycker om utmaningar, att få lära sig saker hela tiden.

Martin Gunnarsson bytte bort det tunga arbetet som plåtslagare för att efter sin utbildning börja jobba som processoperatör. Ett jobb han ser håller på längre sikt. Foto: Anita Szava
”Jag har alltid tyckt att industrin har varit spännande och intressant”, säger Martin Gunnarsson. Foto: Anita Szava

– Dessutom är jobbet sällan enformigt, eftersom det är som två olika världar. Dels det relativt lugna arbetet framför skärmarna inne i driftcentralen, dels det fysiska arbetet ute i fabriken. Det är en bra kombination, tycker jag.

Josua, 27 år, har tidigare jobbat inom industrin. Dels på sågverket i Ljusne, dels i hamnen i Göteborg där han bland annat lastade massabalar.

– Jag blev tipsad om utbildningen av både en bekant och en vän, som tyckte att den skulle passa mig.

På vilket sätt skulle den passa dig, tror du?

– Jag gillar att jobba inom industrin, och jag tror att Rottneros är en väldigt bra arbetsgivare. Dessutom passar skiftarbete mig väldigt bra eftersom jag jagar mycket på fritiden. Jobba hårt en tid och sedan vara ledig en tid, det skulle passa mig perfekt.

Handledarens roll

2017 gick Helena Pettersson samma utbildning som hennes nuvarande trainee Josua går nu. Dessförinnan jobbade hon på Ica i 15 år. Foto: Anita Szava

Operatören Helena Pettersson om vad man främst bör tänka på som handledare:

Stötta och backa
”Man måste alltid vara med som stöd, men samtidigt backa bakåt något och låta ens trainee själv göra jobbet, alla momenten som man måste kunna. Det är så man lär sig bäst – genom att själv utföra jobbet.”

Informera om säkerheten
”Säkerheten är jätteviktig att gå igenom. Bara för att jag har det inarbetat i ryggmärgen, så är ju det inte alls lika självklart för en trainee – även om hon eller han har hunnit praktisera här ett tag.”

Välkomna och repetera
”Det är viktigt att traineen känner sig välkommen och att man ständigt repeterar för traineen alla arbetsmoment som ingår. Och traineen får gärna fråga. Det är ju bättre att han eller hon frågar tio gånger om samma sak än ingen gång alls.”

2003

Sedan dess har Vallviks bruk tagit emot trainees, och utfallet har hittills varit bra uppger både Rottneros och CFL Söderhamn. Många har fått jobb direkt efter avslutad utbildning.

70 %

Så mycket, minst, ska Lärlingsutbildning för vuxna vara arbetsplatsförlagd. Och det är den på Vallvik.

6 000–7 000 kronor

Ungefär så mycket får Martin och Josua i ob-tillägg varje månad. Någon annan lön eller ersättning får de inte. Däremot är de berättigade till fullt CSN-lån, vilket de båda har.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Så är dagsformen på bruken

Så är dagsformen på bruken

Hitta din arbetsplats i årets genomgång av Sveriges pappersbruk.

Redo för framtiden

Redo för framtiden

August Wieser, som DA mötte 2017, har tagit studenten. Dessutom har han fått jobb på Billerud Korsnäs i Gävle. Men om han är pappersarbetare om tio år låter han vara osagt.

De ska vända gubbtrenden i skogen

De ska vända gubbtrenden i skogen

Få kvinnor jobbar i skogen – så har det sett ut länge. Men ett nystartat maskinlag utanför Sollefteå kan ändra på det.

Ont om tid när nya pappers­arbetare ska läras upp

Ont om tid när nya pappers­arbetare ska läras upp

Husum anställer och lär upp nya. Men fack och anställda är kritiska till på vilket sätt det görs. ”Ledningen verkar ta lite lättvindigt på den tid som det tar”, säger operatören Johan Östman.

”Gott om jobb finns det ju”

”Gott om jobb finns det ju”

Massa- och pappersbranschen skriker efter ny arbetskraft. Därför har tre företag och Gävle kommun gått ihop om en skräddarsydd lärlingsutbildning. DA har besökt den första klassen på Polhemsskolan.

Nytt hopp efter lång tid  av trubbel

Nytt hopp efter lång tid av trubbel

Rottneros har rest sig ur formsvackan. Nya produktkvaliteter och nya kunder ska vända en tioårig ökenvandring.
– Vi ser ljuset i tunneln, säger mekanikern Alf Johansson som varit med 
sedan 1976.

Karin trotsar trenden

Karin trotsar trenden

Hyfsad lön, omväxlande arbetsuppgifter, spännande teknik. Karin Berg  och Linda Hermansson gör sin utbildningspraktik på Smurfit Kappa i Piteå. De tycker att fler kvinnor borde söka sig till pappersindustrin.

”I förhållande till vårt   ansvar är lönerna för låga”

”I förhållande till vårt ansvar är lönerna för låga”

Vd:n höjde lönen med 43 procent. De anställda fick någon ynka. Men på Rottneros Vallvik verkar ingen särskilt upprörd – särskilt inte när det finns en förklaring.

Pappersbruk eldar olja – för att klara elkrisen

Pappersbruk eldar olja – för att klara elkrisen

Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen.
Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Att vara stötdämparen i systemet

Att vara stötdämparen i systemet

När inflationen ökar är det helt okej för hyresvärdar, butiker, restauranger och fan och hans moster att höja priserna. Då justerar de ju bara priserna för inflationen. Men så fort arbetarna vill ha löner därefter ropas det hejvilt om att det vore oansvarigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Den stora modebluffen

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?