Industriarbetarnas tidning

Northvolt kände till missförhållanden – ingrep inte

16 juni, 2022 - 06:56

Skrivet av

Ansvariga på Northvolt visste att flera personer arbetade för 100 kronor i timmen inne på deras arbetsplats. Trots det agerade de inte.

Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer på Northvolt.

Svarar via mejl. I över två månader arbetade flera personer för 100 kronor i timmen inne på Northvolt Ett i Skellefteå. Inte förrän gränspolisen slog till mot arbetsplatsen omhändertogs arbetarna och avvisades. Redan i september berättade fackliga ombudsmän om missförhållandena för ansvariga på Northvolt. 

Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer på Northvolt, svarar endast på frågor via mejl. Han bekräftar att de blivit informerade av fackförbunden.

”Vi har i regel lyckats reagera när facken har flaggat för oegentligheter, och även avvisat företag som inte följt svenska lagar och regler. I detta fall reagerade vi inte snabbt nog.”

Varför?

”Det fanns helt enkelt inte en snabb och fast struktur för att ta tillvara på saker som fackförbunden flaggade för”, skriver Anders Thor.

Han berättar att de nu har ett mer strukturerat samarbete med facken och snabbare kan ta hand om olika ärenden. Den kanske viktigaste åtgärden, enligt honom, har varit att de strukturerat om arbetsplatsen så att antalet underleverantörer begränsas, och att de kontrolleras hårdare redan i upphandlingsfasen.

Har ni varit naiva när det kommer till er hantering av entreprenörer och underentreprenörer? 

”När vi började upphandla byggtjänster utgick vi från att det räckte att skriva strikta legala avtal om att entreprenörer ska följa svenska lagar och villkor. Vi har fått lära oss den hårda vägen att så inte är fallet, eftersom det inte räckte för att hålla oseriösa aktörer borta från bygget.” 

Vilka lärdomar tar ni med er till kommande Northvoltfabriker i Göteborg och Borlänge? 

”Det finns tusentals lärdomar, för byggprocess, kontroll av stora byggarbetsplatser, samarbete med fackförbund etcetera. Det mest konkreta är väl att de principer och processer vi kommit överens om med Byggnads ska appliceras på alla byggen i Sverige.”

Vad hade ni kunnat göra annorlunda i samband med etableringen i Skellefteå?

”Det finns nog inget område där vi inte har lärt oss något och var fullärda som företag från början. Det viktigaste nu är ju att se till att lärdomarna delas inom organisationen, samtidigt som vi anställer cirka 200 personer varje månad.”

Varför tog det så långt tid innan ni fick till ett bättre samarbete med fackförbunden? 

”Det är först nu som önskvärd hastighet i samarbetet har uppnåtts. Det beror primärt på att vi kunnat anställa personer som arbetar med dessa frågor på heltid och kan ge den fackliga samverkan det fokus det förtjänar.”

I slutet av maj kunde IF Metalls ombudsmän fortfarande inte röra sig fritt inne på arbetsplatsen. Har ni förståelse för att det försvårar deras fackliga arbete?

”Vårt mål är att de ska ha tillgång till hela arbetsplatsen. Dock finns det vissa områden där de behöver vara guidade av personer med rätt säkerhetsutbildning och som kan förse dem med rätt skyddsutrustning. Men det är en utmaning vi har som ambition att lösa tillsammans, och den dialogen pågår just nu.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.