Industriarbetarnas tidning

Spionförfattaren som själv var agent

2 juni, 2022

Skrivet av Lennart Lund

Spänning John le Carrés romaner är lika vindlande och ­snåriga som den värld av spioner han skildrar. DA:s deckarexpert Lennart Lund följer under­rättelseagenten George Smiley genom decennierna.

En man lämnar Londons finansvärld och flyttar till en liten engelsk kuststad, där han öppnar bokhandel. Utan att först förstå det dras han in i en spionhistoria med kopplingar bakåt till Balkan och det kalla kriget. Det är huvuddragen i Silverview, John le Carrés sista bok, ännu en berättelse om hur människor kommer i vägen för historiens och politikens obevekliga och okänsliga logik.

Under sina 60 år av författande producerade le Carré 28 böcker. Ett sätt att ta sig an dem är att, som le Carré själv, utgå från George Smiley. Han finns med från början i Telefon till den döde, le Carrés debutroman. Den skrevs alltså innan Berlinmuren byggdes, i augusti 1961. 

Le Carré, ännu mest känd under sitt riktiga namn David Cornwell, arbetade på MI5 som spion och andra världskriget var fortfarande ett levande minne.

År 2020, samma år som han dog, tog John le Carré emot Olof Palmepriset vid en ceremoni i Konserthuset i Stockholm. Joakim Palme överlämnar prisplaketten. Här kan du läsa Carrés tacktal. Foto: TT Nyhetsbyrån

Berättelsens huvudperson är alltså Smiley, en kort, tjock och närsynt agent i brittiska underrättelsetjänsten som helst vill dra sig tillbaka till sina studier av mindre kända tyska poeter. 

Inledningsvis verkar Smiley ofrivilligt få uppleva sina drömmars förverkligande – en diplomat som Smiley förhört om hans politiska lojalitet skjuter sig på kvällen efter samtalet och lastar i självmordsbrevet Smiley för detta, trots att denne sagt till diplomaten att han ska frias från misstankar.

När Smiley undersöker fallet närmare finner han inte bara en mordkomplott, utan även ledtrådar bakåt till sin tid som spion i nazisternas Tyskland och en student som han värvade och samarbetade med i motståndsrörelsen. Nu leder han den östtyska spionring Smiley håller på att nysta upp. Efter två mordförsök på Smiley står det klart att de nu de facto är dödsfiender. Hur tungt ska denna gamla vänskap få väga i slutuppgörelsen?

George Smiley förekommer i nio av le Carrés böcker, ibland som huvud-person, alltid viktig. Berättelserna är spridda över tid och varvade med -annat i le Carrés rika produktion. Efter debuten kom Mord i högre skolan, en ren deckare i internatskolemiljö, följd av Spionen som kom in från kylan. Där har Smiley en roll i bakgrunden, likaså i den efterföljande Spegelkriget. Båda dessa handlar om agenter som smugglas in i DDR.

Med Mullvaden inleds en trilogi som inkluderar En hedervärd skolpojke/Käpp i hjulet och Smileys krets/Vinnare och förlorare. Här finns tämligen lite action men mycket spänning tack vare le Carrés förmåga att skildra människor och deras drivkrafter. Hans beskrivningar av förhör och sammanträden är veritabla rysare. För spioner – oavsett uppdragsgivare – gäller det att kunna skärskåda människors motiv, drömmar och mardrömmar för att kunna köpa, värva eller (ut)pressa dem. Hur mycket sådan brutalitet tål de ideal man kämpar för?

Efter denna trilogi går le Carré över till fristående spänningsromaner, de flesta med koppling till spioneri, politik och internationella relationer. De två återstående böckerna med Smiley är båda återblickar över det kalla kriget, skrivna efter murens fall 1989.

Efter le Carrés död låg manuset till Silverview färdigt i väntan på att bli utgivet, konstaterar sonen Nick Cornwell i efterordet. Han förklarar att här finns en mer långtgående kritik av den brittiska underrättelsetjänsten än någonsin tidigare. 

