Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Vad innehåller den här platsen?

12 augusti, 2022

Skrivet av

Krönika Att flytta från landet till Stockholm kan innebära att man är en svikare, skriver musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Johan Airijoki är musiker och gruvarbetare.

Jag sitter på tunnelbanan och är på väg till Transportstyrelsen för att förnya mitt körkort. I en av rutorna på deras hemsida ska man klicka i en ruta för att ange i vilket län du är för att genomföra din körkorts-förnyelse.

Stockholm, vad ligger det i för län?, tänker jag. Så jag vänder mig om till mannen som sitter bredvid mig och frågar:

– Du vilket län är det som vi är i?

Jag märker att mannen blir rädd. Han vänder sig mot rutan för att ta skydd.

”Nej nej nej! Oj”, tänker jag. Vad märkligt, folk brukar inte bli rädda för mig.

Jag har flyttat till Stockholm och Dalarna från Gällivare för snart ett år sedan och när man kommer från ett litet samhälle är man van att ha ett kort avstånd till människorna runt sig. Man kliver på och börjar samtala om stort och smått med gubbar man träffar i längdspåret och främlingar i matbutiken. Jag kanske får kalibrera om min sociala kompass nu när jag bor storstan, ta på mig skygglapparna och gå fort rakt framåt. Men jag tror inte det kommer bli så, jag kommer nog fortsätta att lägga näsan i blöt och fråga främlingar om vart vi befinner oss.

Som norrlänning har man ett märkligt förhållande till Stockholm. Att flytta från landet till stan betyder att man är en svikare som har övergett sin hembygd. Det är inte utan att man får höra det av andra landsbygdspersoner.

Här vill jag citera rocksångaren Mattias Alkberg från Luleå när han sjunger Norrbotten, du beter dig som ett fängelse. För Norrbotten vill ha dig kvar helst hela livet.

Men att navigera fram i livet med Stockholm och storstaden som ens motsats blir märkligt när du inte ens vet vad det är du är avogt inställd till.

Så nu är jag här för att ta reda på det. Var är jag? Och vad innehåller denna plats?

När jag jobbar i malmkvarnen och vi gör ett lyckat montage brukar vi säga att det blev som i Stockholm.

Det betyder att det blev fint.

Jag ser mig inte som en svikare, jag ser mig själv som en representant för saker jag tycker om, saker som har format mig. Gällivare är en sådan plats. Jag tror att det finns en hel del låtar att skriva om att vara en Gällivarebo i storstan och jag jobbar på med att skriva dom låtarna.

Tillbaka till tunnelbanevagnen och mannen som tar skydd från mina frågor. Jag hör en röst säga:

– Vi är i Stockholms län, Stockholm har ett eget län.

En kvinna som sitter stolsraden bredvid har sett hela händelseförloppet och nu tittar hon på mig med ett stort leende.

Jaha, säger jag och tackar innan jag kliver av på nästa station. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Mattias Alkberg vägrar göra det förväntade

Mattias Alkberg vägrar göra det förväntade

Mattias Alkberg har gjort kompromisslös pop, skrivit dikter om att önska sina barn döda, kallat Moderaterna för skadedjur och bett grammisjuryn behålla sin skit. Inget var särskilt lönsamt.

Min mamma är en superkraft

Min mamma är en superkraft

Vår kärlek sträcker sig hela vägen till jävlarna på Handelsbanken, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”SD:s politik splittrar och krossar arbetarrörelsen”

”SD:s politik splittrar och krossar arbetarrörelsen”

Därför utgör Sverigedemokraterna ett hot mot arbetarna, skriver Jack Åkerlund, klubbordförande för IF Metall på AQ Enclosure i Sollefteå.

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.