”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”
Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Replik Genom rätt riktade insatser kan arbetslivskriminalitet stävjas men det handlar inte om att begränsa arbetskraftsinvandringen. Att koppla ihop problemen är både felaktigt och populistiskt, skriver Lena-Liisa Tengblad, vd för Gröna Arbetsgivare och Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.
Lena-Liisa Tengblad är vd för Gröna Arbetsgivare.
Per Hidesten är vd för Industriarbetsgivarna.
GS-facket och Socialdemokraterna har i en gemensam debattartikel i Dagens Arbete fokuserat på frågan om arbetslivskriminalitet inför det stundande valet. Den yrkesgrupp man särskilt pekar ut som utsatta är skogsarbetare och arbetskraftsinvandringen som ett enskilt problem.
Vi som företräder arbetsgivare inom skogsbruk och skogsindustri ser självklart också allvarligt på arbetslivskriminalitet, men vi blir illa berörda av den bild av våra branscher som GS-facket tillsammans med Socialdemokraterna försöker föra ut. De flesta av dessa företag är medlemmar hos oss och har därmed också kollektivavtal. De erbjuder inte omänskliga arbetsvillkor, de har inte arbetsplatser som är farliga för liv och hälsa och luras inte om löner. Och om frågor skulle uppstå på en arbetsplats, finns genom såväl kollektivavtal som lagstiftning regler för hur dessa ska hanteras.
Våra medlemsföretag kan inte täcka upp sitt kompetensförsörjningsbehov med inhemsk arbetskraft, utan är helt beroende av arbetskraftsinvandring. Många arbetsgivare är dessutom helt beroende av utländsk arbetskraft för att klara den gröna omställningen och för att säkra svenska företags konkurrenskraft.
Att koppla problemen med arbetskriminalitet till arbetskraftsinvandringen är både felaktigt och populistiskt.
Det förslag regeringen lagt fram om att se över systemet för arbetsmarknadsprövning riskerar att kapa hela systemet för arbetskraftsinvandring. Det slår mot både arbetstagare och företag genom att det skulle få kännbara konsekvenser för våra företags möjligheter att rekrytera. I förlängningen skulle det också påverka svensk konkurrenskraft. Arbetsmarknadskriminaliteten försvinner inte genom införande av arbetsmarknadsprövning.
Läs också
Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).
Statistik visar att arbetskraftsinvandringen utgör en mycket liten del av de yrkesverksamma på den svenska arbetsmarknaden. Cirka 20 000 arbetstillstånd beviljades 2019. Det motsvarar inte ens en halv procent av arbetskraften.
Vi ser gärna tuffare tag mot kriminalitet på arbetsmarknaden, men inte genom att koppla frågan till arbetskraftsinvandringen. Det är bra att Arbetsmiljöverket genom myndighetssamverkan har i uppdrag att utveckla sitt samråd med arbetsmarknadens parter i frågan. Det handlar om att utveckla arbetssätt för att upptäcka, motverka och förebygga arbetslivskriminalitet. Genom gemensamma informationsinsatser kan utsatta arbetstagares kunskap om sina rättigheter och möjligheter till stöd stärkas.
Genom rätt riktade insatser kan arbetslivskriminalitet stävjas men det handlar inte om att begränsa arbetskraftsinvandringen.
En kommentar till “Populistiskt om arbetskraftsinvandringen”