För det är ju så, att en av de saker som lyfter le Carrés romaner över de flesta andra spionhistorier, är hur han synliggör konstrasten mellan vad de inblandade faktiskt gör och de ideal i vars namn det sker. 

Detta uttrycks mer högtravande i motiveringen till att le Carré 2020 fick Palmepriset för sin ”engagerande och humanistiska opinionsbildning i litterär form kring frågor rörande individens frihet och mänsklighetens ödesfrågor”.

Om du Aldrig läst John le Carré – Börja här!

 I Telefon från den döde introduceras inte bara Smiley och hans bakgrund, utan även en rad med-arbetare inom och utom säkerhetstjänsten som återkommer i flera berättelser. Dessutom är den en viktig bakgrund till Spionen som kom in från kylan, vilket dock framgår först när man läser denna le Carrés genombrottsroman. Den brittiska agenten Leamas har i Berlin tvingats se sin sista östtyska agent fångas in och skjutas.

Nu ska han som avhoppare försöka ta sig tillbaka och få hämnd.

Mullvaden handlar om en dubbelagent – mullvad – i den brittiska underrättelsetjänstens innersta.
Den avpolletterade Smiley kallas in för att reda ut vem av hans gamla vänner och kollegor som är förrädaren som orsakar brittiska agenters misslyckanden och död. Oerhört spännande, det gäller som alltid hos le Carré att läsa långsamt, till synes triviala fakta kan vara fundamentala. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthy följer upp succéromanen Vägen med två spretiga och översvallande romaner. Lästa tillsammans är de djupt gripande.

Överrumplande och adrenalinstinn sydstatsdeckare  

Överrumplande och adrenalinstinn sydstatsdeckare  

Bug Montage är beredd att gå långt för att rädda sin familj undan fattigdomen. I S. A. Cosbys Asfaltsland blir konsekvenserna snabbt större än någon kunnat räkna med. 

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Den frågan ställdes på Fabriksarbetareförbundets kongress 1971 och orsakade våldsamt uppseende. En ny bok förklarar varför.

Visst låg man mer förr

Visst låg man mer förr

DA:s Marcus Derland läste boken ”Alla tiders sex” och fick fördomar bekräftade – men också en och annan överraskning.

Jämlikheten som försvann

Jämlikheten som försvann

Bilden av Sverige som ett unikt jämlikt land lever kvar trots att vi i dag har lika djupa klassklyftor som på 1940-talet. Den nyutgivna antologin Klass i Sverige sticker hål på en föråldrad självbild.

Nya vinklar på Palme och Sträng

Nya vinklar på Palme och Sträng

När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Men Palme, tillsammans med Gunnar Sträng, var med och skapade välfärdslandet Sverige. Journalisten Lennart Lund tipsar om böcker som ger nya perspektiv på dem båda.

Litterär pandemi för karantänsoffan

Litterär pandemi för karantänsoffan

I tusentals år har pandemierna och farsoterna dragit genom litteraturen och lämnat lidande och död i sina spår – men även en stor portion kärlek och framtidstro. Dagens Arbete ger dig tipsen till karantänsoffan.

Det nya ljudet från Bakersfield

Det nya ljudet från Bakersfield

Miljoner fattigbönder tvingades fly sina hem och samlades i nödtorftiga läger. I dessa utanförskapsområden växte den amerikanska arbetarklassen­s musik fram: en modern, uppkäftig country and western.

Deckarklassiker i nya kläder

Deckarklassiker i nya kläder

Omvärlden förändras, deckargåtan består. De riktigt bra kriminalhistorierna kan leva långt efter författarens död. DA:s deckarexpert Lennart Lund dyker ner i floden av nyutgivna klassiker.

En eldig svensk historia

En eldig svensk historia

Vedspisar och pinnstolar. De fanns där i stugorna, till synes självklara inslag bland trasmattor och kopparkittlar. Ingen har berättat deras historia – förrän nu.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.